Stabilizátor Felicia vo Favorite
Autor |
Zpráva |
Viky
Pan Kapitán
|
Kwiko: To by teziste muselo bejt pod silnici a ne pod osou kol, tam k dotyku se silnici nedochazi. K fyzikalnim mezeram... snizenim teziste budes samozrejme stabik min potrebovat, ale kdyz ho das, omezis naklaneni, takze si tim jeste pomuzes. Jinak na rovny a suchy silnici muzes snizovat a pritvrzovat a bude to asi subjektivne furt lepsi, ale beda ti na rigolech.
Fatal: To vis ze se teziste meni.
_________________ Forman 1994 Million Edition "Frankie" Rapid 120/1985 "Eda" - BAZ 120R Škoda 742 Forever Team -
Cvokárium: Youtube Instagram
|
4.10.08, 22:15 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
bitmap
|
fatal: tady nejde o "odpurce stabiku" obecne, ale o odpurce stabiku na naprave s geometrii Fava/Feldy.
Pokud je pri vyvoji se stabilizatorem od zacatku pocitano, tak prosim, ale u napravy se zaklonem rejdoveho cepu kolem 1 - 1,5° a temer zadnym odklonem kola to nedava valneho smyslu. Kdyby to byla buhvi jaka vyhra, daval by se na vsechny Feldy uz v serii a ne jen jako vybava za priplatek, nebo jako doplnek u velkych motoru, kde dalsi zvetseni uz tak strasne nedotacivosti muzeme svest na tezky motor
|
4.10.08, 22:56 |
|
|
fatal
rejpal
|
Viky píše: Fatal: To vis ze se teziste meni.
Napsal jsem to blbě, myslel jsem v rámci vertikální osy směru. V rámci horizontální roviny se musí měnit, ale i to snad není nijak výrazné, vliv náklonu to může změnit o deset centimetrů maximálně, ne?
|
5.10.08, 08:12 |
|
|
fatal
rejpal
|
bitmap píše: tady nejde o "odpurce stabiku" obecne, ale o odpurce stabiku na naprave s geometrii Fava/Feldy. Dobrá tedy... bitmap píše: Pokud je pri vyvoji se stabilizatorem od zacatku pocitano... Ale stejně mi pořád uniká, kde je ten problém. Jaký je problém s odklonem a záklonem? Přece při použití stablíku by mělo kolo zůstat vůči vozovce v kolmější pozici než bez stablíku, takže by to mělo být se stablíkem lepší, ne? Proč je Fá/Fe se stablíkem více nedotáčivé (více to snad už ani nejde...)? bitmap píše: Kdyby to byla buhvi jaka vyhra, daval by se na vsechny Feldy...
S tím bych si nebyl tak jistý, nejde jen o výhody, ale o cenu, přece by si Škodovka dobrovolně nesnížila zisky...
|
5.10.08, 08:21 |
|
|
michalkatka
|
to vieme že Škoda, a aj iný výrobcovia automobilov sa snažia okresať náklady, preto napr. na 1.3 Feldách stabíky niesú v základnej výbave, lebo motor ľahký a má nízko svoje ťažisko, v podstate je to to isté ako Favo, vďaka tomu si pre primerané jazdné vlastnosti stabilizátor vyslovene nevyžaduje, zatiaľ čo u ťažších VW motorov s vysokým tažiskom si stabík vyžaduje...
a bez stabíku sa pri náklone tažisko vďaka odstredivej sile prenáša viac ako zo stabíkom, a hlavne to má najprijaznivejší vplyv na stabilitu, nehovoriac o tom že pneu má najlepšiu priľnavosť kolmo na vozovku....
to okresávanie nákladov vidíme na tom že už dokonca motorom chýbajú valce
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
5.10.08, 10:16 |
|
|
Bery
|
michalkatka píše: to vieme že Škoda, a aj iný výrobcovia automobilov sa snažia okresať náklady, preto napr. na 1.3 Feldách stabíky niesú v základnej výbave, lebo motor ľahký a má nízko svoje ťažisko, v podstate je to to isté ako Favo, vďaka tomu si pre primerané jazdné vlastnosti stabilizátor vyslovene nevyžaduje, zatiaľ čo u ťažších VW motorov s vysokým tažiskom si stabík vyžaduje... a bez stabíku sa pri náklone tažisko vďaka odstredivej sile prenáša viac ako zo stabíkom, a hlavne to má najprijaznivejší vplyv na stabilitu, nehovoriac o tom že pneu má najlepšiu priľnavosť kolmo na vozovku.... to okresávanie nákladov vidíme na tom že už dokonca motorom chýbajú valce
Zrovna fabka junior kromě jednoho válce kvůli nižší ceně postrádá stabilizátor na rozdíl od ostatních verzí... Přitom se jedná o stejnej podvozek, jako mají vyšší výbavy se stejným motorem a určitě to nebude sedět líp,než všechny ty ostatní verze...
