Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 21.11.24, 21:09

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 Vyměňte ložiska převodovek vstupní hřídele 
Autor Zpráva

Příspěvek Vyměňte ložiska převodovek vstupní hřídele
Chtěl bych vědět jaké nástroje a díly potřebuji vyměnit obě ložiska vstupního hřídele když jsem odstranit převodovku z auta. Veškeré fotografie, video nebo radu z předchozího převodovky opravy bude velmi ceněn. Moje auto je Felicia 1.3 s karburátorem od roku 1997. Myslím že je velmi podobný Favorit převodovkou s výjimkou nějaké posílení krytu.

--------------
I would like to know what tools and parts I need to replace both input shaft bearings after I remove the gearbox from the car. Any photo, video or advice from previous gearbox overhaul will be very much appreciated. My car is Felicia 1.3 with carburettor from 1997. I think it is very similar to Favorit gearbox except some reinforcement of the housing cover.

18.12.13, 18:16
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: Vyměňte ložiska převodovek vstupní hřídele
V roce 97 proběhla modernizace převodovky, kdy se změnila ložiska na vstupní hřídeli. Starší provedení je totožný s favoritem a jsou tam kuželíkový ložiska, kterých při výměně musíš podložkami nastavit správnou vůli. Vůle by měla bejt 0 až 0,06 mm, tedy prakticky bez vůle, ale hřídel se musí lehce otáčet.

Novější provedení má zakrytý kuličkový ložiska, kde se vůle nenastavuje.

Výměna ložisek samozřejmě předpokládá převodovku rozebrat.

Vzhledem k ceně použitých převodovek, bych se na opravu vykašlal a koupil bych jinou.

18.12.13, 20:47

Ostatní starý převodovka bude mít stejný problém jako já. Dvě ložiska nestojí příliš mnoho a práce je zdarma, protože budu dělat opravy. Chci jen vědět, co extraktory, lisy a měřicí přístroje jsou nutné odinstalovat a pak nainstalovat ty ložiska.

----------
Other old gearbox will have the same problem as mine. Two bearings don't cost too much and the labor is free because I will do the repair. I only want to know what extractors, presses and measurement instruments are necessary to uninstall then install those bearings.

18.12.13, 21:37

A co máš konkrétně za problém?
Tyto převodovky jsou celkem odolný a bezproblémový. Pokud bude mít do nějakejch 150 - 200 tkm nic ji nebude.
Na demontáž a montáž převodovky nepotřebuješ žádný speciální nářadí.
Při výměně ložisek je největší problém to nastavení správný vůle těch kuželíkových ložisek.
Konkrétně to znamená, že přelisuješ ty ložiska a převodovku smontuješ pouze s tou vstupní hřídelí a budeš postuným přidáváním podložek pod vnější kroužek ložiska blíž u spojky zkoušet dosáhnout správný vůle. Ta musí bejt neznatelná ale hřídel se musí lehce otáčet. Čeká tě tedy několikaterý smontování a rozmontování skříně a výměna těch podložek než se trefíš do správný vůle.

18.12.13, 22:05

Převodovka má ten hlasitý zvuk když je zima. Vím že to je častý problém u Felicie. Hluk je velmi vysoká na konci převodovky kde je 5. rychlostní stupeň. Hluk se zastaví když jsem stiskněte spojku (vstupní hřídel se neotáčí) nebo když je převodovka se zahřívá. Hluk je nejhlasitější v zimě. Vytáhl jsem kryt 5. rychlostní stupeň a M22 matice je těsný takže co jiného může dělat ten zvuk? Ložiska. Moje auto je 115,000 km.

Můžu udělat video zítra a pošlete ji na YouTube slyšet že hluk a vidět kde to přichází.

------------
The gearbox has that loud noise when it is cold. I know it is a common problem for Felicia. The noise is very loud at the end of the gearbox where it is the 5th gear. The noise stops when I press the clutch (input shaft is not spinning) or when the gearbox gets warm. The noise is loudest during winter. I took out the cover of 5th gear and the M22 nut is tight, so what else can make that noise? The bearing. My car has 115.000 km.

I can make a video tomorrow and post it on YouTube to hear that noise and to see where it's coming from.

18.12.13, 22:49
Dřevák na focení, neumí ostřit

měl sem to samý převodovka hvízdala jak na zpátečku, vyřešeno výměnou za jinou ...

18.12.13, 23:44
Profil ICQ

Hluk z mého převodovky není hvízdání, je to jako čas od času něco uklouzne a pak to zní, jako byste míchat šroub v kovovém kbelíku.

-------------
The noise from my gearbox is not a whistling, it is like from time to time something slips and then it sounds like you stir a bolt in a metallic bucket.

19.12.13, 00:00

to mi dělalo těsně předtim, pak jsem rozebral a znovu složil 5. převod a už jenom hvízdala ...

19.12.13, 00:46
Profil ICQ

masster64 píše:
Hluk z mého převodovky není hvízdání, je to jako čas od času něco uklouzne a pak to zní, jako byste míchat šroub v kovovém kbelíku.

-------------
The noise from my gearbox is not a whistling, it is like from time to time something slips and then it sounds like you stir a bolt in a metallic bucket.

Tohle to ale výměna ložisek neodstraní. Chrastění převodovky na volnoběh je částečně její vlastnost. Taky si musíš uvědomit, že i když máš neutrál, tak kola 1. až 4. stupně se stále otáčí - točí se na hnaným hřídeli. A to je většinou příčina chrastivýho zvuku.

19.12.13, 16:32

Podle vás. Felicia s 0 km (nové z výroby) z převodovky že hluk chrastítko v zimě do motoru a převodovky se zahřeje. Pochybuji že to moc.

Budu nahrávat video protože mluvíme o různých věcech. Doufejme, že někdo pozná hluk a bude mi říct jak opravit převodovku. Nemohu koupit z druhé ruky převodovku protože všechny Felicie v vrakoviště mají přes 250,000 km a jsou nezdravé.

--------------
According to you. a Felicia with 0 km (new from factory) made that gearbox rattle noise in winter till the engine and gearbox get warmed up. I doubt it very much.

I will record a video because we're talking of different things. Hopefully somebody will recognize the noise and will tell me how to repair the gearbox. I can't buy a second hand gearbox because all Felicias in scrap yards have over 250.000 km and are junk.

19.12.13, 21:36

20.12.13, 15:22

Jo přesně tenhle zvuk někdy ty převodovky dělávají.... Klidně ji můžeš rozebrat, ale na nic nepřijdeš - ložiska to na 99% nebudou.

Co tam je za olej a kdy byl naposledy měněnej?

Na služebáku (felda picup 1.9D) mi to taky takhle chrastilo mělo to asi 220 tkm. Vyměnil se olej za předepsanej 75W- a o hodně se to zlepšilo.
Už tam přibylo dalších 200 tkm , má tedy 420 tkm a převodovka stále drží...

Ten zvuk dělá to jak se kola 1. až 4. stupně unáší na hnaným hřídeli a je hustej olej. Taky je třeba si uvědomit, že pro mazání převodovky se využívá čerpacího účinku velkýho kola rozvodovky.
To se ale točí jen když se jede, takže při stojící autě je mazání slabší.

20.12.13, 16:41

tohle neřešit, nehledej problém kde nejni

20.12.13, 16:52
Profil ICQ

Jardak
Oleju w skrzyni biegów jest 75W90 GL4 najlepiej udało mi się znaleźć dwa miesiące temu. Miałem nadzieję, że hałas zniknie, ale to jest to samo. Starší auta dělat hlasitější zvuk. Auto mého přítele (Felicia 1.3 GLX z roku 1996, 230000 km) zní to jako že je všechno rozbité uvnitř a pak po 10 minutách hluk je pryč.

To chápu váš názor je, že bych to měl nechat, jak to je a co není pokusit se ho opravit. Já respektuji váš názor, ale můžete mi znovu říct, jaké části se nosí? Je jasné, že nová převodovka neměl suchý zvuk. V krátké době jsem se probudil své sousedy v dopoledních hodinách v zimním období, kdy jsem se nastartovat auto ... :D

--------------
Jardak
The gearbox oil is 75W90 GL4 the best I could find two months ago. I hoped the noise will disappear but it is the same. Older cars make a louder noise. The car of my friend (Felicia 1.3 GLX from year 1996, 230000 km) sounds HORRIBLE, like there is everything broken inside, then after 10 minutes the noise is gone.

I understand that your opinion is that I should leave it as it is and to not try to repair it. I respect your opinion, but can you tell me again what parts are worn? It is clear that a new gearbox had not such noise. In short time I will wake up my neighbors in the morning during winter when I will start the car... :D

21.12.13, 00:55

new oil 75W90 api GL4+

21.12.13, 16:26
Profil ICQ
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další