Schéma brzd Favorit,Felície
| Autor |
Zpráva |
|
Nepér
Registrován: 2.2.06, 23:27 Příspěvky: 7662 Bydliště: Praha východ
|
Brzdová kapalina je sama o sobě hydroskopická a voda v ní je přímo nežádoucí, při zahřátí vytvoří páru a pára nebrzdí.
_________________ "Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"
|
| 22.7.09, 23:02 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
gokralik
Registrován: 28.12.07, 16:31 Příspěvky: 11976 Bydliště: Český Těšín
|
Jestli tomu nerozumíš, tak doporučuju navštívit někoho, kdo je znalejší. Ony brzdy zrovna nejsou nic nedůležitého.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
| 22.7.09, 23:02 |
|
 |
|
milalof
|
gokralik píše: Jestli tomu nerozumíš, tak doporučuju navštívit někoho, kdo je znalejší. Ony brzdy zrovna nejsou nic nedůležitého.
Nerozumím. Ale do výplaty asi nepočkam tak se pokusim to nejak opravit/nerozbít víc
Co se mi pravděpodobně s brzdama stalo?
_________________ Favorit 135L
|
| 22.7.09, 23:11 |
|
 |
|
gokralik
|
No patrně ti někde vznikla netěsnost a brzdovka prolínala (nebo tekla) tak dlouho, dokud vymizela z nádobky a brzdy se zavzdušnily. Prosímtě hlavně s tím autem teď nikam nejezdi. Prolez to auto jak jsem řekl. Ať ti nějaký známý (manželka, tchýně, pes) postojí na brzdě a ty se vydej hledat místo, kde to teče. Pěkně od posilovače brzd (předpokládám že víš, kde je) po trubičkách až k brzdičům. Všechny spoje osahej. Jestli nic nenajdeš, tak všechno pořádně utři hadrem a za pár dní to místo, kde to prolíná vyleze.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
| 22.7.09, 23:17 |
|
 |
|
Nepér
Registrován: 2.2.06, 23:27 Příspěvky: 7662 Bydliště: Praha východ
|
Ono jestli uteklo tolik kapaliny, že je prázdná nádržka, muselo to dávno vylézt a snad i kapat na zem.
_________________ "Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"
|
| 22.7.09, 23:36 |
|
 |
|
michalkatka
Registrován: 11.2.06, 15:19 Příspěvky: 19160 Bydliště: SR Bratislavský kraj - Senec
|
Nepér píše: Ono jestli uteklo tolik kapaliny, že je prázdná nádržka, muselo to dávno vylézt a snad i kapat na zem.
daj to niekomu kto tomu rozumie...
ak niekde uniká musí to byť vidieť, či už mláka pod autom, alebo zas.... disk, alebo bubon, hľadaj....
keď nikde viditeľne neuniká môže presakovať do posilovača, a tam je nasatá do sania, v ostrých ákrutách ti nejde náhodou z výfucku biely dym 
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
| 23.7.09, 08:28 |
|
 |
|
milalof
|
michalkatka píše: Nepér píše: Ono jestli uteklo tolik kapaliny, že je prázdná nádržka, muselo to dávno vylézt a snad i kapat na zem. daj to niekomu kto tomu rozumie... ak niekde uniká musí to byť vidieť, či už mláka pod autom, alebo zas.... disk, alebo bubon, hľadaj.... keď nikde viditeľne neuniká môže presakovať do posilovača, a tam je nasatá do sania, v ostrých ákrutách ti nejde náhodou z výfucku biely dym 
Pokud by prosakoval do posilovace. Znamenalo by to pravdepodobne jeho výměnu?
|
| 23.7.09, 10:23 |
|
 |
|
michalkatka
Registrován: 11.2.06, 15:19 Příspěvky: 19160 Bydliště: SR Bratislavský kraj - Senec
|
milalof píše: Pokud by prosakoval do posilovace. Znamenalo by to pravdepodobne jeho výměnu?
nutne nie, ale vieme aká je brdzovka agresívna, takže ak by to bolo, radšej by som menil aj posilovač, stačí ak povolíš HBV od posilovača a ak tam je sucho tak to uteká niede inde
kvalapinu v nádobke máš  ak nie kontrolka sa nerozsvietila 
|
| 23.7.09, 10:42 |
|
 |
|
milalof
|
michalkatka píše: milalof píše: Pokud by prosakoval do posilovace. Znamenalo by to pravdepodobne jeho výměnu? nutne nie, ale vieme aká je brdzovka agresívna, takže ak by to bolo, radšej by som menil aj posilovač, stačí ak povolíš HBV od posilovača a ak tam je sucho tak to uteká niede inde kvalapinu v nádobke máš  ak nie kontrolka sa nerozsvietila 
Kapalina je všechna pryč, kontrolky jsem si nevšiml. Kouknu jestli se na palubce zozsvítí. Mam pocit, že ne.
HBV bude předpokládam ve schématu brzd na fóru výše..
|
| 23.7.09, 13:39 |
|
 |
|
gokralik
|
On tam je někdy v tom víčku špatný kontakt a kontrolka brzd vlastně nefunguje...i když se při startování rozsvítí.
|
| 23.7.09, 19:23 |
|
 |
|
milalof
|
gokralik píše: On tam je někdy v tom víčku špatný kontakt a kontrolka brzd vlastně nefunguje...i když se při startování rozsvítí. Zkusil jsem dolít brzdovou kapalinu a naprázdno sešlapával brzdový pedál . Při sešlapu pedálu byl slyšet unikající vzduch. Po nastartování motoru byl pedál brzdy stále bez odporu. Pod autem jsem u levého zadního kola nalezl vylitou brzdovou kapalinu. Zdvihl jsem auto a podle mokrého místa na trubce si myslím, že mam asi poškozenou trubku s brzdovou kapalinou vedoucí z brzdy levého zadního kola kousek od prvního spoje. Jen je to dost zrezlé, tak ani nevim jestli to půjde sehnat a vyměnit. 
