"X" relé - využití i jinde, než v pojistkové skříň
Autor |
Zpráva |
ppromi
|
"X" relé - využití i jinde, než v pojistkové skříň
Zdar, dlouho jsem premýšlel, jak udělat na Favoritu neviditelný přerušovač obvodu pro dodělané světlo v kufru, když se 5-té dveře zavřou. Dnes jsem na to kápl..., jelikož mám ještě starý Favo, tak mě napadlo koupit "x" relé, které bude napojené na obvod světel a obvod těch kontaktů, které se spojí při zavření kufru. A tak kdyby se při zavření kufru uzavřel obvod, který by aktivoval relé a to tím pádem rozpojilo obvod světla a světlo se zhaslo (připadá mi to jako jednoduchá, levná a taky nenápadná věcička...). Moje otázka tedy ale zní, jak dlouho by relé uneslo uzavřený obvod a jak dlouho by to unesla baterka bez nabíjení (spíš jaký to má odběr..., kdyby to vydrželo i měsíc na jedno nabití standartně výkonné favo baterie, byl bych rád).
Relé by bylo na 30-tce, takže by do něj šla šťáva, ikdyž by auto stálo, aby jsem kdykoliv otevřel kufr a svítilo to. Jen mi dělá starost ta baterka a aby se za den nespálilo/nepřehřálo .
Díky všem, co se podělí o své praxe/teorie ...
|
1.6.10, 14:21 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
ppromi > ty ses v*l
na co to delat jednoduse kdyz to jde slozite co?
proste dej do dveri nebo nekam tam spinac kterym budes rozepinat PLUS nebo MINUS a baterku ti to neodpali
ja to na favoritu mel na tom plastu kde byvaji ty elektricke dverni kontakty
_________________ otec: Fobia Sedan HTP m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže
|
1.6.10, 14:28 |
|
|
ppromi
|
S tím relém by to bylo jednodužší, protože když tam dám ten kontakt, tak otevřu kufr a ejhle obvod se otevře..., když tam dám ten spínač, který je jak jsou přední dvěře, tak to zase nebude vypadat tak pěkně ...
EDIT// pak mě napadá to relé zapojit na "15" a tím pádem by to fungovalo jen se zapnutým klíčkem ...
|
1.6.10, 14:41 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
a to rele budes ovladat cim? nejakym spinacem
_________________ otec: Fobia Sedan HTP m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže
|
1.6.10, 14:52 |
|
|
ppromi
|
Jednoduše a přímo "nevititelně". Jak jsou kontakty pro světla na kufru a stěrač, tak ty 2 volné, které ještě mám spojím a když zavřu dveře, tak se uzavře obvod, který poté aktivuje relé, které otevře ten obvod s tím světlem ... Tudíž jak zavřu, světlo se zhasne, jak otevřu, světlo se rožne ...
|
1.6.10, 14:59 |
|
|
Nepér
|
Jo, takže kvůli tomu, že světlo chceš zhasínat uzavřením obvodu přes nevyužité kontakty stěrače tam dáš relé (X-relé není žádné zvláštní relé, tak proč zrovna X? co třeba 15 relé, nebo mlhovka-relé, nebo třeba vyhřívání skla-relé...), jehož rozpínací kontakt bude spínat osvětlení. A přes cívku relé ti při zavřeném kufru poteče proud, který ti vybije baterku. Proč jednoduše nepoužít dveřní rozpínací kontakt?
Ale klidně si aktivuj ta svá nevititelná X-relé, je to tvoje dílo
_________________ "Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"
|
1.6.10, 15:16 |
|
|
ppromi
|
Právě proto se ptám, pouze mi to řišlo nejjednodužší..., ale jestli jexistuje nějaký extra výrobek za přijatelnou cenu, určitě si to rozmyslím ... A jen teď přemýšlím..., když budu chtít to relé dát, aby to vyplo určité přístroje, jako rádio..., tak kam ho mám připojit, aby do něj šel proud jen při startování ? Ke startéru ?
|
1.6.10, 15:21 |
|
|
Nepér
|
Jmenuje se to Fiat Panda, nebo Škoda Fabia, ten přijatelný výrobek.
_________________ "Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"
|
1.6.10, 15:26 |
|
|
ppromi
|
A to přerušovací relé by šlo připojit ke startéru ?
|
1.6.10, 15:45 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
pokud to chces udelat pres ty kontakty tak staci obycejne rozpinaci rele
|
1.6.10, 16:12 |
|
|
ppromi
|
Mě jde o to, jaký to relé ma odpor, aby se to po 3 dnech stání nevycuclo ta baterka ...
|
1.6.10, 16:35 |
|
|
ppromi
|
A jak to je s tím relátkem nahrazující "X", jako u felicie..., že bych ho zapojil k tomu startéru a při startování by se vypli spotřebiče na relé napojené ... ?
|
1.6.10, 16:35 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
ppromi píše: Mě jde o to, jaký to relé ma odpor, aby se to po 3 dnech stání nevycuclo ta baterka ...
pokud pouzijes rozpinaci rele tak bude v provozu pouze tehdy kdyz otevres kufr a baterii ti nevybije
zapojeni X rele si najdi v uzitecnych odkazech v elektroinstalaci Felicie
|
1.6.10, 16:41 |
|
|
gokralik
|
To je opravdu tak hrozné?
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
1.6.10, 16:43 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
gokralik> jj presne takhle sem to myslel ale kdyz nekdo chce vymyslet X rele tak ho v tom nechame
|
1.6.10, 16:47 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|