Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 17.11.24, 11:22

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 Vzduchový filtr 
Autor Zpráva

Příspěvek Vzduchový filtr
Ahoj, mám jen dotaz ohledně sportovních vzduchových filtrů - kónických. Zajímal by mě Váš názor na jeho použití a "přidání" výkonu. V našem autě máme "sportovní", ale ten, co se dává do původního boxu, místo klasického papírového filtru. Myslíte, že opravdu po správném nainstalování (nasávání chladnějšího vzduchu - ne ohřátého z motorového prostoru) zvýší výkon a točivý moment?

5.7.12, 17:10
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: Vzduchový filtr
NE
Na výkon ani točivý moment to nemá sebemenší vliv. Jedině snad, kdyby se nasadil místo extrémě "zasviněného" klasického.
Jediné co změní je zvuk a právě díky tomu vzniká dojem, že to líp jede.
"Znalci" budou tvrdit něco jiného, ale pokud to nekokážou objektivním měřením na brzdě, nebo alespoň seriózně teoreticky, tak pravdu nemají.

5.7.12, 18:18

No mně to přijde taky jako jediný efekt. Ale kamarád to má v 40 kw felině a podle mě mu to jede spíš hůř než líp. Navíc ten filtr má hned vedle motoru a nemá k tomu žádný kryt ani přívod chladnějšího vzduchu. Pořád ale říká, jak mu to jede a nikdo mu to nedokáže vysvětlit.

5.7.12, 18:43

Ehm... tyhle debaty o tzv. sportovních filtrech mi pokaždé připomínají chvíle před 10 lety kdy jsem ještě jako mladý 18 letý ucho nahodil ořezaný airbox a do něj jen klasickej papírovej filtr. A jakej jsem měl krásnej pocit že to pěkně táhne vocpodu. :oops: :lol:

5.7.12, 21:05

manchman píše:
No mně to přijde taky jako jediný efekt. Ale kamarád to má v 40 kw felině a podle mě mu to jede spíš hůř než líp. Navíc ten filtr má hned vedle motoru a nemá k tomu žádný kryt ani přívod chladnějšího vzduchu. Pořád ale říká, jak mu to jede a nikdo mu to nedokáže vysvětlit.

Zdravím, hele pokud chcete do auta dát sportovní filtr, pak je potřeba také dát i sportovní zadní tlumič výfuku. Je to podobné, jako když se topí v klasickém kotli na tuhá paliva - když otevřu dvířka, začne mi to nasávat více vzduchu, rychleji hořet, ale pokud to nemá dostatečný odvod tepla, tak ho prostě přetopím. Já mám na Favoritu sportovní filtr K&N a zadní díl výfuku Soieta a žádný problém s tím není.

5.7.12, 21:19

novysvet
Proboha, kde jsi na takovou pitomost přišel? Srovnávat motor s kotlem? Je vidět, že toho o principu funkce zážehového (benzínového) motoru moc nevíš.
Vzduchový filtr je v celé sací soustavě motoru až to poslední co by ji mohlo nějak ovlivnit.

6.7.12, 08:05
Dřevák na focení, neumí ostřit

v teoretickej rovině je bavlněnej filtr schopen propustit víc vzduchu (víc bordelu), avšak motor nasaje nenom určitý množšví na který je spočítanej i originál filtr

6.7.12, 09:18
Profil ICQ

venda píše:
novysvet
Proboha, kde jsi na takovou pitomost přišel? Srovnávat motor s kotlem? Je vidět, že toho o principu funkce zážehového (benzínového) motoru moc nevíš.
Vzduchový filtr je v celé sací soustavě motoru až to poslední co by ji mohlo nějak ovlivnit.

To nejsou pitomosti. Bavlněný filtr pustí do motoru více vzduchu, resp. kyslíku, který je nutný k hoření. Pokud se ho tam pustí více, začne to hořet více razantně a to teplo musí někam ven. Prot oje zapotřebí sportovní výfuk.

6.7.12, 12:56

novysvet
Zopakuj, nebo se spíš nauč fyziku pro základní školy. Stručně všeobecná odpověď už padla o příspěvek výš (Jarda S.). Odůvodnění by zabralo několik stránek, ale tohle je jasné a výstižné.
Tvrzení, že se do motoru dostane díky bavlněnému superfiltru víc vzduchu, je ničím neodůvodněná pitomost, které je ovšem spousta lidí ochotná uvěřit.

