Autor |
Zpráva |
manchman
|
Vzduchový filtr
Ahoj, mám jen dotaz ohledně sportovních vzduchových filtrů - kónických. Zajímal by mě Váš názor na jeho použití a "přidání" výkonu. V našem autě máme "sportovní", ale ten, co se dává do původního boxu, místo klasického papírového filtru. Myslíte, že opravdu po správném nainstalování (nasávání chladnějšího vzduchu - ne ohřátého z motorového prostoru) zvýší výkon a točivý moment?
|
5.7.12, 17:10 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
venda
|
Re: Vzduchový filtr
NE Na výkon ani točivý moment to nemá sebemenší vliv. Jedině snad, kdyby se nasadil místo extrémě "zasviněného" klasického. Jediné co změní je zvuk a právě díky tomu vzniká dojem, že to líp jede. "Znalci" budou tvrdit něco jiného, ale pokud to nekokážou objektivním měřením na brzdě, nebo alespoň seriózně teoreticky, tak pravdu nemají.
|
5.7.12, 18:18 |
|
|
manchman
|
No mně to přijde taky jako jediný efekt. Ale kamarád to má v 40 kw felině a podle mě mu to jede spíš hůř než líp. Navíc ten filtr má hned vedle motoru a nemá k tomu žádný kryt ani přívod chladnějšího vzduchu. Pořád ale říká, jak mu to jede a nikdo mu to nedokáže vysvětlit.
|
5.7.12, 18:43 |
|
|
Capricorn
|
Ehm... tyhle debaty o tzv. sportovních filtrech mi pokaždé připomínají chvíle před 10 lety kdy jsem ještě jako mladý 18 letý ucho nahodil ořezaný airbox a do něj jen klasickej papírovej filtr. A jakej jsem měl krásnej pocit že to pěkně táhne vocpodu.
_________________ Favo 135 (G)LX '93
|
5.7.12, 21:05 |
|
|
novysvet
|
manchman píše: No mně to přijde taky jako jediný efekt. Ale kamarád to má v 40 kw felině a podle mě mu to jede spíš hůř než líp. Navíc ten filtr má hned vedle motoru a nemá k tomu žádný kryt ani přívod chladnějšího vzduchu. Pořád ale říká, jak mu to jede a nikdo mu to nedokáže vysvětlit. Zdravím, hele pokud chcete do auta dát sportovní filtr, pak je potřeba také dát i sportovní zadní tlumič výfuku. Je to podobné, jako když se topí v klasickém kotli na tuhá paliva - když otevřu dvířka, začne mi to nasávat více vzduchu, rychleji hořet, ale pokud to nemá dostatečný odvod tepla, tak ho prostě přetopím. Já mám na Favoritu sportovní filtr K&N a zadní díl výfuku Soieta a žádný problém s tím není.
|
5.7.12, 21:19 |
|
|
venda
|
novysvet Proboha, kde jsi na takovou pitomost přišel? Srovnávat motor s kotlem? Je vidět, že toho o principu funkce zážehového (benzínového) motoru moc nevíš. Vzduchový filtr je v celé sací soustavě motoru až to poslední co by ji mohlo nějak ovlivnit.
|
6.7.12, 08:05 |
|
|
Jarda S.
Dřevák na focení, neumí ostřit
Příspěvky: 27227 Bydliště: Netolice největší prdel v republice
|
v teoretickej rovině je bavlněnej filtr schopen propustit víc vzduchu (víc bordelu), avšak motor nasaje nenom určitý množšví na který je spočítanej i originál filtr
_________________ Nissan Navara D40 Passat 96kw Felda 1.3BMM combi LPG ve stavu klinické smrti čeká na konec
|
6.7.12, 09:18 |
|
|
novysvet
|
venda píše: novysvet Proboha, kde jsi na takovou pitomost přišel? Srovnávat motor s kotlem? Je vidět, že toho o principu funkce zážehového (benzínového) motoru moc nevíš. Vzduchový filtr je v celé sací soustavě motoru až to poslední co by ji mohlo nějak ovlivnit. To nejsou pitomosti. Bavlněný filtr pustí do motoru více vzduchu, resp. kyslíku, který je nutný k hoření. Pokud se ho tam pustí více, začne to hořet více razantně a to teplo musí někam ven. Prot oje zapotřebí sportovní výfuk.
|
6.7.12, 12:56 |
|
|
venda
|
novysvet Zopakuj, nebo se spíš nauč fyziku pro základní školy. Stručně všeobecná odpověď už padla o příspěvek výš (Jarda S.). Odůvodnění by zabralo několik stránek, ale tohle je jasné a výstižné. Tvrzení, že se do motoru dostane díky bavlněnému superfiltru víc vzduchu, je ničím neodůvodněná pitomost, které je ovšem spousta lidí ochotná uvěřit.
|
6.7.12, 15:09 |
|
|
novysvet
|
Jarda S. píše: v teoretickej rovině je bavlněnej filtr schopen propustit víc vzduchu (víc bordelu), avšak motor nasaje nenom určitý množšví na který je spočítanej i originál filtr Především filtr nepropouští bordel ze vzduchu.Jednak je to bavlna o několika vrstvách a jednak je napuštěná olejem. Pokud se tam dostane nějaký bordel, tak se to na ten filtr "nalepí" a občas je ho třeba vyprat (hlavně neprofukovat kompresorem!) Bavlněný filtr ale není výrobcem doporučený a tudíž není s motorem a standartním výfukem dimenzovaný. A přebytečný vzduch tu spalovací teplotu zvedne. Kdo tomu nevěří, ať v zimě v kotli na tuhá paliva otevře v roztopeném kotli (např. Slokov, Dakon) spodní dvířka a uvidíte, jaký to bude "rachot" a jak teplota půjde rychle nahoru. Mimochodem tento způsob topení je výrobcem zakázaný,takže se nedá říci, že by ten přebytečný vzduch nic nedělal resp. neškodil. A v autě je to podobné. Pokud bych měl pocit, že mi auto s bavlněným filtrem jede hůř, tak bych ho: 1)vydělal a podíval se, jestli není znečištěný. 2)Pokud je, vyčistím ho. Pokud není dám tam zpět papírový a posoudím, jak to jede. 3)Pokud stále stejně blbě, může být X příčin, pokud lépe, dám tam sportovní výfuk a zpět bavlněný filtr a to by bylo, aby to nebylo.
|
6.7.12, 19:48 |
|
|
MOLSO
|
Ach bože Aky prebytocny vzduch ? do motora ziaden prebytočný vzduch nedostaneš (pokial nemáš turbo)
_________________ Draxo 105 L ... smädné kone Šporhelt 120L - samochodné približovadlo LPG
|
6.7.12, 20:30 |
|
|
venda
|
novysvet píše: Bavlněný filtr ale není výrobcem doporučený a tudíž není s motorem a standartním výfukem dimenzovaný. A přebytečný vzduch tu spalovací teplotu zvedne. Tak tohle už se komentovat nedá. Jen tak pro zajímavost si zkus někde zjistit proč a nač má benzínový motor škrticí klapku. Asi se tomu budeš dost divit.
|
7.7.12, 11:52 |
|
|
Billy Bob Bean
|
novysvet: Díky, už dlouho jsem se tak nezasmál. Porovnávej srovnatelné, takže si najdi pístový kotel na tuhá paliva a pak to dejme tomu srovnávej. Jinak se ještě podívej co je Lambda sonda a k čemu se u aut používá.
_________________ Felicia 1.3 LXi, 50kW, rv. 95
Výroba hlikových celosvařených motokufrů BEGR
|
7.7.12, 13:11 |
|
|
Kachnis
Moderátor
|
no porovnávat atmosférický kotel, kde komín vyvíjí oproti nasávanému vzduchu podlak max 10 Pa s pístovým motorem je síla, která mi snad i nohu vyléčí.. Ten bavlněnej filtr je to poslední co na motor pověsíš, když už ho jinak upravíš. Jeho propustnost je vyšší, to ano, ale motor běhá nahoru a dolu pořád stejně a tak si nasává vzduchu kolik potřebuje. Filtr jen klade nižší hydraulický odpor což u motorů, které používáš do nějakých 4000ot ten rozdíl snad ani nemůžeš poznat, používáš li otáčky vyšší, pak tam rozdíl najdeš, ovšem u upraveného motoru.. Měl jsem filtr K-N, průměrově pasoval na filtrbox 120ky a drobný rozdíl tam byl,ale byl tak drobný (na upraveném motoru), že než abych se babral s jeho údržbou, kupoval jsem si radši za 45korun filtr papírovej v kratších intervalech.. Mír a Škodu v duši..
_________________ 742 8ti modelů,2 Rapidy, Feliciaq, TAZ 1500, škoda ForMan,Felicia Š 742 Forever Team, htp never team,Zakladajici clen Klubu ostrych motoru Kdyz do sveta,tak s litinou.. http://kachnis.techsajt.cz
|
7.7.12, 16:47 |
|
|
Lamač
|
To su ale debaty.. Ak budem dávať nový papierový filter každý druhý mesiac,výkonovo som na tom rovnako a vždy lacnejšie ako s bavlneným... Poznám prípad,ked bavlnený filter za x tisíc v servise (kvôli inej oprave) jednoducho čorkli,dali papierový a majiteľ auta si to všimol až ked ho išiel po čase čistiť.Inač žiadnu zmenu nezaregistroval.Takže výkonový prínos je podľa mňa blízky,ak nie rovný nule.A finančný takisto.
_________________ Favo 135L,1990 http://jozo1009.rajce.idnes.cz/favo/ https://www.rajce.idnes.cz/jozo1009/album/favo-klima http://www.sptech.sk/
|
8.7.12, 18:00 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|