Dobre chalani...niekto vam tu mota hlavy,tak ako mne,cize pokial chcete vediet cosi viac precitajte si ohladom zapisu kolies do TP toto: informoval som sa trosku...
Moja poziadavka na: ministerstvo vnutra, odbor policie:
Dobrý deň!
Chcel by som sa Vás opýtať kto vlastne zapisuje dodatočné rozmery diskov do technického preukazu a aký je postup ak chcem na svoj automobil dať zapísať disky iných rozmerov a pneumatík ako sú v súčasnosti uvedené v technickom preukaze. Auto som doviezol z Nemecka a pri vydávaní mi na DI do technického preukazu nezapísali alternatívne rozmery uvedené v origináli technického preukazu z Nemecka. Neviem či je možné sa odvolať na kópiu originálu tohto technického preukazu a následne mi dané disky zapíšu. Viem, že s tým väčšina osôb má problém. Nevedia či to rieši Dopravný inšpektorát alebo Obvodný Úrad pôšt a telekomunikácií v mieste bydliska. Tak isto sa chcem spýtať či je dostatočným dokladom na zápis dokumentácia výrobcu alumíniových diskov s oprávnením na použitie na danom vozidle danej kubatúry s TUV certifikátom (homologizáciou), medzinárodne uznávaným dokladom v Európe, montážnou skúškou, alebo je potrebné vyjadrenie importéra daného vozidla na Slovensko. Viď vzor v prílohe.
Ďakujem za odpoveď
S pozdravom
Tento mail bol preposlany na Ministerstvo dopravy pôšt a telekomunikácií SR a odpoved znela:
Na základe Vašej žiadosti zo dňa xy v zmysle Zákona 211/2000Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov Vám postupujeme nasledujúcu informáciu, ktorú nám poslala sekcia cestnej dopravy a pozemných komunikácií.
V zmysle ustanovenia § 16 zákona č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 548/2007 Z. z. (ďalej len zákon č. 725/2004 Z. z.“) vlastník jednotlivo dovezeného nového vozidla alebo ojazdeného vozidla z členského štátu je povinný písomne požiadať príslušný obvodný úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie (ďalej len „obvodný úrad dopravy“)
a) o uznanie typového schválenia ES jednotlivo dovezeného vozidla alebo
b) o uznanie schválenia jednotlivo dovezeného vozidla.
Ak obvodný úrad uzná typové schválenie ES alebo uzná schválenie jednotlivo dovezeného vozidla v členskom štáte, vystaví a vydá osvedčenie o evidencii.
V prípade, ak v origináli nemeckého technického preukazu vozidla boli zapísané alternatívne rozmery diskov, mali byť zapísané v osvedčení o evidencii. Odporúčame Vám, aby ste sa v uvedenej veci obrátili na príslušný obvodný úrad dopravy. Priložený protokol TǕV nie je správa o udelení homologizácie (teda diskové kolesá nie sú homologizované) ale je to posudok skúšobne TÜV (certifikát) pre národné schválenie KBA alebo ABE v Nemecku.
Záverom uvádzame, že podľa ustanovenia § 15 zákona č. 725/2004 Z. z. schvaľovanie jednotlivo dovezených komponentov (aj diskových kolies) patrí do pôsobnosti príslušnému obvodnému úradu dopravy.
Info,ktore som dostal od importera po zaslani poziadavky na seat importera:
Vážený pán xy,
Seat Leon 1,9 TDi r.v. xy/xxxx sa vyrábal v rôznych vyhotoveniach a výkonových verziách, preto som Vám písal o potrebe čo najlepšej identifikácie vozidla. Z informácií, ktoré ste nám poskytol máme pre Vás nasledujúcu odpoveď. Pre tieto vozidlá sú schválené rozmery diskov a pneu 195/65 R15 a 205/55 R16. Iné rozmery nie je možné na vozidle použiť. Vaša prípadná žiadosť o iné rozmery bude zamietnutá.
Po následnom odoslaní žiadosti s VIN cislom vozidla som dostal tuto odpoved:
Dobrý deň,
Povolené rozmery obutia pre Vaše vozidlo sú:
195/65 R15
205/55 R16
205/50 R17
S pozdravom
Ing. xy
SEAT Import
Aftersales Department
Idem si to dat zapisat
a nemate za co...rad som pomohol...