Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 24.11.24, 05:51

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 Jízda na sněhu 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Jízda na sněhu
MATTESS píše:
Když je na silnici více sněhu, beru P106 na žiletkách :wink:

Akurát to sa dá dobre zapadnúť na parkovisku...Odskúšané s Corsou a 145/80R13...mne to tiež príde tak, že väčšia a ťašie autá sú na tom lepšie, ale azda je to iba pneumatikami.

Megane 1,9D
AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97

17.2.12, 06:19
Pspvek Reklama

Na žiletkách mi to klouže o dost méně. To dřív zapadnu s Fabii než s 106kou.

17.2.12, 08:11

Jak jsem jezdil s Feldou D a na tom pneu Sava ale male 13" uplně nové tak teda nic moc a z parkoviště jsem měl problémy vyjet.
Teď na Toledu Continental winter 15" a nemám problem fakt super drží to nehazí neprokluzuje tolik a pořád se držím v levém :D :D
Na velikostí záleží :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

17.2.12, 08:25

fatal píše:
Jo, nejlepší je natrénovat si to... Naučit se smyk srovnat, korigovat, udržet... A pokud ho přetáhneš, tak se naučit ve správný okamžik zadupnout brzdy, abys hodiny dokončil na vozovce a ne ve škarpě. :wink:

HA! a kdyz jsem tohle tvrdil pred dvema rokama, tak jsem byl za krypla co nici auto a akorat machruje, jak mu to smykuje :lol:

edit: jinak s Kleberama nemam problem, loni s nima byl tata na horach a museli zastavit v kopci (octavia tdi combi) no a santa fe a crv staly, tata se rozjel a zaparkoval :) rikal teda, ze mu lepilo, kdyz to nedaly ty pekace pred nim, ale ze to nakonec vyslo :) ja s nima jezdim taky, mame je na fabii (jinej vzorek) a na facku (akorat napis BFGoodrich) no a jak rikam, nikdy jsme nemeli problem :) letos jsem jezdil s golfem IV na polarisech a misto zkousky 4km, jako jezdim vzdycky jsem to na konci ulice otocil a jel domu...byla to hruza, loni s kamosovou feldou taky na polarisech jsem se malem vymlatil unas ve vsi :D ja s kleberama nemam problem, letni je koupim taky a za dva roky na zimu znovu :)

17.2.12, 17:28
Profil ICQ

Ondras83: Na to si zvykni, už to tady bylo několikrát.

17.2.12, 18:59

[quote="Ondras83"HA! a kdyz jsem tohle tvrdil pred dvema rokama, tak jsem byl za krypla co nici auto a akorat machruje, jak mu to smykuje :lol: [/quote]

Ondro tvoje závodnický příhody co jsi psal cca 2 roky zpátky byly fakt legendární. :lol:

17.2.12, 19:03

Taky mi to přijde opačně. S fáčkem se mi na sněhu jezdilo mnohém lépe než s alfou. Člověk měl bez posilovače i větší cit jak to ve skutečnosti klouže a jestli se jede po sněhu/ledu/asfaltu.
Gumy na alfě mám polaris2 a jedním slovem NIKDY! na fáčku jsem měl sava eskimo s3, guma levnější než polarisy a na sněhu se to chovalo mnohem lépe.

17.2.12, 19:04

jojo, jako je fakt, ze s feldou nebo ted s favem ma clovek takovej lepsi kontakt s vozovkou, clovek doopravdy pozna, jestli to hrabe, nebo jestli to jeste klouze pres spojku, v oktavce se snazim to hrabani eliminovat, abych nehrabal a rozjel se, ale proste to nejak nejde, tak hned za 2 a rozjizdim se skoro na 2jku, sily to ma dost, tak neni problem...taky v oktavce rychle radim nahoru -1,2,3,4 a tim eliminuju to hrabani...s feldou to bylo lepsi, ale zase to hodone plavalo v kolejich a kdyz uz se to urvalo, tak jsem to nedokazal tak hezky uridit, jako ted s oktavkou-bud je to rychlosti (s feldou jsem na snehu jezdil rychleji) nebo to je autem...

jinak ty gumy, co to tak sleduju poslednich par let, tak je to tak, ze gumy za 3 tisice jsou dobry jakykoli a je jedno, jesli je to michelin nebo dunlop, levnejsi gumy jsou na uvazeni kazdyho soudruha a kazdej tvrdi, ze to co ma ted, je nejlepsi :) je to taky tim, ze porad jezdi jen na jednom a tak nemuze tolik porovnavat, co je doopravdy klouzavy a co je lepidlo :)

17.2.12, 19:12
Profil ICQ

Gumy moc staré nejsou, minulou zimu jsem jezdil na nich asi půl zimy a teď je to druhá zima.
S tím ježděním asi moc zkušeností na tohle počasí nemám. Je to ale lepší než když jsem začínal. Už to není takové to na plný plyn do zavěje. Teď se právě snažím na nižší otáčky a pomalu jet, pokud to začne hrabat tak dám za dvě a je to lepší. Mě právě více lidí říkalo, že mají na zimu Barum Polaris a jsou docela spokojení.
Zdá se mi právě, že právě ty větší auta jsou na tom lépe a jak jsem psal na začátku, ale možná je to opravdu o umění a pneumatikách. Prostě si třeba představte větší parkoviště, kde od začátku kdy napadnul sníh neprojede ani jednou pluh. Sněhu asi 30cm, potom už rozježděný. Prostě ať člověk dělá co chce a dívám se i na ostatní, tak to s malými auty nejde normálně slušně projet, zatím co modernější a větší auta, dokonce už i oktávky nemají větší problém.
Menší auta jako právě ty favority, felicie, renault 19 apod. prostě vjedou a vysí po pár metrech. Je jedno, jestli tam někdo vjede pomalinku a neturuje to jako blbec, nebo tam vpálí a točí to až na omezovač. Zatímco třeba ta oktávka apod. tak jede pomalinku a pořád má záběr. Samozřejmě to s ní trošku lomcuje, ale není to tak hrozné.

17.2.12, 20:29

jezdil jsem s dědovým renaultem19 a nikdy nebyl problém... ať byla závěj nebo ne...

17.2.12, 20:32
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

varok: o tomhle pripadu, co popisujes zrovna vim docela dobre a muzu porovnat felicii a oktavku...oktavka se bori, ale nelomcuje a neklouze do koleji, jede celkem tak nejak mekkce, ale musis porad jet, jak uz jednou zastavis a nemas cit, je problem se rozjet, protoze jak je ta svine tezka, je hned zaborena, takze ma klin pred kolem

felda jede porad a porad, klouze do koleji, musis korigovat volantem smer, musis vic tocit motor, aby se to prohrabalo, ale zase na druhou stranu, at zastavis nebo ne, porad to jede, je to lehky a jede to "po vrchu"

nevim co je lepsi, kdyz nejsi blbec, tak dokazes vyjet s obojim...ja jsem teda problem mel spis na ujetym snehu v kopci, nez v hlubokym :)

na hory jsem toho najezdil celkem dost (rad lyzuju a snowboarduju), kdyz je zima, snehu tady mame dost a rovina je tak asi akorat v pulce nasi ulice, nejsou to zadny 12° krpaly, ale proste kopce tady jsou a co si pamatuju, tak jsem zapad jen v tom prikope predloni...

chce to vcas radit, nejezdit jak paprda, aby ses zasekl o podlahu a chce to trosku umet korigovat volantem, mit cit, ze kdyz auto klouze do strany, tak natocit volant tak, aby to jelo rovne, ne aby jsi sneroval atd...podle me ridic, kterej jezdi dost, ne jednou za mesic, tak tohle umi uz druhou zimu...nejlepsi je trenovat, ale ne na parkovisti/letisti je tak se smeknout, pretacet to a v podstate jen hoblovat gumy, ale dat si tam treba kuzely nebo ja hodne jezdil po vesnici, trefit se smykem do vrat, projet zatacku tak, aby byla plynula ikdyz jedu vlastne celou dobu smykem (i treba nevynucenym rucni brzdou) a ne se zaseknout hned v prvni zaveji od radlice, projet zatacku pres rucku, pouzit kontra tak, aby to bylo plynuly, skoncil jsi zase na svoji strane a ne v protijedoucim cumaku atd...to se ti pak hodi do mesta ale i na bezny krizovatky...nekdy proste jedes tak, ze to na tom snehu jede porad rovne, tak zkusis rucku, ale musis to mit natrenovany tak, aby jsi vcas dal kontra a naopak ho zase vcas vratil, protoze to je taky dost dulezity, jinak jsi v hodinach nebo te to pekne rozkope po cely silnici...taky je docela dulezity zatahnout tu rucku vcas, naucit se tim autem trosku houpnout nez zatahnes rucku atd...treba deda bydli v takovym peknym esicku na navsi, je tam akorat louka s pomnikem, takze vidis vlastne do celyho toho esicka az na konec vesnice...dokazu tuhle "sikanu" projet favoritem a oktavkou tak, ze to v prvni zatacce rozhodim volantem, abych ji projel skoro powerslidem a zase to volantem hodim do druhy zatacky tak, ze tu uz projizdim krasne smykem a jedu krasne rovne a hlavne dostatecne rychle, abych vyjel ten kopec na hlavni silnici...za celou dobu nesahnu na rucku :)...pak je jeste umeni mit stesti, aby clovek ten kopec vyjel az na hlavni a trefil se do mezery aut (je tam videt na obe strany tak 500m, takze se to da rychlosti ukorigovat, jestlize tam nejede souvisla kolona) protoze jak v kopci zastavis, couves cca 700m az do ty druhy zatacky zminenyho esicka :)...je to sice blbost, ale kdyz jsme se o tomhle bavili na plese, dost lidi tam ma problem se tam vubec dostat a jezdi jinou cestou :)

edit: to rozhozeni ve smyku a spatnym natoceni volantu hrozi treba ted, kdyz jsou nektery fleky zachumeleny, ale treba v pulce je najednou asfalt...tobe jede zadek smykem a ty mas kontra, najednou se zadek zasekne o ten asfalt, ale ty mas porad kontra, takze vlastne vlitnes hnedle do svodidel nebo do skarpy, kdybys mel kola rovne nebo treba uz ve smeru zatacky (jako na zacatku zatacky) tak te to vytahne do cesty...proto jsem se naucil rovnat kola nebo uz pretacet kola zpet do smeru zatacky tesne pred dokoncenim smyku :) to je celkem hodne dobra pomucka....jinak, cerpal jsem tady http://knihy.abz.cz/prodej/horky-volant ... odni-jizdy a taky jsem dosti trenoval :) precist knizku nestaci, ale clovek si najednou uvedomi, co dela spatne a proc ho to auto vlastne zas az tolik neposloucha :)

17.2.12, 21:15
Profil ICQ

Tak jak mám jezdit v zimě mi popisovat Ondras nemusíš. Nějaký ten kilometr v zimě naježděný mám, jak se říká. Mě se jednalo spíše o tu prostupnost, jak jsem se ptal na začátku.
To jak jsi psal, že oktávka prostě pořád jede a nelomcuje sebou tolik, o to se mi právě jedná. Asi to je i váhou, oktávka a podobné těžší auta svoji vahou asi více drří ve stopě, zatímco favorit a felicie jsou lehké a tancují. S tím tedy asi nic neudělám.

18.2.12, 20:42

tancuji netancuji, podle me, kdyz to mas v ruce a v nohach, neni problem jet klidne s cimkoli...ja jel na snehu s tim i s tim (favo/okta) a nemel jsem problem zatim nikdy :)

ve stredu jedu do Maly Upy, tak uvidime, jak se s tim vyporadaj moje ruce, nohy, oktavka a tolik zatracovany Kleber Krisalp HP2 :) :-P

19.2.12, 01:29
Profil ICQ
Junior TW team

Jo, je to hodně o cviku, v KM jsme měli nádhernej velkej asfaltovej plac, bývalej buzer plac kasáren a tam se dalo pěkně řádit, jezdil jsem i s roomsterem autoškoly, teď tam je udělanej jakejsi park či co a každej je jenom nasranej, že to stálo tolik peněz, nikdo tam stejně nechodí a motorisky dvakrát, že tam nemožou blbnout.
Já zatim taky vše vyjel, ať s 309, nebo espacem, i s naloženým vozíkem oklo 1,5t do neprohnutýho kopca, na 309 máme sadu vraníků, na espace vzadu vloni kupovaný polaris 2, ve předu letos kupovaný polaris 3.
Asi dva roky zpátky napadl sníh a já jel ze školy s 309, zlín zasekanej, lidi šíleli, tak jsem to vzal zadem dědiname, kde se i jezdívala(jezdí?) barumky, v jednom kopci dolů je serpentína a v poslední zatáčce mi to krásně ujelo do příkopy :oops: , naštěstí břehy se svažovali pomalu a stačilo ostatní vystoupili a bez pomoci jsem vyjel, no jo s 309 jsem si zimu užíval víc.
Vloni s especem jsem jel tou samnou cestou, vyjet na kopec bylo ještě v pohodě, i když je to ta poslední cesta, kam silničáři jezdí, je to tak akorát aby se vynuli dvě auta, yjedu na horizont a už mi bylo jasný, že je zle, komplet kluziště a taky že je, jedou a hned se auto točí, pro mé štěstí, jsem v pravý okamžik zatáhl ručku, abych to stočil, jinak bych byl ve škarpě až do jara, zadní kola zůstala na hranici příkopy, čumák trochu proto kopci, ještě, že nás bylo v auta asi 6, tak se zatlačilo a vyjel jsem a couval jsem níž, kdy se dalo otočit

19.2.12, 09:31
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Hehe, zlatá 742ka...som včera pojazdil trochu po okolí a je to paráda - človek zastane v kopci na snehu a pekne sa pohne bez problémov...proste do kopca a na blbnutie je tá 742ka parádna...jo, pneu mám Nokiany, ale dosť staré (sa mi vidí, že ´96), dezén nejak 5-6 mm....

Megane 1,9D
AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97

19.2.12, 10:51
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další