Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 29.11.24, 09:49

Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 1127 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 76  Další
 ETHANOL E85 
Autor Zpráva
Pan Kapitán

Příspěvek Re: ETHANOL E85
No to ale musis mit. Jinak ti bude zamrzat.

Cvokárium: Youtube Instagram

12.9.12, 22:36
Profil ICQ YIM
Pspvek Reklama

Mistr mechanik

zkuste někdo hledat cyklohexan

16.9.12, 12:36
Moderátor

Já to zkoušel - tlak par má asi poloviční proti lihu, tedy nevidím jediný pozitivní důvod pro jeho používání jako přísady do lihových paliv... s naftou nebo MEŘO by něco udělat mohl...
http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=& ... wWlyNr2aWw

Naposledy upravil Jiří Čech dne 16.9.12, 12:58, celkově upraveno 1

16.9.12, 12:46
rejpal

Doufám že E85 zakážou, tohle téma necháme pro výstrahu budoucím generacím, no a zase budeme všichni klidně spát. :mrgreen:

http://nautilus2.wordpress.com/2011/10/02/906272-nyni-jiz-skoro-oficialne-biopaliva-jsou-neekologicka/
http://www.osel.cz/index.php?clanek=6114

16.9.12, 12:53
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Moderátor

Bať, fatale... :)

http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpra ... i-biopaliv

16.9.12, 12:59
Mistr mechanik

Jiří Čech píše:
Já to zkoušel - tlak par má asi poloviční proti lihu, tedy nevidím jediný pozitivní důvod pro jeho používání jako přísady do lihových paliv... s naftou nebo MEŘO by něco udělat mohl...
http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=& ... wWlyNr2aWw

jirko jediné co jsi zkoušel tak přečíst ten bezpečnostní list,

pokud jsi zkoušel cyklohexan jako přísadu do etanolu tak napiš kde jsi ho koupil a dej sem fotku účtu nebo faktury na tvé jméno

věř tomu že nevíš o co goo

a co volný prodej meřa jak jsi pokročil už jsi ho našel u nějaké čerpačky? u nás ho stále prodávají ve veselí v hodonéně i v břeclavi :wink:

16.9.12, 13:12
Moderátor

Někde jsem psal, že jsem cyklohexan koupil a zkoušel? Psal jsi, že máme zkusit hledat cyklohexan, tak píši, že jsem to zkusil... :-)

Na rozdíl od vás, alchymistů, docela věřím fyzikálním vlastnostem, popsaných v bezpečnostních listech, pokud se aspoň ve dvou bezp. listech od jiných dodavatelů zhruba shodují. Což se u cyklohexanu stalo. Nikde se tam sice nepíše, jestli je tlak par konstatní nebo se s teplotou mění a jak. Ale tak, jako tak, pro lihová paliva příliš velký přínos mít nebude co se týká zimních vlastností. Výhřevnost má zhruba stejnou, jako benzín. Pokud přidám cyklohexan do nafty nebo MEŘO, určitě mu to nějak pomůže ohledně vznětlivosti, jelikož jak nafta, tak MEŘO, má tlak par menší, než 1 kPa. Jak se projeví na zimních vlastnostech se z dat nepozná, musela by se udělat fyzická zkouška viskozity při různých směšovacích poměrech, ale jelikož je to uhlovodík a docela řídký, mohla by se viskozita nafty a MEŘO zlepšit.

Kolega byl na výzvědách a nějaká čísla mi pošla mailem. Takže dočkej času. V týdnu jsem byl v Broumově a cestou mezi Náchodem a Broumovem jsem potkal pumpu, kde prodávali BIO100, ale neměl jsem čas se tam stavovat a ptát se, co to je. Cena byla nad 31 Kč.

16.9.12, 14:09

fatal píše:
Doufám že E85 zakážou, tohle téma necháme pro výstrahu budoucím generacím, no a zase budeme všichni klidně spát. :mrgreen:

http://nautilus2.wordpress.com/2011/10/02/906272-nyni-jiz-skoro-oficialne-biopaliva-jsou-neekologicka/
http://www.osel.cz/index.php?clanek=6114

No, raději uvidím funkční české cukrovary jak pálí Ethanol, než pár podvodníků jak místo toho pěstuje solární panely. Je pravda, že se spotřební daní je Ethanol oproti Ropě blbost na nentou. Ale dá se tímto opět obnovit u nás zemědělství. Stačí než zakazovat dělat nějaké limity, že třeba jen 1x za 4 roky a maximálně 1\5 obdělávané půdy. Dnes se platí zemědělcům za to, že nepěstují a jen to udržují. Tak povolit jim opět pěstovat cukrovou řepu a opět rozběhnout pár cukrovarů nevidím jako velké zlo. Jenom z tohodo důvodu jezdím zatím bez problémově na 1:1. spotřeba na N95 kolem 7,5 a na E85 přes léto kolem 8litrů. A uvažuji o otestován9 n2jaké té jednotky, jen nevím jaké.

16.9.12, 14:41
Mistr mechanik

aha tak já tě blbě pochopil, já žes někdy do něčeho cyklohexan míchal,

já právě jo, je velmi odparný a dobře cokoliv nastartuje,

měl jsem i horší paliva která jely podobně i hůř jako E85, za studena to ten motor nebral, přepl jsem na LPG motor prohřál a pak to jelo vcelku normálně,

prolém jsem odstranil heksanem přilil jsem od oka asi 1O procent a vše OK, motor chytl a jel,

do nafty jsem ho nikdy nedával jen do sání když byl samec jak kráva,

jinak co to je E1OO taky nevím přesně,

ale stojan u unicornu kde je napsáno ekologická nafta je čisté meřo a naftu neobsaheuje abychom si rozuměli :wink:

16.9.12, 15:01
Moderátor

Nebylo tam E100, ale BIO100.

O dobré odparnosti cyklohexanu mám silné pochybnosti. Předpis pro E85 je tlak par minmimálně 35 kPa, líh má 21 a cyklohexan 10,4. Čím menší tlak par, tím hůře se odpařuje. Benzín sám o sobě má tlak par minimálně 45 a může být až 90 kPa. Otázkou je, jak se cyklohexan chová ve směsi s něčím jiným. Jelikož má zhruba stejnou hustotu, jak líh a výhřevnost asi stejnou, jako benzín, spíš bych řekl, že to chytlo proto, že se změnil směšovací poměr ve prospěch nelihové složky. Nebo tlak par cyklohexanu s teplotou klesá výrazně méně, než u lihu, ale při tak malé hodnotě a poměru ve směsi skutečně nejsem přesvědčený o tom, že se na tlaku par cyklohexan výrazněji podílel.
Ano, ono to chytlo, ale nikdo pořádně neví proč. Já nevím, ale než si hrát na nějakého alchymistu s tím, že nevím, co mi co a za jak dlouho udělá, tak se budu spíš snažit řešit spotřebu auta mechanickými úpravami či změnou káry za něco, co tolik nežere, protože pak mám jistotu, že mohu koupit palivo kdekoli v republice a vždy dojedu tam, kam chci. Nevím, jak bys řešil třeba cestu do Slovinska, Chorvatska atd. s těmi Tvými směsmi. Nebo vůbec dlouhé cestování po republice. Pak Ti jednou nepošlou včas cyklohexan a budeš namydlený... :D

16.9.12, 16:21
Dřevák na focení, neumí ostřit

meřo 100%

16.9.12, 16:28
Profil ICQ
Mistr mechanik

[quote="Jiří Čech"]

tak to jsem z toho jirko pako, co jsem bral ten cyklohexan tak tomu říkali hexan, když už nebyl tak jsem ho hledal jinde, nemohl jsem nikde najit, tak jsem přišel tam kde jsem ho bral tak mi řekli že se to jmenuje cyklohexan, a problém byl jen v tom že zmizl odběr v sudech, už jen v cisternách,

když nakapu cyklohexan a vedle toho líh cyklohexan zmizne a lih tam pořád je :oops:

16.9.12, 20:20
Moderátor

já nevím, ale jestli jsi chodil do školy, tak si určitě pamatuješ:
metan, etan, propan, butan, pentan, hexan, heptan, oktan, nonan, dekan... Tyto uhlovodíky mají otevřenou molekulovou vazbu. Hexan má vzorec C6 H14. Předpona cyklo označuje uhlovodíky s uzavřenou molekulovou vazbou, vzorec cyklohexanu je C6 H12. Takže nejde o stejnou látku, proto i její vlastnosti budou jiné. Takže si skutečně nejprve pořádne zjisti, co jsi to vlastně skutečně kupoval... :-)

Naposledy upravil Jiří Čech dne 17.9.12, 06:22, celkově upraveno 1

16.9.12, 20:40
Mistr mechanik

kde jsem bral ten hexan nebo cyklohexan tak tam náhodou dneska jdu

poptám se přesně :wink:

17.9.12, 05:42
Mistr mechanik

tak jirko hexan ne cyklohexan, prověř to,

když prostě kápnu hexan na plech hned zmizne odpaří se :oops:

17.9.12, 08:52
Pspvek Reklama

Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.   [ Příspěvků: 1127 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 76  Další