opět mlhovky Felicia 1.3MPI přední
Autor |
Zpráva |
ladaadam
|
opět mlhovky Felicia 1.3MPI přední
Zdravím všechny a předem děkuji za pomoc. potřeboval bych poradit s předníma mlhovkama. Mam mlhovky,spínač,relé,ale žádná příprava v autě. Přečetl jsem si tady snad všechny témata stím spojené,ale odkaz na elektrické zapojení "moc technické" Tak tomu opravdu nerozumím "jsem total lama" Potřeboval bych,aby mi někdo poradil konkrétně: například-vezmeš ten plusovej drát od mlhovky a napojíš ho do 17 díry na pojiskové skříni.Z třetí díry vytáhneš drát do spínače,...atd. Snad mě chápete. Když někdo bude mít trpělivost a poradí,předem moc děkuji. Dokázal jsem takhle zapojit komplet alarm a třeba seštelovat i předstih na Maluchovi.
Dotaz: co kdybych přední mlhovky napojil na draty k zadním mlhovkám,vadilo byto?Uneslo by to relé,...
|
30.6.12, 19:29 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
Šemik
|
Re: opět mlhovky Felicia 1.3MPI přední
Zcela jistě ne, elektrika felicie je přínejlepším dimenzovaná na hranu, naprosto bez výkonových rezerv.
Jestli je to bez kabeláže, bude trochu problém - svorkovnice v pojistkovce jsou na vcelku atypické konektory, jestli je nechceš shánět, dá se to napojit jinak než origo systém, ale bude k tomu už potřeba multimetr a elektrikářské náčiní..
_________________ ŠKODA 742 FOREVER TEAM
|
30.6.12, 20:02 |
|
|
ladaadam
|
tak to jsi mě tedy moc nepotěšil.Elektrikářské náčiní,to není problém,ale multimetr,je véééliky problém.Jinak,nezáleží mi na tom,aby to bylo napojené podle origo,jde mi o funkčnost
|
30.6.12, 20:11 |
|
|
Šemik
|
Využiješ ho i jindy, lze s ním změřit dobíjení a nalézt závadu.. Obyč je kolem tisícovky běžně sehnání v dobré kvalitě, jsou ale i levnější/dražší..
Je potřeba zjistit spínač mlhovek, které kontakty jsou k čemu, to bez multimetru těžko uděláš.
Princip je pak jednoduchý, spínačem sepneš relé, které přivede proud k mlhovkám.
|
30.6.12, 20:38 |
|
|
ladaadam
|
Když bych ještě napsal,že mam original spínač na přední světla i stou koncovkou s dráty "jsou tem: sil.červený,sil.zelenošedý,slabí černý s bílím a slabí 2 hnědy" a dokonce jsem zjistil,že svorkovnice by nebyl problém sehnat "origo do felicie" pomohlo by to v té pomoci co potřebuji?
|
30.6.12, 20:49 |
|
|
varok
|
Všechno jde i pomocí žárovkové zkoušečky, ale zrovna ty vypínače apod. se s tím dělají dost blbě a zdlouhavě. Pokud to tedy nepotřebujete mít origo, tak to jde hodně zjednodušit asi takhle: 1. Buď od spínací skříňky nebo někde z pojistkového panelu vytáhnout káblík s průřezem alespoň 0,5mm2, raději ale více, nejlépe 0,75mm2 z pozice 15. To znamená až po zapnutí klíčku. 2. Napojit ho na jeden z kontaktů vypínače. 3. Druhý kontakt vypínače zapojit na jeden z konektorů cívky elektromagnetu relátka. Nejlépe autorelé 12V/30A, POZOR! Dva konektory jsou od cívky a dva jsou silové spínací! 4. Druhý konektor od cívky ukostřit. Nebo mínus pol akumulátoru. 5. Potom nejlépe hned od akumulátoru plus polu natáhnout kabel. Ten zapojit na jeden z konektorů spínacích kontaktů relátka. Druhý z konektorů spínacích kontaktů relátka spojit přes pojistku s mlhovkami. Jsou dvě možnosti. Buď zapojit jen jeden kabel a přes silnější pojistku napojit jen na jednu mlhovku a ty potom spojit paralelně, nebo od relé natáhnou dva káblíky, na každý slabší pojistku a na mlhovku. 6. Druhý drát mlhovek napojit na kostru.
