Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 18.6.26, 12:29

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 Ty zákony, ale neznalost neomlouvá! 
Autor Zpráva

Příspěvek Ty zákony, ale neznalost neomlouvá!
Měl bych dotaz, když si koupím "světla pro denní svícení", tak je jasné, že se mi budou automaticky zapínat pří otočením klíčku (nejspíš v <poloze I> a popřípadě se vypnou na okamžik v průběhu startování <poloha II>). No to je sice moc hezký, ale to se mi zapnou jen tato přídavná světla a neměli by se taky zapnout zadní obrysová světla? Myslím tím, že by měli být zadní světla zapínána stejným principem, jako příd. sv. denního svícení. Prostě nevím, jestli si nový zákon o povinnosti celoročního svícení vystačí jen se svícením předních příd. sv. denního svícení??? Dík za odpovědi...

21.2.06, 21:50
Příspěvek Reklama

Příspěvek Re: Ty zákony, ale neznalost neomlouvá!
fux.dggn píše:
Měl bych dotaz, když si koupím "světla pro denní svícení", tak je jasné, že se mi budou automaticky zapínat pří otočením klíčku (nejspíš v <poloze I> a popřípadě se vypnou na okamžik v průběhu startování <poloha II>). No to je sice moc hezký, ale to se mi zapnou jen tato přídavná světla a neměli by se taky zapnout zadní obrysová světla? Myslím tím, že by měli být zadní světla zapínána stejným principem, jako příd. sv. denního svícení. Prostě nevím, jestli si nový zákon o povinnosti celoročního svícení vystačí jen se svícením předních příd. sv. denního svícení??? Dík za odpovědi...

prídavné svetlá pre denné svietenie? nepoznám? poznám obrysové/parkovačky, stretávacie, diaľkové, prídavné diaľkové, hmlovky to čo sa predku týka a v zadu nebudem popisovať. ak už sú svetlá automatické, majú sa rozsvietiť až po naštartovaní ( automat svetiel Škoda Felicia ), nie je na škodu aj časovou premlkou cca 5s, ale to je na konštrukcii...

21.2.06, 22:15

michalkatka píše:
fux.dggn píše:

prídavné svetlá pre denné svietenie? nepoznám? poznám obrysové/parkovačky, stretávacie, diaľkové, prídavné diaľkové, hmlovky to čo sa predku týka a v zadu nebudem popisovať. ak už sú svetlá automatické, majú sa rozsvietiť až po naštartovaní ( automat svetiel Škoda Felicia ), nie je na škodu aj časovou premlkou cca 5s, ale to je na konštrukcii...

Tak se podívej třeba na http://www.hella.cz/prisl/taglicht/index.htm a poznáš, že existují i přídavná světla denního svícení, mimochodem polský výrobce wesem, jehoš výrobky nám jsou známější a hlavně dostpnější vyrábí tato přídavná světla například do felicie (tato světla padnou přesně na místo mlhovek u felicie z roku98 a novější, zde se přesvědčíte sami http://www.wesem.pl/halogen.php?halogen=fel&en .....jinak sem rád že píšeš a třeba se i dozvíš nové věci.....tak zatim

21.2.06, 22:45

určite by to bol prínos, ale vysvetľuj policajtovi že to nie sú hmlovky, ešte by ti zobral techničák a dal aj pokutu, neviem naisto ale vo vyhláške asi nič také nie je. možno sme to v SR aj ČR prebrali z legislatívy EU ( ak to tam je )...

21.2.06, 22:59

Příspěvek 
Ale ve vyhlášce která bude platná od 1.7. stojí že se musí po celý rok svítit takto - ,,obrysová a potkávací světla , nebo obrysová světla pro celodení svícení.pokuď je jimi vybaveno podle vzláš. právního předpisu.,, Toto je sbírka zákonů č 411, §32
Je víc jak jasné že bude plno dodatků,úprav a novel - jak jsme už zvyklí.
čus

22.2.06, 00:44

Příspěvek 
Cau,
taky uz sem uvazoval o tech svetlech na denni sviceni. Podle mojeho nazoru by nejspis mely svitit i zadni svetla. Ale napadlo me udelat si na to nejaky prepinac, kterym by si clovek mohl vybrat normalni potkavaci svetlaXsvetla na denni sviceni. Mel sem predstavu ze by se ten prepinac umistil za vypinac svetel na kabel co ted je jako od potkavacich svetel. Tim by se i vyloucilo aby nekdo svitil svetly pro denni sviceni v noci a naopak (aspon myslim).
Myslite ze by to tak slo? Kdyz tak me opravte.

22.2.06, 17:08

michalkatka píše:
určite by to bol prínos, ale vysvetľuj policajtovi že to nie sú hmlovky, ešte by ti zobral techničák a dal aj pokutu, neviem naisto ale vo vyhláške asi nič také nie je. možno sme to v SR aj ČR prebrali z legislatívy EU ( ak to tam je )...

ty svetla maji jinou odrazovou plochu skla (podobnou jak zpatecky-aspon co sem poznal z fotek na netu) a navic by v nich mela byt normalni 21W zarovka jaka je treba u brzdovek. Takze to snad uz poznaji i policajti. Prinejhorsim tu zarovku vytahnes a ukazes ji jim ne? :D

22.2.06, 17:12

Příspěvek 
Podle mne je to k ničemu. U té felície to navíc bude vypadat, jako když svítíš "jako blázen" mlhovkami ve dne (to raději ty mlhovky). Když už se má přes den svítit tak pořádně, navíc snižovat výkon světel přes den, kdy jsou všechna světla oproti dennímu světlu méně vidět mi připadá zcectné. Kdy se investice do těchto světel vrátí v podobě menší spotřeby a delší životnosti "normálních žárovek" je otázkou čistě spekulativní...

22.2.06, 17:49
Profil ICQ
Moderátor

Příspěvek 
Svítít musí i zadnbí světla tak, jako je to, když zapneš potkávací světlomety. Uvedené světlomety pro denní svícení by mělý mít příkon pouhých 12 W a musí být schválené, tedy nedá se tam použít cokoli. Jestli jimi výrobce vozidlo nevybavil, nevím, jestli je možná dodatečná montáž. Také si nejsem jistý, jestli je podle nového zákona od 1.7. toto u nás povolené, tak zase moc jsem do toho nešťoural. Já bych si počkal na vyjádření někoho kompetentního...

25.2.06, 19:55

Příspěvek 
Jiří Čech píše:
Svítít musí i zadnbí světla tak, jako je to, když zapneš potkávací světlomety. Uvedené světlomety pro denní svícení by mělý mít příkon pouhých 12 W a musí být schválené, tedy nedá se tam použít cokoli. Jestli jimi výrobce vozidlo nevybavil, nevím, jestli je možná dodatečná montáž. Také si nejsem jistý, jestli je podle nového zákona od 1.7. toto u nás povolené, tak zase moc jsem do toho nešťoural. Já bych si počkal na vyjádření někoho kompetentního...

Moje řeč... :wink:...počkáme na někoho....(ale pojicejti sem asi na fórum nechoděj có?...to by asi valili oči u některých témat :D ), prostě počkáme na nějakýho znalce zákonů...zatim teda budem svítit normálně no.....ale se*e mě to, protože hned za tři měsíce je nová žárovko lechce očouzená.....a světlo určitě strácí svou kvalitu.... :roll:

25.2.06, 20:43

Příspěvek 
Jak jsem psal.Naše auta nejsou vybaveny světlama pro celodení svícení /zatím/.jsou pouze klasická světla.Bude asi dlouho trvat než udělí vyjímku,dodatek či úpravu na tyto světla.Dopadne to jako s třetím brzdovým světlem. :shock: Jak dlouho trvalo zákonodárcům že toto světlo je bezpečné a vyhovující. :roll: čus

26.2.06, 01:42

Příspěvek 
Paragraf 32, odstavec 1
Motorové vozidlo musí mít za jízdy rozsvícena obrysová a potkávací světla, nebo obrysová světla pro denní svícení, pokud je jimi vybaveno podle zvláštního právního předpisu. Tramvaj musí mít rozsvícena buď potkávací světla nebo světla pro denní svícení.
tohle sem nasel na netu - je to vynatek z te novely co ma platit od 1.7.2006

26.2.06, 18:07
Moderátor

Příspěvek 
Podle zvláštního předpisu - už někdo ten zvláštní předpis viděl? To je také důležité, jak jsou světla pro denní svícení specifikována a jak mají být na vozidle umístěna...

26.2.06, 18:14

Příspěvek 
To je právě ono.Zvláští předpis ještě údajně neexistuje./takto nás informoval učitel na školení řidičů z povol./.Jak tvrdím vše je ve hvězdách a rukách našich politiků. čus

26.2.06, 18:58

Příspěvek 
Co takhle zapojit pro denní provoz žárovky do série a pro noční normálně paralelně, jak jsou... Taky to nebude moc svítit a životnost se prodlouží... :idea:

27.2.06, 19:46
Profil ICQ
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další