Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 17.11.24, 15:44

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 63 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
 rapid 136 prehrievanie motora 
Autor Zpráva

Příspěvek rapid 136 prehrievanie motora
Zdravim Skodovkari!
Mam Rapidu 136 r.v. 1988 a po prejdeni urcitych km mi zovre voda. Minule sa mi to stalo po 10km, predtym po 50km ked stala na mieste. Taktiez mi nejde dobre kurenie, lebo so stupajucou teplotou motora prestava kurit a naopak. Pri jazde sa take zmeny robia premerne kazdu minutu, co mi uz vobec nedava zmysel. posledny raz zovrela aj po dvojnasobnom odvzdusneni a doliati chladiacej kvapaliny, celkovo som stal asi 3 krat na 3 km trasy, pri stvrtom zastaveni som sa uz otocil, lebo som mal ist do kopcov a to by uz asi nezvladla(dovtedy som siel fakticky po rovine a otacky boli max 3000). S kurenim som sa uz babral, ked klepala na mieste asi hodinu, kurila paradne a teplota nekolisala, ale sa drzala na zaciatku bieleh pola(co je cca 90° ked sa nemylim). Termostat tam mam uz v poradi treti, ten je uz dajaky francuzsky, co by mal otvarat uz pri nizsej teplote ako original(nemecky co som tam mal asi mesiac a pol ma zradil tiez). Prvy termostat mi vtedy odpalil tesnenie na hlave, takze som mal vodu v motore. Vtedy (v novembri) som mal hlavu na pretlak aj prebrus, vraj neprepusta, a stiahli z nej 0,45mm. Vodna pumpa by mala byt tiez dobra, je to pumpa zo 130 a ma asi 2 roky. Ked mi odisiel druhy termostat(tyzden pred Vianocami), prestala mi vtedy kurit celkom a do rana zamrzla, lebo som uz do nej nemal jaku nemrznucu vliat. Teraz sa prehrieva, niekedy aj ked klepe na mieste. Ventilator nespusta, lebo chladic nie je az celkom horuci. Kurenie nefunguje, aj ked su hadice ku radiatoru take horuce, ze ich ani neudrzim v ruke. Vodny kamen ani ine usadeniny by tam byt nemali, lebo ked sa skladal potor po prvej poruche, dostala kompletny preplach jak chladiaceho okruhu, tak aj mazania motora.
Ak by dakto z vas vedel, co by sa jej mohlo diat, budem mu velmi vdacny. A ak potrebujete este nejake podrobnosti, rad poskytnem v ramci moznosti, nesom mechanik a mam len pol roka vodicak :oops: :D takze som laik.

A bonusovy problem: odkedy sa opravovala hlava, z auta nevybijem viac jak 130 a aj na rozbehu je dost leniva, oproti tomu, co dokazala predtym. Ked ju brat skladal, podarilo sa mu pretocit motor, ale rozdelovac sa nepohol, cize jej to rozbilo zapalovanie. Teraz je to len tak aby islo, ale ak mi vie dakto poradit, jak to vylepsit, pripadne ak je to v niecom inom, taktiez budem velmi vdacny.

13.1.11, 18:03
Profil ICQ
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: rapid 136 prehrievanie motora
Když se dělala ta hlava, měřily se přesahy vložek?

13.1.11, 18:06

netusim....robil to chlapik, co sa ma na take veci servis....

13.1.11, 18:22
Profil ICQ

Tak skus iny servis...

13.1.11, 18:24
Profil Zobrazit autorovy stránky

takze to vyzera zas na problem s hlavou?

13.1.11, 18:24
Profil ICQ

Nemusi to byt nutne hlava, ale ako pise krovak - utopene vlozky

13.1.11, 18:25

Tak no, vyzerá to jednoznačne na problém tesnenia hlava-motor...vysokoteoreticky môže byť aj vložka prasknutá...a nemôžeš mať iba zavzdušnený chl. okruh? Lebo to termostatom nebude...

Voda nejde do oleja?

Inak ak máš rozhasený predstih, tak sa nediv, že to ide zle...môže sa to kvôli tomu aj prehrievať, ale to by šlo kúrenie...

Megane 1,9D
AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97

13.1.11, 18:27

prave som volal s bratom, on ju vtedy skladal...presahy vloziek merane neboli, ani sa s nimi ani s piestami nic nerobilo....auto len stalo a na pretlak sla len hlava, hlbsie do motora sa nepustal

13.1.11, 18:30
Profil ICQ

No, takze hlava dolu, kedze je zase prevarena ako kapustnica tak znova zrovnat, otlakovat, SKONTROLOVAT a pripadne nastavit presahy, kupit nove tesnenie a SPRAVNE POSKLADAT.

Neuskodi kupit aj nove sroby a podlozky.

A az to bude zlozene nezabudnut SPRAVNE NALADIT motor - ventilove vole, predstih, volnobezne otacky a bohatost.

13.1.11, 18:40

no tak to zas bude veselo :D a ked sa z nej zase daco stiahne, nebude to mat vplyv na kompresny pomer? pripadne da sa aj vypocitat, alebo len odmerat? neviem, len sa pytam :oops: :lol:
to nastavenie motora sa da dajak v skratke popisat alebo ste ho tu uz dakde preberali?

13.1.11, 18:43
Profil ICQ

Ked nevies, predtym ako sa budes pytat je slusne (a podla pravidiel povinne) pouzit vyhladavanie ;)

13.1.11, 18:45

no srovnal jsi jednu polovinu spoje, hlavu, rádně otlakoval, to bylo všecko správně, ale co ta druhá strana? Když se ti vlivem uvaření potopí vložky nebo zdeformuje blok, může být hlava tisíckrát rovná a je to k prdu. Jinak na každé hlavně bylo takový okýnko, kam až je možný ji bez následků snižovat, byl to tuším celkem 1mm?
Práce kvapná málo platná, celý kolečko z decembera si zopakuješ a tentokrát pořádně i s těma přesahama...očividně je problém v těsnosti blok-hlava, ono ti ani nemusí jít voda do oleje ale třeba komprese fouká do vody a zavzdušňuje ti okruh...

13.1.11, 18:49

Toť tabuľka zmeny KP v závislosti na znížení hlavy:
Obrázek

Megane 1,9D
AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97

13.1.11, 18:50

nooo, tak to potom vdaka za diagnozu, lebo uz si s nou nevedel nikto rady.... :D a predpokladam, ze to vyriesi aj ten problem s kurenim...

13.1.11, 18:58
Profil ICQ

jak to foukne do vody, tak se to celý zavzdušní a zavzdušněný topení netopí...

13.1.11, 19:05
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 63 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další