Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 23.11.24, 14:37

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
 Zimní gumy 
Autor Zpráva

Příspěvek Zimní gumy
Zdravím!
Rád bych si konečně (poprvé v životě) koupil zimní gumy na svojí Š120. Jelikož jsem ještě nikdy nekupoval pneumatiky, můžete mi prosím někdo poradit, jaké číslo mám shánět? Nerozumím totiž těm rozměrům na pneumatice. Na jedné z nich mám 165 R13 OR 34 82 Q. V jednom inzerátu jsem narazil na následující údaje: 165 R13 profil 70. Je tento rozměr také vhodný pro Š120 nebo musím shánět jen gumy, kde je v popisu 165 R13 82 Q ??? Záleží vůbec na tom Q nebo tam může být jiné písmeno?
Pokud jde o zimní pneu, plánuju koupit Barum Polaris 2, což mi jistě každý může doporučit. Pokud jde o protektory, někde jsem se dočetl, že než koupit protektory, je lepší koupit i tu nejhorší orig. zimní pneumatiku. Domnívám se ale, že je lepší koupit i protektory než jezdit na univerzálech o stáří cca 5 let

14.9.09, 13:41
Pspvek Reklama

Příspěvek 
165 R13 bez dalšího označení znamená 165/80 R13
165/70 R13 jsou kola s nižším profilem, ale na 13" disky pasují.
Na Škodovku ta první. Protektory bych nebral, to raději Debica Frigo...

OR 34 je označení vzorku (Barum)

82Q je rychlostní index, to bych na škodovce neřešil.

14.9.09, 14:12
Profil ICQ

Příspěvek 
Díky za vysvětlení!!

14.9.09, 14:40

Příspěvek 
Ale přesto bych měl ještě dotaz co je na protektorech tak špatného? Např. VRANIK 165/80 R 13 PROTEKTOR HPL 82Q vypadá dobře. Proč každý odrazuje od použití protektorů? Je to snad stejné jako používat univerzály?

14.9.09, 14:59
Dřevák na focení, neumí ostřit

Příspěvek 
protože máš půl gumy starý a jak je známo guma stárne a strácí vlastnosti :wink:

14.9.09, 15:03
Profil ICQ
Moderátor

Příspěvek 
Kondom si taky nevemeš recyklovanej. Pokud jezdíš nad 60km/h radši přihod pár stovek na nový gumy.

14.9.09, 15:19

Příspěvek 
chemer píše:
Kondom si taky nevemeš recyklovanej. Pokud jezdíš nad 60km/h radši přihod pár stovek na nový gumy.
asi tak :wink:

14.9.09, 16:02

Příspěvek 
Ok, tak jdu do Barum Polaris 2 nebo Debica Frigo.Dík

14.9.09, 17:15

Příspěvek 
atahualpa117 píše:
já říkám polaris :wink:

14.9.09, 17:18
Dřevák na focení, neumí ostřit

Příspěvek 
atahualpa117 píše:

já říkám že ani jedno :D

14.9.09, 17:21
Profil ICQ
Moderátor

Příspěvek 
atahualpa117 píše:

Mám debicu a i když je to nebo byl nejlevnější zimák, jsem s ní spokojenej.

14.9.09, 17:29
Hluchoň

Příspěvek 
zimní debica je dobrá guma, tu bych klidně koupil znova, v tom bílém sajratu zabírá, zatáčí i bzrdí velice slušně a na asfaltu se taky naztratí

14.9.09, 19:11
Profil ICQ

Příspěvek 
Dyť to říkám.

14.9.09, 19:36
Profil ICQ

Příspěvek 
já jsem vyzkoušel různé gumy a debica za pár stovek se v hlubokém sněhu prodírala dobře, na paty jí sahal protektor internacional winter UG4, po delší odmlce byly firestony a daleko za nimi polaris.... bohužel..

debica ovšem byla jen o málo horší na náledí než firestony, a až za ní polaris... zde byl nejhorší Ug4...

na suchu a vodě byly nejlepší firestony a polarisy...

z toho jsem usoudil, že polarisy a firestone winterhawk jsou zimáky spíš městské (náledí, sračky břečky) což je dáno také poměrně jemným vzorem, kdežto debica obstojí dobře - ba co dobře, často 0

jednoduše, pokud nehodláš v zimě jezdit do lesa jako já, obstojí cokoliv, pokud jezdíš převážně město první třídu a dálnice, jdi do polarisů nebo jiných gum s jemnějším vzorem, protože oproti hrubantům jsou o mnoho méně hlučné...

každopádně jak říkám, jakákoli zimní guma, včetně protektorů, bude špičková proti Or34 a OR6, a věř mi že jsem s nimi ujel hodně kilometrů.... přičemž ohledně zimy pořád nad OR34 vítězil starší dezén OR6.

tvůj rozměr je 165/80R13, rychlostní index ti vyhoví i nejnižší, který je u těchto rozměrů u nových gum i většiny protektorů 190km/h

jenom drobná připomínka na závěr... supermarketové pneumatiky za pár stovek, jsou často také protektory, poze jsou celoprotektorované, tj, že se krom dezénu navalí i nová vrstva na bočnici s nápisy příslušné "značky"

celoprotektor poznáte na první omak jednoduše tak, že funglovka guma má bočnici poměrně měkkou, celoprotektor tužší (kvůli dodatečné vrstně na bočnici) což se projevuje trochu vyšší váhou pneumatiky, což když dojdu až do šťourání v banalitách, může snižovat nepatrně komfort jízdy

zimní protektory jsem ve studentských létech zkusil a pokud půjde o zavedenou firmu je kvalita vyhovující a já byl mimo jiné i vzhledem k ceně a přechodu na ně z OR34 celkem spokojen, když pominu vysokou hlučnost staršího dezénu UG4.

14.9.09, 23:32
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
mám zkušenost s oběma a jak píše pech...jestli jezdíš na horách ve sněhu atd, debicu, jesli po nasolený silnici a ve městě tak polaris...

já na feldě jezdim s polarisama a na tátovym fáčku jsou friga no a když se na ulici ujezdí sníh, že na něm hrajem hokej, tak s feldou hrabu, s fáčkem pomalu jedu....samozřejmě záleží na jízdní stylu, já sem to zkoušel, že sem stál a pustil spojku, obě auta začaly hrabat, felda chvilku stála, pak se postupně rozjela, fáčko se postupně rozjelo hned... :)

15.9.09, 12:06
Profil ICQ
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 15 ]