NEJ ložiska a vazelína pro vlečku
| Autor |
Zpráva |
|
Martin 007
Dezertér
Registrován: 19.11.06, 17:11 Příspěvky: 12402 Bydliště: Pardubice - jihozápadní okolí
|
Návod ti řeku komplet kdykoliv z hlavy jakožto je i u mě v Garáži. A mám to v plánu udělat konečně pořádně i s fotkama až mi nakulí ramena Josef.
Ale co bude se uvidí...tak a je to venku. 
_________________ Škoda 130 RAPID 1987 - 743.136 "Kdo nemá Rapida jistě život proklíná." UNDER RECONSTRUCTION BMW E46 330xi Touring 2001 - Objem ničím nenahradíš. Zakládající člen Coupé clubu TW Škoda 743 Forever Team Člen klubu ostrých motorů TW
|
| 6.1.10, 13:38 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
Tuner#2
Registrován: 30.1.08, 15:01 Příspěvky: 2753 Bydliště: Rokycansko
|
Co říkáte na tu povrchovou úpravu ramen?
_________________ https://www.facebook.com/Tuner2carphotos https://www.instagram.com/tuner2carphotos/
|
| 6.1.10, 14:16 |
|
 |
|
Majlanky
Junior TW team
|
Kdyz si vezmes, ze ty ramena vydrzi 20 prakticky bez nateru, v docela slusnym stavu, tak kdyz to poradne natres, bude to ok... Problem ale je s tou vyztuhou... Jediny misto totiz, kde ti to bude fakt reznout, bude pod ni... Povrch radne osetrenej, kde se nedrzi voda, je na hodne let v pohode... Takze kdyz jsem to ja resil mel jsem nekolik variant:
1. Opiskuju, natru(vyztuhy i ramena), navarim, misto pod vyztuhou pak proleju olejem a zkusim zamezit pristupu vody mezi rameno a vyztuhu karosarskym tmelem. Nevyhodou je, ze je to "jenom nater"...
2. Opiskuju a posopuju ,vyztuhy i ramena, a pak to svarim. Problem je ale, co jsem tak cetl, s tim varenim kvuli tomu zinku ale to by chtelo overti u nejakyho dobryho svarece... Dalsi problem pak je, ze stejne musis natirat kvuli svarum, coz bude nejchoulostivejsi misto ktery bude hnit jako prvni...
3. Opiskuju ovarim a pak to necham ponorit do vany se zinkem... Tam je zase problem co se tyce utesneni dutin kde se zinkovat nema(ulozeni silentu a lozisek) a tim, ze te s tim do ty vany asi ani nepusti kvuli bordelu co je uvnitr ramena...
Dalsi moznosti me nenapadli, nebo to byly hrozny hovadiny... Osobne jsem nakonec provedl bod prvni s tim, ze zatim nemam utesnino a prolito(naprava je ve sklepe a ceka na dodelani).
Ale stejne nejvetsim problemem, nezustava to, co je zvenci ale co je uvnitr. Tam se nedostanes, takze jediny co muzes delat, je to strikat jako dutiny. A vime, ze ani strikani dutin nezamezi vsemu, takze ti podle me shnijou stejne ty ramena zevnit, at to budes mit zvenci jakkoliv osetreny... Tot muj pohled na vec.
Co se maziva tyce, ja na loziska pouzivam Mogul LA2 a zatim jsem nemel problem, je to dobry mazivo. Ono taky jde o to jak se to mazivo pouzije, ono to totiz neni "napatlej a jed"...
No a k loziskuje jenom reknu, ze SKF je samozrejme spice ale podle me predrazena. Ale pokud na to mas tak je to to nejlepsi co muzes mit. Ja kdyz kupoval loziska na vlecku tak jsem nechtel ZKL pac ty uz maj vyhrkany stroje. Za sociku se pouzivali ZKL pac se vyrabeli z poldovsky oceli, coz byla nejlepsi ocel. V Polsku meli ve stejny dobe super moderni japonsky linky ale nemeli ocel takze loziska byly blatovy. Dneska uz problem oceli neni a proto jsem volil polsky FLT cos sice neni kvalitou SKF ale je mnohem lepsi nez ZKL a cena je jenom o neco amlo vetsi nez ZKL(Prosim zdrzte se komentaru, ze co je polsky to je sunt, neni tomu tak u vseho  ). Takze tot asi muj prispevek, jestli nekoho zajima 
_________________ Rapid r.v. 1989 s legalnim 781.136
|
| 6.1.10, 15:17 |
|
 |
|
Martin 007
Dezertér
Registrován: 19.11.06, 17:11 Příspěvky: 12402 Bydliště: Pardubice - jihozápadní okolí
|
Ti taky řeknu co mi povídá strejc autolakýra. Žádná barva není jistota. Jistota je žárový zinek a to ještě jenom někdy a za určitých podmínek.
Já s tím souhlasím a věty typu "dokonalá přilnavost" mě pěkně serou.
Geniální byla stará dobrá olovnatá základovka - suřík (slušně jedovatá a dlouhoschnoucí  ) kdy olovnatany reagovaly s oxidy železa a vytvořily chemicky úplně jinou látku, která byla doslova zažraná do struktury oceli. Tadle barva "jako fakt drží woe"  v plným slova smyslu. No ale je zakázaná že jo.  Vidím to po 30ti letech na pár konstrukcích co kde dělal otec s dědou atd.
Dvousložkové barvy jsou jistě lepší než třeba Formex který pro změnu zase matlám všude já...tehdy v mých začátcích autaření jsem všude matlal AXAPUR PRIMER což byla základovka + tužidlo. No už vím že je odolná i proti brzdovce a tvrdá jak beton, ale dokáže pěkně praskat a loupat se komplet.
Ta tvoje epoxidová barva by měl být určitě mnohem lepší, ale pořád je to barva a pořád píšou něco o přilnavosti. Já už tomu nevěřím.
Pokud máš možnost tak určitě žárový zinek nebo aspoň našopovat. Pak ještě natřít 2krát pořádným základem a na to žlutý Alkyton pro lesklý a tradičný vzhled že.
A hlavně sem prosim Vás nikdo netahejte zinkový barvy a hlavně tvrďte že to je náhrada kovové zinkové vrstvy jo nebo mě klepne.  A to by jste přece nechtěli... 
_________________ Škoda 130 RAPID 1987 - 743.136 "Kdo nemá Rapida jistě život proklíná." UNDER RECONSTRUCTION BMW E46 330xi Touring 2001 - Objem ničím nenahradíš. Zakládající člen Coupé clubu TW Škoda 743 Forever Team Člen klubu ostrých motorů TW
Naposledy upravil Martin 007 dne 7.1.10, 12:37, celkově upraveno 1
|
| 6.1.10, 15:25 |
|
 |
|
darklord
|
Majlanky:
pri galvanickom pozinku sa ti predsa zinok dostane aj do vnutra ramien nie? predpokladam ze sa to pred tym pozinkom nejako chemicky osetruje (odhrdzenie, odmastenie) a az potom prichadza zinok - pri troche stastia by to mohlo byt pozinkovane kompletne. (upchat ovtory pre loziska nieje az taky problem, silenty sa vojdu aj s pozinkom - nieje to az taka silna vrstva)
_________________ "You only really learn by doing it, I believe." Ayrton Senna
|
| 6.1.10, 15:27 |
|
 |
|
Martin 007
Dezertér
|
Majlanky: Dutina mezi výztuhou a ramenem se vyřeší nalitím oilu do ramene, protože přímo pod výztuhou je otvor pro zátku dutiny. Ale pozor at si neposerete život jako já ! Po svaření a vystydnutí ramen vše odmastěte a do škvír mezi výztuhou a ramenem nacpěte nějaký přelakovatelný tmel co odolá ropným látkám ideálně. Celé to přetřete základem. Pak znovu tmel a znova základ. Pak třeba Alkyton.
Kupte nový 10mm zátky dutin a dovnitř najelte tak 2 deci oleje s rezistinem. Mám to tak skoro 3 roky a gumové zátky stále drží bez rozpuštění. Bohužel na jednom rameni mi v létě holt chčije vyjeták mezi výztuhou a ramenem. Druhé rameno se podařilo utěsnit a dalo pokoj.
Jelikož byla ramena patřičně narezlá tak jsou ted nádherně nacamraná olejm a mastná takže mě snad přežijou. 
|
| 6.1.10, 15:32 |
|
 |
|
Martin 007
Dezertér
|
darklord:
A ty už jsi někdy lisoval silentbloky šikmých ramen, že si dovoluješ tvrdit jak to tam pěkně a volně jde ?
|
| 6.1.10, 15:33 |
|
 |
|
darklord
|
Martin 007: netvrdim ze to ide volne, ale toho 0.1mm na situacii uz nic nezhorsi.
|
| 6.1.10, 15:38 |
|
 |
|
Martin 007
Dezertér
|
Zhorší to mi věř. Já měl silentbloky v mrazáku a ramena nahřejval horkovzduškou...do půlky šly dobře. Pak přeběhla vlna orosení a ohřátí silentbloků a měl sem staženou prdel abych to tam dotřískal přes přípravek 5kg palicí a nemusel je dolovat ven.
Samozřejmě lis je lis. Ale 0,1mm když to tam má být nalícované možná i s přesahem aby se neprotáčely je fakt hodně.
