Autor |
Zpráva |
Jiří Čech
Moderátor
|
Re: ETHANOL E85
A k čemu chceš zvyšovat oktanové číslo? Myslíš si, že to lépe pojede, pokud je na ten motor předepsaný N95? A kolik si myslíš, že má E85 oktanové číslo?
_________________ J.
Naposledy upravil Jiří Čech dne 23.5.12, 09:44, celkově upraveno 1
|
23.5.12, 09:28 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
Jiří Čech
Moderátor
|
Našel jsem hodnoty současného lihu v benzínu, hustota 0,794 a směšovací poměr 9,0:1... Při benzínu 0,75 a 14,7:1 mi vychází zvýšení spotřeby na čistý E85 o 49%... Možná to o něco klesne při správně nastavené ŘJ na toto palivo, ale tak maximálně o 5%... Vyplatí se tedy jezdit na E85? Při poměru 1:1 je to o cca 20% ... Někdo může namítnout, že na líh to lépe jede, motor má vyšší výkon atd., ale to platí jen a pouze pro plný výkon, na který nejezdíte stále, spíš jen tak asi 20% a méně kilometrů. Počítám-li benzín 35 Kč a 7 l/100 km, je to 245 Kč Počítám-li E85 24 Kč a 7 x 1,49 x 24 = 250,32 Kč... Počítám-li poměr 1:1, tedy o 20% vyšší spotřeba, tak (4,2 x 24) + (4,2 x 35) = 247,80 Kč... Kromě toho ne všude mají E85 za 24 Kč, viděl jsem už ceny na 26,90 Kč a benzín za 37 Kč i mimo Tank ONO... Závěr - ať tak či onak se při provozu na E85 či jeho směsi s benzínem nedá nic ušetřit. Spíš se to prodraží při častější jízdě k pumpě pro další palivo... Navíc komplikace, které líh v neupravených motorech hlavně v zimě přináší, skutečně od provozu na E85 odrazují... Takže jestli tady někdo píše, že mu to žere stejně, tak kecá jako když tiskne...
_________________ J.
|
23.5.12, 09:28 |
|
|
fatal
rejpal
|
Jiří Čech píše: A k čemu chceš zvyšovat oktanové číslo? Myslíš si, že to lépe pojede, pokud je na ten motor předepsaný N95? Je napsáno "min 95", třeba mu to prospěje... Chci to zkusit dlouhodobě (spotřeba, chování motoru) a nechcu tankovat MaxMotion nebo V-Power za 40Kč... Jiří Čech píše: A kolik si myslíš, že má E85 oktanové číslo? 105? 110? Taky nevím proč musí u E číslo značit něco jiného než u N... Jiří Čech píše: Takže jestli tady někdo píše, že mu to žere stejně, tak kecá jako když tiskne... Nebo mu jednotka třeba s nefunkční lambdou nebo špatným teploměrem dává pořád sytější směs a ani si změny paliva nevšimla?
|
23.5.12, 09:50 |
|
|
Jiří Čech
Moderátor
|
E85 znamená poměr benzínu a lihu, tedy 85% lihu a 15% benzínu... proto je to E a ne N... Oktanové číslo lihu je někde od 106 do 120 podle toho, jak se měří a kolik je v něm aditiv. Ale ve směsi s jiným palivem, než lihem, se nechová v klasickém matematickém poměru, jeho okt. číslo se mění. Tedy nedá se to tak jednoznačně určit jen podle procentuálního poměru obou paliv. Navíc se vždy zvýší spotřeba a přichází další rizika spojené s tím, že ne každý motor líh radostně papá...
Mám 1,8 TSI, který je přeplňovaný celkem fest a chce pouze N95 - a nikdy by mne nenapadlo tam nalít něco, co má vyšší oktany, protože ten motor se na vyšší oktany nepřizpůsobí, jen na palivo horší při poklesu výkonu a zvýšení spotřeby. Další zkušenost je s 1,6 FSI, který sice nebyl přeplňovaný, ale měl kompresní poměr 12:1 a chtěl minimálně N98. Naše baby na to jezdily a divily se, že jim to nechce jet a že to žere... Oficiální rozdíl na spotřebě byl 0,7 l/100 km, tak si spočítej, kolik na N95 při rozdílu 2 Kč na litru prodělávaly (6,5 a 7,2 l/100 km)...
_________________ J.
|
23.5.12, 10:16 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
jirko já osobně bych se do nějakých soubojů nepouštěl, je to fakt těžko záleží na moc věcech kondice motoru, akčních členech, rozprachu teplotě, každému to jede jinak a ještě se musí připočíst teorie strachu, pak pajcování na rúzných čerpačkách, já si třeba našel madarský benál prej má 8O oktanů + metanol i etanol, nějak nepoznám rozdál ale jsem fakt coural dávat motoru kládu to je prostě něco jako kdybych byl buzna nemyslitelné, ted jezdím s kolkou atv predátor 260 leju tam pořád do plné e85 z čsad veselí n mor a nic připadá mi to pořád stejné kolka stojí venku a na nádrž praží tak jesli je to tím nevím,
|
23.5.12, 19:55 |
|
|
Nepér
|
Jiří Čech píše: Milí popírači fyzikálních zákonů... Tento příspěvek by chtělo zvýraznit. Pravdivé a srozumitelné.
_________________ "Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"
|
23.5.12, 21:03 |
|
|
Jiří Čech
Moderátor
|
slovacek.milos píše: jirko já osobně bych se do nějakých soubojů nepouštěl, je to fakt těžko záleží na moc věcech kondice motoru, akčních členech, rozprachu teplotě, každému to jede jinak a ještě se musí připočíst teorie strachu, pak pajcování na rúzných čerpačkách, já si třeba našel madarský benál prej má 8O oktanů + metanol i etanol, nějak nepoznám rozdál ale jsem fakt coural dávat motoru kládu to je prostě něco jako kdybych byl buzna nemyslitelné, ted jezdím s kolkou atv predátor 260 leju tam pořád do plné e85 z čsad veselí n mor a nic připadá mi to pořád stejné kolka stojí venku a na nádrž praží tak jesli je to tím nevím, --------------- Asi o tom napíši nějaký článeček, ať se pořád neopakuji...
_________________ J.
|
23.5.12, 21:21 |
|
|
Nepér
|
A my, líná internetová generace, která je bez googlu v háji, už budeme jen rozesílat odkaz na "chytrý článek pana Čecha". Já jsem pro
_________________ "Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"
|
24.5.12, 19:31 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
dneska probehla montaz jednotky na E85 do Citroen C4 1,6i zezacatku se to projevovalo dobre ale pri skusebni jizde vyskocila hlaska "zavada FAP" coz me celkem prekvalpila i pobavila ale nakonec to byla chyba emisniho systemu a zacalo to hazet do nouzaku porad tvrdim ze jezdit bez jednotky je nejlepsi reseni
_________________ otec: Fobia Sedan HTP m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže
|
25.5.12, 19:30 |
|
|
big.jedla
|
pan Čech se očividně moc rád "poslouchá" pamatuju si na diskusi o hledně předního stabilizátoru z felicie do favorita a tam taky bylo popsáno asi 20stránek a co druhý příspěvěk byl od p. Čecha že to nemůže fungovat a že se ten člověk zabije, protože favorit a felicie jsou úplně jiná auta a proto se mu to převrátí na střechu a vybuchne hned v první zatáčce
_________________ Škoda Felicia 1.3Mpi/50kW/Cimbu chip, 7/96 http:\\jedla.kx.cz
|
26.5.12, 11:15 |
|
|
Jiří Čech
Moderátor
|
Neřiké... Jsem něco psal o tom, že to nemůže fungovat? Všechno funguje, ale jak, že...
_________________ J.
Naposledy upravil Jiří Čech dne 6.7.12, 21:24, celkově upraveno 1
|
26.5.12, 14:25 |
|
|
Marťas
|
Takže, na nádrž čistého E85 jsem nalej 532 km a pak jsem nabral zase doplna což bylo 36,82 litrů zas čistého E85. Prvních 180 km byla cesta v kuse mimo dálnici. Zbytek z těch 532 km bylo do práce a zpět a to vždy 22km 2pasažéři 22km 5 pasažérů. Takže mi vychází spotřeba 6,92l/100km. Startování se tak v polovině nádrže spravilo a teď to ráno chytá napoprvé. Možná je to tím že je venku teplo. Jinak auto fel 1,3mpi 40Kw. Uvidím jestli se spotřeba změní u druhé nádrže. Jinak jak jsem psal spotřeba na benzín jsem měl mezi 5,7-6,5l/100km u každé nádrže jinak. Dlouhodobá byla 6,3l/100km. Kdo nevěří, ať tam běží
|
27.5.12, 14:43 |
|
|
Jiří Čech
Moderátor
|
Dobře, dej nám pak vědět, koilik budeš mít spotřebu ve stejných podmínkách, tedy při jen cestách do práce a z práce...
_________________ J.
|
27.5.12, 14:58 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
[quote="Marťas"]T Startování se tak v polovině nádrže spravilo a teď to ráno chytá napoprvé. Možná je to tím že je venku teplo. líh má menší odparnost a jak je kosa ty starty jsou špatné, stačí aby na kapotu posvítilo a na drb chytne spravit to jde třeba přiléváním cyklohexanu, na starty je výbotný a to i pro naftové motory nastartuje i totální mrtvolu, problém kde ho sehnat tam kde jsem ho kdysi bral zvedli odběr na minimum 1OOO l
|
28.5.12, 05:35 |
|
|
Marťas
|
Miloši v jakém množství na nádrž jsi to tam lil (cyklohexan)? Našel jsem na netu litr za 100kč. Třaba na zimu by to bylo dobrý teď to natočím pokaždé to se nebojím.
|
28.5.12, 15:17 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|