Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 24.11.24, 23:35

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 Nevim si rady ale myslim ze je to altik 
Autor Zpráva

Příspěvek Nevim si rady ale myslim ze je to altik
pri ceste domu se mi rosvitila kontrolka dobijení a baterka pomalu klesla az se max vybila.
Mam i jine problemy ale zatim nedelali nejaky velky b....l a ty jsou takove ze se mi rozsvitila kontrolka airbagu a obcas se za jizdy rozsviti kontrolky ABS a ta s tim vykrecnikem myslim ze brzdy.tak nevim
jo a mimochodem mam felicii 1.3 jednobodovy strik 50 kW

28.12.09, 23:08
Pspvek Reklama

Příspěvek 
mno muze to bejt bud altik (nejdriv zkontroluj kabely k baterce, ocisti je dratakem a tak), nebo mi to taky delala pojistkovka, ale nevim jestli by se to vybilo do mrte... zajel jsem za znamym a prepajeli jsme pojistkovku.. dobre vysmahla byla :) podle toho ze mas vic problemu, tak bych zavadu hledal tam.

29.12.09, 00:07

Příspěvek 
no podobny problem uz jsem mel ze mi auto nechtelo startovat blikali mi kontrolky v aute a tak tak jsem menil altik a k tomu kupoval starsi poj.skrinku ale po vymene altiku se vse vratilo do normalu

29.12.09, 07:09

Příspěvek 
Tak píšeš že ti svítí kontrolka nabíjení a nenabíjí ti to, takže nejdřív se pusť do toho nabíjení a pak to ostatní. ABS ti svítí nejspíš že máš podpětí a možná i airbag, takže pokud ti to bude nabíjet , tak ABS by mělo zhasnout a airbag budeš muset připojit na diagnostiku.

29.12.09, 20:31
Moderátor

Příspěvek 
petr petr píše:
Tak píšeš že ti svítí kontrolka nabíjení a nenabíjí ti to, takže nejdřív se pusť do toho nabíjení a pak to ostatní. ABS ti svítí nejspíš že máš podpětí a možná i airbag, takže pokud ti to bude nabíjet , tak ABS by mělo zhasnout a airbag budeš muset připojit na diagnostiku.

No, konečně tady někdo pochopil, že když se rozsvítí kontrolka dobíjení, tak auto v prvé řadě nedobíjí, tedy je nějak vadný alternátor... :D Máš u mne plus... :)

29.12.09, 23:08

Příspěvek 
:lol:

(vím, že je to nevhodný příspěvek a prakticky nepřispívá k tématu, ale reakce Jirky Čecha mě prostě rozesmála)

30.12.09, 01:39

Příspěvek 
Jiří Čech píše:
petr petr píše:

No, konečně tady někdo pochopil, že když se rozsvítí kontrolka dobíjení, tak auto v prvé řadě nedobíjí, tedy je nějak vadný alternátor... :D Máš u mne plus... :)

Nechápu jak mám brát vaši reakci ? Jestli jste si nevšiml pane ČECH tak tazatel uvažuje nad pojistkovou skříňkou a píše tady o ABS a airbagu a nejspíš netuší že celý tento problém může být díky tomu že mu auto nenabíjí !!!! Tak snad jste to teď pochopil když jsem mu řekl že se má věnovat nejprve alternátoru a pak řešit ostatní problémy. A pokud se znovu ozve nemám problém mu poradit ani ohledně alternátoru !! Tak opravdu nechápu vaši reakci.Příště bych si vaše rádoby přihlouplé názory o tom že někdo pochopil že je vadný alternátor vyprosil.

A název tématu je snad jasný i pro vás nebo jsto ho nečetl? ...ALE MYSLÍM ŽE JE TO ALTIK. Tak jsem si dovolil mu to upřesnit čemu by se měl věnovat nejdříve.

30.12.09, 12:25
Mistr mechanik

Příspěvek 
dotaz je špatně zádán protože myslet znamená ho**o vědět

vemeš šroubováček křížáček, na altíku vymontuješ relátko dva šroubečky M5, přeletuješ dva ulíky za dvacet korun a je po problému :sick:

mám to potvrzeno http://www.google.cz/url?sa=t&source=we ... eQTqWuD9tA

pokud tomu nevěříte vsázím se o plný septik http://www.google.cz/url?sa=t&source=we ... p7Rru7WDyg :D miloš

30.12.09, 13:13

Příspěvek 
Pan Čech napsal jen polovinu pravdy.
Kontrolka dobíjení se rozsvěcuje i tehdy, když alternátor přebíjí. A to je zpravidla tehdy, když se rožne airbag.

30.12.09, 13:26
Moderátor

Příspěvek 
breta1 píše:
Kontrolka dobíjení se rozsvěcuje i tehdy, když alternátor přebíjí. A to je zpravidla tehdy, když se rožne airbag.

Joooooooooooooooooooooo ??? :D :D :D A můžeš mi vysvětlit, jak se může rozsvítit, když má na obou kontaktech shodné napětí? Možná nějaká kontrolka u auta, kde ji řídí nějaký spínač, ale u devítidiodového alternátoru těžko...

30.12.09, 14:12
Moderátor

Příspěvek 
petr petr píše:
Jiří Čech píše:
petr petr píše:

Nechápu jak mám brát vaši reakci ? Jestli jste si nevšiml pane ČECH tak tazatel uvažuje nad pojistkovou skříňkou a píše tady o ABS a airbagu a nejspíš netuší že celý tento problém může být díky tomu že mu auto nenabíjí !!!! Tak snad jste to teď pochopil když jsem mu řekl že se má věnovat nejprve alternátoru a pak řešit ostatní problémy. A pokud se znovu ozve nemám problém mu poradit ani ohledně alternátoru !! Tak opravdu nechápu vaši reakci.Příště bych si vaše rádoby přihlouplé názory o tom že někdo pochopil že je vadný alternátor vyprosil.

A název tématu je snad jasný i pro vás nebo jsto ho nečetl? ...ALE MYSLÍM ŽE JE TO ALTIK. Tak jsem si dovolil mu to upřesnit čemu by se měl věnovat nejdříve.

Pochopil jsi špatně, byl jsi první, kdo mu jasně řekl, že mu to nedobíjí a nehledal v tom žádnou alchymii. Což jsem ocenil, ale asi sis to špatně vyložil...

30.12.09, 14:14

Příspěvek 
Jiří Čech píše:
breta1 píše:

Joooooooooooooooooooooo ??? :D :D :D A můžeš mi vysvětlit, jak se může rozsvítit, když má na obou kontaktech shodné napětí? Možná nějaká kontrolka u auta, kde ji řídí nějaký spínač, ale u devítidiodového alternátoru těžko...
Možná to prosvěcuje od vedlejší žárovky kontrolky airbagu :D

30.12.09, 14:34
Profil ICQ

Příspěvek 
Předpokládejme, že pomocné diody mají špatný spoj (v červeně označených místech)nebo některá/některé je přerušená (třeba jen částečně nebo občas).
Zpočátku celý proud do rotoru je dán proudem kontrolky a je I1=I a napětí Ur je velmi malé. Zvyšováním otáček roste napětí B+ a regulátor čeká, až bude Ur 14,1V, protože žádné jiné napětí než toto porovnávat a následně regulovat neumí. Proud I1 na to zvýšení na 14,1V nestačí a I2 nepomáhá, protože tam není nebo je malý. No a pokud ty červené spoje jsou tak "napůl", jakýsi I2 poteče a pak I1+I2 může už stačit na slušné buzení, ale Ur bude pořád nízké, takže B+ si to pošupajdí nahoru, bude se přebíjet nad 14,1V a kontrolka bude svítit (protože Ur bude nízké).

http://sklad.obrazku.cz/obr269879_alternator.PNG

30.12.09, 15:11

Příspěvek 
Asi jsem nějak podrážděný kolem všude stres práce a tak :D V tom případě se vám pane Čech hluboce omlouvám.

A dále k tématu bylo jasně napsáno že se mu při jízdě rosvítilo nabíjení citace
"pri ceste domu se mi rosvitila kontrolka dobijení a baterka pomalu klesla az se max vybila."
Tak nevím proč tady řešíte břebíjení to by asi nepsal o tom že se mu vybila baterie, ale že má z baterie papiňák.

A samozřejmě že kontrolka svítí pokaždé když je rozdíl v napětí D+ a B+ z toho vyplývá že přebíjet může pokud odejdou diody na pomocném usměrňovači osobně jsem se s tím setkal jen snad 2x a to ještě si za to "opravář" nejspíš mohl sám.

Tady bych to tipoval na diody hlavní jak už je to zvykem u těchto typů alternátorů ať už fačko či felda. Teplotou změknou ty izolační podložky v můstku, uvolní se šroubky a pak už otřesy dodělají zbytek snad 90% všech závad na těhle altíkách.

PS. Možná máte jinou skušenost někteří ,ale já co altík tak pomalu vždy dioda/y.

30.12.09, 15:25

Příspěvek 
breta1 píše:

S tím přebíjením a airbagem máš pravdu, ale psal že se to vybilo, takže ten airbag bude možná mít problém někde jinde , ale to bez diag. nevyřeší.

30.12.09, 15:30
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další