Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 22.12.24, 06:40

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 137 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další
 XindlCZ - Forman GLXI (Silver/Black/Transparent Line) 
Autor Zpráva

Příspěvek XindlCZ - Forman GLXI (Silver/Black/Transparent Line)
Mírně ojetý osobní automobil Škoda Forman GLXI Silver Line

Historie:
Psal se rok 1994 a na výrobní lince pro mě pracovníci Škody auto vyráběli tento skvostný kousek, ovšem to samozřejmě oni ani já ještě nevěděli :wink: ...takže byl zakoupen nejmenovanou firnou ve Žďáru nad Sázavou, pak ho zakoupil jistý pán z Brna, pak další a pak další... :shock:

Koupě vozu:
Píše se rok 2011, Červen... ve své luxusně vybavené dílně (rozuměj chodník před panelákem) se společně s kamarádem šťáráme ve svých vozech, když to přistoupí k nám tehdy neznámí člověk a nabídne nám díly a pneumatiky z vozu který chce dát do šrotu (ano, chytřejší z vás se právě chytli za hlavu :D). Náhoda po pár týdnech dala, že jsem měl nějakou tu korunu na víc a vidina řádění ve starý plečce byla pořád silnější. Nu zašel jsem za majitelem a zeptal se zda to "jede". Odpověď byla rozpačitá s tím, že sice ano ale nemá to brzdy a je to z části rozebrané... no a tak to vlastně začalo. Za krásných 3000 korun ceskych jsem vozidlo jako hrdý pátý majitel zakoupil :lol:.

Foto při koupí vozu (ne že budete zvětšovat a koukat blatníkem do kufru :wink:) :
Obrázek Obrázek

Jak to dopadlo:
No, přes původní započatý záměr řádění se ukázalo, že vůz má hodně výkonný motor a předchozí majitel dal nové pružiny, spojku, čepy, výfuk... najednou mě napadlo, že bych mohl kromě drobných oprav co dělám na své Felicii zkusit opravit celé auto sám... což je na elektrikáře, příležitostného prográmátora a grafika docela odvážná myšlenka :-)

Poznatky a počáteční stav :
Maximalní rychlost : 169km/h (měřeno GPS, tachometr to psychicky neunesl :D)
Najeto : 258 000 km
Karoserie : V podstatě všechny venkovní části rozbité nebo prorezavělé.
Podvozek : Proražená podlaha u spolujezdce, prasklá miska pravého zadního tlumiče, místy koroze.
Motor : Upravený na 75HP a i přes jeho věk pořád ve formě, v motoru stále naprosto čistý olej (to jsem doposud nikde neviděl :-D)
Převodovka : Kňučí na jedničce a dvojka jde přes zuby, prostě jako nová :)
Brzdy : "Co dům dal" :wink:

Co bude dál :
Jezdit dokud se to nerozpadne :lol:. A samozřejmně opravit pomocí vlastních sil a pokud možno za co nejmenší náklady... velká část toho se již zdařila a postupně sem přidám fotky jak to probíhalo.

Jak to pokračuje :
První krůčky
Jak se vařila děravá popelnice
Z několika aut se stavá jedno
Orgie s gumou
Oprava po crash testu
Polo-lakování
Sbal si kufry a ... lakuj
Aneb proč to nebrzdí
Homokineťák

Před zimou :
Obrázek Obrázek

Naposledy upravil XindlCZ dne 16.2.12, 23:10, celkově upraveno 3

2.12.11, 02:09
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: XindlCZ - Forman GLXI (Silver/Black/Transparent Line)
Konecne silverline, tak sa hadam tak skoro nerozsype :lol:

2.12.11, 02:43
Profil Zobrazit autorovy stránky

jak se dívám tak k tomu rozsypání to nemá daleko

2.12.11, 13:36
Profil ICQ

že by to mělo motor Sprint 75 ? máš ho zapsanej v TP? dodej víc fotek-i motoru...já bych šel klidně do záchrany, pokud to je normálně zapsaný v TP od Spektra z Mariánek...těhle aut už jezdí pomálu...jinak teď podle fotek to je samozřejmě vrak, co se kastle týká :)

2.12.11, 14:09
Ignorant pravidel

uz to potkali policajti ??
jinac zajimave

2.12.11, 14:13

PJDefort píše:
že by to mělo motor Sprint 75 ? máš ho zapsanej v TP? dodej víc fotek-i motoru...já bych šel klidně do záchrany, pokud to je normálně zapsaný v TP od Spektra z Mariánek...těhle aut už jezdí pomálu...jinak teď podle fotek to je samozřejmě vrak, co se kastle týká :)

V TP změna motoru není, je tam napsáno 40kW... každopádně si myslím, že to bude ona úprava. Na kufru auta byl polep s nápisem Sprint 75 a pod kapotou je adresa na firmu upravující motory. Na autě už jsem zapracoval a do budoucna bych ještě určitě pár věcí chtěl udělat. Motor a jeho součásti vypadají sériově, viz. foto co jsem narychlo vyhrabal... tu rozpěrnou tyč jsem tam dodal já. Fotečky doplním hned jak ten bordel co jsem zdokumentoval protřídím :).

Obrázek Obrázek Obrázek

Jinak před pár dny jsem viděl v inzerci Black Line Sprint 75 tusim za 4000Kc... takže sem tam se ještě najde nějakej kvalitní kousek ;-).

21lucas píše:
uz to potkali policajti ??
jinac zajimave

Mají strach mě zastavit, když si představí co by je to stálo papírování... už jen ten výčet závad je smrtící :-D. Každopádně jednomu policistovy vyloženě spadly hračky do kanálu, když si vybral auto předemnou, které mě skrývalo a já se poté prořítil okolo s děravou popelnicí ze které vlála všemožně izolačka a na drátku se houpala poslední mlhovka ;-)... ten pohled dosmrti nezapomenu :-D... a právě po tom co jsem viděl slzy v jeho očích, jsem zakoupil alespoň plastové lemy :wink:. Jo a pokud zdejší diskuzi čtou i policisté, chtěl bych docela vážně poděkovat jednomu opravdu chápajícímu co se otočil a dělal že to nevidí.

2.12.11, 17:31

jj toho Blacka sem viděl na virtu, ale taky to neměl v papírech, takže kdoví...vidim že máš BMM, zajímalo by mě teda, co je na tom motoru upravovaný a jak to jede, když to má mít těch 55kW..protože pokud vim, originál úprava Sprint 75 se dělala pouze na karburátorový verze (nezpochybňuju tvoje tvrzení-aby to nevyznělo, že ti nevěřim)...s timhle úpravcem sem se ještě nesetkal..no sem zvědavej, co s tim autem nakonec vyvedeš :)

2.12.11, 17:41

PJDefort píše:
jj toho Blacka sem viděl na virtu, ale taky to neměl v papírech, takže kdoví...vidim že máš BMM, zajímalo by mě teda, co je na tom motoru upravovaný a jak to jede, když to má mít těch 55kW..protože pokud vim, originál úprava Sprint 75 se dělala pouze na karburátorový verze (nezpochybňuju tvoje tvrzení-aby to nevyznělo, že ti nevěřim)...s timhle úpravcem sem se ještě nesetkal..no sem zvědavej, co s tim autem nakonec vyvedeš :)

Aha, tak to jsem nevěděl. Každopádně na stránkách té firmy Milan KUSY je nějaký popis úprav co dělají... já jsem vycházel hlavně z toho jak to krásně jede a popisku na kufru. Na brzdě jsem to samozrejmně neměl, to by stálo víc než celé auto :-)... subjektivní porovnání s Felicií 40kW, 50kW a Formanem 50kW... všechny zmíněné jsou o něco málo slabší. Na rovince i do mírného kopce lze na 4 stupeň dosáhnout omezovače, což se mi na sériových autech těžko daří... ovšem u Felicií jsem si všiml, že je jiný převodový poměr, takže to může být zavádějící.

Když píšeš o virtu... ta nalepka byla na kufru taky, třeba tam měl někdo profil a to auto tam bude. Pak bych se třeba něco dozvěděl, páč majitel předemnou o historii toho auta nic moc nevěděl.

2.12.11, 17:57

XindlCZ píše:
chtěl bych docela vážně poděkovat jednomu opravdu chápajícímu co se otočil a dělal že to nevidí.

ty seš střelec :mrgreen: :mrgreen:

3.12.11, 10:57

První krůčky

Tehdy ještě pořád s ůmyslem řádit, otrhal jsem zbytek povlávajících plastů, přejel korozi a vyškrábané nápisy rally sprejem v naději, že auto nebude tak nápadné na silnici ;-)... ehm, jak jsem zjistil, tak silver line notně neznamená stříbrná metalíza :-D. Musel jsem pořídit plastové lemy a i když vím, že na autokelly si člověk musí dávat pozor, myslel jsem že na plastových lemech není co zkazit. Omyl, vůbec nemají požadované rozměry, takže packy které mají držet za blatníky tam nelze dostat... po pokusu je ohnout jsem je ulomil a dokonce jeden lem prasknu na půlky :?. Takže nebrat!

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Kromě toho, že jsem chtěl aby auto déle vydrželo, měli jsme s kámošem namířeno do Frýdku na fesťák. Takže další problém byla prasklá miska zadního tlumice... a i když jsem nikdy nedržel svářečku v ruce, rozhodl jsem se, že je čas se to naučit. Po krátké instruktáži od kamaráda, vrhnul jsem se na to... takže zkušení svářeči ať nyní zavřou všechny oči či jiné otvory, kterými by tu hrůzu mohli vycítit :-D. Nechtělo se mi oddělávat tlumič, a vědom si toho, že je pod ním guma jsem to alespoń zvedl na hever a nalil jsem na ni vodu 8) ... jsem prostě prase :mrgreen:

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

No a tady asi po hodině snažení a pár lokálních požárech v interiéru výsledek :wink:. Pokud by někdo dělal něco podobného poprvé jako já, tak chci jen poznamenat, že není nic špatného hasit doutnající interiér vodou... ale jak jsem později zjistil, je vhodné tu vodu vypustit z místa pro rezervu :-D

Obrázek Obrázek

A tady už auto nafoceno na místě činu, překvapivě tam dojelo... tlumič se nepropadl :D. Po cestě na dálnici jsme otestovali kolik to smaží a je to právě mnou zatím nepřekonaných 169km/h. Na poslední fotce je videt, jak jsme při parkování přes ulici otestovali brzdy ;-). Zpáteční cestu jsme si změřili, Frydek - Brno trvalo hodinu a deset minut 8)... pokud někdo jezdíte tuhle trasu, napište váš čas ať vím jestli mám koupit nitro ;-)

Obrázek Obrázek Obrázek

3.12.11, 14:28

ono pri takomto zvarovaní horí plastizol od strany kde si to neočistil, už aj ja som pochopil že ak to chcem zavariť kvalitne treba hnilé miesto dôkladne vyrezať, očistiť z oboch strán a potom to ide vyvariť celkom v pohode...

mal si ten tlmič vyhodiť von, je to jedna matka zhora a jeden šroub zdola ( ak sa podarí povoliť ) a to varené miesto ošetriť aj od tlmiča, nielen od interiéru...

ešte si pozri v akom stave máš predné misky tlmičov, uchytenie na nosník a k vnútorným blatníkom, tam je to u týchto aut tiež krytické miesto, aby ti niekedy vrch tlmiča nevyliezol cez kapotu hore von...

3.12.11, 14:39

Přeji hodně štěstí při opravě, ale to je opravované jen obroušením a tmelením? Jestli ano, v tomhle stavu už to asi nemá smysl. Jedině vyřezat a vyvařit.

5.12.11, 19:36
Ignorant pravidel

pise ze varil a hasil :-P

5.12.11, 19:41

Psal že vyvařoval hrnce zadních tlumičů, ale mě se jednalo o ty přední blatníky, prahy, zadní lemy apod. To je na obrázcích vidět jen kitované a broušené.

6.12.11, 20:11
Hluchoň

Uprimne receno obdivuju snahu kazdeho, kdo se snazi zachranit shnilou kastli, a jeste vic obdivuju odhodlani toho, kdo to dela u auta, ktere neni extra zajimave s ohledem na historickou, sberatelskou nebo sportovni hodnotu a neni ani vyhlidka, ze se to zmeni. Chce to poradny odhodlani. Otazkou ale je, jestli to ma cenu delat jen tak "aby to vypadalo" a ne zrovna poradne, protoze to "aby to vypadalo" stoji taky prachy, ale vysledny efekt vydrzi nesrovnatelne kratsi dobu, nez kdyz se to dela poradne.

6.12.11, 22:14
Profil ICQ
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 137 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další