Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 16.11.24, 15:20

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
 smíchání chladící kapaliny 
Autor Zpráva

Příspěvek smíchání chladící kapaliny
ahoj,
jsem tu nový a měl bych takový dotaz. Jako chladící kapalinu mám stále růžovou GL12, ale v loni jsem potřeboval dolít a neměl jsem ji a v mototechně mi dali modrou, že to je ta samá akorát s jinou barvou a že ji tam můžu nalít. Tak sem ji tam nalil. Je to průšvih? Co se může stát? :?: Když jsem to tam nalil pěkně to zezelenalo, ale postupem času to zase pěkně zrůžovělo a příde mi to, že tu modrou to sežralo. Po tý modrý zůstal takový povlak v nádobce na stěně. Jinak auto chodí stále stejně kapalina nemizí a zatím to žádný projevy nemá. Jo a mám felinu 1,3MPI 40KW rok2001.
Díky moc za odpověď :oops:

21.6.10, 09:07
Pspvek Reklama

Příspěvek 
míchat by se neměly, ale více ti toto tady povědí jiní :wink:

21.6.10, 09:57
Profil ICQ
Hliník navždy.

Příspěvek 
A nechces si koupit novou smes a vymenit to? Kdy se to delalo naposled? Abyses nedivil ze nemas tesneni pod hlavou.

Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.

21.6.10, 10:31
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
Tak tak, míchat by se to nemělo. Kapalinu vyměň (měla by se měnit co 3 roky) za růžovou G12 a příště dolívej jen vodu. Ta se totiž odpařuje, chladící kapalina ne. Teda samozřejmě pokud ti to někde neteče.

21.6.10, 11:45

Příspěvek 
co vim od prodejce, jedna z barev se nema michat s jinyma, akorat ze nevim ktera.
a taky bacha na to, aby byla vhodna napr pro hlinikove hlavy

21.6.10, 12:15
Dřevák na focení, neumí ostřit

Příspěvek 
srazí se to :roll:

21.6.10, 14:41
Profil ICQ

Příspěvek 
Sadra17 píše:
srazí se to :roll:

Tak to už se stalo. Ale co to znamená pro motor? Když ji vyměním, nemělo by se nic stát, že? Jo a asi to bude lepší propláchnout co?
díky

21.6.10, 14:51

Příspěvek 
Pro motor to může znamenat, že místo kapaliny se tam utvoří želé. :) Radši to hned vyměň. Nejlépe ještě propláchni vodou. A to tak, že kapalinu vypusť, napusť systém vodou a běž se projet a auto pořádně prohřej... potom to vypusť a nalej novou kapalinu G12. Mění se co pět let.

21.6.10, 15:50

Příspěvek 
Pokud jsi potřeboval dolít jen např. 1l kapaliny a nebylo to v mrazech, měl jsi to raději dolít destilkou. I kdyby jsi tam měl přes léto jen minimum té růžové kapaliny a větší množství vody, tak je to lepží než míchat více druhů kapalin. Jak psal Gokralík. Vylej tu kapalinu, nalej vodu a pořádně to prohřej minimálně na provozní teplotu. Pak vypusť. Můžeš i opakovat. Potom namíchej tu novou růžovou kapalinu a nalej do auta. Máš lepší, když koupíš kapaliny více a po zředění ti půlka zůstane.

21.6.10, 16:38

Příspěvek 
Díky zítra vypustím a bude to. :)

21.6.10, 17:28

Příspěvek 
já si fakt nejsem jisty, ale mám dojem, že pravě ta růžova se nesmi míchat s jinou.
zelena s modrou jo

21.6.10, 19:58

Příspěvek 
G12 se nesmi michat G11 a naopak, ale pak tady mame G12+ a ta se muze misit jak s G12 tak i s G11. Ty kapaliny jsou myslim na jine bazi, G11 je ethylenglykol a G12 ethandiol (snad se nepletu). G11 je na 3 roky a G12 s G12+ potom na 5 let.

Do motoru bych dal to co predepisuje vyrobce, stejne cena za chladici kapalinu je smesna a je uplne fuk esi vydrzi 3 nebo 5let. Radeji vymena co 3 roky a clovek ma klid. Pro Felicii 1,3 je podle chytre knizky predepsana chladici kapalina splnujici normu VW TL 774/B - napr Fridex D 824 HS. Ten uz se ale myslim nevyrabi a jako prima nahrada se prodava Fridex G48 (G11) s normou VW TL 774/C. Tuz tak no, s temi chladicimi kapalinami. Jednou sem na puvodni G11 bez vyplachu motoru nalil G12 a udelalo to hnedy sajze. No co, motor to neucpalo, chladic stejne tekl tak sem koupil novy a topeni sem pak taky menil, neb prosakovalo. Nak

24.6.10, 21:03
Profil ICQ
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 12 ]