Autor |
Zpráva |
Jiří Čech
Moderátor
|
Re: ETHANOL E85
Nepér: Problém je, že nikdo kloudně neví, jaké oktanové číslo E85 má. Každý udává něco jiného od cca 102 do 110. A dokud auto nepostavíš na brzdu a pomocí ionizačních proudů nebo čidla klepání nenajdeš hranici velikosti předstihu, máš všechno špatně. Dál - jen seřízení předstihu nestačí, vyšší kompresní stupeň je vždy lepším řešením, než dolaďování předstihu, protože se zmenšuje protitlak ve válci. Všimni si, že Š120 a Š120LS mají stejný předstih i jeho otáčkovou charakteristiku, ale předepsaný jiný benzín a jiný kompresní stupeň. Zvětšení předstihu je jen berlička, aby se nepodpalovaly výfukové ventily, když už musím jezdit na vyšší oktany.
Na E85 jsem vysazený hlavně proto, že to není palivo nahrazující benzín, ale něco, na co se musí motor výrazněji upravit, aby se dodržely výkonové parametry a životnost. Problém je, že v zimě má E85 jiné složení, než v létě, tedy by se opět měl motor nějak jinak seřídit. Kromě toho současné oleje nejsou na lihová paliva aditivované, úprava se udělala jen ohledně LPG a CNG, ale zatím jsem nikde neviděl napsáno, že tento olej je vhodný na provoz s E85. Pokud někdo naráží na fakt, že současnéí benzíny mohou mít až 7% ethanolu, tak ho jen decentně upozorním, že se nepřidává čistý ethanol, ale MTBE nebo ETBE, což je kapánek něco jiného. Mimochodem taková KM Prona do benzínu nic nepřidává, na jejich čerpačkách koupíte čistý benzín a naftu prý bere někde z Německa.
P. S.: EU už pochopila, že podpora biopaliv je šlápnutí vedle a od roku 2020 (což je sice daleko, ale zase ne tak moc) přestane biopaliva daňově zvýhodňovat a tedy cena E85 vzroste tak, že se na něj nevyplatí jezdit.
_________________ J.
|
12.10.13, 07:59 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
Jiří Čech píše: P. S.: EU už pochopila, že podpora biopaliv je šlápnutí vedle a od roku 2020 (což je sice daleko, ale zase ne tak moc) přestane biopaliva daňově zvýhodňovat a tedy cena E85 vzroste tak, že se na něj nevyplatí jezdit. jestli bude soucasna vlada dal pokracovat tak bude uplne jedno jestli bude E85 dotovana nebo ne, protoze normalni clovek si nebude moct vozidlo dovolit, a vsichni zacnem opet chodit pesky
_________________ otec: Fobia Sedan HTP m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže
|
12.10.13, 08:35 |
|
|
Jiří Čech
Moderátor
|
21lucas: Proč si myslíš, že za tvou životní úroveň může vláda? Skutečně si myslíš, že má vláda na něco vliv a na ekonomiku zvlášť? Ekonomika je závislá na výrobě a spotřebě a ať dělá vláda co chce, tak s tím nehne. Ve světě nevládnou vlády, ale banky...
_________________ J.
|
12.10.13, 08:39 |
|
|
fatal
rejpal
|
Jiří Čech píše: Mimochodem taková KM Prona do benzínu nic nepřidává, na jejich čerpačkách koupíte čistý benzín a naftu prý bere někde z Německa. To jako fakt? Všechny čerpačky? Jsem měl dojem že ze zákona musí veškerý benál na území ČR mít příměs biopaliva...
|
12.10.13, 09:38 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
Jiří Čech píše: 21lucas: Proč si myslíš, že za tvou životní úroveň může vláda? Skutečně si myslíš, že má vláda na něco vliv a na ekonomiku zvlášť? Ekonomika je závislá na výrobě a spotřebě a ať dělá vláda co chce, tak s tím nehne. Ve světě nevládnou vlády, ale banky... jirko jirko vláda ta fakt za nic nemůže, havel at varován když přijme dalajlámu tak čína vymazala československou republiku z mapy 6OOOO lidí bez práce, pak jeden zpěvák vyhnal rusy na sibiř a s ruskem to pěkně posral, měl ještě šanci ve vládě a přifikl akorát svoji kakaovou sekretářku, soběstačné zemědělství zmizelo, otec privatizace ten to rozfofroval ve velkém, se zajdi podívat na torzo poldi ocel, neznám stát kde si natahali tolik kluků šikmookých a položili lehký průmysl, dráha se musí dotovat a naše chabé cesty decimují mraky nákladáků, pro armádu zde máme tatru i zbrojovku ale ta zakázku nedostane, dál to nemá cenu jsem z rodu vlastenců kteří vybojovali a vybudovali tento stát
|
13.10.13, 18:07 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
fiat úlisák,má přestavbu, už jsem o něm psal spotřeba paliva dobrá, že by se mu nějak zvedla nepocítil, špatné starty po ránu, jezdí na čistý nic jiného netankuje,
|
14.10.13, 06:48 |
|
|
fatal
rejpal
|
Fakt je super si poškozovat motor, porušovat zákon, neušetřit, no a jako bonus ještě ráno blbě startovat. Gratuluji. Tady by asi bylo vhodné zdůraznit, že přestavba, která prodlužuje časování vstřiků, způsobí jeden zajímavý fakt. Na palubním počítači se spotřeba nezmění, ale reálná spotřeba je o 30% větší. Možná proto si tolik hlupáků myslí že jezdí na E85 se stejnou spotřebou jako jezdili na N95. Jediné relevantní údaje o spotřebě jsou z tankování a zopakuji zkušenost známého, který si nechal udělat přestavbu a nadšeně začal jezdit na E85, zjistil že reálná spotřeba mu narostla o 30%. Miloši, i kdyby ses na hlavu stavěl, fyziku fakt neobejdeš.
|
14.10.13, 07:01 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
slovacek.milos píše: fiat úlisák,má přestavbu, už jsem o něm psal spotřeba paliva dobrá, že by se mu nějak zvedla nepocítil, špatné starty po ránu, jezdí na čistý nic jiného netankuje, to same jen starty mam trochu lepsi. fatal - ja palubak nemam ale za stejne penize jezdim dele
_________________ otec: Fobia Sedan HTP m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže
|
14.10.13, 07:13 |
|
|
Viky
Pan Kapitán
|
Ja vam tohle tema zrusim a povolim prispivat jenom do LPG a CNG. Tyhle dohady, jestli se to vyplati nebo nevyplati jsou hrozny.
_________________ Forman 1994 Million Edition "Frankie" Rapid 120/1985 "Eda" - BAZ 120R Škoda 742 Forever Team -
Cvokárium: Youtube Instagram
|
14.10.13, 08:18 |
|
|
fatal
rejpal
|
Tak ono se to jednoznačně vyplatí, o tom není pochyb. Akorát to teda není spotřebitel.
|
14.10.13, 09:38 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
Viky píše: Ja vam tohle tema zrusim a povolim prispivat jenom do LPG a CNG. Tyhle dohady, jestli se to vyplati nebo nevyplati jsou hrozny. tento prispevek se libi uzivateli 21lucas
|
14.10.13, 09:46 |
|
|
john simple
|
jednoznačně LPG, líh a podobné sračky patří jinam
|
14.10.13, 10:17 |
|
|
fatal
rejpal
|
Nic takového. Každý člen Greenpeace přece ví, že když prostestovat těžbě ropy, tak jedině na lodi hnané dieselovým motorem.
|
14.10.13, 10:37 |
|
|
Jiří Čech
Moderátor
|
slovacek.milos píše: Jiří Čech píše: 21lucas: Proč si myslíš, že za tvou životní úroveň může vláda? Skutečně si myslíš, že má vláda na něco vliv a na ekonomiku zvlášť? Ekonomika je závislá na výrobě a spotřebě a ať dělá vláda co chce, tak s tím nehne. Ve světě nevládnou vlády, ale banky... jirko jirko vláda ta fakt za nic nemůže, havel at varován když přijme dalajlámu tak čína vymazala československou republiku z mapy 6OOOO lidí bez práce, pak jeden zpěvák vyhnal rusy na sibiř a s ruskem to pěkně posral, měl ještě šanci ve vládě a přifikl akorát svoji kakaovou sekretářku, soběstačné zemědělství zmizelo, otec privatizace ten to rozfofroval ve velkém, se zajdi podívat na torzo poldi ocel, neznám stát kde si natahali tolik kluků šikmookých a položili lehký průmysl, dráha se musí dotovat a naše chabé cesty decimují mraky nákladáků, pro armádu zde máme tatru i zbrojovku ale ta zakázku nedostane, dál to nemá cenu jsem z rodu vlastenců kteří vybojovali a vybudovali tento stát Nemotej se pořád politiku - kromě toho se podívej do zrcadla, co jsi proti tomu udělal, aby se to nedělo, ju? A hlavně mi neříkej, jak byly naše podniky úžasné a uchvancancující, já v těch technických muzeích docela dost dlouho pracoval a bylo mi jasné, že hromada z nich skončí v kytkách.
_________________ J.
|
14.10.13, 11:15 |
|
|
Jiří Čech
Moderátor
|
fatal píše: Fakt je super si poškozovat motor, porušovat zákon, neušetřit, no a jako bonus ještě ráno blbě startovat. Gratuluji. Tady by asi bylo vhodné zdůraznit, že přestavba, která prodlužuje časování vstřiků, způsobí jeden zajímavý fakt. Na palubním počítači se spotřeba nezmění, ale reálná spotřeba je o 30% větší. Možná proto si tolik hlupáků myslí že jezdí na E85 se stejnou spotřebou jako jezdili na N95. Jediné relevantní údaje o spotřebě jsou z tankování a zopakuji zkušenost známého, který si nechal udělat přestavbu a nadšeně začal jezdit na E85, zjistil že reálná spotřeba mu narostla o 30%. Miloši, i kdyby ses na hlavu stavěl, fyziku fakt neobejdeš. Když zavřu obě oči, tak beru, že někdo s tím svinstvem může mít spotřebu větší o 20% při snížení výkonu motoru, ale pokud chci, aby mi to jezdilo stejně, tak se 30% nevyhnu. Ale jestli mi někdo chce tvrdit, že jezdí za stejno, tak je to obyčejný lhář. Možná ušetří nějakou tu korunu rozdílem ceny, kdy třeba je u nich větší rozdíl mezi E85 a N95, ale co jsem se díval, velká úspora nevzniká. Kromě toho všichni tito lihoví jezdiči porušují zákon, protože montáž nějaké, byť i homologované krabičky, je přestavbou ve znění zákona a tudíž pokud ji nemají zapsanou v TP, tak jejich auto nemá co dělat na silnici. Je to stejné, jako s LPG a CNG, pokud nejde o schválený typ přestavby - ne jen o homologovanou krabičku - musí se o přestavbu zažádat a projít schalovacím řízením včetně STK a já nevím čeho dalšího. Přijde doba, kdy se někdo skutečně naštve a začne lihováky nahánět a budou se divit i ušima...
_________________ J.
|
14.10.13, 11:24 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|