Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 24.11.24, 14:02

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
 Odtrh na svíčkách 
Autor Zpráva

Příspěvek Odtrh na svíčkách
Nejprve se omlouvám že s takovou blbostí zakládám téma. Potřeboval bych vědět jaký odtrh (vzdálenost elektrod) má být na svíčkách na favoritu 135L karburátor. Díval jsem se do tabulky od BRISKu a tam mají 0,6mm. A potom jsem se díval na NGK a BOSCH a tam je zase doporučený odtrh 0,8mm.
Byl jsem před pár dny na emisích a trochu si s tím pohráli a díval jsem se na kolik nastavují bohatost a na volnoběhu byla 0,88 a když přidal (asi na 2700ot) tak tam bylo 1,22. Tak ten volnoběh je trochu chudčí tak nevím jaká vzdálenost elektrod by byla vhodnější. Nevím jestli 0,8mm v pohodě zapalování dodá dostatečnou energii k přeskoku jiskry. A nebo jestli těch 0,6mm není zase moc málo.
Moc Díky.

3.4.08, 22:56
Pspvek Reklama

Příspěvek 
Odtrh má být 0,7 mm. Když se podíváš na krabičku Brisk D17YC které jsou pro 135 tak to tam máš vyznačené (ano vím že v katalogu Brisku je u D17YC 0,6mm ...mají v tom prostě bordel). Pro Fav. je rozmezí 0,6-0,8 ale optimální při provozu na benzín je 0,7 mm. Mám 135 a 0,7 dávám už několik let a je to podle mě nejlepší hodnota ...navíc je to tak i v dílenské příručce.

4.4.08, 04:55

Příspěvek 
Neex píše:
Odtrh má být 0,7 mm. Když se podíváš na krabičku Brisk D17YC které jsou pro 135 tak to tam máš vyznačené (ano vím že v katalogu Brisku je u D17YC 0,6mm ...mají v tom prostě bordel). Pro Fav. je rozmezí 0,6-0,8 ale optimální při provozu na benzín je 0,7 mm. Mám 135 a 0,7 dávám už několik let a je to podle mě nejlepší hodnota ...navíc je to tak i v dílenské příručce.

Tak díky za radu, protože jsem z toho byl zmatený :) . Oni asi tu tabulku neaktualizovali pořádně dlouho jestli vůbec někdy:lol: . Pro jistotu jsem se radši zeptal.

4.4.08, 08:15
rejpal

Příspěvek 
Nezávisí ta vzdálenost elektrod i na materiálu a tvaru elektrod?

Kolikrát je asi možné změnit vzdálenost (tj. ohnout vnější elektrodu) než ta elektroda upadne? Potřebuju vyzkoušet nejlepší vzdálenost pro mé zapalování a nechci samozřejmě pokaždé kupovat nové svíčky...

4.4.08, 08:21
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
fatal píše:
Nezávisí ta vzdálenost elektrod i na materiálu a tvaru elektrod?

Kolikrát je asi možné změnit vzdálenost (tj. ohnout vnější elektrodu) než ta elektroda upadne? Potřebuju vyzkoušet nejlepší vzdálenost pro mé zapalování a nechci samozřejmě pokaždé kupovat nové svíčky...

Teď v tom mám trochu zmatek někde jsem četl, že když je vzdálenost elektrod 0,7mm, tak když to budu měřit měrkama (lístkovýma) tak by měla měrka 0,7mm tam jít pouze k těm kontaktům (asi 0,1mm mezi kontakty) a neměla by jít mezi kontakty vložit a 0,6mm by měla jít volně vložit mezi kontakty a 0,8mm vůbec. Ale nějak se mě to nezdá přece když dám měrku 0,7mm tak by měla jít volně vložit mezi ty kontakty a když to jde volně tak je to 0,7mm? Nebo se pletu?
Já se ptám, ale na blbosti, ale občas tyhle blbosti vyřeší nějaký problémy :D .

4.4.08, 10:06
rejpal

Příspěvek 
p20k píše:
...když dám měrku 0,7mm tak by měla jít volně vložit mezi ty kontakty...

Když jde volně - máš víc než 0,7, když jde ztuha - máš přesně 0,7, a když nejde - máš méně. :)

4.4.08, 12:25
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
Moc to hrotíš... prostě kup třeba ty D17YC a máš po starotech o tom jaká má být mezera jak ji nastavit a změřit. Ono se stejně ta mezera jen tak nezmění a to ani po 15-20 tis. km. Nastavování a kontrolování mezery je tak trochu přežitek z dřívějších dob... dneska už jsou svíčky trochu někde jinde tzn. že opalování elektrod a tím vznikající větší mezera u dnešních svíček jen tak nehrozí. Ale samozřejmě že je dobrý se občas během těch 15-20 tis. km podívat jak svíčky vypadají.

4.4.08, 13:17

Příspěvek 
Neex píše:
Moc to hrotíš... prostě kup třeba ty D17YC a máš po starotech o tom jaká má být mezera jak ji nastavit a změřit. Ono se stejně ta mezera jen tak nezmění a to ani po 15-20 tis. km. Nastavování a kontrolování mezery je tak trochu přežitek z dřívějších dob... dneska už jsou svíčky trochu někde jinde tzn. že opalování elektrod a tím vznikající větší mezera u dnešních svíček jen tak nehrozí. Ale samozřejmě že je dobrý se občas během těch 15-20 tis. km podívat jak svíčky vypadají.

Já to nehrotím, ale na těch DR17YC mě proleze měrka mezi kontakty přesně 0,6mm a na BOSCH 0,7mm. Přitom na těch BRISK by mělo být 0,7mm. Proto jsem se ptal a ne kvůli tomu že by ubývaly. :)

4.4.08, 13:45

Příspěvek 
p20k píše:
Já to nehrotím, ale na těch DR17YC mě proleze měrka mezi kontakty přesně 0,6mm a na BOSCH 0,7mm. Přitom na těch BRISK by mělo být 0,7mm. Proto jsem se ptal a ne kvůli tomu že by ubývaly. :)

Myslel jsem to tak že zabývat se tím až takhle nemá smysl prostě koupíš typ přesně pro tvůj motor a dáš je tam... tohle už je až moc puntičkářský. Ano velikost mezery mezi elektrodami má vliv na sílu jiskry, ale pokud je to v rozmezí 0,6 - 0,8 mm pak je to v pořádku.

4.4.08, 14:00

Příspěvek 
Myslel jsem to tak že zabývat se tím až takhle nemá smysl prostě koupíš typ přesně pro tvůj motor a dáš je tam... tohle už je až moc puntičkářský. Ano velikost mezery mezi elektrodami má vliv na sílu jiskry, ale pokud je to v rozmezí 0,6 - 0,8 mm pak je to v pořádku.[/quote]

Díky za radu. Já myslel že ta mezera má velký vliv na zapálení směsi.

4.4.08, 15:07

Příspěvek 
p20k píše:
Díky za radu. Já myslel že ta mezera má velký vliv na zapálení směsi.

Vliv má, ale měřit to na setiny opravdu nemusíš ona ta tolerance tam je... optimálně je to 0,7 mm +/- 0,1 mm.

4.4.08, 15:24
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 11 ]