Autor |
Zpráva |
Exithus
|
Kde získat skúsenosti?
Som obyčajný 18ročný nedávny absolvent vodičského kurzu a čerstný majitel staručkej 28ročnej škodovky. Ako každý správny majiteľ auta som sa chcel dozvedieť ako sa čo najlepšie oňho postarať tak som po hľadaní došiel až sem. Lenže moje znalosti čo som získal a zdedil sú o dost úbohejšie než to čo sa preberá tu. Ja som rád ked na aute dokážem doplniť benzín, vodu a skontrolovať stav oleja. Vrchol môjho prekvapenia bol keď som musel doplňovať prevodovkový olej o ktorého existencii som dovtedy ani netušil.
Keď som sa snažil pochopiť čomukoľvek na tomto webe len neveriacky som krútil hlavou. Mám pocit že bez polročnej praxe v autoservise alebo 5 rokoch štúdia na strojníckej škole nemám šancu pochopiť väčšinu z toho čo opisujete že zvládnete s prstom v zadku.
Preto sa pýtam: ako sa obyčajný, priemerne vzdelaný človek dokáže dostať na takú úroveň aby si napríklad sám opravil nefunkčný klaksón, vymenil 4stupňovú prevodovku za 5stupňovú alebo čokolvek iné opisované v návodoch bez toho že by musel pol roka maturovať nad tým čo to vlastne prevodovka je.
Rád by som vedel teda kde a ako ste sa s autami zoznámili, kto vás zasvätil, akú a ako dlho trvajúcu prax máte a čo musím spraviť aby som to vedel aj ja.
|
11.6.09, 12:43 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
Matthes
Hliník navždy.
|
Pokud nemas tuleni nemoc tak v tom neni problem. Zacni u malych jednoduchych veci a postupne se dostanes na slozitejsi
_________________ Zbrane zabijeji!
Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.
|
11.6.09, 12:46 |
|
|
Exithus
|
no lenže rád by som vedel čo všetko by som mal absolvovať kým by som mal mať skúsenosti na napríklad zásah priamo do motoru. Čím všetkým si prešiel napríklad ty kým si vôbec prvýkrát rozobral motor svojho auta. Napriklad:
mam v aute posratu elektroniku a nefunguje vystrazne osvetlenie(tj vsetky smerovky naraz) predpokladam ze problem je iba v spinaci pretoze smerovky same o sebe funguju ale ja sa absolutne vobec neodvazim len tak rozobrat pristrojovu dosku a hrabat sa v kablikoch pretoze by som na 90% neco ine pokaslal.
Naposledy upravil Exithus dne 11.6.09, 12:55, celkově upraveno 1
|
11.6.09, 12:53 |
|
|
Dawid130
|
Tady ti poradíme. Občas dost blbě ale poradíme
|
11.6.09, 12:55 |
|
|
Matthes
Hliník navždy.
|
No moje prvni oprava byla vymena rozvodu v motoru. To neni zrovna pro zacatecnika Ja bych se do toho nehrabal, ale jelikoz prdlo rozvodovy kolo, tak auto nejelo a vic rozbit to uz neslo
_________________ Zbrane zabijeji!
Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.
|
11.6.09, 12:56 |
|
|
Dawid130
|
On když si to člověk začne pomalu osahávat a opravovat a zkoušet tak na to příjde.
Já začal výměnou těsnění pod hlavou, demontáží a montáži převodovky a dostal jsem se až k výměně rozvodů. Chte to jen nemít strach.
|
11.6.09, 12:59 |
|
|
Exithus
|
ako keby som mal doma nepojazdne auto ktore mozem rozobrat na framforce bez nejakych nasledkov tak nemam problem ale ja mam normalnu pojazdnu skodovku a mam strach ze keby som sa snazil opravit nejaku nefunkcnu drobnost tak to cele dokaslem tak ze sa s tym nebude dat vobec jazdit.
|
11.6.09, 12:59 |
|
|
darklord
|
Motor svojho auta som prvy krat rozoberal az po tom ako som mal v aute zalozny, a dobre som urobil. Co ja viem cim by si mal zacinat, vymenou oleja v motore a prevodovke, kontrolou pripadnou vymenou brzdovych platniciek, mozes rovno aj pozret stav lozisiek v prednych kolesach. Instalaciou autoradia tiez nic nepokazis, dvere najlepsie prebadas pri instalacii centralu, nie je odveci skusit vymenit alebo aspon sa dostat ku kazdej ziarovke v aute, aby si niekde neostal stat potme.
