Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 22.11.24, 14:14

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
 Po výmene prevodovky vyskakuje spiatočka 
Autor Zpráva

Příspěvek Po výmene prevodovky vyskakuje spiatočka
Ahojte.Stále mám problémy s prevodovkou.Skúsim sa opýtať aj na tomto fóre o mojom probléme.Napíšem všetky články a poznatky ktoré som získal.

Včera som behal s autom v pohode a dnes poobede nejde zaradiť spiatočka.Hrubou silou ju tam dám a ešte hrubšou silou vyradím.Správa sa to ako keby sa niečo o niečo šúchalo,cítiť odpor trenia na šaltpáke.Skúšal som to pri naštartovanom,no aj pri nenaštartovanom motore a robí to rovnako.Olej v predvodovke je.Ostatné rýchlostné stupne idú dobre.Šaltpáka má sice po toľkých rokoch už vôľu,no doteraz všetko išlo dobre.Keď som to skúšal pri stojatom aute a preraďoval som iba tak náhodne tak mi tá spiatočka zaskočila úplne ľahko,no potom nešla vyradiť,no to iba náhodne dobre zaskočila predpokladám,pretože potom zasa hrubá sila zaradiť a ešte hrubšia vyradiť.Ešte niekedy v lete som sa pozeral odspodu a zistil som že jevôľa v radení a aj guma,prechod tiahla a prevodovky je roztrhnutá.No asi sa mi to vypomstilo že som to nevymenil vtedy.Dúfam že nebude v háji prevodovka (200 000km),ale iba to čo súvisí z radením.
Skúste poradiť čo to môže byť.

Neviem či to má niečo spoločné zo spojkou,pretože ostatné rýchlosti idú dobre 1,2,3,4,5,iba spiatočka ide ťažko zaradiť a ešte ťažšie vyradiť.Nikdy to nejde cez zuby vždy hladko.Auto ide v pohode.Keď som stál namieste ,zhasnutý motor tak to robilo to isté či som mal spojku zošliapnutú alebo nie a pri zapnutom motore zošliapnutá spojka a to isté.Žiadne rozdiely.Podotýkam že páka lepšie povedané mechanizmus rýchlostky má veľkú vôľu a manžeta ktorá je na prechode páky do prevodovky je poškodená.defendlock je OK,ten tomu nebráni.

Dneska som si všimol toto.Auto stálo namieste a natočený motor.Pri preraďovaný zasa spiatočka šla ťažko zaradiť tak som ju ani nezaradil,zaradil som 5. a potom šla spiatočka úplne super ľahlo.Poprehadzoval som namieste všetky rýchlosti a zasa spiatočka ťažko,opäť som dal 5. a spiatočka ľahúčko.POčas jazdy som si všimol že mi išla ťažko zaradiť aj 4.ale to som si všimol prvý raz.
A ešte jeden poznatok.Stojace auto motor vypnutý.Spiatočka šla zaradiť ok aj vyradiť.Ako som naštartoval tak zasa ťažko.
Neviem čo si mám o tom myslieť,asi si to zo mňa robí srandu.
Bol som u jedného mechanika,domáci servis a povedal že podľa neho bude závada v prevodovke.Čo ma síce neteší no zatiaľ je to iba o dohadoch.

Takže dnes som zasa o niečo múdrejší.Dal som auto do servisu a dohodol som sa že začneme tým najjednoduchším.Vymenil komplet konzolu radenia(žiadne čína a pod.),matroš+robota 95?.Rýchlostka nemá teraz vôbec žiadnu vôľu,je to úplne niečo iné ako vyheglaná rýchlostka.Rýchlosti idú radiť presne a krátjo,no problém spiatočky to nevyriešilo.Tá funguje ako predtým ako som opisoval v predchádzajúcich príspevkoch.Takže terazky mám za úlohu zohnať nejakú jazdenú prevodovku.Povedal že nemá význam rozoberať prevodovku,pretože oprava by určite stála viac ako keď niekde zoženiem jazdenú.Hovoril že už opravoval hafo felícií,no iba raz sa mu stalo že musel meniť prevodovku.Takže treba inú prevodovku.

Takže mám tu nové poznatky po výmene prevodovky.Z nich je jasné že chyba ťažkého radenia a vyraďovania spiatočky bola v prevodovke,aká neviem pretože bola vymenená kus za kus.teraz idú všetky rýchlosti radiť OK,no aj taj je tu neviem či veľký či malý problém.Ak idem na spiatočku pomaly klasicky napr. zacúvavam pri parkovaní tak je všetko v pohode,no keď som sa na spiatočku po rovine pridal silne plyn a auto sa dosť rýchlo rozbehlo pokiaľ je v zábere tak ok,no ak nebola v zábere tak bolo počuť hrkotavý zvuk akokeby koliesok.Neviem čo to je no mechanik ktorý to robil povedal že urobil všetko ako mal.Ďaľší poznatok je že mi nesvietia spiatočkové svetlá a to preto že spínač spiatočky zo starej prevodovky nešiel zaskrutkovať (t.z že nepasuje)do bloku vymenenj prevodovky.Tam síce spínač je ale má polámané kontakty.Maník čo mi predal prevodovku povedal že je to prevodovka na motor 1,3 no mám tušenie ako keby to bola z 1,6.Stály prevod na tejto novej je 3,833 na starej bol 4,118.V knižke od Cedrycha som sa dočítal že stálý prevod 3,83 je pre motory VW.Som z toho celkom jelen.Niekto píše tak iný onak.Dúfam že ak vymením ten spínač spiatočky tak mi budú pasovať konektory a nebude oproblém v elektroinštalácii.

