Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 26.11.24, 11:55

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 Samosvorný diferenciál - žádost o konzultaci 
Autor Zpráva
Příspěvek Samosvorný diferenciál - žádost o konzultaci
Zdravím kolegové,
napište laskavě své názory či zkušenosti se samosvorným diferenciálem. O co mi jde: používám škodovku (105) jako nejlevnější off-road při své práci - polní a lesní cesty, louky, oranice, hnědouhelné výsypky a dokonce i lyžařská sjezdovka (v létě). Jistě mi rozumíte, že by se diferenciál s možností blokování hodil. Neraďte prosím věci ohledně techniky jízdy (přitažená ruční brzda apod.), či dalšího vybavení (převodové poměry, obutí...). Budu vděčen za zkušenosti s diferenciálem, případně má-li někdo návod na jeho stavbu..... Vím o odkazu na Autosport Dlouhý, ale tento pán nějak nechce brát telefon (a asi se na webu stydí za ceny...). Poradíte-li jiný, díky - raději ale návod na stavbu.

20.3.06, 15:31
Pspvek Reklama

Pan Kapitán

Příspěvek Re: Samosvorný diferenciál - žádost o konzultaci
Vladimir píše:
Zdravím kolegové,
napište laskavě své názory či zkušenosti se samosvorným diferenciálem. O co mi jde: používám škodovku (105) jako nejlevnější off-road při své práci - polní a lesní cesty, louky, oranice, hnědouhelné výsypky a dokonce i lyžařská sjezdovka (v létě). Jistě mi rozumíte, že by se diferenciál s možností blokování hodil. Neraďte prosím věci ohledně techniky jízdy (přitažená ruční brzda apod.), či dalšího vybavení (převodové poměry, obutí...). Budu vděčen za zkušenosti s diferenciálem, případně má-li někdo návod na jeho stavbu..... Vím o odkazu na Autosport Dlouhý, ale tento pán nějak nechce brát telefon (a asi se na webu stydí za ceny...). Poradíte-li jiný, díky - raději ale návod na stavbu.

Vim, ze tohle slyset nechces, ale treba Zetor 25 ma puleny brzdy. Kdybys ciste nahodou chtel, muzes mit na tunelu misto jedny paky na rucni brzdu rovnou dve. :-) Ale na STK to asi nebude.

20.3.06, 18:13
Profil ICQ YIM
Příspěvek 
skutečně pan Dlouhý nebere telefony... nejlépe bude tam zajet, pravděpodobně ti ale bude dif. na závodní použití na nic - obávám se výdrže - a taky nastavení - jde o to, že pro každou změnu musí převodka ven....

21.3.06, 08:34
Příspěvek 
skutečně pan Dlouhý nebere telefony... nejlépe bude tam zajet, pravděpodobně ti ale bude dif. na závodní použití na nic - obávám se výdrže - a taky nastavení - jde o to, že pro každou změnu musí převodka ven....

21.3.06, 08:34
Příspěvek 
Anonymous píše:

Díky alespoň za ujištění o kvalitách zmíněného pána. Jinak jsi mi nasadil brouka do hlavy s tím seřízením a nutností rozborky převodovky kvůli tomu. Vydržel bych to tak 2-3x, dělat to ale častěji, to si raději koupím zetor.

21.3.06, 10:15
Moderátor

Příspěvek 
Podle mne stačí jediné nastavení, protože tady asi nejde o to vyladit auto na nějaké extrémní výkony, co se týká adheze. Pro normální provoz se používá svornost okolo 35%, což by mělo stačit i na vyhrabání se z nějaké kaluže na polňačce...

Osobně si myslím, že pro tento případ by bylo nejschůdnější řešení automatizovat přibrzďování protáčejích se kol pomocí stávajích brzd. Spodní opěrku čelistí upravit tak, aby se pomocí excentru rozvírala a svírala, jako je to u vzduchového ovládání brzd. K tomu nějaká eletronika, reagující na větší rozdíl v otáčkách obou kol, to rychlejší prostě přibrzdit. Na vyhrabání se z něčeho to bude stačit. Pokud nebude, stejně se s 4x2 nevyhrabeš ani se závěrkou.

21.3.06, 18:01
Moderátor

Příspěvek 
A nestyděl bych se za to, protože tento systém používají i renomované firmy, které za příplatek montují společně se systémy EDS také "samosvorné diferenciály", pracující na princpu přibrzďování kol provozní brzdou. Trvalá svornost totiž zvyšuje ztráty při průjezdech zatáčkami, jakýkoli rozdíl v otáčkách se totiž projeví na brzdění planetových kol, jakékoli brzdění je ztráta...