6.7.12, 15:09

Jarda S. píše:
v teoretickej rovině je bavlněnej filtr schopen propustit víc vzduchu (víc bordelu), avšak motor nasaje nenom určitý množšví na který je spočítanej i originál filtr

Především filtr nepropouští bordel ze vzduchu.Jednak je to bavlna o několika vrstvách a jednak je napuštěná olejem. Pokud se tam dostane nějaký bordel, tak se to na ten filtr "nalepí" a občas je ho třeba vyprat (hlavně neprofukovat kompresorem!)

Bavlněný filtr ale není výrobcem doporučený a tudíž není s motorem a standartním výfukem dimenzovaný. A přebytečný vzduch tu spalovací teplotu zvedne. Kdo tomu nevěří, ať v zimě v kotli na tuhá paliva otevře v roztopeném kotli (např. Slokov, Dakon) spodní dvířka a uvidíte, jaký to bude "rachot" a jak teplota půjde rychle nahoru. Mimochodem tento způsob topení je výrobcem zakázaný,takže se nedá říci, že by ten přebytečný vzduch nic nedělal resp. neškodil. A v autě je to podobné.

Pokud bych měl pocit, že mi auto s bavlněným filtrem jede hůř, tak bych ho:
1)vydělal a podíval se, jestli není znečištěný.

2)Pokud je, vyčistím ho. Pokud není dám tam zpět papírový a posoudím, jak to jede.

3)Pokud stále stejně blbě, může být X příčin, pokud lépe, dám tam sportovní výfuk a zpět bavlněný filtr a to by bylo, aby to nebylo.

6.7.12, 19:48

Ach bože :roll:

Aky prebytocny vzduch ? do motora ziaden prebytočný vzduch nedostaneš (pokial nemáš turbo)

6.7.12, 20:30
Profil ICQ

novysvet píše:
Bavlněný filtr ale není výrobcem doporučený a tudíž není s motorem a standartním výfukem dimenzovaný. A přebytečný vzduch tu spalovací teplotu zvedne.

Tak tohle už se komentovat nedá.

Jen tak pro zajímavost si zkus někde zjistit proč a nač má benzínový motor škrticí klapku. Asi se tomu budeš dost divit.

7.7.12, 11:52

novysvet: Díky, už dlouho jsem se tak nezasmál. Porovnávej srovnatelné, takže si najdi pístový kotel na tuhá paliva a pak to dejme tomu srovnávej. Jinak se ještě podívej co je Lambda sonda a k čemu se u aut používá.

Výroba hlikových celosvařených motokufrů BEGR

7.7.12, 13:11
Profil ICQ
Moderátor

no porovnávat atmosférický kotel, kde komín vyvíjí oproti nasávanému vzduchu podlak max 10 Pa s pístovým motorem je síla, která mi snad i nohu vyléčí..
Ten bavlněnej filtr je to poslední co na motor pověsíš, když už ho jinak upravíš. Jeho propustnost je vyšší, to ano, ale motor běhá nahoru a dolu pořád stejně a tak si nasává vzduchu kolik potřebuje. Filtr jen klade nižší hydraulický odpor což u motorů, které používáš do nějakých 4000ot ten rozdíl snad ani nemůžeš poznat, používáš li otáčky vyšší, pak tam rozdíl najdeš, ovšem u upraveného motoru.. Měl jsem filtr K-N, průměrově pasoval na filtrbox 120ky a drobný rozdíl tam byl,ale byl tak drobný (na upraveném motoru), že než abych se babral s jeho údržbou, kupoval jsem si radši za 45korun filtr papírovej v kratších intervalech..
Mír a Škodu v duši..

http://kachnis.techsajt.cz

7.7.12, 16:47
Profil ICQ YIM Zobrazit autorovy stránky

To su ale debaty.. :) Ak budem dávať nový papierový filter každý druhý mesiac,výkonovo som na tom rovnako a vždy lacnejšie ako s bavlneným...
Poznám prípad,ked bavlnený filter za x tisíc v servise (kvôli inej oprave) jednoducho čorkli,dali papierový a majiteľ auta si to všimol až ked ho išiel po čase čistiť.Inač žiadnu zmenu nezaregistroval.Takže výkonový prínos je podľa mňa blízky,ak nie rovný nule.A finančný takisto.

http://www.sptech.sk/

8.7.12, 18:00
Profil Zobrazit autorovy stránky
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další