Takže teraz mi v podstate vyskakuje spiatočka,ostatné 1,2,3,4,5 ide OK,po skúške pár kilometrov.

18.12.09, 06:53
Pspvek Reklama

Pan Kapitán

Příspěvek 
Tak ja bych zejmena upozornil, ze jezdit na zpatecku na plny plyn je pekna pitomost a muze to prevodovku samo o sobe poskodit.

U 120ky bych rekl, ze mas posunutou vidlicku zpatecky, coz je bezna zavada a musi se kvuli ni rozdelat prevodovka, ale u Felicie nevim. Prevod 3.833 se mi na 1.3ku zda bejt dost tezkej ale nejstarsi Faovrity 136 to mely nejak podobne, takze zas az takovej problem to nebude.

Cvokárium: Youtube Instagram

18.12.09, 08:27
Profil ICQ YIM
Mistr mechanik

Příspěvek 
na takovou slohovku tým odborníků a analyzátorů,

naětí mechanik spravil čo mal miloš

18.12.09, 10:16

Příspěvek 
Dlhe citanie, mechanik asi neklamal, prevodoviek na 1,3 bolo viacero... viz DP v sekcii uzitocne odkazy. tam su aj presne popisane rozdiely... a spinacov bolo viacero, lisili sa dlzkou spinacieho kolika -> vhodna podlozka to isto poriesi.

18.12.09, 10:44

Příspěvek 
Ďíky za vaše názory a príspevky a hlavne že sa ozval MILOŠ,pretože je odborník,čítal som od neho veľa príspevkov.Dneska som bol auto prevetrať a všetko šlapalo ja má,aj som šiel na spiatočku,normálne pomaly klasicky a žiadne pazvuky.No nesvietia mi spiatočky.na starej prevodovke bol spínač taký ten starý typ iba holé kontakty,no nepasoval do vymenenej a tak je vo vymenenej ten čo tam bol a to už je taký novší typ s takým umelohmotným chráničom kontaktov a zasa mi tam nepasujú koncovky na kábloch.Neviem aké elektrikárske koncovky treba kúpiť aby som to tam nasadil.Poradí niekto.
Bez spiatočiek žiadna sláva.

18.12.09, 11:09

Příspěvek 
skocil by som na vrakovisko, nasiel typ co ti tam pasuje, vymontoval ho a odstrihol si aj koncovku. lebo za spinac budu chciet napr. 100kc a koncovku mas gratis, ale keby si si vypytal len koncovku bude to stat 50kc... a stale moze byt vadny spinac.

18.12.09, 11:21

Příspěvek 
Už som to zohnal,skočil som na malé vrakovisko a mali tam aj jednu novšiu feldu a na nej tú koncovku,spiatočka už svieti.No lenže zasa mi ako som cúval a nohu som dal z plynu dole a išiel som zasa pridať tak zaškrípaly zúbky.Potom zasa všetko išlo dobre.A čo sa týka prevodovky tak budem opatrne pomaly cúvať a hádam ostatné všetko bude ok.Lebo už z toho šediviem viac ako z rokov.

18.12.09, 14:09

Příspěvek 
Dnes som sa rozprával zo svokrom a hovoril že by to mohla byť nejaká pružina ktorá pritláča kolečko.Vraj mám zaradiť spiatočku rýchlejšie cúvať a dať nohu z plynu dole a podržať rýchlostku,ak to zostane tiché tak je to tá pružina.No ešte som neskúšal.Čo vy nato?

18.12.09, 18:37
Mistr mechanik

Příspěvek 
kimmi píše:
Dnes som sa rozprával zo svokrom a hovoril že by to mohla byť nejaká pružina ktorá pritláča kolečko.Vraj mám zaradiť spiatočku rýchlejšie cúvať a dať nohu z plynu dole a podržať rýchlostku,ak to zostane tiché tak je to tá pružina.No ešte som neskúšal.Čo vy nato?

já bych to neřešil olej tam asi máš

a jeslti je to nějaká pružinka s kolečkem až se nasere vyletí ti z převodovky a budeš vědět hned :D miloš

18.12.09, 20:01

Příspěvek 
Olej je nový vymenený.Asi to tak nechám,na spiatočku budem opatrný (poučil som aj polovičku).Tú vadnú skúsim predať na ND ak sa podarí.

18.12.09, 20:52
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 10 ]