Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 22.11.24, 06:55

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
 Výměna manžet homokinetických kloubů 
Autor Zpráva

Příspěvek Výměna manžet homokinetických kloubů
Tak jsem i já zjistil, že mám načatou jednu manžetu a cáká z toho vazelína, takže mě čeká výměna...
I přes popis výměny tady na techwebu bych měl pár dotazů:
-Když je špatná jedna, je třeba vyměnit všechny, když už je to dole? (já jsem pro, jen se ptám)
-Až to rozeberu, je třeba je očistit od původního mazacího tuku a dát nový, nebo stačí doplnit?
-Jaký mazací tuk ze současného sortimentu použít? (třeba mogul lv-2m?)
-Co když nepůjde povolit ta velká matice (32) poloosy?

10.9.06, 15:35
Profil ICQ
Pspvek Reklama

Dřevák na focení, neumí ostřit

Příspěvek 
dám ti radu vyměň všechno když vyměníš jenom něco tak to za půl roku můžeš dělat znova a to je práce navíc

10.9.06, 19:13
Profil ICQ

Příspěvek 
Sadra17 píše:
dám ti radu vyměň všechno když vyměníš jenom něco tak to za půl roku můžeš dělat znova a to je práce navíc

Podle Macha se manžety mají měnit jen když jsou poškozeny (pochopitelně se vždy musí dávat nové i páskové spony) a do vnitřních a vnějších kloubů se dával jiný tuk - do vnitřních Shell GLEP 240 nebo SWC 423 B a do vnějších Shell GL 245 MO nebo SWC 423 BM. Klouby se nemají rozebírat.

10.9.06, 20:20

Příspěvek 
jarda11 píše:
Podle Macha se manžety mají měnit jen když jsou poškozeny

No, jelikož jedna praskla ve sváru, bude zřejmě požkozená :) měl jsem na mysli, jestli má cenu měnit všechny.
jarda11 píše:
do vnitřních a vnějších kloubů se dával jiný tuk - do vnitřních Shell GLEP 240 nebo SWC 423 B a do vnějších Shell GL 245 MO nebo SWC 423 BM.

Psal jsem ze současného sortimentu, dal bych tam něco s příměsí molyky (MoS2) a do obou to samý.
jarda11 píše:
Klouby se nemají rozebírat.

Nevím jak bych sundal staré a nasadil nové manžety bez vycvaknutí vnějšího kloubu z poloosy, takže tohle se opravdu rozebrat musí, jasně, že nebudu rozebírat ty trojramenné kříže na jednotlivé válečky...

10.9.06, 21:33
Profil ICQ

Příspěvek 
Myslel jsem to tak, že raději měnit jen tu prasklou. Vycvaknout z poloosy se pochopitelně musí. Je to myšleno tak, že když není homokinetický kloub vpořádku, má se rovnou vyměnit celý a nesnažit se ho opravovat (měnit válečky ap.). Na svých stránkách Shell, bohužel, neuvádí u jejich maziv nové generace, která ze starých mají nahrazovat. Snad to nebude nijak kritické, když nový tuk nebude mít na 100% shodné vlastnosti s původním.

12.9.06, 12:00

Příspěvek 
Ten vnější kloub by měl být v pořádku, problémy nedělá, jen v manžetě se udělala dirka a uniká z toho ten tuk. Blbý je, že když vyměním jen tu vnější manžetu (která je špatná), tak bych jí stejně musel sundavat, kdyby časem odešla i ta vnitřní...

...teď jsem koukal na nějaký fotky a vypadá to, že by ten trojramenný kříž vnitřního kloubu měl jít poměrně jednoduše sundat z hřídele, což znamená, že by při výměně pouze vnitřní manžety nebylo třeba sundavat vnější kloub, sundaval jste ten trojramenný kříž někdo?

12.9.06, 14:11
Profil ICQ
Mistr mechanik

Příspěvek 
které manžety máš vyměnit poznáš podle toho že ve vnitřním ohybu mají krystalickou strukturu jsou styřelé, povolit matku 32 je problém používám páku 90 cm obyčejný klíč při mé váze 116 k rozlomím a nepovolím mnohdy nic, pak narazíš na další problém šrouby čepů někdy jdou a jindy je to horor, čepy vyrážím tupým sekáčem a je dobré sdělat třmeny brzd, pokud budeš vytahovat poloosy z převodovky tak si vylej olej, pokud měním jen vnější trvá mi to 25 minut, na zvedák, povolím matku 32, kolo dole, šroub čemu M10, vše pneumatickou utahovačkou, sekáč a tříkilové kladivo a rameno dole, vytáhnu polosu z těhlice, roztrhnu nažetu, pneumatickým sekáčem srazím kloub, očistím poloosu nasunu manžetu na mycím stole vyčistím kloub, natlačím tuk, narazím kloub, nasadím manžety a dám pásky, nasadím poloosu do třmenu, nasadím rameno s čepem utáhnu nasadím kolo a dotáhnu matku 32 mnoho štěstí začínal jsem jako ty miloš

12.9.06, 17:55

Příspěvek 
Povolit ten vodorovný šroub u čepu by neměl být problém, poměrně nedávno jsem ty čepy měnil a šlo to. Styřelé se zdají být jen vnější, jedna z nich má dirku. Měnit budu tedy jen vnější, ale stejně půjdou poloosy ven, protože mi nějak cuká spojka, tak bych shodil i převodovku a kouknul se na to, navíc mi teče z převodovky olej kolem táhla řazení, takže asi vyměním to gufero, no, a když už tam budu dávat new olej, tak asi vyměním i gufera od poloos, když už budou venku. To bude zase jednou operace :-)
Ještě si musím půjčit hever, velkej klíč a nějaký černochy, aby mi podrželi tu převodovku...

12.9.06, 18:55
Profil ICQ

Příspěvek 
Nepér píše:
Ještě si musím půjčit hever, velkej klíč a nějaký černochy, aby mi podrželi tu převodovku...

na černochy bacha to bys už tu převodovku nemusel uvidět

12.9.06, 19:26
Profil ICQ

Příspěvek 
To by byla škoda, páč synchrony jsou ještě synchronní...

12.9.06, 19:52
Profil ICQ

Příspěvek 
Nepér píše:
To by byla škoda, páč synchrony jsou ještě synchronní...

taky jednou nebudou

12.9.06, 19:53
Profil ICQ
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 11 ]