Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 28.11.24, 05:49

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
 FELICIE 1.3 MPI/2000 - opakovaně odešel alternátor 
Autor Zpráva

Příspěvek FELICIE 1.3 MPI/2000 - opakovaně odešel alternátor
U feldy po 120tis odešel alt.,začal přebíjet a vyvařil baterku. V servisu nová baterka BANNER a alt MAGNETON. Po cca 30 tis (necelé dva roky) odešel alt. znovu, přestal dobíjet. Vyměněn v servisu v záruce za druhý. Asi za půl roku nato odešla baterka (dle servisu rozpadlé desky-po 2,5roce?). Je možné, že alt. před smrtí začal přebíjet a dal jí zabrat. Nyní (po dalších cca 30tis od výměny alt.), se mi zdálo, že nějak jasně svítí kontrolky, tak jsem vzal voltmetr a naměřil na volnoběh 17V...Do auta jsem nouzově namontoval alt. z favorita, napětí je v pořádku a začal pátrat kde je problém. Zjistil jsem, že kontrolka nabíjení nepatreně žhne v rytmu zapnutých ukazatelů směru.Ovšem pouze na jednu, či druhou stranu. Ne při varovných světlech. Pokud je za autem připojen přívěs, tak je to žhnutí silnější. Zmiňované žhnutí je pozorovatelné jen potmě se zhasnutým osvětlením. Na zapínání jakýkoliv jiných spotřebičů to nereaguje. Zpětně jsem si uvědomil, že to nepatrné žhnutí s přívěsem jsem zpozoroval již dříve.
Prosím o radu, kde by mohl být problém? Je možné, že alt. díky tomuto "bludnému" proudu odejde?

19.7.11, 15:47
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: FELICIE 1.3 MPI/2000 - opakovaně odešel alternátor
spíš bych s tím žhnutím měl podezření na proraženou diodu v diodovém můstku. A pokud přebíjí, první věc je kontrola funkce regulátoru, alt za to nemůže. Ovšem servis vydělá víc, když vymění celý alternátor, že... a ještě se míň nadřou, jak kdyby hledali závadu :)

19.7.11, 16:11

Ja by so to skorej videl na nejaku krpu v elektrike auta. Prepaleny kabel od kontrolky napriklad pripadne nejaky skrat ktory nuti altik ist tak vysoko...

19.7.11, 16:14
Profil Zobrazit autorovy stránky

Ja jsem to asi nenapsal dost jasně. Po nynějším zjištění přebíjení jsem do auta namontoval alt 55A z favorita a vše se jeví OK. napětí se zatížením i bez je OK. Jen mi přijde divny,že po jedenapůl roce (30tis km) odešel již druhý nový alt. objevil jsem to žhnutí kontrolky při zapnutých blinkrech. Děkuji za reakce.

19.7.11, 20:22

Mno, jak diodový můstek, tak regulátor, je zamontován v tělese alternátoru, tak jsem ti chtěl jen doporučit jejich kontrolu, než zase vyměníš celý alt, že by to mělo tvůj problém vyřešit. Není mi moc známa krpa jinde v elektrické soustavě, která by mohla přebíjení způsobit. Rychlé odcházení alternátoru (ale to spíš uhlíků, sběračů a ložisek) mohlo způsobovat nadměrné napnutí drážkového řemene nebo taky pokud bylo auto po havárii, vyosení alternátoru z linie řemene, ale to by zase na řemeni a řemenici bylo vidět...

19.7.11, 21:48

s tím altíkem bych to viděl buď na šitovou náhradu kterou ti tam namontovali nebo na špatně provedenou opravu staršího altíku který byl následně účtován jako nový. Jinak 17V je sakra moc nemělo by to dávat víc jak 14,2 maximálně ale opravdu maximálně 14,5 jak to tlačí víc tak je něco špatně.

Tak jsem všechno prodal a koupil jsem si ojetou P306 a XJ 900 Div :-D

19.7.11, 21:51
rejpal

Cca 17V dává altík, když odejde regulátor.

19.7.11, 22:06
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

ano, a prosvítání kontrolky dobíjení obvykle dělá diodový blok usměrňovače...
více třeba zde, moc užitečná stránka http://stekly.wz.cz/alternator.html

19.7.11, 22:52
Mistr mechanik

karel a alternátor ti odešel jaký :?: značka :?:

21.7.11, 06:46

Při první výměně to byl prokazatelně nový magneton. V záruce pak nahrazen dalším novým magnetonem. A po půldruhým roce zase hotovo. Na tom druhym altiku jsem včera vyměnil regularor a jede normálně. Jen se mi pořád nezdá, že by to takhle odešlo již podruhý bez nějaké vnější příčiny. Ty altiky nebyly Čína. Jestli v elektrice neni nějaka nestandardní krpa. To popisované žhnutí žárovky spolu s blinkry to dělá jak s nyní opraveným altíkem, tak s tím provizorním z favorita. Nejde mi to do hlavy. Napětí jsou v pořádku.

21.7.11, 17:50

ono to žhnutie môže robiť aj ukostrenie motora, alebo prístrojovky, alebo aj vadný spoj, keď to žhne je rozdiel medzi napätím alternátoru a palubnej siete... ale to za hľadá veľmi ťažko...

21.7.11, 19:06
Mistr mechanik

altík u feldy dostává kapky tak že máš světla, ventilátor na plno, stoijíš v koloně a valí ventilátor chladiče, motor má volnoběžné otáčky a na relátku můžeš vařit vajíčka

relátko odejde stalo se mi to už párkrát

22.7.11, 21:01

Ktore relatko?

22.7.11, 22:37
Profil Zobrazit autorovy stránky

Tak jsem na to včera (snad) přišel. Začal jsem hledet, kde by mohl vznikat nějaký úbytek napětí mezi alt a přístrojovou deskou. Zkontoloval jsem ukostřovací body, rozebral, vyčistil vystříkal kontoxem. Všechny vypadaly celkem OK. Ovšem přechod silového káblíbu k alt do nalisovaného oka u alt byl viditelně silně zeleně zoxidován. Tak jsem jej ustřihl, kabel odizoloval o kousek dál, pro jistotu prostříkal kontoxen a nalisonal nové oko. A žárovka nabíjení už nežhne.

23.7.11, 09:33
Hliník navždy.

darklord píše:
Ktore relatko?

Regulator. Milos vi, ze tam neni rele, ale asi si neuvedomil, ze nejedna s lamama... To je jako kdyz se klapce u feldy rika karbec :-) Proste nemuze rict zakaznikovi ze je blbej a je to jen klapka.

Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.

23.7.11, 09:36
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 15 ]