V bodě 5. a 6. je potřeba zapojit vše káblemi alespoň 1,5mm2 ať je rezerva.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
30.6.12, 21:05 |
|
|
varok
|
U toho spínače budou dva z těch slabších vodičů nejspíše od žárokvy podsvětlení. Zhruba uprostřed ze zadní strany.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
30.6.12, 21:07 |
|
|
ladaadam
|
varok píše: Všechno jde i pomocí žárovkové zkoušečky, ale zrovna ty vypínače apod. se s tím dělají dost blbě a zdlouhavě. Pokud to tedy nepotřebujete mít origo, tak to jde hodně zjednodušit asi takhle: 1. Buď od spínací skříňky nebo někde z pojistkového panelu vytáhnout káblík s průřezem alespoň 0,5mm2, raději ale více, nejlépe 0,75mm2 z pozice 15. To znamená až po zapnutí klíčku. 2. Napojit ho na jeden z kontaktů vypínače. 3. Druhý kontakt vypínače zapojit na jeden z konektorů cívky elektromagnetu relátka. Nejlépe autorelé 12V/30A, POZOR! Dva konektory jsou od cívky a dva jsou silové spínací! 4. Druhý konektor od cívky ukostřit. Nebo mínus pol akumulátoru. 5. Potom nejlépe hned od akumulátoru plus polu natáhnout kabel. Ten zapojit na jeden z konektorů spínacích kontaktů relátka. Druhý z konektorů spínacích kontaktů relátka spojit přes pojistku s mlhovkami. Jsou dvě možnosti. Buď zapojit jen jeden kabel a přes silnější pojistku napojit jen na jednu mlhovku a ty potom spojit paralelně, nebo od relé natáhnou dva káblíky, na každý slabší pojistku a na mlhovku. 6. Druhý drát mlhovek napojit na kostru.
V bodě 5. a 6. je potřeba zapojit vše káblemi alespoň 1,5mm2 ať je rezerva. Super,děkuji-takhle bych to měl dokazat
|
30.6.12, 21:10 |
|
|
Šemik
|
Je to trochu komplikovanější ovšem.
Vypínače ve felicii mají na podsvětlení sice jednu žárovku, ale tři kontakty. Je to z toho důvodu, že vypínač svítí slaběji (orientační kde je) a po jeho zapnutí se symbol rozsvítí o něco více (jen málo, osobně nechápu z jakého důvodu to je).
Ovládání bych netahal ze svorky 15, logika by potom byla "je-li zapnuto zapalování, lze svítit s mlhovkami" což již jen z hlediska legislativy neni úplně OK, napojil bych to na parkovací světla.
Podsvětlení vypínače se natáhne od sousedních, jen je potřeba vědět který pin je který, a to bez multimetru opravdu těžko uděláš.
|
30.6.12, 22:00 |
|
|
ladaadam
|
děkuji-když teď nad tím přemýšlím,tak tahat to od světel bude asi jednoduší než ze spínačky.A to podsvětlení,tak nebude čudlík svítit to mi tak nevadí.na budíkách to taky nebude svítit,ale to je v pohodě.Jde mi opravdu hlavně o ty mlhovky. Dělám po montáží a denně najedu kolem 200Km,takže ty mlhovky se mi opravdu šiknou a za cenu 100,-Kč co jsem za ně dal "origo mlhovky,zadní misky a ty přední zaslepky" je škoda to nevyužít. ještě jednou oběma moc děkuji
|
30.6.12, 22:10 |
|
|
venda
|
Pozor...jestli ti nebude svítit kontrolka na budíkách, je to vážná závada na STK. Asi se mnou pár lidí nebude souhlasit, ale přední mlhovky jsou ta nejzbytečnější součást výbavy. Pokud nejsou opravdu kvalitní a dobře seřízené tak spíš obtěžují okolí, než pomůžou.
|
1.7.12, 06:08 |
|
|
gokralik
|
Záleží kde člověk bydlí. U nás je mlha tak 2x do roka, takže mlhovky jsou fakt nesmysl. Ale někde v údolí, kde je na podzim mlha každé ráno...
Mimochodem radši bych to zapojil po origo vzoru než jen tak ledabyle. Pokud by se pak na to na STK zaměřili, mohl bys mít problém.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
1.7.12, 08:01 |
|
|
varok
|
Kamarád si to kdysy taky zapojoval po domácku, je ale pravda, že to měl napojené na ty světla. Má to ale na zvlášť destičce s pojistkama a relátko a na STK mu nic neřekli.
|
1.7.12, 10:21 |
|
|
ladaadam
|
i když ta STK,upřimně,kdo chodí na legální a nebo nestrčí technikovi nějakou pětku do kapsy
|
1.7.12, 10:44 |
|
|
Jarda S.
Dřevák na focení, neumí ostřit
Příspěvky: 27231 Bydliště: Netolice největší prdel v republice
|
já jelikož chci mít všechno v pořádku
_________________ Nissan Navara D40 Passat 96kw Felda 1.3BMM combi LPG ve stavu klinické smrti čeká na konec
|
1.7.12, 10:46 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|