21.3.06, 18:06
Pan Kapitán

Příspěvek 
Jiří Čech píše:
Podle mne stačí jediné nastavení, protože tady asi nejde o to vyladit auto na nějaké extrémní výkony, co se týká adheze. Pro normální provoz se používá svornost okolo 35%, což by mělo stačit i na vyhrabání se z nějaké kaluže na polňačce...

Osobně si myslím, že pro tento případ by bylo nejschůdnější řešení automatizovat přibrzďování protáčejích se kol pomocí stávajích brzd. Spodní opěrku čelistí upravit tak, aby se pomocí excentru rozvírala a svírala, jako je to u vzduchového ovládání brzd. K tomu nějaká eletronika, reagující na větší rozdíl v otáčkách obou kol, to rychlejší prostě přibrzdit. Na vyhrabání se z něčeho to bude stačit. Pokud nebude, stejně se s 4x2 nevyhrabeš ani se závěrkou.

Naprosto souhlasim s JC, ohledne ty elektroniky. Jenom se mi zda komplikovany snimat otacky kol klasickych poloos, bylo by vyhodny mit vlecenou napravu (taky se u ni bude lip zvedat svetlost) a taky si myslim ze ty "motory" co budou ovladat brzdy by klidne mohly tahat za lanovody rucni brzdy, at se nemusi delat upravy v bubnech. Dost vazne jsem o tyhle moznosti uvazoval, ale nakonec jsem se na to vykaslal, zas tak moc v terenu nejezdim, aby se to nedalo dohnat plnym plynem a setrvacnosti. :-)

21.3.06, 19:29
Profil ICQ YIM
Moderátor

Příspěvek 
Tahat za lanka je technicky komplikovanější, ruční brzda musí fungovat nezávidsle na provozní brzdě. Také demontáž zařízení kvůli STK je v uvedeném případě s excentrem rychlejší, ovšem záleží na konstrukci. S tou světlostí bych si tak jistý nebyl...

21.3.06, 19:33
Příspěvek 
[quote="Jiří Čech"]Tahat za lanka je technicky komplikovanější, ruční brzda musí fungovat nezávidsle na provozní brzdě. Také demontáž zařízení kvůli STK je v uvedeném případě s excentrem rychlejší, ovšem záleží na konstrukci. S tou světlostí bych si tak jistý nebyl...[/quote]
Pánové, moc děkuji za vaše příspěvky. Jistě mi dovolíte, abych diskusi trochu usměrnil. To, co se zde řeší je sice zajímavé, ale dle mého názoru tudy cesta nevede. 1)Cokoliv s elektronikou mi nesmí do auta (vždyť škodovka je zlatá právě proto, že žádnou nemá - opravíte vše i na té polňačce). 2)Cokoliv, co přidělám na nechráněné místo zespoda auta, to urazím. 3)Proč si komplikovat život se zařízením, které může být poruchové (prototyp), není schválené(a bude na STK vidět) a o jehož přínosu mám velké pochyby - dost obdobného výsledku dosahnu citlivou spoluprací akcelerátor-ruční brzda (i když v bagančatech to někdy není zrovna jednoduché).
Dovolím si ještě zareagovat na narážku o 4x2. Ano, stará škodovka nemá na zredukovanou 4x4 s uzavřenými diferáky. Na druhou stranu ale její terénní schopnosti jsou obdivuhodné - asi deset let ji takto používám a neznám auto (nesrovnávám s V3S, či T805) s lepším poměrem užitná hodnota (chápejte to, nač ji potřebuji) vs. cena (pořizovací, provozní...). I po těchto zkušenostech mne ještě někdy dokáže překvapit. Proto jsem přemýšlel, jak tyto schopnosti relativně jednoduše a levně ještě dále podpořit. Díky, pokud budete uvažovat tímto směrem.

23.3.06, 10:55
Moderátor

Příspěvek 
A proč máme za Tebe uvažovat my? :D

23.3.06, 18:24

Příspěvek Re: Samosvorný diferenciál - žádost o konzultaci
http://www.motorsportshop.cz/content/view/full/240

29.3.06, 04:11

Příspěvek 
nešlo by tam použít toto ?:

http://uzaverky.unas.cz/

10.8.06, 09:46

Příspěvek Zavareni
Kdyz nejezdis moc po normalni ceste a ryhcle, tak diferak zavar a vyhrabes se z cehokoliv.

25.8.06, 13:43

Příspěvek 
Jen tak na okraj,znam borce ktery pouzva skudku zpusobem jako Ty,a ma na zadku sipaky.Prujezdnost jako krava. :lol:

18.12.06, 11:15
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další