Naposledy upravil Martin 007 dne 7.1.10, 12:38, celkově upraveno 1
|
| 6.1.10, 15:43 |
|
 |
|
Tuner#2
Registrován: 30.1.08, 15:01 Příspěvky: 2753 Bydliště: Rokycansko
|
Majlanky: Zajímá a díky za Tvůj popis. V podstatě v možnostech se schodem a asi půjdu cestou 1. Takhle jsem dělal ty co mám na autě, nikde nic neteče ač rezistinu tam je hodně a základovka byla obyč syntetika a vrchní 2 x Alkyton. Při mém letním provozu je to i tak napořád, takže půjdu touhle cestou.
Martin 007: Souhlas, ale asi půjdu jen cestou barvy.
Teď je jen otázka zda tahle dvousložková základovka nebude nějak negativně reagovat s Alkytonem jako vrch, protože jen základ stojí v 1kg balení kolem 400,- (barva + tužidlo + speciální ředidlo) a když bych chtěl i vrchní od nich, tak je to za 850,- a přitom Alkyton mám doma nakoupený za 150,- velkou pixlu v 50% slevě ve Fabory  Bohužel jejich technik preferuje jejich vrch, ale co když je to jen obchodně? Jinak základovka je to fakt super, dělají se s tím mostní konstrukce, garance 15 a víc let ve vysoce korozivním prostředí atd.
_________________ https://www.facebook.com/Tuner2carphotos https://www.instagram.com/tuner2carphotos/
|
| 6.1.10, 16:20 |
|
 |
|
Martin 007
Dezertér
|
Dobře tak jenom barva.
Jak bude ta tvoje epoxidová základovka reagovat s alkyduretanovou barvou musíš právě u někoho vyzjistit.
|
| 6.1.10, 16:43 |
|
 |
|
Majlanky
Junior TW team
|
Martin: Hele jednu vlecku v suriku mam ve sklepe. Kdyz jsem to natiral byl jsem nabalenej jak chlapi z protichemicky jednotky  Ale mam to no... Uvidime co ten surik umi... Pak mam druhou normalne ve Formexu kterou nahodim na auto... Jinak samozrejme, ze ten zinek je lepsi ale jak rikam prijde mi to jako s kanonem na vrabce ale to je ciste o pocitu... Co se tyce zinkovejch spreju, mas recht... Rikali mi ale svareci co makaj u nas na vodnich elektrarnach(takze dost vysoka vlhkost non-stop), ze pokud nekde svarujou pozinkovany kus a treba se nekde neco odre nebo tak, ze to strikaj prave zinkovejma sprejema, ze je to lepsi nez normalni zakladovka, nemluve o zachovani vzhledu. Ale sam jsem to zatim nezkousel...
Darklord: Nevim jaky mas zkusenosti ty ale loziska jsem do ramen pral pomoci heveru mesi kovovejma futrama. Vzdycky jsem to vzeprel dost na feast pak rana gumovou palici, kousek to zaskocilo a tak furt dokola. Co se ty silentu tak ten jsem tam lisoval pomoci hovadskyho sveraku a mam podobny zkusenosti jako Martin. No a do zarovy vany te s ramenem stejne nepusti pac ta dutina je vyrezla a ta rez by jim zesrala vsechen zinek ve vane...
Tuner: Hele o barvach toho moc nevim ale myslim si, ciste hypoteticky, ze by spolu reagovat nemely pac obe ty barvy sjou barvy ktery vytvarej uceleny neprostupny povrchy takze ta zakladovka po vytvrdnuti nema byt jak narusena dalsimi vrstvama. Leda, ze by meli stejny redidlo pac bych to nechal opravdu fest vytvrdnout a pak by to vadit taky nemelo...
_________________ Rapid r.v. 1989 s legalnim 781.136
|
| 6.1.10, 17:43 |
|
 |
|
Martin 007
Dezertér
|
Suřík mě zajímá...se pak pochlub.
Přestříknutí svárů to jako beru no se nedá nic dělat a aspoň to trochu vypadá stejně to máš pravdu.
Ložiska mi teda šly přes ořech goly a za pomoci starého braklého ložiska naklepávat paličkou, sem měl asi štěstí.
Ohledně těch nátěru jak radíš Honzoj tak mě napadlo to samé ale nechtěl sem to kváknout. Raději at se vyjádří profík páč já se spešl vícesložkovejma barvama nemám žádný zkušenosti ani sem to dosud nekoumal.
|
| 6.1.10, 18:14 |
|
 |
|
Martin 007
Dezertér
|
To tady náko řešíme se Simirem a rozpoutali bychom diskusi proč nedat ložisko jiného typu...třeba válečkové či soudečkové namísto té 2306ky ?
|
| 6.1.10, 20:46 |
|
 |
|
darklord
|
Martin: na virte sa o tom popisali kilometre debaty. valcekove nemozes dat preto lebo neprenasa axialne sily - proste by sa ti roztrhlo (hriadel je namahana nielen hore-dole ale aj dnu-von)
|
| 6.1.10, 21:16 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|