Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 19.6.26, 18:34

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
 Ložiska zadních kol - Škoda 130L 
Autor Zpráva
von GLEXR

Příspěvek Ložiska zadních kol - Škoda 130L
Koupil jsem Škodu 130 z roku 1987. Celkově se zdá celkem v pohodě, samozřejmě na nějaký detaily, ale dost silně hučí zadní ložiska. A to od nějakých 40 km/h. Uvažuju o výměně, ale náhodou jsem vyhrabal návod k obsluze a tam se píše, že se u 120 LX a 130 má po určitý době doplňovat do ložisek mazivo. Nevíte někdo jestli by to ještě mohlo pomoct?Jaký je případně postup? Nebo kolik zhruba stojí výměna ložisek?

30.3.06, 20:59
Profil ICQ
Příspěvek Reklama

Příspěvek 
Měl jsem přesně stejný problém - od 40 km/hod hučela zadní náprava. Jediná pomoc je výměna ložisek. Jsou tam dvě, dvouřadové a jednořadové, a musí se vyměnit obě. Abys to namazal, musíš stejně rozdělat minimálně půlku uložení takže je rovnou vyměň a budeš mít pokoj. Vyměň i gufera. Přeju příjemnou zábavu při povolování té velké vnější matice ...

31.3.06, 02:01
von GLEXR

Příspěvek 
Teď bych na tom ale potřeboval aspoň ještě týden jezdit, nemám na to čas. Můžu tím něco ještě víc pokazit, když už jsou stejně nejspíš totálně rozsypaný?!

31.3.06, 20:37
Profil ICQ
Příspěvek 
Pokud by to bylo vysypaný, tak bys to poznal. Já když jsem ložiska vyndal, tak to jednořadový mělo malou hmatatelnou vůli a to dvouřadový trochu drnčelo, když jsem ho rukou zkoušel rychle roztočit (napřed jsem vyčisil vazelínu). Pokud ti neplandá kolo, tak týdnem nic nezkazíš. To hučení hlavně otravuje, když ho člověk musí poslouchat.

1.4.06, 02:07

Příspěvek Re: Ložiska zadních kol - Škoda 130L
hans píše:
Koupil jsem Škodu 130 z roku 1987. Celkově se zdá celkem v pohodě, samozřejmě na nějaký detaily, ale dost silně hučí zadní ložiska. A to od nějakých 40 km/h. Uvažuju o výměně, ale náhodou jsem vyhrabal návod k obsluze a tam se píše, že se u 120 LX a 130 má po určitý době doplňovat do ložisek mazivo. Nevíte někdo jestli by to ještě mohlo pomoct?Jaký je případně postup? Nebo kolik zhruba stojí výměna ložisek?

Já, když jsem koupil stotřícu, tak jsem měl pocit, že sedím v malém letadle :lol:
Hučelo to hlavně zprava, tak jsem vyměnil pravá ložiska a hluk se o polovinu snížil - tentokrát šel zleva :D
Tak jsem vyměnil ta levá a mám pokoj :wink:
Jinak doporučuju použít stahovák na ložiska.
Nová ložiska stojí cca 400Kč na jedno kolo (asi 280 to dvouřadé, 120 to vnitřní malé), plus gufera (já tam dal ta kvalitnější oranžová - cca 50Kč/ks), plus vazelína (50 - 100Kč)
Podtrženo, sečteno to vyjde na 1000Kč na obě kola :wink:
Netřeba snad podotýkat důležitost precizního provedení a chirurgické čistoty při práci (zůstanou-li tam nečistoty, ložiska zase brzy odejdou).

130LPG 130L 86 - denní vůz
1000MB MB 69, 1.8.68
Ať mi nikdo neříká, že něco nejde... ;)
Škoda 742 Forever Team

1.4.06, 08:47
Profil ICQ

Příspěvek loža
Tadle zavada je u 130tek skoro samozrejma,je to zpusobeny tim ze se loziska o proti kyvadlovce malo mažou a vydrzi tak max. 60 000 pokud je nemažeš,klidne s tim muzes jezdit dokud to jen huči.Vyhoda uhlove napravy je ze na vymenu loziska nepotrebujes stahovak i kdyz to s nim de lip tak asi nikde nesezenes primo ten na 130ku.Jesli chces presnej postup ti klidne popišu.

1.5.06, 11:43
von GLEXR

Příspěvek 
Já s tím ujel za poslední měsíc asi 600 km a už mi z toho hučí v hlavě i ve spánku... Tak je radši nechám vyměnit. Nějak si na výměnu nevěřím, navíc jsem slyšel, že přitom může vypadnout poloosa z převodovky, tak to asi nechám na nějakým mechanikovi. Bude to ale zase dražší... Co se mi ale vůbec nelíbí, že levý zadní kolo je dost vyosený. Sice tak vypadá většina 130tek, ale moc pěkný to není. V jiným fóru se píše, že by snad u vlečený nápravy nemaly kola upadávat, tak mě to aspoň trochu uklidňuje!

1.5.06, 11:51
Profil ICQ

Příspěvek 130
Jo čoveče ja mel uz par skodovek,s obič napravou a nikdy me nic neupadlo a na 130 se mi povolila stredova matka a upadlo mi kolo :lol: No poloosa ti nevypadne to se neboj ale dle stylu jakym pises si to nech udelat od nejakyho mechanika.A jestli maš vyoseny jen jedno kolo,tak to muzou bejt jen tri veci:taky ložo(ale to by byl extrem) nebo ohnuty rameno(to by ale asi byli spis obe,u staršich typu ramen se to stava,ale muze to bejt i od nehody)a nejpravdepodobnejsi je ze mas povolenej sroub pomocnyho šikmiho ramene(je hned u prevodovky)u toho šroubu se muze vykašlat i silenblok(je totoznej se silenblokem predniho svyslaku)

1.5.06, 12:05
Pan Kapitán

Příspěvek 
hans píše:
Já s tím ujel za poslední měsíc asi 600 km a už mi z toho hučí v hlavě i ve spánku... Tak je radši nechám vyměnit. Nějak si na výměnu nevěřím, navíc jsem slyšel, že přitom může vypadnout poloosa z převodovky, tak to asi nechám na nějakým mechanikovi. Bude to ale zase dražší... Co se mi ale vůbec nelíbí, že levý zadní kolo je dost vyosený. Sice tak vypadá většina 130tek, ale moc pěkný to není. V jiným fóru se píše, že by snad u vlečený nápravy nemaly kola upadávat, tak mě to aspoň trochu uklidňuje!

Vyoseny kolo -> vymackany spoj sikmeho a podelneho ramena (pokud neni ohnute rameno, muselo by nejdriv shnit), tim odejde teprve ten silentblok na konci sikmeho ramene u prevodovky -> musi se to povymenovat vsechny gumove dily.

Cvokárium: Youtube Instagram

2.5.06, 08:59
Profil ICQ YIM

Příspěvek Re: Ložiska zadních kol - Škoda 130L
ako komplikovane je tieto loziska vymenit resp. odkial treba zacat?
ked su KO (citelna vola v poloosi) a jazdi sa na tom neodnesie to napr. diferak?

10.1.11, 12:13
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 10 ]