predradný odpor sahary u Feldy 1.9 - zmeranie
Autor |
Zpráva |
varok
|
Re: predradný odpor sahary u Feldy 1.9 - zmeranie
Takové relé se dá běžně sehnat, buď 40A klasické autorelé, nebo jsem teď viděl v GME 60A, to už je velká rezerva. Někdy bývá v autech na žhavení ještě silnější.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
22.7.14, 14:19 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
jjjano3
|
jasné že dá no ja mám doma nové na 70A nepoužité tak ho tam dám je to toto http://www.alextronic.sk/6057/RELE-FRC3-12F.html
_________________ Felícia 1.9D Golf IV 1.9TDi - ALH Leon MK1 1.9TDi - ASV
|
22.7.14, 15:01 |
|
|
breta1
|
Dovolil bych si ještě upřesnit. Píše se, že na první stupeň má ventilátor výkon 200W, na druhý 320W. Není to pravda, mělo by se psát, že na první stupeň je celkový příkon 200W (ten se ale rozdělí na odpor a větrák), a na druhý stupeň je příkon větráku opravdu 320W. Když to propočítáme, je na první stupeň výkon na odporu asi 75W a na větráku asi 125W, (odpor větráku asi 0,46 Ohm, předřadný odpor 0,27 Ohm). Ty výkony platí pro 12V, ve skutečnosti ty výkony budou o něco větší, protože napětí je cca 14V (budou větší v poměru čtverců těchto napětí). Už jsem to psal minule - proč složitě shánět náhradní odpor a složitě zabudovávat a zbytečně topit. když to jde pohodlně udělat s regulátorem PWM? Já bych to tak určitě udělal. A navíc - k tomu občasnému "přidání" proudu pak nemusíš mít relé 70A, ale nějaký maličký mikrospínač.
|
2.8.14, 09:21 |
|
|
michalkatka
|
aj to je riešenie, ale čo je jednoduchšie a menej náchylné k poruche ani sa mi nechce hľadať aký FET a ostatné súčiastky by sa museli použiť, ono to ten prúd musí zniesť aj keď s o mnoho menšími tepelnými stratami... ( do tých 30A s patričným chladením by sa dal použiť BUZ11, k tomu 555 ako oscilátor atď... ) ale aj tak mi príde jednoduchšie tam vraziť výkonový odpor, nakoľko nieje potrebná plynulá regulácia, stačí cca polovičný a plný výkon....
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
2.8.14, 11:45 |
|
|
breta1
|
Ten BUZ11 není nic moc, lepší je třeba běžně dostupný IRFZ4110, má Rds asi 4mOhm, takže při střídě např. 50% bude topit jen asi 1W (oproti 75W na odporu). O spolehlivost bych se nebál, zničit takový FET dá dost práce.
|
2.8.14, 12:42 |
|
|
michalkatka
|
jasné, ale aj tak je to na ventilátore kde nieje problém chladiť prúdom vzduchu... za mňa hlasujem za odpor...
|
2.8.14, 12:51 |
|
|
jjjano3
|
ahojte. no tak odpor je v poriadku. bol to úplne odhnitý kábel ku nemu pekne som to opravil a zaletoval a funguje to. a pre istotu aby to už neodhnilo tak som to zatmelil silikonom tie kontakty. a opravené inač breta si sa trafil, na odpore je písané tuším 0,23R no a mám altík KO som ho vymontoval a zistil že volnobežka je kusnutá, uhlíky krátke asi 3,5mm a zodraté krúžky ... myslím že sa to neoplatí opravovať ale skorej zohnať repasovaný že http://www.fastimages.eu/?v=snmka779.jpg
Naposledy upravil jjjano3 dne 6.8.14, 20:54, celkově upraveno 2
|
2.8.14, 19:18 |
|
|
michalkatka
|
neviem ako dlho vydrží letovaný spoj taký prúd, podľa mňa zalisovať, alebo stiahnuť svorkou.
|
3.8.14, 09:27 |
|
|
jjjano3
|
nič sa neboj, vydrží pôvodný kontakt som očistil, kábel som nechal dlhší a pekne omotal tak dve otáčky okolo toho kontaktu. a potom pekne zaletoval. a samozrejme vyskúšal, všetko funguje jako má a neprehrieva sa. a ešte po minulej skúsenosti (ten odhnitý kábel) som ten spoj zasilikonoval aby sa k tomu nedostala žiadna tekutina oprava jak sa patrí
|
3.8.14, 15:23 |
|
|
varok
|
Nevím jestli je dobrý nápad ten silikon.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
3.8.14, 20:29 |
|
|
jjjano3
|
jakože by ten silikon spôsobil koroziu toho spoja ? alebo tak niečo ? lebo origo to bolo len tak na vzduchu a ten kábel odhnil inač som rozviazal aj ten káblový zvazok, lebo som potreboval vymeniť kábel, a bol tam spoj, ktorý bol v zmršťovačke a tie káble boli ešte zasiliknované...
|
3.8.14, 20:46 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
silikon je kyselej a kysele zere
_________________ otec: Fobia Sedan HTP m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže
|
3.8.14, 20:53 |
|
|
jjjano3
|
a sakra takže ho dám dole čo ? oné, šak mám lepidlo Mamut, tak tam dám to, to je univerzálne lepidlo aj na kovy takže ich to hádam nežere alebo lepidlo na kovy Otto Coll HiTack
|
3.8.14, 20:57 |
|
|
varok
|
21Lucas už to napsal. Naq karoserie kyselý silikon nee, na káblíky už vůbec ne. Měď a kyselý silikon, no nevím. Kdysy to tak dělal můj strejda, že všude rval silikon, ale po nějaké spíše kratší době začínaly odumírat různé spotřebiče. Tipněte si proč?
|
4.8.14, 12:24 |
|
|
jjjano3
|
už som ho strhol dole. dám tam to lepidlo na kov OttoColl HiTack. to je bez silikonu a jednozložkové. mám s tým zalepenú olejovú vaňu a drží ani kvapka
|
4.8.14, 12:55 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|