|
19.11.08, 00:34 |
|
|
Ondras83
|
porovnává se tady felda a fávo ( i já ) ale uvědomili sme si, že seriovej podvozek na favu a feldě je rozdílnej???...felda je už ze serie niž než favorit...tzn, že má bez stabíku (jako fávo) lepší vlastnosti než fávo...vlastní zkušenost...
dát na fávo seriovej podvozek z feldy (asi o 2 cm níž? ) tak by se tim jízdní vlastnosti taky změnily...každopádně ten stabilátor na klasický ježdění do školy po klikatý cestě (jako já) je dost znát a jak sem psal, auto se přestalo houpat ze strany na stranu, kam zahnu, tam jedu...s fáčkem kam zahnu, tam jdou přední kola a zanima tak nějak rozevlátě zbytek auta...(zkuste si vzít s Transitem zatáčku víc prudce..zhruba stejnej pocit z jízdy)
každopádně je taky rozdíl, co jezdíte za gumy...teď za zimákách, když sem to nasadil a jel se projet sem se málem vyboural, protože jízdní vlastnosti jak prázdná 1203jka a já sem začal vyrovnávat smyk (vzniknul prohnutím pneumatiky) no a tim sem to ještě víc rozhoupal...
_________________ "clovek musi mit odvahu to zkurvit"
|
19.11.08, 18:00 |
|
|
michalkatka
|
ja mám aj so zimákov podobný pocit ako s letnými, jazdné vlastnosti sa moc nezmenili, je to super...
|
19.11.08, 21:04 |
|
|
Ondras83
|
michalkatka píše: ja mám aj so zimákov podobný pocit ako s letnými, jazdné vlastnosti sa moc nezmenili, je to super...
já sem si na to asi za 3dny zvyknul, ale stejně-leťák je leťák
to totiž musíš mit pořádný zimní gumy a ne zimáky tvrdý jak leťáky :D:D:D
|
19.11.08, 22:30 |
|
|
michalkatka
|
Ondras83 píše: já sem si na to asi za 3dny zvyknul, ale stejně-leťák je leťák to totiž musíš mit pořádný zimní gumy a ne zimáky tvrdý jak leťáky :D:D:D
ja t ani neviem čo sú to za gumy "Condor winter" made in england... už minulú sezónu som bol s nimi veľmi spokojný...
|
20.11.08, 06:29 |
|
|
michalkatka
|
pekná reakcia
Citace: Od: mish Nadpis: RE: RE: P?em?šlejte... Text: ...a ucite tam mas aj palubak, fontanu a kolotoc. a v hlavicke mas co? ono to s tou kinetikou asi nebude take jednoduche. neviem sice ake mas vzdelanie, ale technicky smer to nebude... a este nieco, mal by si si dat tazne aj dopredu... to keby si chcel nieco tahat do kopca. s favoritom sa totiz do strmeho kopca lahsie cuva..... d
Naposledy upravil michalkatka dne 5.12.08, 17:42, celkově upraveno 1
|
5.12.08, 16:59 |
|
|
fatal
rejpal
|
michalkatka píše: ... a v hlavicke mas co?
Stabilizátor, aby při chůzi neupadl.
|
5.12.08, 17:38 |
|
|
michalkatka
|
fatal píše: michalkatka píše: ... a v hlavicke mas co? Stabilizátor, aby při chůzi neupadl.
mne to pripadá ako typický virťák
zaujímalo by ma aké má vzdelanie on
|
5.12.08, 17:41 |
|
|
Ondras83
|
nějakej šašek co si myslí, že je mistr světa
|
6.12.08, 13:23 |
|
|
michalkatka
|
Ondras83 píše: nějakej šašek co si myslí, že je mistr světa
zrejme..
|
6.12.08, 13:30 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|