Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 24.11.24, 07:02

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
 Jízda na sněhu 
Autor Zpráva

Příspěvek Jízda na sněhu
Nevím kam to dát, tak zkusím sem. Mám jeden dotaz. Čím to je, že starší typy aut typu š120, favorit, felicie apod. jsou na sněhu špatně ovladatelné(teď to myslím spíše obrazně) a modernější auta opravdu jedou, i když je třeba i 20cm neuježděného sněhu?
Mám na favoritu zimní pneumatiky Barum Polaris 2, což nevím jak si stojí na stupínku úspěšnosti a pořád mi to hrabe. Sice člověk jede, ale na parkovištích apod., kde to neprotahují mám kolikrát strach, abych někomu nepřibral drahý exemplář, navíc když nějaké pako debilně stojí.
Díval jsem se dnes, že to mají ale i jiné menší autíčka, třeba Toyota Yaris, menší citroeny a peugeoty apod.
Větší auta typu Citroen Xsara Picaso, novější passaty, Berlinga apod. se drží i v takovém prostředí docela obstojně, nehází to tak moc s nimi a prostě jedou.
Je to tím, že jsou celkově těžší?
nebo opravdu dělá ta elektronika takové zázraky? Myslím ty různé kontroly prokluzu apod.

16.2.12, 20:18
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: Jízda na sněhu
tohle tema tady bylo loni, predloni, predpredloni a rok predtim taky :roll:

mas nahovno gumy nebo dreveny nohy pripadne oboje...

edit: barum polaris 2 .....kup jiny gumy a budes jezdit jako okta TDI 4x4

abych to nejak popsal: loni tady byla taky takova "kalamita" jako letos http://ondras83.rajce.idnes.cz/snih/ ...bejvala pritelkyne potrebovala odvist domu, no tak jsem vzal felicii s BFGoodrich winter GDT odjel jsem, za pul hodiny jsem byl doma (cestou zapadlej cestar, autobus a pak aut)...letos je tady taky takova kalamita, potreboval jsem k zubari, tak jsem vzal oktavku s Kleber Krisalp HP2 (nebo 3? nevim), sednu, jedu, za hodinu i se zubarem a zastavkou v zelezarstvi jsem byl doma - cestou jsem tlacil jednu zenskou a chlapka....neni to autem, ale ridicem :wink:

Naposledy upravil Ondras83 dne 16.2.12, 20:51, celkově upraveno 1

16.2.12, 20:46
Profil ICQ
Ignorant pravidel

stary polarisky jsou humus :-D
ja mam ted kleber a to je to same :-D
ale je pravda ze novejsi auta protoze jsou tezsi jsou v tomhle ohledu lepsi

16.2.12, 20:51

ty polaris 2ky asi nic moc mám je na oktě druhou sezonu a včera sem se nemoh vyšplhat do kopce u baráku po 10minutách sem to vzdal nakop opla a vyjel to napoprvý :shock:

16.2.12, 20:54
karosář

Tak ja jsem z barum polaris2 velice spokojeny, mam je teda jenom na zadku a muzu rict ze zaber i prilnavost maji dle meho vybornou ;)
Ze na predku mam pneumatiky nalezene v popelnici s datem vyroby 1996, ktere zpusobuji mirnou nedotacivost je vec druha :lol:
Ale takove problemy jak popisuje varok jsem nikdy nejak vyrazneji nepocitil..vzdy jsem vyjel odkudkoliv, zajel kamkoliv zatocil i zabrzdil ;) a to dokonce i v mych zacatcich na pneu OR34, kterymi dnes jiz celkem pohrdam :D

škoda 110R 1977 152tk
škoda felicia 1.3MPi 255tk+1.3 MPi Kombi LPG 444tk
OctaviaII 1,9tdi 462tk

16.2.12, 20:54
Mistr mechanik

http://www.youtube.com/watch?v=EZNWU1F8ons

http://www.youtube.com/watch?v=B-xb8if8 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=0H4GuTFJ ... re=related

:roll:

16.2.12, 21:08
Mistr mechanik

http://www.youtube.com/watch?v=P-x7dIIo ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=6GsUnaKT ... re=related

:wink:

16.2.12, 21:10
Hluchoň

rozdily jsou dany podle me hlavne timhle

1, gumy - muzeme se tvarit, ze na polarisu nebo vraniku vyjedeme vsude, ale v okamziku kdy zkusis Dunlop/Michelin/Continental/Nokian/Bridgestone, pochopis, ze ten cenovy rozdil jde na ceste poznat strasne moc
2, cit v noze, pokud neni, hrabes, brzdis smykem... v kombinaci s mizernou gumou je to celkem problem, ja ho taky nidky moc nemel, kdyz to zacalo hrabat, tak za dve, za tri, za ctyri a to pak uz favorit vetsinou moc nehrabe a zase se muze podrazovat pomalicku dolu, jak se to hejbe, tak uz to hrabat tolik nechce
3, systemy v autech jsou fajn, ale ne vsechny je maji:

pri rozjezdu hodne moc pomaha ASR - pozna, ze kola prokluzuji a ubira, jeste vic pomaha EDS - elektronicka uzaverka (soucast ESP, ale asi ne vzdy), je to trosku svindl, ale system pribrzdi kolo, ktere prokluzuje, takze zacne zabirat to druhe, ktere se jinak diky diferaku flaka, a auto muze odjet

pri jizde pomahaji rozjezdove systemy taky - proste se to pri pridani plynu nerozhrabe, ale navic pomaha stabilizacni system, ktery auto aktivne rovna do smeru danyho volantem

pak samozrejme pohony vsech kol v libovolne verzi a ABS, o kterym neni treba se rozepisovat

16.2.12, 21:18
Profil ICQ

Souhlasim s pneumatikami - Polaris jsou skutecne low-end, ale da se na nich - jsou i daleko horsi. Na Transitu mam treba nove davany Klebery Transalp (?) a to je snad ta nejhorsi pneumatika jakou jsem kdy jezdil, osobne Kleber povazuji za odpad v tomto odvetvi, jeste jsem nemel tu cest s Klebery na kterych by se dalo dobre jezdit.

Jeste vic ale zalezi na citu ridice. U vznetovych aut je dobre, ze se dokazou velmi mekce rozjet i na volnobeh pres spojku, coz je zejmena v kombinaci se spatnymi pneumatikami ohromna vyhoda. Za pohybu vozu uz je to spis zase o pneumatikach.
Elektronika dokaze leccos, ale nikdy jsem s tim nejezdil, nemohu posoudit.

16.2.12, 21:38

Já si nemyslím, že novější auta jsou na tom na sněhu líp, spíše naopak. Přijde mi, že auta jako favority a felicie toho zvládnou projet daleko víc, protože dnešní auta jsou o proti nim hrozně těžká. Samozřejmě musí bejt člověk trochu šikovnej na spojce a brzdě.

Barum Polaris 2 nejsou špatný na lehkém autě. Zažil jsem je na favoritu a swiftovi a neměl jsem nikdy problém. Zažil jsem je i na zmíněném picassu a tam to problém byl, asi kvůli velké váze auta. Ale pomáhá tam možnost rozjet se na volnoběh jak říká šemík.

Pokud máš zimní gumy v dobrým stavu a ne nějaký 8 let starý ztvrdlý, tak bych ti poradil zkusit zvolit jinou obuv. Já si na řízení ve sněhu beru tenisky, v zimních botách nemám takovej cit.

16.2.12, 21:49

mě taky přijde, že s těžšíma auta je větší problém ve větším sněhu, taky to má větší gumy ...

kámoš má na Puntu obyčejné Dembicy a chválí

16.2.12, 22:21
rejpal

Tak když jsem jezdíval s metlou na hlínách v dehtu a v zimě teda na plechu s michelinkama (tuším), tak mě dostalo, že tam kde já v závěji stál, tam pitomý Fiat velikosti Felicie (typ si nevzpomenu) frčel jako by se nechumelilo. Ale i přesto jsem vždy dojel, kam jsem potřeboval. S Feldou sem tam taky mám problém se rozjet, ale jak už se to hýbe, je to v pohodě. Ale to je spíše starými pneumatikami, které se mi posledně asi ještě povedlo připálit...

16.2.12, 22:50
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Když je na silnici více sněhu, beru P106 na žiletkách :wink:

16.2.12, 22:56

tady je myslím hezký shrnutí o smycích a něco o gumách http://www.renaultclub.cz/jizda_v_zime_jak_na_smyk.html

Já osobně nad tím takhle nepřemýšlím a dělám to tak nějak intuitivně. Rok od roku lépe, troufám si říct. Už jsem se poučil chybami kdy jsem skončil v závěji.
Ve srovnání s tátou jsem ale na hodně nízký úrovni. Myslím že je to hodně o zkušenostech.

Zítra si asi zajedu na parkoviště, zkusím promyslet různé situace a něco si zkoušet, to nikdy neuškodí.
Kdybyste někdo našel zajímavý materiál o ježdění v zimě tak to sem hoďte.

16.2.12, 23:19
rejpal

Jo, nejlepší je natrénovat si to... Naučit se smyk srovnat, korigovat, udržet... A pokud ho přetáhneš, tak se naučit ve správný okamžik zadupnout brzdy, abys hodiny dokončil na vozovce a ne ve škarpě. :wink:

16.2.12, 23:35
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další