Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 15.11.24, 18:35

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
 Zimní výbava dle 202/2008 Sb. 
Autor Zpráva
Hluchoň

Příspěvek Zimní výbava dle 202/2008 Sb.
Brzo bude aktuální povinnost dodržovat značku Zimní výbava, a s tím související používání zimních pneumatik. Příslušný zákon jsem vyhledal, četl a zaujala mě zvýrazněná věta:

http://www.sagit.cz/pages/sbirkatxt.asp ... oj=sb08202

Citace:
Sbírka zákonů

* Předpis č. 202/2008 Sb., zdroj: SBÍRKA ZÁKONŮ ročník 2008, částka 65, ze dne 17.06.2008
* Stručnou charakteristiku změn najdete v redakční anotaci předpisu

202
VYHLÁŠKA
ze dne 4. června 2008,
kterou se mění vyhláška Ministerstva dopravy a spojů č. 30/2001 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů

Ministerstvo dopravy stanoví podle § 137 odst. 2 a k provedení § 62 odst. 5 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů:
Čl. I

Vyhláška č. 30/2001 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích, ve znění vyhlášky č. 153/2003 Sb., vyhlášky č. 176/2004 Sb., vyhlášky č. 193/2006 Sb. a vyhlášky č. 507/2006 Sb., se mění takto:

1. V § 6 odstavec 3 zní:

„(3) Zákaz, omezení nebo příkaz vyplývající ze svislé dopravní značky končí na vzdálenější hranici nejbližší křižovatky, pokud není dříve ukončen jinak; to neplatí pro omezení nebo příkaz vyjádřené svislou dopravní značkou „Sněhové řetězy“ (č. C 5a), jejíž platnost ukončuje svislá dopravní značka „Sněhové řetězy – konec“ (č. C 5b), svislou dopravní značkou „Zimní výbava“ (č. C 15a), jejíž platnost ukončuje svislá dopravní značka „Zimní výbava – konec“ (č. C 15b), svislou dopravní značkou „Zóna s dopravním omezením“ (č. IP 25a), jejíž platnost ukončuje svislá dopravní značka „Konec zóny s dopravním omezením“ (č. IP 25b), svislou dopravní značku „Obytná zóna“ (č. IP 26a), jejíž platnost ukončuje svislá dopravní značka „Konec obytné zóny“ (č. IP 26b), a svislou dopravní značku „Pěší zóna“ (č. IP 27a), jejíž platnost ukončuje svislá dopravní značka „Konec pěší zóny“ (č. IP 27b).“.

2. V § 10 odst. 1 písm. y) se tečka nahrazuje čárkou a doplňují se písmena z) a aa), která včetně poznámek pod čarou č. 8 a 9 zní:
„z) „Zimní výbava“ (č. C 15a), která přikazuje řidiči motorového vozidla kategorie M nebo N8) v období od 1. listopadu do 30. dubna pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik9), a to u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 3 500 kg s hloubkou dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm na všech kolech a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg s hloubkou dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 6 mm na všech hnacích kolech; použití zimních pneumatik může být nahrazeno použitím sněhových řetězů; pod značkou může být umístěna dodatková tabulka E 12 s uvedením odlišné úpravy doby platnosti,
aa) „Zimní výbava – konec“ (č. C 15b), která ukončuje platnost značky č. C 15a.
8) Zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění zákona č. 307/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
Vyhláška č. 341/2002 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů.
9) Vyhláška č. 341/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů.“.

3. V příloze č. 3 bodu 4 se za dopravní značku č. C 14b doplňují vyobrazení a názvy značek „C 15a Zimní výbava“ a „C 15b Zimní výbava – konec“.

(Příloha je dostupná na adrese:
http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sbir ... 065-08.pdf.)
Čl. II
Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. července 2008.

Ministr:
Ing. Řebíček v. r.

Jelikož nemám zájem jezdit na zimních pneumatikách podle data, ale používám je podle počasí (obvykle rozhodně ne do konce dubna), tak hledám způsob, jak se tomu vyhnout. Z uvedeného jsem pochopil, že zimáky nejsem povinen použít, když budu mít řetězy. A řetězy nemůžu používat, když není na cestě sníh. Myslím si, že když tedy pojedu v daném období na letních pneumatikách (za vhodných podmínek) a budu mít v kufru řetězy, vyhovím zákonu. Co myslíte ?

Jinak samozřejmě zimáky dávám, všecky 4 a s dezénem vyšším než předepsaným, ale ne zbytečně když je teplo.

19.9.08, 21:21
Profil ICQ
Pspvek Reklama

Příspěvek 
Co to je? O nějaké nové značce slyším poprvé :shock:

Budeme muset mít gumy dle datumu jo?

