Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 17.11.24, 05:30

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 123 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Další
 mot. olej favo 
Autor Zpráva
Junior TW team, Tydýt

Příspěvek mot. olej favo
zdravím
už před nějakou dobou jsem udělal velkou blbost, po výměně rozvodů jsem zvolil i jiný olej - přešel jsem z klasickýho 15W40 na 10W 40 až po výměně jsem se dočetl že se to nemá/ nedoporučuje ....

cca po 2200 km mi chvíly trvá než přestane svítit kontrolka mazání cca po 5 vteřinách od startování,
pokud nastartuju a motor zhasnu a třeba po 10 minutách znovu nastartuju tak kontrolka mazání zhasne hned.

ale chci se zeptat jestli mám motor zahřát na provozní teplotu a pak ho trošku prohnat a pak olej vyměnit za ten sám 10W40 ( od $helu ) nebo co s tím udělat ?
nerad bych ho dál "přidíral"

každopádně i ol. filtr dám nový ;)

Díky za vaše postřehy/rady

11.6.11, 19:55
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: mot. olej favo
zmena oleja sa nedoporučuje, ale to čo popisuješ spôsobuje šmejd filter, olej stečie dole, takže skús najprv kvalitnejší filter ( Bosch, Mann, Fram ), nieje na škodu pri takomto riedkom oleji použiť filter pre MPi ( ten má aj spätnú klapku )

11.6.11, 20:09

kup pořádnej oil filtr od Mannu nebo tak a nebude ti ta kontrolka svítit a olej se samozřejmě vypouští když je motor ohřátej...

11.6.11, 20:10
Junior TW team, Tydýt

díky,
vím že se motor vypouští jen za provozní teploty tj když je motor zahrátý

ale tím jsem chtěl zduraznit to že když bude zahřátý tak ho prohnat, at je ten olej více v pohybu než dříve at se ten "bordel" usadí ve filtru ...

ale ok koupím nějaký pořádný filtr a uvidí se ;)

11.6.11, 20:13

Hlavne az to budes ohrievat, to ze vyleze voda na 90 este neznamena ze aj olej je zahriaty. Odporucam aspon 20-30km jazdy s ostrym zaverom, potom zastavit a rovno vypustat :)

11.6.11, 20:15
Profil Zobrazit autorovy stránky
Junior TW team, Tydýt

ok, dobré to vědět

před tím sem to vypouštěl tak cca jen 10 km jízdou

11.6.11, 20:17

ale zasa tak veľmi to netreba, potom sa nedá motora chytiť a na oleji sa popáliš, a zdeformuje sa ti plastová nádoba do ktorej budeš olej vylievať...

stačí to nechať bežať po zopnutie ventilátora, nech na olejovej vani udržíš ruku...

11.6.11, 20:20
Junior TW team, Tydýt

tj :)

snad to ten filtr zpraví a bude to mazat hned jak se otočí motor ....

ale když jsem u toho

novější auta nemají třeba nějaký el. čerpadlo ktery načerpá olej ještě před samotným startováním ? tak jak je to udělany třeba z pal. čerpadlem - otočí se klíček sepne se čerpadlo na chvíli a je to....

11.6.11, 20:28

Ale to potom olej nieje vobec teply (ma skoro rovnake viskozitne vlastnosti ako pri studenom motore - 20°C) A nevidim dovod sa popalit, sak len lahnes pod auto, nahodis klasicky plech na pecenie (samozrejme urceny uz len na olej) a dlhou predlzkou zhodis vypustak. Bez jedineho dotyku s horucim olejom alebo motorom.

hardb: nie nemaju, jedine nejake zavodaky. Ono elektricke cerpadlo nieje tak spolahlive ako mechanicke...

11.6.11, 20:28
Profil Zobrazit autorovy stránky
Junior TW team, Tydýt

je mi to jasné :) že mech. zubový čerpadlo je "nezničitelné"

ale pokud by bylo v kombinaci právě z tím elektrickým čerpadlem které by pouze čerpalo třeba při otevření dveří řidiče nebo otočením klíčku do 2 polohy po dobu cca 5 vteřin tak by motor vydržel určitě déle při používání na kratší trasy z velkým množstvím startování a to hlavně v zimě

11.6.11, 20:42

Tak já s čerpáním oleje nemám v zimě nejmenší problém a kontrolka mi zhasíná už během startu jak právě v zimě tak i v létě a i po delším stání. Takže jestli je motor v dobré kondici tak bych se tímhle vůbec nezabýval. A jestli i přes dobrou volbu oleje, kvalitní filtr atd. mu trvá než namaže resp. než vzroste tlak v soustavě pak bych spíš začal uvažovat nad tím proč tomu tak je a nad případnou opravou než nad nějakou podobnou zástavbou.

11.6.11, 21:01
Mistr mechanik

že pozdě zhasíná kontrolka po změně značky oleje může být taky tím že nový olej vyčistil motor a je hustý, já bych ho vyměnil, párkrát se mi to stalo,

pokud se ění značka oleje nebo se neví je potřeba sdělat ventildekl a mrknout,

některé paka lijou do motoru převodový olej a ten se chová jak M6A usadí se pěkný bordel a nový olej ten sajrajt začne čistit :wink:

12.6.11, 18:05

michalkatka píše:
nieje na škodu pri takomto riedkom oleji použiť filter pre MPi ( ten má aj spätnú klapku )

To mají všechny filtry i ty čínské Pride, AQ atd... otázka je jak kvalitně a z jakého materiálu je provedená. Zpětná klapka není totiž nic jiného než manžeta kryjící vtokové otvory do filtru.... čerpadlo žene olej do filtru a tlačí na manžetu která odlehne od vtokových otvorů filtru... jak se motor zastaví tak se manžeta vrátí zpátky do klidové polohy a na vtokové otvory přilehne a uzavře je. Tady jde právě o to jak kvalitně je ta manžeta provedená, jestli přilehlá těsně a dostatečnou silou atd. Nic víc v tom není.

Něco málo ke konstrukci olejových filtrů... http://www.bawel.cz/distribuce-ferodo/n ... ry/olejove

12.6.11, 18:23

ok, dobre vedieť, viem že tie no name filtre olej jednoducho neudržia, tak používam Bosch

13.6.11, 09:36

a nemáte někdo tip kde koupit v ostravě a okolí dobrý filtr?
minule jsem měl Mann a ten byl supr ale pak sem měnil olej a v prodejně kde mívali Mann mi dali zase nějaký noname a po půl roce mi zase po nastartovaní 1-2s svítí mazání :?
jenže kde koupit nějaký dobrý když člověku všude nutí Viky, Starliny a já nevím co :( v prodejně kde sem kupoval Manny mi maník řek že už Mann nebere, že tyhle filtry už u něj kupujou jen hasiči a těm stačí ty nomame (jen aby ušetřili těch 20korun?)

13.6.11, 12:05
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 123 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Další