Na toto nebude nejaky univerzlany navod, ja som sa tiez vecsinou veci naucil az praxou - jazdit, jazdit, pocuvat auto a ked sa ti nieco nevidi tak zistit odkial to huci (a obcas sa pri tomto da pekne rozobrat cele auto), zistovat preco to taha do strany pri brzdeni, pripadne "zneskodnit" syndrom ABS (ani boha stat).
Skodovka ma tu vyhodu ze aj ked nieco pokazis tak oprava/iny diel nie je drahy.
_________________ "You only really learn by doing it, I believe." Ayrton Senna
|
11.6.09, 13:01 |
|
|
Šemik
|
Je to o tom se do toho pustit a mít trpělivost. Chybama se člověk učí, nikdo učený z nebe nespadnul. Oprava výstražných blikačů je vhodná věc pro začátek
_________________ ŠKODA 742 FOREVER TEAM
|
11.6.09, 13:04 |
|
|
Exithus
|
Šemik píše: Je to o tom se do toho pustit a mít trpělivost. Chybama se člověk učí, nikdo učený z nebe nespadnul.
nie ze by si nemal pravdu ale chyba je to co si vacsina nemoze dovolit. Priklad: Pri pokuse o fix vystrazneho osvetlenia pokazim aj smerovky a auto uz nemoze vojst na cestu alebo ak hej tak dostanem mastnu pokutu co rozhodne nepotrebujem.
Cize ak to mam chapat najlepsie by bolo zohnat si nejaky vrak na ktorom si vsetko mozem skusat na necisto s vedomom ze ked to pokazim tak sa nic nestane?
|
11.6.09, 13:17 |
|
|
Šemik
|
Exithus píše: Cize ak to mam chapat najlepsie by bolo zohnat si nejaky vrak na ktorom si vsetko mozem skusat na necisto s vedomom ze ked to pokazim tak sa nic nestane?
Ne. Pracuj na svojí škodovce. Zejména u blikačů není nic co by se dalo jentak zničit.
_________________ ŠKODA 742 FOREVER TEAM
|
11.6.09, 13:26 |
|
|
sharpers
|
pracuj na svojí, začni lehčími věcmi a to se časem poddá. Já kupoval felinu na podzim. uměl sem leda tak tankovat a doplňovat olej....pak to pomalu začalo výměnou žárovek, pak světla, pak filtrboxu, pak už to třeba bylo instalace rádia + repra a tahání kabelů, výměna svíček, oleje, vody, filtrů, stahovaček oken, nebo třeba centrálu, pak sem musel vyměnit celé otevirani zadnich dveří atd. pak už i výfuk. ted plánuju uložení tlumičů. fakt musíš začít těmi jednoduchými a postupně se propracovat. někdy třeba ani nemáš na výběr když auto nepojede,peníze nebuou a na netu ti řeknou že to zvládneš tak to prostě zvládneš
_________________ minulost : Elvírka - felicia glxi 95, 1.3bmm, červená tmavá+14" atlanty
nyní: peugeot 406 sedan, 1.8 16V Mistral, modrá metla
|
11.6.09, 13:30 |
|
|
paži
|
taky začínám postupně... začal jsem u věcí v interiéru a ted se postupně dostávám ke karburátoru, startéru, odkalování nádrže, destičkám....taky jsem to předtím nikdy nedělal..
|
11.6.09, 13:46 |
|
|
venda
|
Než se do čehokoliv pustíš, sežeň si příručku Opravy a údžba, Jak na to a podobné. I na netu se jich dá stáhnout dost. A pokud nejsi totální dřevo, tak by jsi si podle nich mohl poradit skoro se vším.
|
11.6.09, 13:47 |
|
|
Exithus
|
ak mas na mysli tak take mam. Ale kazdopadne aj tam su veci do ktorych by som sa neodvazil pustit.
Este jedna vec, neviem ako ste na tom s priestormi ale ja byvam v panelaku, auto natlacene na malom parkovisku a nemam ani ponatia kde by som mal robit trochu zlozitejsie opravy. Staci prazne parkovisko+hever? alebo mam vyhladat neco lepsie?
|
11.6.09, 13:56 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|