Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 18.6.26, 17:54

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 60 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 Led SPDS vlastní výroba 
Autor Zpráva

Příspěvek 
HanzBileFacko
Děkuji za uznání. A ne že to není k tématu. Je a dost hodně. Každý den potkávám hodně takových, které radši nejmenuju. Někteří dokáží oslnit i ve dne, natožpak v noci, když se jim ty jejich zázraky nevypnou. Bohužel naše policie ani STK s tím nedokážou nic nadělat.
Ledky jsou sice veliká móda, ale patří jen do světel pro ně určených, konstruovaných a schválených Všechno ostatní nemá na autě co dělat.

21.5.10, 19:15
Příspěvek Reklama

Příspěvek 
Hele, nechci se hádat a nebudu. Ale urážet se nenechám.
Mě zajímá jestli Led SPDS někdo dělal doma na koleně a z jakým výsledkem. Názory mě nezajímají. Zajímají mě zkušenosti ze samovýrobou.
Homologovaná přídavná SPDS jsou nehorázně drahá a jsem si téměř jistý že je lze vyrobit doma a levně, protože ceny ledek jsou velmi nízké. Pokud někdo špatně nainstaluje nebo seřídí přídavná světla je úplně jedno jsou li homologovaná nebobo ne. Nejsem ten typ kterému by bylo jedno že ostatní oslňuje, protože to sám nemám rád.
Ano, Led je v módě, ale hlavně je to skvělá technologie která má velkou budoucnost.

21.5.10, 20:00

Příspěvek 
Urážet ostatní ovšem můžeš.
Ano LED je opravdu skvělá technologie, s tím se nedá nesouhlasit. Jen si musíš uvědomit, že pokud si chceš "vylepšit" auto, tak buď musíš zaplatit za homologaci, nebo riskovat eventuelní postih. A nevraživé, nebo útrpné pohledy jiných.

21.5.10, 20:11

Příspěvek 
Jestli to moje vyznělo jako urážka, tak se omlouvám. Nemyslel jsem to jako urážku. Jen mám na mysli, že koupené světla SPDS z LED diod jsou někdy tak hnusné a stejně neplní funkci světel SPDS. Navíc většina z nich není homologovaná, tak jestli si vyrobíš něco doma, je úplně jedno. Možná že dosáhneš dobrých výsledků. Já doma taky experimentuji s LED světýlky, ale je to dost složité. Zatím jsem vyrobil stropní světýlko z 18 ks LED. V autě je problém v tom, že tam není v palubní síti stejné napětí a proud. Při vypnutém motoru např. 12V a při běžícím motoru např. 14V. Navíc při startování vznikají hrozné špičky, které LED diody po nějaké době odpálí. Pokud nepoužiješ nějaký obvod na stabilizaci napětí, je to o ničem. Ještě je problém v tom, že každá dioda svítí jinak, má jiné pracovní napětí a proud. Když se jich spojí několik do jednoho celku, je to poznat i pouhým okem. Nevím jak je to u origo SPDS, ale podle mě to není jen přes odpory.

21.5.10, 21:22

Příspěvek 
varok to nebylo na tebe, to venda mě naštval a začal tu přestřelku.
varok přesně tohle tady hledám, zkušenosti z Led diodama. já měl kdysi na Fordu Scorpio v předu vysokosvítivé modré ledky než mě policajti zjebali :)
nějak sem nepozoroval že by se měnil jas v provozu, i když za jízdy sem je samozřejmě nesledoval
manželce sem je dal do feldy do osvětlení spínačů světel atd. a vypadá to pěkně, bez poruchy svítí už čtyři roky
právě sem si mylel že v origo SPDS jsou ledky jen přes odpory, ale jak říkáš možná je tam víc elektroniky.
dám pár ledek dohromady, dám si to do auta ať to mám za jízdy na očích a uvidím jak se to bude za jízdy chovat

dík H

21.5.10, 21:59

Příspěvek 
Hele, najděte si někde moje téma o LE Diodách, jak je to s tím, že potřebuje zdroj proudu a né napětí atd... už jsem to někdy psal.
Když tady čtu tohle:
Citace:
V autě je problém v tom, že tam není v palubní síti stejné napětí a proud. Při vypnutém motoru např. 12V a při běžícím motoru např. 14V. Navíc při startování vznikají hrozné špičky, které LED diody po nějaké době odpálí. Pokud nepoužiješ nějaký obvod na stabilizaci napětí, je to o ničem. Ještě je problém v tom, že každá dioda svítí jinak, má jiné pracovní napětí a proud.
Trochu se chytám za hlavu....

