Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 21.6.26, 21:06

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
 Asi jsem objevil Emeriku... 
Autor Zpráva

Příspěvek 
Ale nemusí nic být špatně, třeba jsou jen uvolněné plechy.

14.2.08, 20:04
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Příspěvek Reklama

>>Ing. Ředitel Zeměkoule<<

Příspěvek 
Martin píše:
Serifus píše:
Ok. Řeknu našemu Prof. Ing. CSc., že to nakreslil blbě a že tomu na FELu vůbec nerozumí a ať si ten obrázek strčí do... :wink: :D

Btw... To pulsní nabíjení jako myslíš jak? Myslíš reflexní nabíjení akumulátorů? To se u PB vůbec nepoužívá :wink: Používá se metoda konstantního napětí a konstantního proudu.

Dá se použít i Delta U Peak aj. Ale tohle stačí. Delta nabije na maximum stejně jako konst. I a U.

Neřekl jsem, že to tvoje řešení nefunguje, nebo že se nepoužívá, ale navrhl jsem lepší řešení. Ono se totiž zjistilo, že střídavé dodávání a zpětný odběr (myslím kolem 5%) náboje příznivě prospívá akumulátoru, ale ty víš všechno nejlíp, takže ponaučení pro mě je, že budu příště radši držet hubu.

kachnis píše:
tak pravdu martine mas, to jo,ale kdyby se orezavala sinusovka triakem, to uz by slo ne?

Neříkám, že to nepůjede, ale nebude to dělat dobrotu. Dokonce bych se nebál tvrdit, že výsledné ztráty v trafu by převýšily ztrátu na předřadném odporu. Trafo na 50Hz prostě není na takovýto účel stavěné.

Serifus píše:
Pokud se jedná o spínaný zdroj s indukčnostmi, pak tyristor nelze použít jako regulační prvek. Pochopil jsem to dobře? :sick:

Ale jde, i když na něj budou samozřejmě kladeny větší nároky. Není ani tak problém v tyristoru, ale v trafu.

Ne ne! Tos špatně pochopil!!! Já mám sice vždycky pravdu, ale teď se ta pravda vzala od pana profesora, inženýra atd., kterej to vyučuje.... takže jen převzaná pravda. Tomuhle se říká ale reflexní napájení a hodí se jen pro NIMH/NICD a nikoliv pro PB!!!! A to je pravda :wink:

Pro PB je nejlepší nabíjení stylem BTI Graz IC‘s :wink: :roll: :D

Obrázek

17.2.08, 03:21

Příspěvek 
kachnis píše:
hmmm, tak zatim zustanu u graetze a odporu..ale Martine, sla by nabijecka regulovat pomoci tyristorovyho stmivace na zarovky??? sla ne? nemusel bych topit odporem...myslim,co ty?

Tyristor se používá jen jako ztrátová proudová ochrana zdrojů, viz. obr.:

Obrázek

Nebo jako tzv. Crowbar přepěťové ochrany... :wink:

Takhle jsi to asi nemyslel, co?

Nebo jako spínané zdroje s tyristorovou regulací lze použít tyto principy:

Obrázek

Myslel jsi tohle?? :wink:

Obrázek

17.2.08, 03:43

Příspěvek 
Pro NiCd a NiMh se používá ještě složitější nabíječe.

Pokud mi nevěříš, že se výše popisovaný způsob používá, tak je to tvoje věc, já se s tebou hádat nebudu.

Některé odstavce z článku Jiřího Čecha:

Citace:
Ještě se používá speciální průběh, kdy se nabíjí impulzním průběhem s vybíjecím pulzem v poměru 5:1 až 10:1. Udává se kladný vliv na sulfatované články, po třech nabíjecích cyklech se zasulfatovaný akumulátor s 20% kapacitou dostal na 80%.

Poslední, velmi diskutovaná metoda, je letitý americký patent. Je založen na poznatku, že pravidelný impulz opačné polarity ve velikosti 10 - 20% nabíjecího proudu má příznivý vliv na desulfataci desek a obnovování jejich původní kapacity. Podmínkou ovšem je malé opotřebení desek, polorozpadlé desky už těžko něčím zachráníte. Skutečně je možné sulfataci, vzniklou dlouhodobým vybitím akumulátoru, touto metodou z velké části odstranit. Není to metoda zázračná, nabíjení a vybíjení je nutné několikrát opakovat. Jde o nabíjení impulzy konstantního náboje (jako by se konstantní proud rozsekal na části - proud-mezera-proud-mezera), z nichž každý pátý až desátý má stejnou velikost, ale opačnou polaritu. Nabíječka je konstrukčně složitější. Podle mých zkušeností je vhodné použít pro oživování hodně zasulfatovaných akumulátorů nabíjecí proudy velmi malé na úrovni 0,02 C20. Přípravek Smekta z bývalého SSSR (úspěšně se používal v akumulátorech ponorek) bych doporučil jako doplněk této nabíjecí metody. Toto nabíjení s 10% vybíjením doporučuji i jako normální nabíjení, rozkládá se postupně vznikající sulfatace a formují se desky. Problémem je nabíječka, zkonstruovat takovou chce už trochu znalostí elektroniky.

17.2.08, 17:18

Příspěvek 
Martin píše:
Pro NiCd a NiMh se používá ještě složitější nabíječe.

Pokud mi nevěříš, že se výše popisovaný způsob používá, tak je to tvoje věc, já se s tebou hádat nebudu.

Některé odstavce z článku Jiřího Čecha:

Citace:
Ještě se používá speciální průběh, kdy se nabíjí impulzním průběhem s vybíjecím pulzem v poměru 5:1 až 10:1. Udává se kladný vliv na sulfatované články, po třech nabíjecích cyklech se zasulfatovaný akumulátor s 20% kapacitou dostal na 80%.

Poslední, velmi diskutovaná metoda, je letitý americký patent. Je založen na poznatku, že pravidelný impulz opačné polarity ve velikosti 10 - 20% nabíjecího proudu má příznivý vliv na desulfataci desek a obnovování jejich původní kapacity. Podmínkou ovšem je malé opotřebení desek, polorozpadlé desky už těžko něčím zachráníte. Skutečně je možné sulfataci, vzniklou dlouhodobým vybitím akumulátoru, touto metodou z velké části odstranit. Není to metoda zázračná, nabíjení a vybíjení je nutné několikrát opakovat. Jde o nabíjení impulzy konstantního náboje (jako by se konstantní proud rozsekal na části - proud-mezera-proud-mezera), z nichž každý pátý až desátý má stejnou velikost, ale opačnou polaritu. Nabíječka je konstrukčně složitější. Podle mých zkušeností je vhodné použít pro oživování hodně zasulfatovaných akumulátorů nabíjecí proudy velmi malé na úrovni 0,02 C20. Přípravek Smekta z bývalého SSSR (úspěšně se používal v akumulátorech ponorek) bych doporučil jako doplněk této nabíjecí metody. Toto nabíjení s 10% vybíjením doporučuji i jako normální nabíjení, rozkládá se postupně vznikající sulfatace a formují se desky. Problémem je nabíječka, zkonstruovat takovou chce už trochu znalostí elektroniky.

Věřím, že se používá. Spoustu věcí se používá, ale ne správně a tak jak se má. Složitější nabíječe, a v jakém smyslu? Víc drátků? Víc mědi? Nebo jiný princip? Jak říkám, NIMH a NICD je nejlíp nabíjet reflexním nabíjením, jak je popsáno v úryvku toho článku, cos sem šoupl :lol: :wink: :D

Obrázek

17.2.08, 19:42

Příspěvek 
Co sem furt motáš NiMh, ten článek je z TW a je psaný přímo na Pb akumulátor a normálně se to používá jako nejvyspělejší nabíječ automobilových akumulátorů. Proč je složitější by ti asi mohlo dojít, musí se nějakým obvodem řídit to střídavé nabíjení a vybíjení.

17.2.08, 20:44
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2