Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 15.11.24, 05:27

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
 výfuk, termostat 
Autor Zpráva
rejpal

Příspěvek 
komar.la píše:
Tak dnes jsem na to ráno kouknul,..ručka se ani nehne a ja normálně topím, ale třeba oproti kamarádově škodovce topím o 100% míň...

Zkoušels ten kabel? Zkoušels vyměnit čidlo teploměru? Zkoušels vyměnit termostat? Zkoušels měřit teplotu kapaliny nějakým jiným teploměrem?

Čidlo jen mění svůj odpor podle teploty, teploměr tento odpor měří.

Prasklé nebo podfukující těsnění způsobuje občasné vaření z "neznámé příčiny" prostě jedeš a najednou začne stoupat teplota. Většinou stačí vypnout motor, chvilku počkat a po nastartování se motor chová jako by se nic nestalo. V pokročilé fázi pak při nastartovaném motoru unikají bublinky do expanzky a hladina v expanzce stoupá. Chladící kapalina se časem zašpiní a je mastná, je možné, že ta tvá hnědá pěna pochází ze spalovacího prostoru.

15.5.08, 07:17
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Pspvek Reklama

Příspěvek 
fatal píše:
komar.la píše:
Tak dnes jsem na to ráno kouknul,..ručka se ani nehne a ja normálně topím, ale třeba oproti kamarádově škodovce topím o 100% míň...

Zkoušels ten kabel? Zkoušels vyměnit čidlo teploměru? Zkoušels vyměnit termostat? Zkoušels měřit teplotu kapaliny nějakým jiným teploměrem?

Čidlo jen mění svůj odpor podle teploty, teploměr tento odpor měří.

Prasklé nebo podfukující těsnění způsobuje občasné vaření z "neznámé příčiny" prostě jedeš a najednou začne stoupat teplota. Většinou stačí vypnout motor, chvilku počkat a po nastartování se motor chová jako by se nic nestalo. V pokročilé fázi pak při nastartovaném motoru unikají bublinky do expanzky a hladina v expanzce stoupá. Chladící kapalina se časem zašpiní a je mastná, je možné, že ta tvá hnědá pěna pochází ze spalovacího prostoru.

Čidlo jsem měnil. Vyzkouším ten kabel, odpor a kostru.

Jinak jezdím přes půl roku každý den a nevařím. Jen ty ukazatele.

http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=11630

Ford Fiesta 1.4 TDci, r.v.2006

15.5.08, 07:29
Profil ICQ
rejpal

Příspěvek 
Pokud nezjistíš závadu, vyzkoušej termostat. Pokud jsi to ještě nedělal. Vytáhneš termostat, strčíš do hrnce s vodou, hodíš na vařič nebo sporák, strčíš tam teploměr a budeš koukat kdy se otvírá. Při teplotě nad 75°C by se měl začít otvírat, plně otevřený by měl být asi u 85°C (přesně si to nepamatuju, ale na tom až tak moc nezáleží, prostě kolem 80°C musí být částečně otevřený).

15.5.08, 07:34
rejpal

Příspěvek 
Šemik píše:
... i bez termostatu drží škodovka okolo 60°C

Jedině v létě do kopce na plný plyn... :roll:

15.5.08, 07:41

Příspěvek 
Takže jsem mluvil s kámošem a on mi sežene poťák a kabel, takže odzkouším budík, kabel od čidla. No a pak ještě změřím teplotu teploměrem v nádobce.

Večer dám info z měření

Honza

15.5.08, 08:54
Profil ICQ

Příspěvek 
fatal píše:
Šemik píše:
... i bez termostatu drží škodovka okolo 60°C

Jedině v létě do kopce na plný plyn... :roll:

I v zimě :) Vyzkoušeno, je tedy fakt že při jízdě mimo město se to k 50°C dostat může.

No a budík teploměru - 3 vývody : +, -, V. + a - je snad jasný a V je čidlo, vývody jsou popsány :wink:

15.5.08, 15:13

Příspěvek 
tak nepříjemnost, jel sem odpoledne s tím kamarádem na chalupu,... oba máme škodovky 120, dávali jsme si tam sraz.

Po cestě úplně v klidu (asi 12km), auto jelo výborně. Má tam takový kopec, dá se vyjet na dvojku, ale dá škodovce zabrat. Teploměr po celou cestu ukazoval max těch 50°C. Nahoře na kopci byl motor uvařený, chcípl (což mě naštvalo, chtěl jsem ho nechat běžet), otočím klíčkem a co se nestalo, najednou teploměr ukazuje teplotu 75°C. Nastratovali jsme ho s otevřenou expanzní nádobkou, voda začla vařit a šla z nádobky, vypli jsem ho a nechali auto vychladnout, pak jsem dolil vodu. Nastaroval jsem ji pak před odjezdem domů asi po dvou hodinách, po cestě domů žadný problém, jen zase ten teploměr ukazoval 50°C.Topil jsem, zatáhlo se, nebyl problém, jak kdyby se nic nestalo.

Jinak v nádobce ta voda vypadala na povrchu jako kdyby měla takovou strusku, nevím zda olejevou či jen bordel, ale trošku to také přikládám fridexu. Snad to nebude ta hlava.

prostě už nevím co to může být, o víkendu udělám ten termostat, tak i tak a dám novou směs. Pročistím trubky.

dobrou

P.S:
jinak kamarád vařil taky, říkal, že ji držel u 100°C. Nechcípl a uchladil to na místě, nechal to chvilku běžet.

15.5.08, 20:46
Profil ICQ

Příspěvek 
No, tak to bych se na termostat už vykašlal a rovnou sundal i hlavu. :wink:

16.5.08, 12:23

Příspěvek 
Šemik píše:

Bohužel nevím jak se to dělá a až jako takový opravář se necítím

:oops:

16.5.08, 12:39
Profil ICQ

Příspěvek 
Jenže po uvaření by to bylo dobré. Navíc ta hnědá složka chladící kapaliny je důležité vodítko, nepřehlížej to, nevyplatí se ti to. :wink:

16.5.08, 14:55

Příspěvek 
Šemik píše:
Jenže po uvaření by to bylo dobré. Navíc ta hnědá složka chladící kapaliny je důležité vodítko, nepřehlížej to, nevyplatí se ti to. :wink:

Nepřehlížím, jen vím, že toto neumím :( Ale rád bycvh se naučil nové věci, není tu někdo z okolí Lanškrouna co by pomohl?

:wink:

16.5.08, 16:54
Profil ICQ
Dřevák na focení, neumí ostřit

Příspěvek 
Šemik píše:

nj ty už bys dělal generálku :lol: :lol:

16.5.08, 17:19
Profil ICQ

Příspěvek 
takže samozřejmě se šrouby přetrhli a to jsem byl opravdu opatrny, jeden jsem ještě vytáhl ale druhý zůstal v domku

takže vrtačka a nové těsnění přijde vhod

17.5.08, 12:15
Profil ICQ

Příspěvek 
a nebo kdo by měl zachvalý ten domek termostatu bez těsnění odkoupím za nějakou rozumnou cenu

nemám náladu to vrtat a hlavně nevím kde

17.5.08, 12:25
Profil ICQ

Příspěvek 
Nj, to je klasika. Namatlej pak ty šrouby grafitkou aby šly příště dobře povolit :wink:

17.5.08, 12:26
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další