Ty zákony, ale neznalost neomlouvá!
| Autor |
Zpráva |
|
vopaje
Registrován: 29.1.06, 20:56 Příspěvky: 819 Bydliště: jih vysočiny
|
Nepér píše: Co takhle zapojit pro denní provoz žárovky do série a pro noční normálně paralelně, jak jsou... Taky to nebude moc svítit a životnost se prodlouží... 
Nerozumím - prakticky by vypadalo zapojení jak. čus
|
| 27.2.06, 20:41 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
Nepér
Registrován: 2.2.06, 23:27 Příspěvky: 7662 Bydliště: Praha východ
|
Myslel jsem to čistě teoreticky, zapojit prostě vlákna obou potkávacích světel do série na 12V (každé by tedy mělo 6V a svítílo by to míň). Prakticky je problém v tom, že každé světlo má svojí pojistku, navíc žárovky H4 mají společnou zem pro dálková a potkávací a tak... muselo by se to přepínat nějakým vícepólovým relé. Myslel jsem to jako legraci, kdyby se to nějak podařilo zapojit, žárovky by byly podžhavené, svítilo by to žlutě a vypadalo by to blbě...
Jestli by pak nebylo jednoduší nacpat ke každé žárovce odpor, aby svítila míň...
Je taky třeba zamyslet se nad tím, jestli je přednější ušetřit na životnosti žárovek na úkor vlastní bezpečnosti...
|
| 28.2.06, 01:39 |
|
 |
|
Lukas
Registrován: 29.1.06, 19:18 Příspěvky: 1471 Bydliště: Karviná / přes týden Zábřeh na Moravě
|
_________________ Škoda 110R r.v. 1972, rallye červená / - šlo do světa
Škoda RAPID 130 r.v. 1987 - rallye červená, Apolla /
Coupé club TW
|
| 28.2.06, 20:23 |
|
 |
|
vopaje
|
Nepér píše: Myslel jsem to čistě teoreticky, zapojit prostě vlákna obou potkávacích světel do série na 12V (každé by tedy mělo 6V a svítílo by to míň). Prakticky je problém v tom, že každé světlo má svojí pojistku, navíc žárovky H4 mají společnou zem pro dálková a potkávací a tak... muselo by se to přepínat nějakým vícepólovým relé. Myslel jsem to jako legraci, kdyby se to nějak podařilo zapojit, žárovky by byly podžhavené, svítilo by to žlutě a vypadalo by to blbě... Jestli by pak nebylo jednoduší nacpat ke každé žárovce odpor, aby svítila míň... Je taky třeba zamyslet se nad tím, jestli je přednější ušetřit na životnosti žárovek na úkor vlastní bezpečnosti...
Tak to jo,to beru. A hlavně tu poslední větu.Podle mého selského rozumu,nemá cenu dumat nad tím proč,čím,jak, svítit,nebo nesvítit.Počkáme si jak dopadne vyhláška pro světla pro denní svícení.Pak se ukáže,zda si je pořídit,či ne,zda utrácet za nová světla,montáž a jinné , nebo nechat stávající a pouze měnit žárovky.Tím ale nechci říct že jsem proti těmto světlům,ba naopak.Jenom nejsou daná pravidla. čus
|
| 28.2.06, 21:49 |
|
 |
|
Lukas
Registrován: 29.1.06, 19:18 Příspěvky: 1471 Bydliště: Karviná / přes týden Zábřeh na Moravě
|
vopaje píše: Nepér píše: Myslel jsem to čistě teoreticky, zapojit prostě vlákna obou potkávacích světel do série na 12V (každé by tedy mělo 6V a svítílo by to míň). Prakticky je problém v tom, že každé světlo má svojí pojistku, navíc žárovky H4 mají společnou zem pro dálková a potkávací a tak... muselo by se to přepínat nějakým vícepólovým relé. Myslel jsem to jako legraci, kdyby se to nějak podařilo zapojit, žárovky by byly podžhavené, svítilo by to žlutě a vypadalo by to blbě... Jestli by pak nebylo jednoduší nacpat ke každé žárovce odpor, aby svítila míň... Je taky třeba zamyslet se nad tím, jestli je přednější ušetřit na životnosti žárovek na úkor vlastní bezpečnosti... Tak to jo,to beru. A hlavně tu poslední větu.Podle mého selského rozumu,nemá cenu dumat nad tím proč,čím,jak, svítit,nebo nesvítit.Počkáme si jak dopadne vyhláška pro světla pro denní svícení.Pak se ukáže,zda si je pořídit,či ne,zda utrácet za nová světla,montáž a jinné , nebo nechat stávající a pouze měnit žárovky.Tím ale nechci říct že jsem proti těmto světlům,ba naopak.Jenom nejsou daná pravidla. čus
