|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 12 ] |
|
Autor |
Zpráva |
romik.kahanec
|
Jak změřit dobíjení?
zdravím
na úvod: jsem antielektrikář
Rád bych zjistil, zda mi auto správně nabíjí, protože mi za jízdy lehce žhaví kontrolka dobíjení (na volnoběh zhasne), jezdím pravidelně bez potíží, akorát jednou jsem měl úplně vymlácenou baterku.
Vzal jsem si na to měřák na svorky baterie:
napětí:12,6 V voltu při klidu, při spuštění motoru a zvýšení otáček mám 12,8 V proud: pouze samé nuly...
nabízí se otázka jak změřit nabíjecí proud?
díky
_________________ Škoda 120L-krásná užovka z roku 1978-šípkově červená zvaná Růženka
uživatel Romik.kahanec = uživatel Cames
|
26.6.12, 08:44 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
darklord
|
Re: Jak změřit dobíjení?
A mas merak ktory ten prud zvladne? Pretoze obycajny teskomultimeter do 10A ti bude naprd. Kazdopadne, 12.8 je spatne, skus iny altik.
_________________ "You only really learn by doing it, I believe." Ayrton Senna
|
26.6.12, 08:47 |
|
|
Dawid130
|
Měřit proud je naprd. Napětí potřebuješ okolo 14V
|
26.6.12, 08:55 |
|
|
fatal
rejpal
|
Pro základní změření nepotřebuješ měřit proud. Stačí změřit napětí při volnoběhu a zvýšených otáčkách, následně zapnout světla a větrák a opět změřit napětí při volnoběhu a zvýšených otáčkách. Podle toho se dá poznat, zda je nabíjení OK.
Při zvýšených otáčkách a zapnutých světlech by mělo být napětí nejlépe 13,8V... Maximálně 14,4V. Ale pozor na běžné levné multimetry, nejsou úplně přesné.
|
26.6.12, 10:34 |
|
|
Peter50kw
|
Prud vobec nepotrebujes merat - nabijanie ti podla toho napatia nefachci. Pri 2000 otackach a zapnutych svetlach cokolvek pod 13,5 V je znak, ze nedobijas. Alebo mas zly merak. Meranie prudu sa nerobi, lebo je tam strasne vela amperov. Hladaj ulomeny kabel na regulator, chybny regulator alebo vadne diody v alternatore.
|
26.6.12, 10:42 |
|
|
varok
|
Mohou už být i krátké uhlíky, ale ty se stejně většinou mění dohromady s regulátorem. Začátek dobíjení je u 12,5V. To je ale čistě jen pro funkci dobíjení naprázdno nezapojeného altíku, při provozu by po zatížení světly, ventilátorem topení, vyhřívaní zadního skla apod. nemělo spadnout pod těch asi 13,5V plus mínus. Pokud člověk jezdí jen krátké trasy do 10km, mělo by tam být co možná nejvíce, asi kolem 14,2-14,5V.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
26.6.12, 14:13 |
|
|
MartinK72
|
Tak za prvé, nepíšeš u jakého auta. Za druhé, nabíjecí proud neměř, multimetrem to nejde (jde, ale je to o držku) a klešťový počítám nemáš. Za třetí, napětí MUSÍ být 13,8 - 14,2V pokud máš standardní olověnou aku, 14,4 - 14,7V v případě kalciové olověné aku. Napětí se měří od mírně zvýšených otáček na akumulátoru, nikdy ne na volnoběh. Za čtvrté, kontrolka nabíjení se nesmí během provozu motoru rozsvítit a to ani na volnoběh a ani při přetížení altu. Za páté, máš pravděpodobně v hajzlu jednu z hlavních diod v můstku alternátoru.
|
26.6.12, 15:56 |
|
|
Peter50kw
|
To je skoro jedno ake ma auto. Na vsetkych sa to meria rovnako. Keby mal nakladak tak sa toci okolo 24 voltov a stary trabant ma okolo 6.
|
26.6.12, 16:32 |
|
|
varok
|
Když jezdí delší trasy, stačí po zatížení napětí i 13,5V, ale bez zatížení by mělo být kolem těch 14V.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
26.6.12, 17:19 |
|
|
MartinK72
|
Peter50kw píše: To je skoro jedno ake ma auto. Na vsetkych sa to meria rovnako. Keby mal nakladak tak sa toci okolo 24 voltov a stary trabant ma okolo 6. Ha ha, já to spíš myslel kvůli alternátoru. U stodvácy se diagnostikuje závada alternátoru poněkud jinak než dejme tomu u Ferrari Modena
|
26.6.12, 20:50 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
jo ke skodovce dojde mechanik v usmudlanych monterkach a s multimetrem k ferari borec v kvadru s laptopem
_________________ otec: Fobia Sedan HTP m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže
|
26.6.12, 21:03 |
|
|
john simple
|
na škodovce se dá opravit alternátor nouzově i kladívkem na ferrari určitě nee
|
27.6.12, 05:27 |
|
|