Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 19.6.26, 00:21

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 92 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
 Motor vaří, asi těsnění pod hlavou... 
Autor Zpráva

Příspěvek Motor vaří, asi těsnění pod hlavou...
U mojí 105L z roku 81 mám hodně velkej problém s chlazením. Stoprocentně teče voda z chladicího okruhu do motorovýho oleje. Poznal sem to tak, že jsem utřel tu kaši na víčku (smetanová emulze) a po uletí 5km se mi to skoro uvařilo a emulze je tam zas. Po nalití vody do chlazení a odvzdušnění se mi to stane zas. Termostat sem už vyměnil, nikde mi to neteče, akorát se zdá, jakoby podfukovala hlava. I ten zvuk, když pridám plyn souhlasí. Decentně se kouří pod hlavou motoru a mám silné podezření, že to bude jen v tom blbým těsnění. Motor tam mam 120L a byl měněnej v roce 2004. Je bez GO. Podle mě bude mít takovejch 120 tisíc zasebou.
Můžete mi někdo prosímvás poradit, jak sundat hlavu (mám knihu Škoda 105/120/130 z edice Můj automobil od Computer Press ale mě se to pořát nezdá.. :? ) a jestli v tom neni nějakej háček. Ještě tedy k tomu motoru... V motoru bylo oleje na rysce "minimum" a teď je ho tam skoro nad maximem. Podle mě je to ta voda a teče toho tam asi dost! Ještě 18.10.2006 sem to kotroloval a bylo všechno OK. Pak sem jel do prahy a asi se něco stalo.
Nemohla mi prasknout hlava? Kámoš mi to totiž uvařil a hned tam nalil studenou vodu. Při startování se mu prej sekal startér. Je taky možný, že to přidřel? To, jestli je prasklá hlava bych zjistil po sundání z motoru, ne?

Prosím opovězte někdo, hlavně jak sundat tu hlavu a zase nandat. Olej potom budu muset vyměnit (vlastně to už ani olej neni - je to poznat na tý kontrolní měrce oleje), že?

Díky předem, fakt sem v koncích :cry: .. David Papírník (Wlzley), Plzeň

24.10.06, 01:26
Profil Zobrazit autorovy stránky
Příspěvek Reklama

Příspěvek 
no jestli mas tu kasi jen na vicku, tak to samo o sobe nic neznamena - to vicko je je nejchladnejsi cast a ta kase je prej nejaky kondenzat z oleje... Mam to taky a motor O.K. nevari a jede super - ikdyz co tam mam polosyntetiku, tak tam neni skoro nic
Mas tu kasi i na olejove merce? ...nebo na ni mas normalne olej?
ze ti pribylo oleje je divne, ale pokud to na merce nema takovou kasovitou konzistenci bezove barvy, tak bych na tu vodu v oleji nevsazel...
ten unik z chlazeni - ze to nikde nekape ani nemusis poznat. To by si musel natlakovat to chlazeni na studenem motoru a pak hledat... Muze to nekde unikat jen trochu a pri zahratem motoru to nepoznas, pac se to hned odpari, tak treba ani nemas kaluze pod autem a jak motor po jizde motor chladne tak to tou netesnosti prisava vzduch...

24.10.06, 11:09

Příspěvek 
zkus povolit vypouštěcí zátku na olej,když první poteče voda je to jasný :roll:

24.10.06, 21:42

Příspěvek 
hlavu, v knížce máš schéma povolení :shock:

24.10.06, 21:43

Příspěvek Re: Motor vaří, asi těsnění pod hlavou...
Wlezley píše:
U mojí 105L z roku 81 mám hodně velkej problém s chlazením. Stoprocentně teče voda z chladicího okruhu do motorovýho oleje. Poznal sem to tak, že jsem utřel tu kaši na víčku (smetanová emulze) a po uletí 5km se mi to skoro uvařilo a emulze...

Jednoznačně těsnění pod hlavou. Měl jsem motor ze 120ky s brutálně sníženou hlavou, sice jezdil 160 ale těsnění vydrželo pokaždé tak 10 000km a bylo po něm, dnes jsem to vyměnil za neupravenou 130ku tak snad konečně budu mít pokoj. Samotná výměna těsnění je pro zručného mechanika práce na hodinu až dvě. V žádném připadě však nemontuj hlavu zpět bez toho, aby ti ji někde v brusírně srovnali. Stojí to asi 300 a bez toho to nemá smysl měnit, těsnění zase brzo odejde. Pokud však tento problém vznikl najednou, je téměř jisté, že je něco špatně. Pokud se ti toto stalo i když si ten motor moc nehonil je dobré zkontrolovat usazení vložek válců (může vzniknout např. tak, že někteří "experti" při výměně těsnění se sundanou hlavou točí motorem a kochají se pohledem na kmitající válce). V takovém připadě je dobré svěřit usazování vložek zkušenému mechanikovi, pokud možno motorářovi, je potřeba velká přesnost a pokud jsi to nikdy neusazoval tak máš prakticky 0% šanci že se ti to povede.

24.10.06, 23:11
Profil ICQ

Příspěvek 
spartra píše:
hlavu, v knížce máš schéma povolení :shock:

Je tam jen jak to dotahovat (vočíslovaný šrouby/matky podle priority) a při demontování se postupuje obráceně. To sem pochopil. Ale stejně sem ji už sundal a je prasklý těsnění. Je to uplně nakraji (směrem k předku auta) mezi válcem a kanálkem průtoku chladicí kapaliny hlavou. :wink:
Tak to bych měl. Hlava nepraskla :lol: , jen to tesnění je v řiti :( .
Ještě sehnat těsnění a potom bude pocela prdel to usadit. Ještě nikdy sem to nedělal, je mi jenom 18 let a fakt s tim nemam žádný zkušenosti. Nevíte někdo kolik tak přibližně bude to těsnění stát ? ? ? :( Je něco, co bych měl vědět, než se dám do toho nandavání hlavy na motor :?: :cry:

Díky lidi...

25.10.06, 05:25

Příspěvek 
Hurá!!! Sundal sem palici!!! A to všechno já sám!!!

--Já vim, sebechvála smrdí. Stejně mam rýmu, takže to necejtim.. :P :twisted:

25.10.06, 05:31

Příspěvek 
A až jí tam budu dávat, mám použít momenťák? Dá se bez něj obejít? Mam dobrej cit na dotahování (ale momenťák mam.. ..bez vořechů :( )
to sem trochu nedomyslel... Hmmm.. :x

25.10.06, 05:34
Dřevák na focení, neumí ostřit

Příspěvek 
Wlezley píše:
A až jí tam budu dávat, mám použít momenťák? Dá se bez něj obejít? Mam dobrej cit na dotahování (ale momenťák mam.. ..bez vořechů :( )
to sem trochu nedomyslel... Hmmm.. :x

cit můžeš mítz sebelepší ale momenťák je jistota :wink:

25.10.06, 10:52
Profil ICQ

Příspěvek 
Těsnění stojí asi 100Kč.

Já to dělám asi takhle: zkontroluji hlavu, jestli není někde prasklinka (existujou na to takový spreje), pak očistím spalovací prostory od hrubých nečistot a celou hlavu ! lehce ! přejedu smirkovým papírem na rovné desce (hrubost asi 120). Tím je hlava připravena. Dále je třeba očistit blok motoru na dosedací ploše (třeby zbytky starého těsnění atd.). Nové těsnění potřu olejíčkem, celkem dost ho to nasákne a pak ho dám na motor. Teď stačí vzít hlavu a nasadit ji taky na blok - pokud nemáš vytažené tyčky, tak se musíš trefovat do dír. No a nakonec přijde dotahování. Jelikož se mi momenťák nevejde mezi motor a kastli, tak utahuji jenom citem od středu do kraje, s tím, že ty 4 šrouby napravo dole jenom lehce a zbytek na fest. Nejdřív utahuji všechny lehce a pak utahovací sílu postupně zvětšuji. Po 500 - 1000km na studeným motoru zase dotáhnout. Pokaždé po dotažení se musí nastavit ventilová vůle.

No myslím, že je to všechno. V případě nejasností napiš.

25.10.06, 11:34
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
Okay Martine, já to tedy zkusím. Mám to teda dotahovat silou, jakou sem to povoloval? Asi o trochu menší, protože na povolení starejch šroubů je potřeba (podle mě) větší síla.. :cry:
:idea: Tak já jdu koupit to těsnění a uvidim..

25.10.06, 13:10

Příspěvek 
Martin píše:
Těsnění stojí asi 100Kč.

Já to dělám asi takhle: zkontroluji hlavu, jestli není někde prasklinka (existujou na to takový spreje), pak očistím spalovací prostory od hrubých nečistot a celou hlavu ! lehce ! přejedu smirkovým papírem na rovné desce (hrubost asi 120). Tím je hlava připravena. Dále je třeba očistit blok motoru na dosedací ploše (třeby zbytky starého těsnění atd.). Nové těsnění potřu olejíčkem, celkem dost ho to nasákne a pak ho dám na motor. Teď stačí vzít hlavu a nasadit ji taky na blok - pokud nemáš vytažené tyčky, tak se musíš trefovat do dír. No a nakonec přijde dotahování. Jelikož se mi momenťák nevejde mezi motor a kastli, tak utahuji jenom citem od středu do kraje, s tím, že ty 4 šrouby napravo dole jenom lehce a zbytek na fest. Nejdřív utahuji všechny lehce a pak utahovací sílu postupně zvětšuji. Po 500 - 1000km na studeným motoru zase dotáhnout. Pokaždé po dotažení se musí nastavit ventilová vůle.

No myslím, že je to všechno. V případě nejasností napiš.

souhlasim, jen ja, kdyz tam daval to tesneni, tak sem blok i hlavu (jen ty dosedaci plochy - ne cele) namazal grafitovou vazelinou a ne olejem.
a momentak se mi mezi kastli a hlavu vesel. asi zalezi jaky mas...

25.10.06, 14:22

Příspěvek 
Ja by som ešte podotkol, že staré skrutky majú strašný zlozvyk stratiť hlavičku. Takže bacha aj na to. Radšej by som byť tebou kúpil nové skrutky a nejak ich ošetril. (Je to spomínané v dielenskej príručke)

viewtopic.php?t=18421

25.10.06, 15:06

Příspěvek 
No hlavu sem sundával snad 10x a a šroub jsem ještě naštěstí neutrhl

25.10.06, 15:16
Hliník navždy.

Příspěvek 
Ono se to tesneni ma necim patlat :shock: ja ho davam vzdy nasucho :shock: a v poho :)

Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.

25.10.06, 15:17
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 92 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další