Jak ověřit zda se ztrácí olej a zda je motor OK
Prosím o radu.
Mám HTP 47kW (typ motoru BME) r.v.2005, najeto 90tkm, na motoru je vše původní, měněné jsou pouze svíčky, všechny cívky a samozřejmě filtry
.
Před 2000 km jsem si nechal vyměnit olej (měním po 7500km, používám 5W40 Castrol Magnatec), u výměny jsem byl a viděl jsem, že tam servisák nalévá cca 3litry oleje, možná i trochu víc, což by po nasátí filtru a rozstřiku po motoru měla stačit na horní rysku měrky. Přesnou hladinu jsem tentokrát pomocí měrky nekontroloval.
Až dnes (po 2000km) jsem zkontroloval olej a bylo ho tam sotva na spodní risku a to i když byl motor vlažný a před tím asi 30minut v klidu, tak chvíli po vypnutí motoru. Dolel jsem cca půl litru a oleje a hladina se zvedla na cca 3/4 mezi ryskami.
Mám tedy podezření, že motor žere olej, nikdy dříve jsem si nevšiml úbytku oleje. Startuje normálně, na volnoběh je klidný....možná při jízdě jsem si všiml nepatrně nižšího výkonu ale ruku do ohně bych za to nedal.
Jelikož chci jet za cca 6týdnů do Norska, tak bych chtěl co nejdřívě zjistit zda to byla jen náhoda nebo zda se s motorem něco děje a na tu cestu se rovnou vykašlat nebo nechat udělat GO.
Co mám nechat zkontrolovat, udělat? Diagnostiku? Tlaky válců (je více druhů měření? )? Emise ?
Nebo mám s autem nyní co nejvíc jezdit a sledovat, zda se ztrácí olej?
Dnes jsem měnil svíčky staré byly světlé, pěkně vypálené, žádné saze.
Na motoru jsem si nikde nevšiml, že by olej odněkud vytékal.