|
| 24.7.09, 22:10 |
|
 |
|
gokralik
|
To fučení je normální. Já jsem vsázel na ty trubky co vedou dozadu. Ony jsou nejvíce vystaveny soli a vodě. V autodílech ty trubky normálně koupíš, doporučoval bych vyměnit i tu druhou. Ať to máš při jedné práci a při jednom bordelu. Ještě si dokud litr brzdovky DOT4 a pak ti tady s radostí pomůžeme s výměnou. Pokud se na to necítíš, tak jedině servis...ale odtáhnout na lafetě!
|
| 24.7.09, 22:46 |
|
 |
|
milalof
|
gokralik píše: To fučení je normální. Já jsem vsázel na ty trubky co vedou dozadu. Ony jsou nejvíce vystaveny soli a vodě. V autodílech ty trubky normálně koupíš, doporučoval bych vyměnit i tu druhou. Ať to máš při jedné práci a při jednom bordelu. Ještě si dokud litr brzdovky DOT4 a pak ti tady s radostí pomůžeme s výměnou. Pokud se na to necítíš, tak jedině servis...ale odtáhnout na lafetě! Když jsem zadal vyhledat " favorit brzdová kapalina" vrátilo mi google převážně odkazy s favorit DOT3 v té době jsem měl koupené DOT3 i 4, tak jsem na prolití použil trochu té DOT 3.
Jediný rozdíl kterého jsem si hned všiml byla teplota varu. U DOT3 nižší. 1) Nevím jakou tam mam dát?
2) Nevím co je lafeta. 3) Nevím jestli vadí mít nastartovaný motor i když na brzdu nešlápnu.
4) Ještě nevím, zda li se auto po dolití odvzdušní samo?
|
| 25.7.09, 12:34 |
|
 |
|
michalkatka
|
milalof píše: gokralik píše: To fučení je normální. Já jsem vsázel na ty trubky co vedou dozadu. Ony jsou nejvíce vystaveny soli a vodě. V autodílech ty trubky normálně koupíš, doporučoval bych vyměnit i tu druhou. Ať to máš při jedné práci a při jednom bordelu. Ještě si dokud litr brzdovky DOT4 a pak ti tady s radostí pomůžeme s výměnou. Pokud se na to necítíš, tak jedině servis...ale odtáhnout na lafetě! Když jsem zadal vyhledat " favorit brzdová kapalina" vrátilo mi google převážně odkazy s favorit DOT3 v té době jsem měl koupené DOT3 i 4, tak jsem na prolití použil trochu té DOT 3. Jediný rozdíl kterého jsem si hned všiml byla teplota varu. U DOT3 nižší. 1) Nevím jakou tam mam dát? 2) Nevím co je lafeta. 3) Nevím jestli vadí mít nastartovaný motor i když na brzdu nešlápnu. 4) Ještě nevím, zda li se auto po dolití odvzdušní samo?
áno medi DOD3 a 4 je rozdiel v bode varu, použiť môžeš ktorú máš, ale DOT4 je lepšia v tom že vydrží dlhšie...
odvzdušniť sa po doliatí musí, tak isto ako po každom rozpojení trubiek, alebo hadičiek, pri výmne valčekov atď...
na každom kole je odvzdušňovák, buď to necháš stiecť samé, alebo ti pomocník šľape na pedál a ty iba zaťahuješ a ovoľuješ odvzdušňovák, pri oboch spôsoboch musíš priebežne sledovať hladinu v nádobke...
|
| 25.7.09, 12:54 |
|
 |
|
gokralik
|
1) DOT4 má právě interval výměny 2 roky, DOT3 jen jeden. Proto se vyplatí ta čtyřka, i když je na pohled dražší.
2) Lafeta je vozík za auto, na který dáš toho svého Favorita. Aby tě nenapadlo jet po vlastní ose.
3) Nastartovaný motor nemá žádný vliv.
4) To budeš muset buď sám nebo s pomocníkem udělat ty. Sám tak, že na autě povolíš všechny odvzdušňováky, pod každý dáš plechovku, otevřeš kapotu a co chvíli dolíváš brzdovku tak, aby tam pořád byla. Pozor, Favorit má dvouokruhové brzdy a hladiny mohou být různé, radši si pročisti nádobku, abys dobře viděl. V jedné komůrce brzdovka může být, ale v druhé třeba ne, tak aby tě to nemýlilo. Takhle to necháš kapat několik hodin, potom odvzdušňováky dotáhneš a kapalinu doleješ mezi rysky. Samozřejmě brzdy otestuješ na nějakém bezpečném místě. Ne, že hned vjedeš do provozu.
Druhý způsob je vzít pomocníka. Ten našlape brzdový pedál, ty si lehneš pod auto. Vezmeš si průhlednou hadičku ostřikovačů, očkový klíč 11. Ten nasadíš na odvzdušňovák a přes něj hadičku. Pomocník našlape brzdový pedál a tlačí na něj. Ty povolíš šroub a v hadičce uvidíš jak teče brzdovka s bublinkami. Šroub utáhneš, pomocník zase našlape pedál a tak pořád dookola až poteče čistě brzdovka bez bublin. Samozřejmě sleduješ hladinu v nádobce. Takto postupuješ v pořádí zadní pravé, zadní levé, přední pravé, přední levé (ve směru jízdy). Celý proces ještě jednou zopakuješ (prostě to jakoby odvzdušníš znova) a pak se jdeš projet. Pokud to bude brzdit blbě, tak znovu.
|
| 25.7.09, 13:35 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |