osvětlení SPZ na dvojkové oktávce
Autor |
Zpráva |
Bukaj
|
Re: osvětlení SPZ na dvojkové oktávce
Ač jsem odpůrcem diodového tuzingu, tak velmi vážně uvažuji o diodách do osvětlení spz na feldu. Ani mi nějak nejde o úsporu energie (těch 10W mne nevytrhne), ale o to, že při povinném denním svícení dosti odcházejí nejen žárovky, ale dokonce plastové lampičky osvětlení SPZ v důsledku přehřívání (jednu jsem měnil na podzim, podotýkám, že za originální, a přesto už nyní pozoruji hnědnutí bílé plastové paraboly kolem žárovky). U moderních aut, která mají signalizaci dysfunkce vnějšího osvětlení, je to složitější právě kvůli tomu, že elektronika vyhodnocuje správnou funkci podle odporu vlákna žárovky. Dioda žádné vlákno nemá, takže systém hlásí chybu. Předpokládám, že "dvojková oktávka" už má možnost originálného denního svícení, takže bych doporučil tento systém dokoupit a v SPZ nechat žárovky. Sice dražší varianta, ale větší úspora energie a lepší, než vyhořet od nějakého odporu (tím, nechci říct, že by to nefungovalo).
_________________ Å 130 L 86 - cestovní limuzína Levandulka 1000 MBG De Luxe 67 - v renovaci Felda Combi GLXi - 1,3 MPi 97 - k užitku tátovi 130LPG 130L 86 - denní vůz 1000MB MB 69, 1.8.68 Ať mi nikdo neříká, že něco nejde... Škoda 742 Forever Team
|
14.2.12, 11:21 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
Akiro
|
me pripada ze fatal vi asi kulovy proc se tam ten odpor dava
_________________ Felicie 1.3 MPI 1997,elektronika audio,veskere svetelne upravy na autech nebojte se zeptat(moje prace a faro v avataru)
|
14.2.12, 20:39 |
|
|
petr petr
|
Tohle forum jsem si začal pročítat jako jedno mezi prvními na netu, a dávno tomu co jsem tu psal že pokud někdo nerozumí nebo neví, nemá psát hovadiny a někomu radit !!! Jsou tady lidé skušení co vědí a pak ti co si myslí že něco ví , nebo někde na netu zachytí a pak to ventilují. Uživatel FATAL má v tomto tématu pravdu a vy ostatní co tu do něj rýpete se vzpamatujte když tomu nerozumíte!!! Pro 21lucas pokud si vůbec umíš něco kolem elektriky spočítat, tak si propočti jaký proud proteče tím tvým 5 ohmovým odporem při 14V a jaký ztrátový výkon na něm bude a jistě si domyslíš co ten tvůj 0,5 W odpor udělá!!! Jinak tím tvým odporem tam foukne 2.8A a ten proud poteče stejný když tam dáš 0.5W a nebo 1000W, akorát ten 0,5W ti možná zachvíli bude svítit víc jak ta ledka.Ikdyž vlastně asi se stane kulový protože jednotka to vyhodnotí jako zkrat a nepustí tam proud vůbec. (Ještě ti napovím Watty u žárovek a odporů je úplně něco jinýho.) Pro Bukaj tvou odpověď jenom upřesním, při té kontrole nejde ani tak o vlákno žárovky jako o protékající proud obvodem. (Malý proud = elektronika vyhodnotí problém přerušeného vlákna. Velký proud = elektronika vyhodnotí zkrat.) Pokud někdo chce místo žárovek ledky může je tam dát, ale úspory nedocílí, protože musí k nim přihodit odpor paralelně, takový aby protékající proud byl v toleranci pro určitou žárovku.To jsem se ale nepříjemně rozepsal To zas bude problémů
|
15.2.12, 10:38 |
|
|
kwiko
|
Ale napisal si to spravne, len si mohol trocha jemnejsie. Nikto nieje dokonaly. Fatal naznacoval uz nazaciatku ako sa zachova klasicky 5ohmovy rezistor. Kedze som si nedavno zopakoval ohmov zakon, dovolim si dopisat co tu je naznacene... Pri 5ohmovom rezistore nim bude prechadzat skratovy prud 2,8A (pri 14V palubnom napati). To je cca 40W ktore sa zmenia na teplo... Takze namiesto ziarovky so spotrebou 10W by tam mal ledku s rezistorom so spotrebou cca 41W Kazdopadne co lukas naznacil, ze vhodnym rezistorom sa da presvedcit riadiaca jednotka svetiel, ze je vsetko ako ma byt. Avsak co ja viem (pri Volvach) si moderne rj nejako kontroluju aj wataz, ked dam totiz silnejsiu, alebo slabsiu ziarovku vyhodi chybu. Na druhej strane tyka sa to len brzdovych a hlavnych svetlometov. Osvetlenie SPZ snad rj ani nesleduje. Ak by si len kontrolovala ci je obvod uzatvoreny, staci dat odpor 5-10Kohmov... tam je prudova strata zanedbatelna. Bukaj: ledky sa mi nepacia, ze neosvetlia tu znacku tak pekne, ako ziarovky, mimo to, ze je to hnusny tuzing
_________________ Forman 135Le Volvo 855 TDI 0949126151
|
15.2.12, 19:15 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
[quote="Bukaj"] já si kkoupil lediodové žárovky že tomu nadběhnu oničem za tři měsíce jedna do půl roku druhá KO
|
15.2.12, 19:57 |
|
|
petr petr
|
No to je právě to že dneska se už skoro všechny žárovky spínají elektronikou, má to tu výhodu že ti teoreticky stačí jistit jen tu elektroniku jednou pojistkou a spínací prvky (polovodičové) si už ohlídají ten správný proud spotřebičem. A hlavně nepustí proud do zkratu a pod. Kdysi jsem právě řešil na Ducatu že nesvítí RZ a byl spálen výstup s BSI na osvětlení RZ.Majitel nechtěl ani slyšet o nové BSI, tak si říkám připnu to na levou stranu a bude a jednotka zjistila o jednu žárovku ve větvi navíc a vypla pro celou stranu proud. Tak jsem se naštval a píchnul jsem to na hlavní světla a byl klid prostě provizorka. Je to čím dál "chytřejší".
|
15.2.12, 21:26 |
|
|
Šemik
|
S LED osobně nemám dobré zkušenosti - jejich teoretická extrémně dlouhá životnost v praxi znamená maximálně měsíce, u kupovaných LED "žárovek" je dle mě vysoký proud (setkal jsem se i s proudem na 40mA), ani když si je člověk vyrobí tak nevydrží - měl jsem několik s Imax = 10mA a po roce, některé po roce a půl konec...
I po více jak 100letech zůstává vynález pana Edisona nejlepším řešením
_________________ ŠKODA 742 FOREVER TEAM
|
15.2.12, 22:36 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
tatka ma ve felde delanou palubovku z modrych led diod a uz mu sviti 5 let a nejakych 120 tisic km asi zalezi jak moc dimenzovany odpor se tam nahodi
_________________ otec: Fobia Sedan HTP m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže
|
15.2.12, 23:44 |
|
|
Akiro
|
taky mam delanou palubku z modrejch seriove mam 560 ohmu a svitej uz dva roky,napajeni je zvlast od spinace a nejdriv 9+ stabilizator a za nim 5V a je to
_________________ Felicie 1.3 MPI 1997,elektronika audio,veskere svetelne upravy na autech nebojte se zeptat(moje prace a faro v avataru)
|
16.2.12, 16:31 |
|
|
Bukaj
|
Potom mi nezbývá, než ve Feldě udělat podobnou "úpravu", jako jsem byl nucen udělat u Dacie Promluvím si se Šemikem...
_________________ Å 130 L 86 - cestovní limuzína Levandulka 1000 MBG De Luxe 67 - v renovaci Felda Combi GLXi - 1,3 MPi 97 - k užitku tátovi 130LPG 130L 86 - denní vůz 1000MB MB 69, 1.8.68 Ať mi nikdo neříká, že něco nejde... Škoda 742 Forever Team
|
17.2.12, 08:52 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|