Nějakej šikovnej elektrikář - slaboproudař?
Autor |
Zpráva |
tomasjavorsky
Příspěvky: 149 Bydliště: Praha západ (tj. Středočeský kraj, NEJSEM Pražák!!! :)
|
Nějakej šikovnej elektrikář - slaboproudař?
Mám takovou prosbičku na někoho, kdo trochu rozumí elektronice:
Chtěl bych si do auta udělat něco na způsob alarmu - mobil, kterej mi zavolá pokaždé, když se otevřou dveře (když je centrál odemkne) - tím se vytočí číslo. Normálně bych to vyřešil diodou a relátkem připojeným paralelně se servomotorem dveří řidiče, jenže signál do servomotoru jde necelou vteřinu, a já na vytočení čísla potřebuju tlačítko podržet dvě vteřiny.
Nevíte tedy někdo, jak ten signál prodloužit? Myslím nějaký udělátko, na který když jen "ťuknu" napětím, tak zůstane sepnutý ty dvě vteřiny... Samozřejmě aby to bylo konstrukčně co nejjednodušší. V elektrice se trochu vyznám, ale v elektronice už nee.
Díky.
|
24.3.09, 14:54 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
fatal
rejpal
|
Prodlužovač impulsu. Stačí na to 555ka, nebo se to dá koupit (ale dost draho).
|
24.3.09, 15:07 |
|
|
tomasjavorsky
|
Co to je, 555ka - nějakej kondenzátor? Zapojit nějak kondenzátor paralelně s tím relátkem nebo nějakým tranzistorem by nefungovalo...?
|
24.3.09, 15:36 |
|
|
fatal
rejpal
|
tomasjavorsky píše: Co to je, 555ka - nějakej kondenzátor? Zapojit nějak kondenzátor paralelně s tím relátkem nebo nějakým tranzistorem by nefungovalo...?
555 je oblíbený integrovaný obvod určený právě pro takové různé časovače a prodlužovače impulsů a tak. Kondenzátor by mohl fungovat, ale musel by mít velkou kapacitu, takže by se musel nabíjet velkým proudem, kdo ví, co by to mohlo odpálit. S tranzistorem a kondenzátorem by to šlo, ale nebylo by to tak spolehlivé a přesné jako s 555.
Nejjednodušší bys měl koupit něco jako je tohle: http://www.stualarm.cz/produkt/se057-un ... zu-2-50-s/
Ale cena holt není zrovna nejmenší...
|
24.3.09, 15:41 |
|
|
tomasjavorsky
|
fatal píše: 555 je oblíbený integrovaný obvod určený právě pro takové různé časovače a prodlužovače impulsů a tak. Kondenzátor by mohl fungovat, ale musel by mít velkou kapacitu, takže by se musel nabíjet velkým proudem, kdo ví, co by to mohlo odpálit. S tranzistorem a kondenzátorem by to šlo, ale nebylo by to tak spolehlivé a přesné jako s 555. Nejjednodušší bys měl koupit něco jako je tohle: http://www.stualarm.cz/produkt/se057-un ... zu-2-50-s/Ale cena holt není zrovna nejmenší...
Hmm, to je fakt drahý Přitom tady http://www.levnealarmy.cz/eshop/elektri ... -m-03.html mají asi skoro to samé za třetinovou cenu; jenže ten je zase na 20 vteřin, a to je už moc
|
24.3.09, 17:06 |
|
|
michalkatka
|
keby si to napojil priamo na spínač dverí
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
24.3.09, 17:08 |
|
|
tomasjavorsky
|
michalkatka píše: keby si to napojil priamo na spínač dverí
To mě taky napadlo, jenže pak mi bude zvonit mobil pokaždé, když otevřu dveře - na benzince, když půjdu zavřít garáž, atd.
|
24.3.09, 17:09 |
|
|
Drak
|
Stačí ti toto, změnou C1 za větší/menší kapacitu si nastavíš čas sepnutí relé.
Nevím ale, jak to chceš propojit s klávesnicí mobilu.
_________________ Už tu nejsem, s fórem mi vlezte na hrb. Co jsem měl rozřešeno dořeště prosím přes drak@drakk.eu
|
24.3.09, 17:13 |
|
|
michalkatka
|
tomasjavorsky píše: michalkatka píše: keby si to napojil priamo na spínač dverí To mě taky napadlo, jenže pak mi bude zvonit mobil pokaždé, když otevřu dveře - na benzince, když půjdu zavřít garáž, atd.
a keď to napojíš na motor centrálu nebude ti to volať pri každom odomykaní
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
24.3.09, 17:18 |
|
|
fatal
rejpal
|
Drak píše: Nevím ale, jak to chceš propojit s klávesnicí mobilu.
Propojení s klávesnicí je v pohodě, stačí dost tenké vodiče a mikropáječka.
|
24.3.09, 17:23 |
|
|
Drak
|
No jo, ale po dotazu, jestli je 555 kondenzátor nevím, jestli zrovna tím bude disponovat. Přece jenom je do trochu speciálnější vercajk, kterej nemá leckdo.
_________________ Už tu nejsem, s fórem mi vlezte na hrb. Co jsem měl rozřešeno dořeště prosím přes drak@drakk.eu
|
24.3.09, 17:36 |
|
|
Sender
|
Řešil bych to procesorem (např 12F675),protože je to hned ,čas je tam přesně a napořád.
|
24.3.09, 17:39 |
|
|
tomasjavorsky
|
michalkatka píše: tomasjavorsky píše: To mě taky napadlo, jenže pak mi bude zvonit mobil pokaždé, když otevřu dveře - na benzince, když půjdu zavřít garáž, atd. a keď to napojíš na motor centrálu nebude ti to volať pri každom odomykaní
Ano, bude mi to volat pokaždé. 1) buďto si zvyknu, že vždycky nastoupím do auta, nastartím, a vytípnu volající auto. Nebo 2) na spínač brzdových světel připojím červené sluchátko telefonu - takže odemknu auto, sednu si, ťuknu na brzdy a mobil mi zazvonit ani nestihne.
|
24.3.09, 17:49 |
|
|
tomasjavorsky
|
Drak píše: No jo, ale po dotazu, jestli je 555 kondenzátor nevím, jestli zrovna tím bude disponovat. Přece jenom je do trochu speciálnější vercajk, kterej nemá leckdo.
Mikropájku mám, koupil jsem si jí asi před měsícem Připojit dráty na tu klávesnici problém nebude, to je OK. Šlo mi spíš o to, aby to zařízení bylo (konstrukčně) pokud možno co nejjednodušší; to schema, co jsi poslal (díky ) složitý není, ale přece jen si pořád říkám, jestli by to nešlo ještě jednodušší...?
|
24.3.09, 17:54 |
|
|
tomasjavorsky
|
Sender píše: Řešil bych to procesorem (např 12F675),protože je to hned ,čas je tam přesně a napořád.
A jak ho zapojit? Je to tenhle http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=434-218 ?
|
24.3.09, 17:55 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|