Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 17.11.24, 11:56

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
 Favorit 135l (karburátor)motor za studena cuká 
Autor Zpráva

Příspěvek Favorit 135l (karburátor)motor za studena cuká
Zdravím.Mám problém se svým miláčkem.Po nastartování(po delší době přez noc nebo po celém dni stání)začne motor běžet nepravidelně ne že by třeba vynechával ale prostě cuká.To začal dělat až teď když přišli první mrazi.Tohle přestane dělat až když ho nějakou dobu na volno vytáčím(cca 3 minuty) a nebo to přestane dělat hned po rozjetí.Za jízdy běží naprosto ok a i při volnoběhu se problém už poté neobjevuje ani při opětovném nastavování během dne za studena.Motor je jinak ok.Nové rozvody,měnil jsem i palec v rozdělovači+víčko,kabely ke svíčkam a dokonce i svíčky.Jediné co mě ještě napadlo sitič nebo celý karburátor.Prosím o vaši radu opravdu už nevím co s tím,nechci mu takhle dávat za studena.

31.10.12, 09:38
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: Favorit 135l (karburátor)motor za studena cuká
podla mna nejaka haluz so syticom. preslapnes plyn pred tym, nez zacnes startovat studeny motor?

[H] Honda HR-V 4x4 r.v. 2000 - mula
Skoda 742 Forever Team

31.10.12, 09:40
Profil Zobrazit autorovy stránky

Jj.Sitič normálně aktivuju před nastartováním dvojitým lehkým sešlápnutím pedálu.Úplně normálně to nastartuje dokonce několik sekund normálně běží a potom to začne.

31.10.12, 09:48

Pravděpodobná závada bude nejspíš vadný objemový ovladač (Má za úkol ve dvou krocích pootevřít vzduchovou přívěru - první je ihned po startu studeného motoru a druhý ve spolupráci s termoventilem za cca 5-8 vteřin jinak dojde k zahlcení motoru palivem - motor se bude tzv. uchlastávat jelikož bude mít nedostatek vzduchu respektive kyslíku). Příznaky na to ukazují (závada se vyskytuje u většiny karburátorových Favoritů po cca 100 tis. km - někdy i dříve nebo později). Je to černé "ufo" vzadu na karburátoru do kterého vedou dvě hadičky (jedna z holendru pod škrtící klapkou a druhá z termoventilu). Zkouší se tak že se u studeného motoru aktivuje sytič tak aby přívěra nad I. komorou plně uzavírala vstupní hrdlo. Pak se z ovladače stáhnou obě hadičky. Na spodní vývod ("A") se nasune odpovídající hadička (nebo se použije stávající -musí ale těsnit !) tak aby jsi mohl použít pusu jako provizorní vývěvu a horní vývod ("B") se ucpe prstem. Vytvoříš podtlak a přívěra nad první komoru se musí pootevřít a vytvořit se mezera 2 mm mezi hranou klapky a stěnou hrdla. Cokoliv jiného je špatně... pokud nasaješ a přívěra se pootevře ale ihned uzavře je to špatně a membrána ovladače je děravá. Musí prostě zůstat pootevřená dokud nepovolí podtlak (sundáš jazyk z hadičky). Jakákoliv jiná zkouška není směrodatná a pouze takhle se dá s úplnou jistotou ověřit bezvadná funkčnost. Apropo můžeš zkontrolovat i termoventil - pokud zkusíš hledat najdeš popis jak vyzkoušet i jej.

31.10.12, 12:04

takto mi začalo podfukovať tesnenie pod hlavou, voda sa mi po vypnutí natlačila do valca a po štarte to chvíľu bežalo na 3 valce, postupne sa to zhoršovalo...

31.10.12, 19:31

Může být to máš pravdu Michale. Ale v tom případě by to mělo i další průvodní jevy. Myslím že není potřeba ho prozatím strašit. Pokud nikdo ještě nedělal karburátoru servis a výměnu základních věcí, které podlehájí opotřebení pak je dobrý aby začal u tohoto a pak postupoval dál. Ale samozřejmě uvidíme s čím přijde. Netvrdím s jistotou že to bude ono, ale osobně podle příznaků co píše bych jako prví šáhnul po Pulldownu. Faktem je že závada co popisuješ ty je tomu hodně podobná. :wink:

31.10.12, 19:59

Jo tak to vypadá na to co jsi mi napsal.Hadička A je opravdu dokonale prasklá.Prasklou část jsem odtranil a zkusil tedy nasát klapka se o ten kousek opravdu otevře ale stále to někde protahuje,zřejmě bude prasklá na více místech.Dnes koupím nové,vyměním a napíšu jak to dopadlo.Zatím díky moc za radu.

1.11.12, 09:53

však hej, najprv treba skúsiť tie jednoduchšie veci, kontrola neuškodí, ale skúsenosti mi ukázali kde každá oprava podobných symptómov nakoniec skončí...

3.11.12, 13:53

Tohle mi presne dela i muj favorit, ale jenom na benzin (na lpg ne) jakmile je zima tak studeny naskoci na 3 valce a po chvili se rozjede na ctyri.. Sytic jsem zde uz resil, funguje mi OK ale tohle to dela porad..

3.11.12, 15:59

Tak jsem hadičky vyměnil.Je už o poznání lepší.Je ale trochu děravá ta membrána.Dá se ta část nějak vyměnit nebo ne?Mam totiž ještě jeden karburátor tam to funguje ale naopak zase nevypne sitič.Poraďte prosím.

4.11.12, 10:02

ten pulldown ovladac tam je jisteny takovym kolikem ktery je potreba vyklepnout a pak jde v pohode vytahnout (musis ale nejdrive sundat airbox s filtrem a potom odsroubovat komoru bimetalu (nejak si poznac polohu)

4.11.12, 10:07

Vždyť je to tu všechno už několikrát popsaný viz např. tady... viewtopic.php?f=6&t=29820

4.11.12, 10:15
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 12 ]