Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 17.11.24, 13:51

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 Felicia 1,3 MPI ubývá chladicí kapalina 
Autor Zpráva

Příspěvek Felicia 1,3 MPI ubývá chladicí kapalina
Zdravím.
Než se rozhodnu nechat vyměnit, či pokud na tom není nic složitého (případné nastavení ventilů....) těsnění pod hlavou, rád bych se nejprve zeptal.

Stávalo se, že se motor přehříval. Ano, emulze se jeví pod víčkem, jako bílý sajrajt. Před rokem byla dělaná celá hlava. Ale stává se, že se po čase motor zničehož nic přehřál a buď voda vylítla expanzkou, či se po čase ztratila z expanzky zcela. Bílý dým neregistrtuji a ani bohužel už mám v chladiči jen vodu, abych zkusil metodu ochutnání emulze.

Vyměnil jsem termostat. Stalo se, že se motor opět jednou přehřál, i když v koloně. Ale mám pár otázek.

1) je možné, že mechanik otočil těsnění a tudíž je nějaký kanálek byť jen částečně zaslepen? (tvrdí mi, že ne a voda pod víčkem je normální jev. Prý kdyby bylo prasklé těsnění, stoupala by v motoru hladina oleje. Zdá se mi, že je to nastejno a opravdu i ten olej se jeví jako olej..

2) topení se déle ohřívá, pokud se vyřadí rychlost, padnou otáčky a topení přestane topit, fouká studený vzduch.

Již jednou mi upozorňoval mechanik, že se mu zdá, že vodní pumpa vynechává... Je to možné a má to s tím nějakou souvislost?

Co se čidel týče, na chladiči i termostatu jsem jej měnil.

Zároveň mi při volnoběhu svítí olej.... čidlo je též měněné a hladina oleje v normálu....

Teprve po přidání plynu olej zhasne a topení opět po chvilce začíná topit....

Brzy bude zima a potřebuji dolít fridex. Není to voda a proto si nemohu dovolit jej dolejvat pokaždé, když mi vyteče voda z expanzky...

díky za rady.

3.10.12, 14:32
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: Felicia 1,3 MPI ubývá chladicí kapalina
rychle hlavu dolů a kromě hlavy (kontrola rovinnosti, tlaková zkouška), zkontrolovat taky rovinnost bloku a přesahy vložek.
Dej to mechošovi co tomu rozumí, protože ten co to těsnění měnil před rokem asi něco zanedbal, resp. asi to o řádek výš (přesahy).
Těsnění dát obráceně nejde.
Taky je třeba při tom zkontrolovat funkci spínače větráku na chladiči a větráku samotného ("sahara")
S tím rozsvěcejícím se mazáním už to začíná hrozit koncem motoru...

3.10.12, 16:42
Mistr mechanik

já bych hlavu dole nedával nalil bych olej M7ADS IV superturbo aby se kontrolka nerožuhala,

pokud auto netopí a přidáš plyn a začne tak máš omletou vrtuli vodní pumpy, proto ti ani neprotáhne chladičem a motor se přehřeje

takže vodní pumpa a milošův olej

abys dlouho jezdil a daleko dojel :wink:

3.10.12, 17:06

Miloši, a bílý sajrajt na víčku a mizející kapalina? Přehřátí v koloně může být nefunkční shahara, ale ten šlem a ztrácející se voda jsou podezřelý.

3.10.12, 17:26

u feldy 1.3 je kovová vrtuľka vodného čerpadla, tá sa neomele, toto je typické tesnenie pod hlavou, alebo utopené vložky... s tým superturbom súhlasím...

3.10.12, 18:52

slovacek.milos píše:
já bych hlavu dole nedával nalil bych olej M7ADS IV superturbo aby se kontrolka nerožuhala,

pokud auto netopí a přidáš plyn a začne tak máš omletou vrtuli vodní pumpy, proto ti ani neprotáhne chladičem a motor se přehřeje

takže vodní pumpa a milošův olej

abys dlouho jezdil a daleko dojel :wink:

Ano, jak jsem to psal a přemýšlel jsem o tom, právě ta pumpa mi napadla. Tím spíše, když už mi o ní mechanik říkal... e

Jinak pozor, co jsem řekl, nemám podložené zkušenostmi, jen co mi kdo radil, na mého mechanika mi nesahejte. Právě on dal tu feldu do kupy, ten motor už umíral, měnil mi rozvodový řetěz, ... prý už měl nalítáno dle těch vorvaných zubů kolem 300 000. A právě on mi dával hlavu ze svého auta,které mu zbořili. Takže, zmýlit se může každý, ale jako mechanik má zlaté ruce. Jen málo času... :o(

Miloši díky za radu...

