Motor vaří, asi těsnění pod hlavou...
| Autor |
Zpráva |
|
Martin
|
No nevím jestli je to někde přímo napsaný, ale každý těsnění než někam dám, tak ho namažu vazelínou a pod hlavu vždycky trochu nechám nasáknout olejem. Mám z toho prosě lepší pocit. Rozhodně to neuškodí.
_________________ ŠKODA 125L LPG, r.v. 1988 béžová
ŠKODA 125L LPG, r.v. 198? červená
|
| 25.10.06, 16:36 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
ferrari
Registrován: 7.5.06, 20:16 Příspěvky: 9236 Bydliště: Partizánske
|
Martin píše: Těsnění stojí asi 100Kč.
Já to dělám asi takhle: zkontroluji hlavu, jestli není někde prasklinka (existujou na to takový spreje), pak očistím spalovací prostory od hrubých nečistot a celou hlavu ! lehce ! přejedu smirkovým papírem na rovné desce (hrubost asi 120). Tím je hlava připravena. Dále je třeba očistit blok motoru na dosedací ploše (třeby zbytky starého těsnění atd.). Nové těsnění potřu olejíčkem, celkem dost ho to nasákne a pak ho dám na motor. Teď stačí vzít hlavu a nasadit ji taky na blok - pokud nemáš vytažené tyčky, tak se musíš trefovat do dír. No a nakonec přijde dotahování. Jelikož se mi momenťák nevejde mezi motor a kastli, tak utahuji jenom citem od středu do kraje, s tím, že ty 4 šrouby napravo dole jenom lehce a zbytek na fest. Nejdřív utahuji všechny lehce a pak utahovací sílu postupně zvětšuji. Po 500 - 1000km na studeným motoru zase dotáhnout. Pokaždé po dotažení se musí nastavit ventilová vůle.
No myslím, že je to všechno. V případě nejasností napiš.
Veľmi dobrý návod. Ja k nemu len zopár bodov:
- tiež dávam tesnenie vždy na sucho a je to bez problémov. Myslím, že v každej modernejšej príručke kážu vkladať tesnenie pod hlavu nasucho
- momenťák sa mi tam vliezol (záleží, či máč s číselným ukazovateľom a či "skrutný), na druhú stranu x krát som hlavu zaťahoval bez momenťáku (vždy liatinovú) nikdy som nemal problém - skrutky som zaťahoval na vickrát v stanovenom poradí - vždy pevnejšie a pevnejšie
- tiež som nikdy neodtrhol skrutku, ale počul som už o tom
- ak stojí jemné zbrúsenie hlavy 300 KČ, dal by som ju takto vyhladiť...ono by bolo super aj vybrať ventily a zabrúsiť ich, ale ak je hlava prasknutá, je to zbytočná investícia...
_________________ Kilecko Zmenilo majiteľa... Embucha = moja 125ka znova žije Hybridka = R.I.P. Megane 1,9D AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97
|
| 25.10.06, 16:53 |
|
 |
|
Wlezley
Registrován: 24.10.06, 01:04 Příspěvky: 160 Bydliště: Plzeň - Košutka
|
Tak těsnění už mmám, pod hlavu stálo 120kč (zajímavá shoda> š120 - 120kč), mezi vejfukový (i sací) kanály a hlavu stálo 45kč, a mezi vejfukový kanály a vejfuk 15kč. Oprava za 180kč.  ((ještě budu muset koupit olej a filtr na olej))
Já tedy nevím, já bych to tam taky dal nasucho. Nechal bych to, von si to podle mě motor utěsní motorovým olejem.  Vazelínu ale mam taky. Je to stará dobrá LV4 (z Plzeňský škodovky, táta tam dělal). Když to s ní natřu, tak nic nezkazim, ne? Momenťák mam, ale mam na něj jenom 13mm a 17mm. Zajdu ještě do Globusu a koupim si ten 14mm vořech, abych to náhodou nepřetáh a neukroutil. Mam velkej momenťák 5-240NM.
 Tak mě jen tak napadá, na jakej moment to mam dotahovat??? V knížce je 50NM pro šrouby a cca 20-25 NM pro matky. Je to správně? Nejdřív bych to podle čísel začal postupně všechno dotahovat na 1/3 momentu, potom znovu na 2/3 momentu a nakonec na správnej moment.
Okay?
A fakt moc a moc díky všem...
_________________ Škoda 120LE (M II) šedivá 1987, motor Felicia BMM 50kw
nedokončená karoserie, brzdy ani motor - čekám na jaro..
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=16078
|
| 25.10.06, 18:29 |
|
 |
|
Matthes
Hliník navždy.
Registrován: 20.6.06, 17:43 Příspěvky: 17651 Bydliště: Praha západ
|
OK
Ja mam pocit ze ty stary komunisticky tesneni pod hlavu se musely mazat, pac ty dnesni maj na sobe takovy cerveny cesty z nejakyho silikonu ci co  A v nejaky knizce je napsano ze se to ma davat nasucho 
_________________ Zbrane zabijeji!
Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.
|
| 25.10.06, 18:34 |
|
 |
|
Martin
|
Na sucho to klidně dát můžeš, dělá to tak spousta lidí, já jen psal jak to taky jde. Vazelínu tam nedávej, mohl by se na ni nalepit nějakej bordel a už to nebude těsnit. Na to dotažení budeš potřebovat ještě ořech s imbusem (aspoň já ho tam mám).
|
| 25.10.06, 18:35 |
|
 |
|
cyz
Registrován: 6.5.06, 20:11 Příspěvky: 3262 Bydliště: Uherské Hradiště (Kunovice)
|
 tesneni
Místo speciálního spreje stačí na zjištění jestli není prasklá petrolej s nadrcenou (na prášek!!) křídou (tzv. kapilární metoda defektace) ale povrch musí být vyleštěný. Bez broušení bych tam tu hlavu vůbec nedával, v normální brusírně to stojí kolem 300 (kdysi sem to ukecal na 200) a prasknutou hlavu většinou poznají.
|
| 25.10.06, 19:22 |
|
 |
|
Wlezley
|
Podle mě neni prasklá. Vojel sem dosedací plochu (alespoň myslim že se tomu tak řiká) šmirglem (hrubost 100 a potom 240) na frézovaný ocelový krychli. Zdá se to být v klidu. Snad si sedne sviňa jedna.
A proč se nikde neuvádí kolik ta hlava váží  Já sem se málem ztrhnul když sem to nesl domů. Podle mě takovejch 12 kg mít bude, možná i víc.
A smrdí jako zemní plyn. Fuj fuj fuj!
Tak já to tam půjdu teď dát, držte palce. Jestli někdo chcete fotky jak vypadá to moje starý těsnění, nebo něco jinýho, dejte vědět e-mailem.
Jo a s tim imbusem..: Nemám ho, dotáhnu to podle ruky. -Snad to nebude moc vadit. Myslím, že je to 8mm imbus. Mno, dám se tedy do díla, jen co příjde kámoš.
Neni ještě něco co bych měl vědět?
|
| 25.10.06, 20:29 |
|
 |
|
Martin
|
Tak dej vědět, jak si dopadl.
|
| 25.10.06, 21:13 |
|
 |
|
Wlezley
|
Tak sem to včera dělal na parkovišti (myslim tu hlavu) a přijeli policajti. Mno, ale něco málo sem stačil udělat. Dal sem jí tam, akorát sem tam nezaháknul tykový ty tyčky, co vedou od vačkovky k vahadlum. Dá se to tam nějak nandat, aniž bych musel zase sundat hlavu?? Napište pls..
|
| 26.10.06, 14:39 |
|
 |
|
Matthes
Hliník navždy.
|
Samozrejme, vysroubujes srouby ktery vymezujou ventilovou vuli kam az to pude a pak tam nandas tycky, asi bude nutno pomoci si otacenim klikou, aby se ti vystridali ventily ...
A co ty policajti 
|
| 26.10.06, 15:30 |
|
 |
|
Bukaj
|
Wlezley píše: Tak sem to včera dělal na parkovišti (myslim tu hlavu) a přijeli policajti. Mno, ale něco málo sem stačil udělat. Dal sem jí tam, akorát sem tam nezaháknul tykový ty tyčky, co vedou od vačkovky k vahadlum. Dá se to tam nějak nandat, aniž bych musel zase sundat hlavu?? Napište pls..
A ty policajti mysleli, že to kradeš, nebo co, žes' to nedodělal
Jinak jak píše Matthes, nebo je možnost, že ti pomocník zatlačí na ventil a tu tyčku tam dáš (někdy totiž ty šrouby nestačí povolit a vyšroubovat úplně pořádně nejdou...)
_________________ Å 130 L 86 - cestovní limuzína Levandulka 1000 MBG De Luxe 67 - v renovaci Felda Combi GLXi - 1,3 MPi 97 - k užitku tátovi 130LPG 130L 86 - denní vůz 1000MB MB 69, 1.8.68 Ať mi nikdo neříká, že něco nejde...  Škoda 742 Forever Team
|
| 26.10.06, 16:58 |
|
 |
|
Wlezley
|
Policajti u nás v Plzni 1 jsou divný. Prej se nesmí na parkovišti nic opravovat. Podle mě jim šlo spíš o to, aby tam potom nezbyl flek od oleje. Asi nikdy neměly sundanou hlavu u šůty. Řekli mi, že do 10ti minut mam vypadnout. Nechci mít problémy, tak sem rači zmizel.
Ty tyčky sem tam nasadil a je to v klidu. Motor zezačátku nechtěl, ale bylo to tim, že jak jsem sundaval tu hlavu, sundal sem i rozdělovač. Pochopitelně sem s nim někde po cestě domů musel hnout, jinak by tam sednul jako ulitej. Dal sem ho tam zpátky ale tak, že palec byl otočenej na druhou stranu. Zjistil sem to tak, že vlastně tam jde nasadit jenom ve dvou polohách. Je tam něco jako šroub a šroubovák. Polohu toho rozdělovače sem odhadnul tak, že sem se kouknul na ventily, který byli zavřený tam docházelo zrovna k výbuchu (byli vždycky 2 válce, k jednomu z nich to sedělo).
Další problém, kterej sem měl (jakoby toho nebylo dost) byl, že mi došel benzín. Nalil sem ho tam a bylo to v klidu. Motor šlape jako hodiny v Pražským Orloji, akorát sem seřídil motor na blbý vůle ventilů. Sací i výfukový sem dal na 0,25mm a má to bejt: Sací 0,15mm a Výfukový 0,20mm. Asi je to správně.
Stejně se to bude dělat znovu, tak to už necham. Hned sem to byl zkusit a výkon je brutální oproti tomu co bylo předtim. Trvale vynechával jeden válec (ten nejdál od rozdělovače). Akorát to teď hrozně smrdí u motoru. Jediný, co si nesedlo je těsnění mezi vejfukem a kolínkama. Smrdí to a je mi to jedno. Možná to bude ten hnusnej wolej s tou vodou. Nebo je ještě možný, že je fakt prasklá hlava. Přecijenom je to litina a ta praská jako sviňa kvuli uhlíku, kterýho obsahuje hafo. Myslim, že na moje první sundavání palice nikdy nezapomenu. Pro ty kámoše co tomu nerozumí sem teďka machr, že sem prej dokázal rozebrat část motoru, vyměnit těsnění a znovu to složit tak, jak to má bejt. Je to dobrej pocit, když si opravim auto a řeknu: "to sem si udělal JÁ!"
Ještě takové shrnutí a pár poznámek:
Nový těsnění pod hlavu sem tam dal nasucho a je to v klidu.
Šrouby sem dotahoval momenťákem na 50NM. Akorát ty, co sou mezi vahadlama sem dotahoval tak trochu "na hovado" (nemam moc velkou sílu, nebojte  ) protože sem se tam s momenťákem nedostal, nemam k němu prodlužovací nástavec.
Matky ((podle pořadí) 12, 13, 14 a 15) sem dotahoval taky podle ruky ale už né na hovado, ale jenom decánko, abych je neurval.
Nasadil sem rozdělavač (zezačátku špatně ale potom v klidu, viz. někde v textu) který sem sundal, protože se mi tam mrcasila ta krátká hadička od vytápění.
Seřídil sem vůli ventilů, rozdělovač a volnoběh (byl hrozně vysoko protože sem ho seřizoval když tam byla ta díra - asi motůrek předtim chtěl víc).
Mno, to je všechno, voňafka už zase může na silnici. (Voňafka jí řikam proto, protože tam mam sedačky z Peugeota 307 a celkově to uvnitř voní  )
Pradáda, až zase něco budu potřebovat, tak se vozvu. Díky moc moc a moc všem co radili, holt škodovák škodováka v nouzi asi nenechá. Budu se taky snažit radit ostatním. Hlavně na co sem machr já, je elektronika, audio atd. Jsem ale i člověk co se nestydí jednou za čas vzít do ruky nějakej ten vercajk. Mám hrozně rád Škodovky, to dokazuje to kolik jich mam. Možná za týden přibude další, jestli se domluvim s jednim chlápkem, chce jí dát zadara. Je to 120LS!!! Já jí opravim, vyšteluju a levně prodám. To bude libowka. Voňafku už mam, tohle bude Tutofka!
Zase slohovka, hrozný co?
Zdary Wlezley aneb David Papírník - Plzeň1 Košutka
|
| 26.10.06, 21:17 |
|
 |
|
Matthes
Hliník navždy.
|
Ty benga sou vazne divny, nesmel bys to delat u pumpy, ale takhle  no nic ...
S tim rozdelovacem se mi to stalo taky, kdyz sem poprve delal rozvody, pak sem si to na zachode uvedomil 
|
| 26.10.06, 21:25 |
|
 |
|
Vitezslav
|
David:Ty seš řizek!
_________________ Škoda ROOMSTER 1,4 16V, 63KW, r.v.2008
|
| 26.10.06, 21:31 |
|
 |
|
Martin
|
No to by mě nenapadlo, že tě můžou poliši vyhodit z parkoviště. Jednou jsem taky v nouzi musel opravovat motor daleko od domova na parkovišti, už byla tma a zrovna jeli kolem městský. No dívaly se tak divně, ale jeli dál.
|
| 26.10.06, 21:34 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |