| Autor |
Zpráva |
|
Serifus
>>Ing. Ředitel Zeměkoule<<
|
 Dotazy okolo brrrrzd...
Zdravím! Stala se mi taková nemilá věc. Možná už víte, že jsem urval ten šteft u posilovače, když jsem v mrazu ztratil cit při přidělávání válce. Nějak bych se rád dověděl, jestli se dá přivařit (stále si cením nabídky posilovače, ale nechce se mi to měnit  ). Dál by mě zajímala další věc okolo ruční brzdy. Brzdí až nahoře. Zlepší se to výměnou válce, nebo je v tom opotřebení bubnů? Případně jiná příčina? Děkuju všem. Možná mě ještě nějakej dotaz napadne.
_________________ ŠKODA 105L, r.v.1984 - NEJLEPŠÍ KÁRA
EX ŠKODA FAVORIT 136L, r.v.1991
BMW E34 525i, r.v.1994 Plná Palba 11,6l/100km
|
| 23.2.07, 04:01 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
Bukaj
|
Můj názor na to vaření znáš...
Jinak ruční brzda se seřizuje po odklopení plastového krytu na tunelu před zadními sedačkami.
Nejlépe se seřizuje tak, že zatáhneš ruční brzdu a kleštěmi, opřenými o ten plech tunelu si přidržíš jedno lanko napjaté a pak povolíš ručku a dotahuješ šroub (vlastně matici) na lanovodu - jde to rukou. Stejně postupuješ i u druhého lanka a takto to střídáš, až brzdí tak, jak má. Ta kolébka na táhle, v níž jsou uchycená lana ruční brzdy, musí být při zatažené ruční brzdě rovně - tj kolmo na osu vozu. Když je nakloněná na jednu stranu, je potřeba jedno lano povolit, či utáhnout, jak je třeba. A seřízená brzda má začínat brzdit cca na třetím "zubu" páky ručky a na devátém "zubu" je plně zatažená. "zuby" jsou jistící zoubky, které drží páku ručky zataženou a počítají se od úplně povolené ručky (cvakání).
Opotřebené pakny poznáš právě podle záběru ruční brzdy. V tunelu, kde se seřizuje záběr ručky, je kolébka, držící lana připevněna pomocí čepu k táhlu ruční brzdy. Pro tento čep jsou v táhle tři otvory. V případě, že je opotřebení brzd tak velké, že již nestačí závit na lanu pro jeho vypnutí, je nutno tento čep vyjmout (držen zespoda závlačkou) a přemístit kolébku do dalšího otvoru . blíže k páce ručky. Výrobní pozice kolébky je v nejzadnějším oku a v celém rozsahu prostředního oka je opotřebení obložení a bubnů ještě v normě. Když už nestačí prostřední oko, je nutné vyměnit pakny a zkontrolovat bubny.
_________________ Å 130 L 86 - cestovní limuzína Levandulka 1000 MBG De Luxe 67 - v renovaci Felda Combi GLXi - 1,3 MPi 97 - k užitku tátovi 130LPG 130L 86 - denní vůz 1000MB MB 69, 1.8.68 Ať mi nikdo neříká, že něco nejde...  Škoda 742 Forever Team
|
| 23.2.07, 08:41 |
|
 |
|
Serifus
|
Bukaj píše: Můj názor na to vaření znáš... Jinak ruční brzda se seřizuje po odklopení plastového krytu na tunelu před zadními sedačkami. Nejlépe se seřizuje tak, že zatáhneš ruční brzdu a kleštěmi, opřenými o ten plech tunelu si přidržíš jedno lanko napjaté a pak povolíš ručku a dotahuješ šroub (vlastně matici) na lanovodu - jde to rukou. Stejně postupuješ i u druhého lanka a takto to střídáš, až brzdí tak, jak má. Ta kolébka na táhle, v níž jsou uchycená lana ruční brzdy, musí být při zatažené ruční brzdě rovně - tj kolmo na osu vozu. Když je nakloněná na jednu stranu, je potřeba jedno lano povolit, či utáhnout, jak je třeba. A seřízená brzda má začínat brzdit cca na třetím "zubu" páky ručky a na devátém "zubu" je plně zatažená. "zuby" jsou jistící zoubky, které drží páku ručky zataženou a počítají se od úplně povolené ručky (cvakání). Opotřebené pakny poznáš právě podle záběru ruční brzdy. V tunelu, kde se seřizuje záběr ručky, je kolébka, držící lana připevněna pomocí čepu k táhlu ruční brzdy. Pro tento čep jsou v táhle tři otvory. V případě, že je opotřebení brzd tak velké, že již nestačí závit na lanu pro jeho vypnutí, je nutno tento čep vyjmout (držen zespoda závlačkou) a přemístit kolébku do dalšího otvoru . blíže k páce ručky. Výrobní pozice kolébky je v nejzadnějším oku a v celém rozsahu prostředního oka je opotřebení obložení a bubnů ještě v normě. Když už nestačí prostřední oko, je nutné vyměnit pakny a zkontrolovat bubny.
A jak dlouho asi tak vydržej ty bubny?
|
| 23.2.07, 19:14 |
|
 |
|
Peter50kw
|
Bubny nejkych 100-150 kkm, problem nieje az tak velmi ich opotrebenie ako to ze sa potom paka rucej brzdy oprie o budku loziska este skor ako to zabrzdi. A ked das nejake talianske oblozenie je to este horsie. Riesenie moze byt navarit trocha materialu na paku RB aby sa to viac rozpinalo.
|
| 23.2.07, 23:18 |
|
 |
|
Serifus
|
Tak jsem se pustil do oprav brzd... Konečně. Dělal jsem na tom celej víkend. Vyndal jsem i ten pitomej posilovač, kde se mi podařilo urvat ten šteft  Nepodařilo se mi povolit odvzdušňovák u pravýho zadního. Pak jsem ho dokonce urval. Takže jsem musel sundat buben. Nic zvláštního. Očistil jsem to kartáčem a odmastil. Obložení lehce přejel smirkem a odmastil. Koupil jsem si nový prasátka a vyměnil ho u PZ. Buben jsem ještě nenandal. Pak jsem se vrhnul na levý zadní. Sundal buben a ejhle. Kolo celý totálně zas*aný. Vnitřek plnej bordelu. Taková ta hnusná mastná hmota, podobná žvejkačce a PUR pěně v nezatrvdlým stavu. No prostě hnus. Čistil jsem to celej den. Myslel jsem si, že tam chcalo to prasátko... ale pak jsem zjistil, že mi tam teče olej z nápravy. Resp. z převodovky. No paráda. Kdybych se do toho nevrtal, tak aspoň nezjistim, jak je to celý v pytli. Opravovat to prej nemá cenu. V tom LZ na konstrukci bubnu se mi nějak nezdála ta závlačka, jak tam je. Byla pochybná. Rozhodl jsem se ji vyměnit. To byla chyba! Myslel jsem, že to rozkopu! Vůbec nechtěla projít zkrz  Jsem se proklínal. Jak jsem na to šlapal, abych si to pořádně chytil, tak jsem na jednom obložení vyštípnul na kraji pár "zubů". Zahladil jsem je malinko smirkem, ale furt tam jsou  Myslíte, že to je velkej problém  Kolik vůbec tak stojí to nové obložení  Asi dost, co  Nebo je to OK? To je vše, co jsem stihl. Příští víkend se vrhnu na zbytek...
Pro Bukaje: Písnu ti to ještě na PM, ale rád bych využil ten nabídnutej posilovač. Jak se domluvíme? Díky předem.
|
| 4.3.07, 23:34 |
|
 |
|
patrik-hp
Registrován: 28.6.06, 20:54 Příspěvky: 3257 Bydliště: Brandýs nad Labem
|
Serifus píše: Tak jsem se pustil do oprav brzd... Konečně. Dělal jsem na tom celej víkend. Vyndal jsem i ten pitomej posilovač, kde se mi podařilo urvat ten šteft  Nepodařilo se mi povolit odvzdušňovák u pravýho zadního. Pak jsem ho dokonce urval. Takže jsem musel sundat buben. Nic zvláštního. Očistil jsem to kartáčem a odmastil. Obložení lehce přejel smirkem a odmastil. Koupil jsem si nový prasátka a vyměnil ho u PZ. Buben jsem ještě nenandal. Pak jsem se vrhnul na levý zadní. Sundal buben a ejhle. Kolo celý totálně zas*aný. Vnitřek plnej bordelu. Taková ta hnusná mastná hmota, podobná žvejkačce a PUR pěně v nezatrvdlým stavu. No prostě hnus. Čistil jsem to celej den. Myslel jsem si, že tam chcalo to prasátko... ale pak jsem zjistil, že mi tam teče olej z nápravy. Resp. z převodovky. No paráda. Kdybych se do toho nevrtal, tak aspoň nezjistim, jak je to celý v pytli. Opravovat to prej nemá cenu. V tom LZ na konstrukci bubnu se mi nějak nezdála ta závlačka, jak tam je. Byla pochybná. Rozhodl jsem se ji vyměnit. To byla chyba! Myslel jsem, že to rozkopu! Vůbec nechtěla projít zkrz  Jsem se proklínal. Jak jsem na to šlapal, abych si to pořádně chytil, tak jsem na jednom obložení vyštípnul na kraji pár "zubů". Zahladil jsem je malinko smirkem, ale furt tam jsou  Myslíte, že to je velkej problém  Kolik vůbec tak stojí to nové obložení  Asi dost, co  Nebo je to OK? To je vše, co jsem stihl. Příští víkend se vrhnu na zbytek... Pro Bukaje: Písnu ti to ještě na PM, ale rád bych využil ten nabídnutej posilovač. Jak se domluvíme? Díky předem.
A já myslel že se to takovýmu boryšovi jako sï ty řediteli,stát nemůže
Né legrace...Vyměň i druhý prase ať máš klid a vyměň simering a máš klid.Ten je pod tim kloboukem prošroubovanym se štítem brzdy.Jestli to obložení je v činnym místě dobrý a okraj je vyštíplý tak v poho....P.S.Jestli totiž neodstraníš ten olej z bubnu,tak to tam nemusíš mít vůbec pakny...Ale pak tedy nejezdi,páč se třema je to o klikyhák na silnici v horšim případě víš 
|
| 5.3.07, 00:20 |
|
 |
|
Serifus
|
patrik-hp píše: Serifus píše: Tak jsem se pustil do oprav brzd... Konečně. Dělal jsem na tom celej víkend. Vyndal jsem i ten pitomej posilovač, kde se mi podařilo urvat ten šteft  Nepodařilo se mi povolit odvzdušňovák u pravýho zadního. Pak jsem ho dokonce urval. Takže jsem musel sundat buben. Nic zvláštního. Očistil jsem to kartáčem a odmastil. Obložení lehce přejel smirkem a odmastil. Koupil jsem si nový prasátka a vyměnil ho u PZ. Buben jsem ještě nenandal. Pak jsem se vrhnul na levý zadní. Sundal buben a ejhle. Kolo celý totálně zas*aný. Vnitřek plnej bordelu. Taková ta hnusná mastná hmota, podobná žvejkačce a PUR pěně v nezatrvdlým stavu. No prostě hnus. Čistil jsem to celej den. Myslel jsem si, že tam chcalo to prasátko... ale pak jsem zjistil, že mi tam teče olej z nápravy. Resp. z převodovky. No paráda. Kdybych se do toho nevrtal, tak aspoň nezjistim, jak je to celý v pytli. Opravovat to prej nemá cenu. V tom LZ na konstrukci bubnu se mi nějak nezdála ta závlačka, jak tam je. Byla pochybná. Rozhodl jsem se ji vyměnit. To byla chyba! Myslel jsem, že to rozkopu! Vůbec nechtěla projít zkrz  Jsem se proklínal. Jak jsem na to šlapal, abych si to pořádně chytil, tak jsem na jednom obložení vyštípnul na kraji pár "zubů". Zahladil jsem je malinko smirkem, ale furt tam jsou  Myslíte, že to je velkej problém  Kolik vůbec tak stojí to nové obložení  Asi dost, co  Nebo je to OK? To je vše, co jsem stihl. Příští víkend se vrhnu na zbytek... Pro Bukaje: Písnu ti to ještě na PM, ale rád bych využil ten nabídnutej posilovač. Jak se domluvíme? Díky předem. A já myslel že se to takovýmu boryšovi jako sï ty řediteli,stát nemůže Né legrace...Vyměň i druhý prase ať máš klid a vyměň simering a máš klid.Ten je pod tim kloboukem prošroubovanym se štítem brzdy.Jestli to obložení je v činnym místě dobrý a okraj je vyštíplý tak v poho....P.S.Jestli totiž neodstraníš ten olej z bubnu,tak to tam nemusíš mít vůbec pakny...Ale pak tedy nejezdi,páč se třema je to o klikyhák na silnici v horšim případě víš 
 No jako víš co... asi rok jsem jezdil s jednou, maximálně se dvěma. Škoda, že nevím, co to je ten sime-tamto... Podle popisu toho moc nechápu  Na mě musíš s fotkama  To víš, že vyměním druhý prase taky. Jen nebyl čas. Furt pršelo a tak. Takže příští víkend... teda tenhle  Ten člověk, co mi to konzultoval říkal, že na tu výměnu toho, co tam chčije, je potřeba nějakej speciální stahovák a že tu práci bych nezaplatil 
|
| 5.3.07, 23:56 |
|
 |
|
Drak
|
Stahovák potřebuješ na výměnu ložisek, a ne gufera. Musíš sundat celej štít, drží na čtyech osmičkách šroubech a potom to gufero uvidíš, je pod takobou plechovu miskou, vyšťářeš ho ven a pak opatrně naklepneš nový, nacpi si ale do té drážky s pérkem vazelínu, aby to pérko nevyletělo při montáži.
|
| 6.3.07, 07:37 |
|
 |
|
Bukaj
|
Serifusi, vysvětlim ti to až si přijdeš pro ten posilovač, nic moc na tom není 
_________________ Å 130 L 86 - cestovní limuzína Levandulka 1000 MBG De Luxe 67 - v renovaci Felda Combi GLXi - 1,3 MPi 97 - k užitku tátovi 130LPG 130L 86 - denní vůz 1000MB MB 69, 1.8.68 Ať mi nikdo neříká, že něco nejde...  Škoda 742 Forever Team
|
| 6.3.07, 10:39 |
|
 |
|
Kristensen
Registrován: 24.2.07, 10:02 Příspěvky: 6765 Bydliště: Česká Třebová
|
To že vymění gufero pouze v tom domku mu moc nepomůže musíš vytáhnout přípravkem ložisko, je to spešl přípravek na to aby ti nevypadly kameny v převodovce, to správný gufero který hlavně teče je až za ložiskem schovaný v tej nohavici!!!!!
|
| 6.3.07, 15:54 |
|
 |
|
Drak
|
To gufero v misce těsní buben vůči nohavici, na to, aby netekl olej do brzd to stačí, přípravek na ložiska hned tak někdo nemá, pokud nemáš známý v servise, kde to vlastní, tak potom zbývá sundat celou nohavicu od převodovky a rozebrat ložisko venku, na autě se to na 99% rozsype a je jednodušší měnit vnější symering třeba jednou za rok, výměnu v servise nezaplatíš, počítej u neautorizovanýho tak 2000,- u autorizovanýho tak 3500,-, pokud se jim zadaří, někdy se stane aj s tím přípravkem, že kameny vypadnou z diferáku a musí se odpojit poloosa.
|
| 6.3.07, 18:38 |
|
 |
|
Serifus
|
Z toho plyne, že dodělám brzy a šmitec... Beztak je na tom už hrozně bídně. A nemám jí na zastavování, ale na ježdění 
|
| 6.3.07, 22:17 |
|
 |
|
Kristensen
|
Drak píše: To gufero v misce těsní buben vůči nohavici, na to, aby netekl olej do brzd to stačí, přípravek na ložiska hned tak někdo nemá, pokud nemáš známý v servise, kde to vlastní, tak potom zbývá sundat celou nohavicu od převodovky a rozebrat ložisko venku, na autě se to na 99% rozsype a je jednodušší měnit vnější symering třeba jednou za rok, výměnu v servise nezaplatíš, počítej u neautorizovanýho tak 2000,- u autorizovanýho tak 3500,-, pokud se jim zadaří, někdy se stane aj s tím přípravkem, že kameny vypadnou z diferáku a musí se odpojit poloosa.
Dělám to X let a nikdy mě poloosa nevypadla, jsem malej servis a ten přípravek mám, samozřekmě že ho nikomu nepučím a stou cenou co jsi vymyslel tak to teda čumim, páč já to dělám za 250,- + cca 50kč za vnitřní gufero, teď přesně nevim ale myslím že stojí do 50 kč. A vůbec na tom nic není. Takže nechápu ty tvoje ceny to jsou asi vesmírný ceny s vysokohorskou přirážkou a ještě když je špatná konjukce jupitera ze saturnem 
|
| 7.3.07, 14:42 |
|
 |
|
Drak
|
Běžná cena autoservisu s 5 stálými a 2 externími zaměstnanci se specializací na nákladní auta, pokud se chceš udržet nad vodou a žít jakž takž na úrovni, za tu cenu bych to auto nestihl ani vyzout, nechceš k nám jít dělat? Za ty ceny, co si řikáš bys byl docela levnej zaměstnanec. 
|
| 7.3.07, 20:01 |
|
 |
|
Kristensen
|
Já dělám sám na sebe a vzhledem k tomu že to je za hoďku max hoďku a půl hotový tak je to rozumná cena
|
| 8.3.07, 08:20 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |