FORMAN - Pod plynem problikava dobijeni
Autor |
Zpráva |
abernas
|
FORMAN - Pod plynem problikava dobijeni
Dobry den, tak jsem tady znova Vcera vecer se mi objevil takovy zvlastni jev. I kdyz jsem jel na 3 pod plynem, zacalo problikavat (a na chvilku se i naplno rozsvitilo) dobijeni. Po nejakem case to zase zmizelo. Ale udelalo to dvakrat za vecer, coz ve mne duveru nebudi. Poradte prosim, na co se mam zamerit? Mam Formana. Rikal jsem si, jestli alternator nebo civka nebo neco uplne jineho....
|
10.11.12, 09:13 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
MartinK72
|
Re: FORMAN - Pod plynem problikava dobijeni
Odskakují ti uhlíky, nebo je máš už příliš krátké a váznou.
|
10.11.12, 09:57 |
|
|
abernas
|
Uhliky kde? Alternator? Omlouvam se za blby dotaz, ale nejsem zrona elektrikar ani mechanik:-)
|
10.11.12, 12:38 |
|
|
Jarda S.
Dřevák na focení, neumí ostřit
Příspěvky: 27231 Bydliště: Netolice největší prdel v republice
|
_________________ Nissan Navara D40 Passat 96kw Felda 1.3BMM combi LPG ve stavu klinické smrti čeká na konec
|
10.11.12, 12:49 |
|
|
CROWACK
|
jo ta krabicka z toho linku je nasroubovana zezadu alternatoru.
_________________ "Now Kato, warm up the silver hornet!" | crowack@jabber.org
|
10.11.12, 12:54 |
|
|
MartinK72
|
Na zadním víku alternátoru je na dvou šroubkách regulátor napětí, vede od něj kablík do alternátoru. Tento kablík od altu odpoj, odšroubuj ty šroubky a regulátor vytáhni z altu. Uhlíky musí mít přesah víc než půl centimetru a nesmějí váznout. Také dotáhni tři matičky můstku na zadním víku alternátoru, občas se vibracemi povolí a začne kolísat napětí altu.
|
10.11.12, 16:30 |
|
|
varok
|
U některých typů regulátorů uhlíky vyměnit nejde. Ukazoval mi to jednou chlápek v obchodě s autoelektrem v ostravě. Jeden typ má ty drátky od uhlíků připájené na ty výstupní plíšky regulátoru a jeden typ to má přibodované. Teroreticky by to šlo připájet i tak, ale já bych to nedělal.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
10.11.12, 17:57 |
|
|
gokralik
|
Chyba nemusí být jenom v regulátoru. Taky se tou dírou podívej na sběrné kroužky (po nich právě jezdí uhlíky). Pokud mají už hlubokou drážku, nebo jsou vidět nerovnosti, jsou zralé na výměnu nebo přesoustružení. Nový regulátor nic nevyřeší, po pár tisících km bude sjetý znovu.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
10.11.12, 20:58 |
|
|
abernas
|
No, dobre je, ze vsichni pisete o alternatoru, takze se zamerim jen na nej. Az bude chvilka, mrknu na ty uhliky a uvidime. Dekuju vsem za rady
|
12.11.12, 07:34 |
|
|
Karátek
|
Typická závada uhlíků na 100%. Ale můžou být pouze znečištěné, což je malá pravděpodobnost, většinou se stává u nekvalitních uhlíků.
_________________ Škoda Favorit ELTRA 151 L PICK-UP Elektromobil. Rok výroby: 1992. Pohon: Trakční baterie. Napětí: 84 V. Kapacita: 180 Ah (C5). Výkon: 15,4 kW. Max. rychlost: 80 km/hod. Dojezd: Podle terénu, max. 80 km. Spotřeba: 20 až 25 kWh/100 km.
|
18.11.12, 09:44 |
|
|
abernas
|
Vcera jsem koupil presne ten regulator z odkazu vys. Dnes jsem vytahl ten stary. Kdyz jsem se dotkl dratku tak se utrhl konektor:-) Vlozil jsem novy regulator, nadsene ho prisrouboval, pripojil dratek, nastartoval a hodne se zklamal. Dobijeni svitilo porad. Rikal jsem si, ze je teda neco spatne. Regulator jsem teda pro jistotu jeste jednou vytahl, znovu namontoval, ale bez vysledku. Porad sviti dobijeni. Tak jsem vzal ten puvodni regulator, napajel znova konektor, namontoval a dobijeni nesviti. Vypada to vsechno ok. Uhliky jsou na tom tak, ze jeden je v pulce a druhy na tretine. Ale stejne bych radej namontoval ten novy s celymi uhliky. Nevite, proc ten novy nefunguje? Vsiml jsem si, ze ten puvodni ma napajenou nejakou soucastku kdezto ten novy nic takoveho nema. A vsechno je nytovane, takze asi nedokazu prehodit jen uhliky
|
20.11.12, 17:20 |
|
|
MartinK72
|
No jasně, máš tam jeden s těch starých reglerů, ty nové mají přehozenou polaritu uhlíků. Musíš altík přebudit: 1. Odpoj z altu kablík od kontrolky dobíjení. 2. Kusem nějakého vodiče spoj na pár sekund tuto svorku D+ se svorkou B+. Asi to trochu zajiskří, tak se nelekni. Hlavně dej pozor ať se na ten faston trefíš, spojit na altíku B+ s kostrou není nic příjemného 3. Vrať kablík od kontrolky zpátky. Po nastartování musí kontrolka zhasnout.
|
20.11.12, 17:45 |
|
|
abernas
|
A neslo by to napsat tak, abych to i ja pochopil? Vubec netusim jake svorky to jsou. A co se tim prebuzenim fyzicky stane? Nemuze se tim skratovanim neco jineho znicit? Jsem na to aute dost zavisly.
|
20.11.12, 18:01 |
|
|
MartinK72
|
Nic se nikde nezkratuje, pouze pustíš plný proud (asi 3A) do budícího vinutí a přepóluje se tak remanentní magnetismus kotvy.
Na zadním čele alternátoru jsou tři svorky. B+ je šroubová svorka, je připojená silným vodičem s akumulátorem. Potom tam jsou dvě nožové (faston) svorky D+ vedle sebe. Do té levé je připojen kablík regulátoru, do pravé vodič od kontrolky.
Ty uděláš pouze to, že zamontuješ nový regulátor, připojíš ho kablíkem do levé svorky D+, odpojíš vodič od kontrolky z té pravé svorky D+ a kouskem nějakého vodiče spojíš tuto uvolněnou svorku D+ alternátoru se šroubovou svorkou B+ alternátoru. Pár sekund podržíš a odpojíš tento pomocný vodič. Potom zase ten kablík od kontrolky zapojíš zpátky.
|
20.11.12, 18:21 |
|
|
abernas
|
Z jakeho pobledu beres ty D svorky? Kdyz se divam na namontovany altik zepredu tak regulator je zapojeny do toho zadniho a ten druhy (asi tedy ta kontrolka) je zapojena do predniho.
|
20.11.12, 19:34 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|