Naposledy upravil Nepér dne 21.5.10, 23:27, celkově upraveno 1

21.5.10, 23:20
Profil ICQ

Příspěvek 
Hele> http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.p ... 1&start=11

21.5.10, 23:27
Profil ICQ

Příspěvek 
HanzBileFacko píše:
já měl kdysi na Fordu Scorpio v předu vysokosvítivé modré ledky než mě policajti zjebali :)

Tohle ti jako zkušenost nestačí?
A klidně to zopakuju ještě jednou. Za doma bastlené ledkové výtvory ala Audi a pod., patří jejich tvůrcům zpřerážet ruce.

22.5.10, 07:39

Příspěvek 
Nepér mě se to taky nějak nezdálo, protože sem do elektroniky kdysi fušoval a něco si ještě pamatuji....
Něco málo protože mám HOSIP :)

Dík H

22.5.10, 07:40
Mistr mechanik

Příspěvek 
venda píše:
Za takovýhle bastly patří jejich tvůrcům zpřerážet ruce. A těm co slavný SPDS schválili nakopat do....

já bych nakopal do prdele tomu kdo vůbec vymyslel ve dne svítit za chvíli budou lítat chodci s lampionama :roll: miloš

22.5.10, 08:13

Příspěvek 
No, tak chlapci si zanadávali........... a teď zpět k tématu, podělte se o zkušenosti s doma vyrobenýma LED SPDS

22.5.10, 16:38

Příspěvek 
Už bez nadávání.
Běžně prodávané vysocesvítivé LED pro tohle použití nejsou příliš vhodné. Jejich svítivosti je dosaženo na úkor vyzařovacího úhlu. V přímém pohledu oslňují a z boku nejsou téměř vidět. Tento nedostatek by se dal odstranit nějakým rozptylovým krytem, ale ten je v domácích podmínkách dost nereálné vyrobit. Tohle je asi taky jeden z důvodů, proč jsou homologovaná světla drahá.
A taky to vysvětluje, proč nemám domácí tvůrce těchto "ozdob" rád.

22.5.10, 18:25

Příspěvek 
To mi chceš Nepére tvrdit, že pokud LED diodu zapojíš na proud, který je trvale např. 20mA a napětí se hodně změní, že se s LED diodami nic nestane? Třeba při napětí 9V a proudu 20mA i při napětí 20V a proudu 20mA bude LEDka v pohodě? No, nebudu se tady s nikým hádat. Já se s LED světýlkama zabívám už dost dlouho, udělal jsem jich už spoustu. Možná jsem to nenapsal opět tak, jak to přesně myslím, ale je to pravda.

Naposledy upravil varok dne 22.5.10, 21:53, celkově upraveno 1

22.5.10, 21:38

Příspěvek 
Navíc, pokud si nekoupíš vyloženě nějaké výběrové LED diody, tak nemají všechny stejné vlastnosti. Jedna bude svítit více, jedna méně. Je důležité na takové aplikace vybírat diody se stejným napětím a proudem.

22.5.10, 21:41

Příspěvek 
Citace:
To mi chceš Nepére tvrdit, že pokud LED diodu zapojíš na proud, který je trvale např. 20mA a napětí se hodně změní...
To je ale úplně zcestná otázka. Pokud je LED napájena za zdroje konstantního proudu (víme, co to znamená?) 20 mA, napětí na ní bude podle její VA charakteristiky (víme, co je?), případně bude kolísat podle teploty. Vybírání diod, se stejným napětím a proudem... opět. Diody mají daný jmenovitý proud, který jimi má protékat, to jaké se na nich potom udělá napětí (typicky 1.8-3.3V podle barvy) je až druhořadá věc a nelze na ní v žádném případě spoléhat, tedy například dát do série čtyři modré LED, na kterých by mělo být po třech voltech, tedy 4x3=12V a tohle vesele připojit na 12V baterii, protože potom už při malém zvýšení napětí prudce stoupá proud, který diodami teče (viz VA charakteristika __/ ). Podobnou chybou je spojování LED paralelně, kdy na každé je sice stejné napětí, ale pokud nejsou dokonale spárovány, může každou protékat jiný proud a pak svítí každá jinak. Kdyby byly v sérii, oběma poteče stejný proud, napětí na nich bude nějaké (to nás zajímá jen zhruba, např. pro výpočet předřadného odporu) a většinou svítí stejně.

Je třeba se vrátit k principu zdroje proudu a znovu předčíst text ve výše odkazovaném tématu.

Jo a zabývat (se něčím) se píše po b Y. Zabívat by bylo leda jakože zabíjet a to si asi nemyslel.

22.5.10, 22:23
Profil ICQ
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 60 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další