Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 23.11.24, 08:10

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
 spojka+prevodovka a mrazy? 
Autor Zpráva
Příspěvek 
Jiří Čech píše:
Předepsaný je SAE 80W, na doporučení z Boleslavi dávám SAE 80W-90. SAE 75 W je olej pro tyto převodovky nevhodný!!! .

na fóru oleje.cz však kdosi píše:
josefb píše:
Zkušenosti s Formanem (novější motor, stejný jako ve Felici 1.3 před MPi):
Vlastnil jsem Formana již devět let a na otázku převodového oleje jsem kdysi volal do Škodovky v M.B. Přepojili mne do konstrukce a jeden velmi ochotný pán mi vysvětlil několik základních faktů, kterých jsem se pak držel. Za a/ do převodovky Formana (i Felicie) je dost zbytečné lít syntetický převodový olej. Za b/ po nalití oleje 80W se z převodovky v zimě a někdy při hodně chladném počasí i v létě ozývaly rachtavé zvuky. Dle vyjádření onoho konstruktéra se jedná o nedostatečné mazání synchronů páteho stupně, který je v převodovce umístěn poměrně vysoko a do zahřátí oleje není dostatečně mazán. Na jeho radu jsem začal používat olej 75W a žádný zvuk se již neozval. Pro Felicie proto tyto oleje už byly doporučovány a je to třeba dodržet.

Tak jak je to s tím olejem 75W?

23.3.06, 12:19
Pspvek Reklama

Moderátor

Příspěvek 
Nepatří tam. Ale pravda je, že problém soukolí pátého stupně u těchto převodovek je, mechanici to dobře znají.

23.3.06, 18:28
Příspěvek 
Aha, takže doporučujete 80W-90. Abych se přiznal, netuším rozdíl mezi 80W a 80W-90, je li nějaký. Jak se potom od sebe liší 75W a 80W-90? (nemyslím 75W vs. 80W, to je mi jasné)

23.3.06, 23:02
Moderátor

Příspěvek 
Tento olej je použitelný od -27 do +40°C, bráno na okolní teplotu... prostě v zimě není zase tak hustý a v létě tolik nezřídne.

24.3.06, 07:33

Příspěvek 
Bob píše:
Jiří Čech píše:
Předepsaný je SAE 80W, na doporučení z Boleslavi dávám SAE 80W-90. SAE 75 W je olej pro tyto převodovky nevhodný!!! .

na fóru oleje.cz však kdosi píše:
josefb píše:
Zkušenosti s Formanem (novější motor, stejný jako ve Felici 1.3 před MPi):
Vlastnil jsem Formana již devět let a na otázku převodového oleje jsem kdysi volal do Škodovky v M.B. Přepojili mne do konstrukce a jeden velmi ochotný pán mi vysvětlil několik základních faktů, kterých jsem se pak držel. Za a/ do převodovky Formana (i Felicie) je dost zbytečné lít syntetický převodový olej. Za b/ po nalití oleje 80W se z převodovky v zimě a někdy při hodně chladném počasí i v létě ozývaly rachtavé zvuky. Dle vyjádření onoho konstruktéra se jedná o nedostatečné mazání synchronů páteho stupně, který je v převodovce umístěn poměrně vysoko a do zahřátí oleje není dostatečně mazán. Na jeho radu jsem začal používat olej 75W a žádný zvuk se již neozval. Pro Felicie proto tyto oleje už byly doporučovány a je to třeba dodržet.

Tak jak je to s tím olejem 75W?

Olej SAE 75W mam v prevodovce ve Favoritu a uz mi neblbne razeni, je naprosto v pohode

4.9.06, 11:48

Příspěvek Re: spojka+prevodovka a mrazy?
1maty1 píše:
se chci zeptat cim to je ze pri -17 ma spojak ve S105 jen dve polohy (but jedes nebo ne) proste spojka jde hodne ztuha a zabira az kdyz sundam nohu z pedalu , sice nase spojka neni nic moc ale bezne bere tak ve 3/4 nahore ale dneska sem jel tim stilem ze sem pustil spojku a lehce pridal a auto se pomalu klidne rozjelo :) , jo brzdovka je neco malo pres rok stara

dalsi dnesni zajimava vec bylo to ze neslo vubec radit a to i pri 60°C na motoru pak sem zaparkoval a sel do mesta a kdyz sem pak jel dal tak na motoru bylo neco pod 40°C ale razeni slo uplne normalne

asi hodne husty olej v prevodovce, ja pouzil SAE 75W a je to v klidu i pri minus 20, co byla ted ta
ukrutna zima a skutecne je to daleko lepsi

4.9.06, 11:51
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3