19.9.08, 21:53
Hluchoň

Příspěvek 
značka :

Obrázek

a článek:
http://www.lidovky.cz/zimni-vybava-uvid ... uality_mtr

jinak do googlu "zimní výbava" a článků najdeš více

19.9.08, 21:56
Profil ICQ

Příspěvek 
To je tedy zase byrokratická buzerace přeci... :roll:

19.9.08, 22:01
Hluchoň

Příspěvek 
ano, a proto jsem začal hledat a zkoumat, jak na to, prozatím je výsledkem tento topic, leč zatím nemám potvrzeno

19.9.08, 22:06
Profil ICQ

Příspěvek 
A jak se na to tváří celoroční pneu s vyšším než předepsaným dezénem? Na nic totiž hodlám jezdi celou zimu.

19.9.08, 22:24

Příspěvek 
myslím že tá značka bude platiť iba na horských prechodoch a podobne, kde bude v zimných mesiacoch platiť povinnosť jazdiť na zimných gumách....

inak zimné gumy schvaľujem.... je to na ujazdenom snehu veľký rozdiel...

20.9.08, 08:55

Příspěvek 
Jaká buzerace? Tahle značka se vyskytuje pouze v horách v serpentinách a v podobných místech. Tam kde bývá cedule která přikazuje použití řetězů při souvislé pokrývce která v těchto místech opravdu od dubna do prosince bývá. Dole v nížině se s touhle značkou nesetkáte a kdo jede v zimě na hory bez zimních kol a řetězů je idiot.

20.9.08, 11:34
Profil ICQ

Příspěvek 
cyz píše:
Jaká buzerace? Tahle značka se vyskytuje pouze v horách v serpentinách a v podobných místech. Tam kde bývá cedule která přikazuje použití řetězů při souvislé pokrývce která v těchto místech opravdu od dubna do prosince bývá. Dole v nížině se s touhle značkou nesetkáte a kdo jede v zimě na hory bez zimních kol a řetězů je idiot.

Já jen na hory bez reťezů a zimních kol. Hold jsem se dozvěděl že za 20minut jedem na hory no. Už bych to nikdy neudělal..... Ono to klouže i kolno ke směru auta :-) a vůbec to nebrzdí a vůbec to nezatáčí :-)

Nemyslel jsi od prosince do dubna?

20.9.08, 11:59
Hluchoň

Příspěvek 
ta cedule má být i kdesi na D1, tam je taky sníh až do prvního května... ?

umístění na hlavních cestách bude určovat nějakej orgán, asi silnice, a na místních komunikacích obce s rozšířenou působností. A jsem si skoro jistý, že tu ceduli prdnou i na trasu od ústí nad orlicí na brno, kde sníh pár dní v zimě bývá, ale ne teda celý půlrok

20.9.08, 20:38
Profil ICQ

Příspěvek 
Vzhledem k tomu že bydlím v podhůří Jeseníků tak jsem si jistej že na tuhle značku narazím docela často... ještě že mám zimní gumy fungl nový jen je nechat nahodit. :)

20.9.08, 21:00
rejpal

Příspěvek 
No já nevím, není to zbytečnost? Používá se značka "konec chemického posypu", to nestačí?

20.9.08, 21:08
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
Zase nějaký připitomělý ODSák nepochopil, že počasí se neřídí zákonem... :sick: Na novém autě na sněhové gumy před zimou pro všechny případy přezouvám, ale naprosto nevidím důvod, abych na dalších svých deset veteránů naprosto zbytečně kupoval 40 kusů M+S pneumatik a 40 disků, abych mohl párkrát do roka za krásného počasí vůbec vyjet na silnici, to je blbost!

Použití řetězů je zřejmě v pořádku a jelikož jiné ustanovení zákona je zakazuje použít, pokud není na vozovce souvislá vrstva sněhu, tak se v ČR nepoužijí téměř nikdy. Naštěstí není nikde v zákoně napsáno, že ty řetězy musím mít s sebou v autě (třeba na takovou Tatru 613 ani nasadit nejdou - málo místa mezi pneu a lemem blatníku), tak se s vyjímkou pár dní v roce, kdy by teoreticky mohlo být na silnici více sněhu prakticky nic nemění a i do zóny ohraničené těmito značkami je možné jezdit úplně bez jakékoliv zimní výbavy, kterou by s sebou např. při 25°C nad nulou vozil asi jen úplný idiot.

20.9.08, 21:31
Profil Zobrazit autorovy stránky
Hluchoň

Příspěvek 
Neex píše:
¨¨ještě že mám zimní gumy fungl nový jen je nechat nahodit. :)

to já mám dokonce nazutý, nejsou nový, vloni jsem na nich asi 2000km najel, ale jde mi o to, že se mi na nich blbě jede, véc to na nich žere a nemám na ně zatím hliníkáče, tak nevím, proč bych na nich jezdil zbytečně. Přezouvám si jak potřebuju dle počasí, loni jsem za zimu měnil kola dvakrát.

20.9.08, 22:17
Profil ICQ
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 14 ]