3.10.12, 20:47

CROWACK píše:
Miloši, a bílý sajrajt na víčku a mizející kapalina? Přehřátí v koloně může být nefunkční shahara, ale ten šlem a ztrácející se voda jsou podezřelý.

chladič propouští myslím že normálně. Ohřívá se rovnoměrně. Ale ta pumpa... Ten mechanik mi o ní už právě říkal, že se zadrhává či co. Opravdu si to nepamatuji. Není třeba omletá, ale zřejmě nefunguje stoprocentně.
Jinak s tou výměnou těsnění... Musí se pak asi seřizovat ventily, nebo se mýlím? Nehrozí, že by se mi něco rozskočilo?

3.10.12, 21:01

musí, ale to je práce na 5 minut, dělám to rekreačně při každé výměně oleje...u té feldy to máš jako na talíři, krásnej přístup...

3.10.12, 21:12

Takže shrnutí dnešního dne. Právě se mi vrátila přítelkyně s Feldou domů. Na dálnici vařila. Tak tak dojela domů. Tentokrát už nešla obvyklá finta s tím, že se pustí topení a rychleji se to ochladí. Foukalo to studené a při jízdě z části topení šel teplý vzduch a z části chladný. Sotva dorazila, tak teplota byla někde u stovky a expanzku jsem bez problémů otevřel, lehké odfouknutí, všude sucho, zřejmě je to opět prázdné. Je tma, už jsem hladinu neviděl. Nehledě na to, že v tom je jen destilka. Teplota prý různě kolísala. I mě se to stávalo, že jednou to šlo ke stovce a pak to z ničehož nic rychle kleslo k 70 stupňům.

Já bych to viděl na tu pumpu. Když sundám hlavu, asi budu muset dát automaticky nové těsnění, že? I když zjistím, že je nepoškozené, zpět jej dát nemohu, je to tak?

3.10.12, 22:44
rejpal

To mi připadá jako podfouknuté těsnění.
Každopádně hlavu nechat srovnat a dávat těsnění nové.

3.10.12, 22:57
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

vodné čerpadlo to nebude, je to jasné niečo zlé pod hlavou...

4.10.12, 10:32

Dnes to vezu kamarádovi, co dělá auta. Mrkne se mi na to. Tak pak dám vědět.

Ráno jsem mluvil se svým mechanikem, dřív jak v pondělí na mě mít čas nebude. Ale on to takhle na dálku spíše odhaduje na tu pupmu. Prý shodit řemen a zkusit ji protočit...

Těsnění jsem si chtěl udělat sám, a čím více to študuju, tím méně se mi do toho chce. Motorku jsem si půlil v 15 sám, nikdo mi neradil a buď to dám opravené zpět, nebo se už nesvezu. A od té doby jsem motory půlil každou chvíli. Ale to byly motorky.

U aut se do motoru nehrabu. Navíc nevím, kde případně nechat srovnat hlavu... to právě vědí ti mechanici... Tak raději to nechám někomu zkušenému. Jen jsem chtěl přijít za ním alespoň s nějakou domněnkou, co by to mohlo být..trochu pomoci.

4.10.12, 11:43

zvláštní- motorku kde máš motor a převodovku současně v klidu rozebereš s prstem v nose a sundat hlavu u motoru se bojíš-přitom to není o nic těžší :) .Není nic horšího, než tvůj mechanik, kterej na tebe má málo času a pak to dělá všechno fofrem a třeba v tom fofru něco přehlédne...tím ho nechci hanit
Možná by stálo za úvahu i vyměnit termostat, to je taky pěkná potvora, která ti uvaří motor a pak se někde něco zkřiví a spustí to řetězovou reakci 8)

3.12.12, 16:58

No jasně, motorky byly moje, prostě jsem se učil a asi měl více odvahy :o) Ne ne, o to nejde, jen jsem si nebyl jistý, zda se mi něco nemůže vysypat, abych to pak mohl dát sám dohromady. Musel jsem přes víkend auto udělat, aby přítelkyně s ním mohla jet v pondělí do práce. Možná proto.

Už mám vyřešeno. Sebral jsem odvahu, poradil se se známým, ujistil se, že se mi nic nerozskočí a hlavu jsem sundal. Jen chyba, neměl jsem oříšek na její povolení, takže jsem jej druhý den ještě sháněl. Dal jsem to do kupy a za 14 dní jsem ještě měnil vodní pumpu. Taky po těch letech už tekla. Rovnou jsem vyměníl i těsnění olejové vany. Takže co se vody a přehřívání týče, je Felda v pořádku. Ale ta pumpa mi dala zabrat, než jsem ji vyndal.... :-(

Jinak těsnění pod hlavou bylo snad původní, jak říkal kamarád, co auta dělá. Ale prý jestli ho neponičil příliš silný neředěný Fridex. No už je to jedno. Hlavně, že se mi to podařilo dát do kupy.

4.12.12, 08:58

říkal jsi,že Ti tvůj mechanik měnil hlavu??tak jak mohlo bejt těsnění původní???A přesahy válců jsi kontroloval???

4.12.12, 09:10
Profil ICQ
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další