|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 13 ] |
|
Jak na spotřebu ve fabii 40 kW?
Autor |
Zpráva |
scorpik
|
Jak na spotřebu ve fabii 40 kW?
Dobrý den, před časem jsem tu psal, že se chystám koupit fabii 16V, ale nakonec mi pod ruku přišla fabia 1,2 40 kW. Tuto motorizaci jsem původně nechtěl, ale tato měla najeto 24 tis. km, což je doložené a i v servise mi to potvrdili, že auto je ve vynikajícím stavu a odpovídá to ujetým, kilometrům. Auto je úplně jak nové a proto jsem koupil i tuto slabší verzi. Na dojíždění do práce to stačí. Teď však přemýšlím jak s tím jezdit co možná nejoptimálněji. Aktuální spotřebu mám 6-6,5 ale slyšel jsem, že to jde i za 5, takže mám co zlepšovat.
Modelové situace:
Jedete vesnicí, či městem, kde můžete jet plynule 50 km/h ( 55 tachometrových) a ted je otázka. Jet na 4, nebo na 3? Co je lepší na spotřebu a pro životnost motoru?
Další situace: Vyjíždíte z města či vesnice a zrychlujete, je lepší tahat čtyřku do 90 a až pak tam dát 5, nebo se rozjet cca na 75 km/h a už za 5 a plynule pokračovat k 90? Uvažujeme jízdu po rovině.
Kdysi jsem kdesi viděl graf, kolik fabie "žere" při různých rychlostních stupních a rychlostech. Nemáte někdo něco takového? Projel jsme net, ale nic takového jsem nenašel. Palubní počítač v autě bohužel nemám. Za případné názory díky.
|
12.5.11, 13:18 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
darklord
|
Re: Jak na spotřebu ve fabii 40 kW?
Dofukat pneu, vylozit vsetko nepotrebne z auta, skontrolovat geometriu, pravidelne menit olej. Avsak kedze auto ma 26000km otazka znie sa ci a ako je vobec zabehnuty motor.
_________________ "You only really learn by doing it, I believe." Ayrton Senna
|
12.5.11, 13:21 |
|
|
Capricorn
|
Už zase vidím tu "akademickou" debatu která tady vznikne.
_________________ Favo 135 (G)LX '93
|
12.5.11, 13:24 |
|
|
venda
|
Jak je tvoje cesta do práce dlouhá? Pokud je do 10 km, je tvoje spotřeba optimální. Snížit ji dokážeš jen na delších trasách.
|
12.5.11, 13:35 |
|
|
Sotek
|
jde o to kolik najezdíš denně, pak se vyplatí něco řešit... PS: každý motor občas potřebuje protáhnout , pneumatiky s nízkým valivým odporem je investice, a plazivý způsob jízdy tě bude akorát nudit... atd atd. 6 litrů je dobrý, neřešil bych to...
_________________ Trabant 601s - už není Škoda Favorit 135, 43kW, 1993, červený - už není Škoda Fabia 1.4 MPi, 50kW, 2002 sedan, stříbrný
|
12.5.11, 13:55 |
|
|
Dawid130
|
řekl bych že spotřeba 6 - 6,5l je celkem uspokojující.
Já se pohybuji okolo 6,5 l a to jezdim úplně normálně. Na 5 se dostaneš asi ale bavit tě to dlouho nebude.
|
12.5.11, 14:16 |
|
|
fatal
rejpal
|
Čím vyšší kvalt tím menší spotřeba. Takže ve městě klidně na pětku, pokud je to jen udržování rychlosti po rovince nebo z mírného kopečka, do mírného kopečka za 4, do prudšího kopečka za 3. Prostě udržovat co nejnižší otáčky, ale jen tak aby motor běžel lehce, jinak bys mohl udělat více škody než užitku, ten motor nemusí vydržet to, co ostatní přežijí bez úhony. Co se týče akcelerace z 50 na 90, při akceleraci je vhodné využít vyšší účinnost motoru, takže na půl plynu do poloviny maximálních otáček by mělo být asi tak akorát. Ale to je obecně známo.
|
12.5.11, 14:33 |
|
|
scorpik
|
Tak s tím co vyšší kvalt to nižší spotřeba nemohu úplně souhlasit. Jel jsem jednou s autem s palubkákem a na čtyřku ukazoval ve městě 6 a na trojku 5 Proto se na to prám. Jinak denně najezdím 50 km.
|
12.5.11, 14:36 |
|
|
fatal
rejpal
|
A bylo to ferrari nebo bugatti? U vozů s našimi malými objemy a lehkými kvalty si nedokážu představit, že by na trojku žral méně než na čtyřku.
|
12.5.11, 14:47 |
|
|
Dawid130
|
No já jsem vypozoroval nejnižší spotřebu když řadím při 2500ot/min vyšší stupeň spadne krásně na 2000ot/min a to bohatě stačí, motor jde z lehounka.
|
12.5.11, 16:37 |
|
|
Jarda S.
Dřevák na focení, neumí ostřit
Příspěvky: 27227 Bydliště: Netolice největší prdel v republice
|
máš dobrou spotřebu míň se jentak nedostaneš
_________________ Nissan Navara D40 Passat 96kw Felda 1.3BMM combi LPG ve stavu klinické smrti čeká na konec
|
12.5.11, 18:03 |
|
|
scorpik
|
Teď jsem si vzpoměl, kdysi jsem viděl graf, ve kterém bylo kolik fabie "žere" při zařazených různých rychlostních stupních. Člověk tak mohl porovnat spotřebu při 80 km/h na čtyřku a na pětku po rovině a pod. Byly tam i grafy vývoje točivého momentu u jednotlivých motorizací v závislosti na otáčkách a pod. Nemáte někdo tento graf, nebo něco podobného? Už dlouho něco takového na netu hledám. Díky
|
17.5.11, 16:39 |
|
|
darklord
|
_________________ "You only really learn by doing it, I believe." Ayrton Senna
|
17.5.11, 20:19 |
|
|