jo no, to je fakt ze dokud nevime na cem jsme... Druha vec je kam ty svetla na to auto vubec dat. Mam pod naraznikem mlhovky, nad nim uz ty pridavne dalkove, takze dalsi par svetel se tam nevejde - a hlavne uz by to vypadalo blbe. jen me to nadchlo, ze to stoji za uvahu.
Coupé club TW
|
| 28.2.06, 23:37 |
|
 |
|
vopaje
|
To jo .Co víš.Třeba tyto světla budou součástí hlavních světel,nebo jinných.Necháme se překvapit. čus
|
| 28.2.06, 23:41 |
|
 |
|
Nepér
|
vopaje píše: To jo .Co víš.Třeba tyto světla budou součástí hlavních světel,nebo jinných.Necháme se překvapit. čus
To by bylo asi nejpřijatelnější, když auto ve "standartním" stavu svítí odjinud, než z hlavních světel, vypadá to divně, na druhou stranu zase nechápu auta, která mají součástí hlavních světel i mlhovky to nemůže fungovat...
|
| 1.3.06, 21:41 |
|
 |
|
vopaje
|
Nepér píše: vopaje píše: To jo .Co víš.Třeba tyto světla budou součástí hlavních světel,nebo jinných.Necháme se překvapit. čus To by bylo asi nejpřijatelnější, když auto ve "standartním" stavu svítí odjinud, než z hlavních světel, vypadá to divně, na druhou stranu zase nechápu auta, která mají součástí hlavních světel i mlhovky to nemůže fungovat...
Mohlo,musím dodat ,,ale,, -né jak když je máš nad zemí.coš je pro podsvícení mlhy lepší.Jenže mlhovky slouží nejenom aby řidič ,,viděl,, ale i pro byl,, viděn,,.A většinou je dávají výrobci do aut kde jsou hlavní světla posazeny níž.
Apak dnes řeší už vyrobci i lepší vidění né tím,že dávají baravná nebo lomená skla,watáží, ale pouze žárovkou.Také už se toto téma v techwebu řešilo, jaké používat žárovky.Já osobně nevidím třeba v čirém skle, ať už v zadu nebo vpředu nějaký výstřelek nebo tuning,ale bezpečnost.Příklad - Octávka zadní čirá skla-koncová/červená5W-osázená diodovou žárovkou/ perfektní viditelnost .A starší /né všechna/ škoda mluvit,na poslední moment zjistíte že před váma něco jede.Všichni to určitě znáte. / nejsou to jen osobní,ale i nákladní auta - raději neříkám značky ať se nemusím bránit, že jsem to myslel jinak/
čus
|
| 1.3.06, 23:09 |
|
 |
|
Nepér
|
No, tak ono ta svítivost nezáleží moc na tom, zda jsou skla čirá, nebo ne, ale spíš na tom, v jakém stavu (plexi)skla jsou a co je za nimi za žárovku... Škoda 100 s úplně černými žárovkami koncových světel a se zašlými skly samozřejmě vidět není, to samé auto s novými žárovkami a světly nebude vidět o moc hůř, než většina okolních aut.
|
| 2.3.06, 13:18 |
|
 |
|
vopaje
|
Nepér píše: No, tak ono ta svítivost nezáleží moc na tom, zda jsou skla čirá, nebo ne, ale spíš na tom, v jakém stavu (plexi)skla jsou a co je za nimi za žárovku... Škoda 100 s úplně černými žárovkami koncových světel a se zašlými skly samozřejmě vidět není, to samé auto s novými žárovkami a světly nebude vidět o moc hůř, než většina okolních aut.
Souhlasím,ale to už není věc ani žárovek,ani světel, tuningu či jinných výstředností, to už je věc řidiče - jeho bezpečnost ale i druhých. čus
|
| 2.3.06, 17:52 |
|
 |
|
Lukas
|
vopaje píše: Souhlasím,ale to už není věc ani žárovek,ani světel, tuningu či jinných výstředností, to už je věc řidiče - jeho bezpečnost ale i druhých. čus
100% s tebou souhlasim-to byla jedna z prvnich veci, ktere sem na obou autech menil, kdyz sem si je dovezl. Myslete si o me co chcete, ale podle mojeho nazoru je prednejsi investovat do brzd, doreho pneu (1,6mm mi uz nepripada dostatecna hloubka pro poradny letni lijak natoz ted v zime), jiz zminovanych svetel atd., nez se poustet do uprav auta, ktere je problem udrzet na ceste, natoz ho zastavit. Nejvic me dokaze nadchnout kdyz potkam na ceste nejakeho "tunera" a vubec mu nevadi ze diky zaslym krytum svetel jede skoro potme, na pneu ktere pripomina slicky - hlavne ze ma vzadu kridlo skoro do vysky strechy. Lidi zamyslete se nad sebou- nedelate to pro me, nebo nikoho jineho, ale hlavne pro sebe!!!
Coupé club TW
|
| 3.3.06, 23:00 |
|
 |
|
Mike
|
světla pro denní svícení řeší předpis EHK č.87, který jsme přejali zákonem 341 / 2002.
v něm je použití světel pro denní svícení povoleno pr kategorie vozidel M1,M2,M3, N1,N2,N3
já už si ty Helly koupil, v originálním návodu je i schéma zapojení, které zadní obrysová světla neřeší, naopak po zapnutí obrysových a dále potk nebo dálkových tato světla (denní) sama zhasnou
jsou osazeny 6W halogenovou žárovkou.
jediný problém vidím naopak v jejich používání nyní ( v době zimního času ) nebo před 1.7.2006, tedy před účinností zakona
|
| 11.3.06, 01:25 |
|
 |
|
vopaje
|
Mike píše: světla pro denní svícení řeší předpis EHK č.87, který jsme přejali zákonem 341 / 2002. v něm je použití světel pro denní svícení povoleno pr kategorie vozidel M1,M2,M3, N1,N2,N3
já už si ty Helly koupil, v originálním návodu je i schéma zapojení, které zadní obrysová světla neřeší, naopak po zapnutí obrysových a dále potk nebo dálkových tato světla (denní) sama zhasnou jsou osazeny 6W halogenovou žárovkou.
jediný problém vidím naopak v jejich používání nyní ( v době zimního času ) nebo před 1.7.2006, tedy před účinností zakona
Nevím,ale stále v tom mám guláš /jako ve většině zákonů/.Nikde nemůžu najít základní data-jak,kam a kdy tyto světla použít.Jinak řečeno-jak světla zapojit/samostatně,nebo zárověň parkovačky??/ , kam je jasné výška,min.max. ,a kdy-tak to zas,kdy je přepnout na normální.To že se vyrábí je jedna věc,schválenná je druhá věc, ale podminky???/můžu si je dát na jakékoliv auto,jakkoli vysoko,a jezdit na ně celý den./ kdo ví odpověď. čus
|
| 13.3.06, 00:21 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |