Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 17.11.24, 17:31

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 Poblikávání kontrolky mazání 
Autor Zpráva

Příspěvek Poblikávání kontrolky mazání
Ahoj,
Potřebuji si hlavně jen ověřit, zda mám správné tušení. Popíšu co se mi děje aby jste to mohli porovnat s vašimi případnými zkušennostmi: Jednoho krásného dne jsem se rozjel a všiml jsem si, že blikla a hned zhasla kontrolka mazání. Říkal jsem si co to je, možná jen nějaká chujovina a jel jsem dál. Pak jsem ale projel zatáčku a při náklonu auta se kontrolka mazání objevila zase - to už mi došlo že bude něco v nepořádku a tak jsem zastavil a zkontroloval kolik tam mám oleje. Zjistil jsem že tam nemám žádný. Dojel jsem teda nouzově domů, klepajíce se strachy že se zadře motor a nechá mě to někde ve štychu. Cestou se dělo to samé, občasné bliknutí kontrolky mazání, hlavně při náklonu v zatáčkách, mizející při prošlápnutí plynu.

Mám Felicii, 1.3 r.v.1996 LPG

Domnívám se tedy že jsem asi někde ťuknul olejovou vanu, a olej mi vytekl, případně je chyba v tom šroubu u vany. Neuvědomuju si, že bych si někdy v poslední době klepnul nějak výrazně do spodku od auta, ale nevylučuju to. Jezdím dost a najíždím na obrubníky když parkuju atd. Nejhorší by asi bylo kdyby to někde ruplo přímo v motoru. Nejsem si jist, zda by to chování bylo pak jinačí než u prasknutí u vany. Taky by mě zajímalo kolik by jste odhadovali cenu servisní opravy tohohle problému, případně na co si dát bacha abych nebyl napálen (i když to je asi těžko říct) :). Předem děkuji těm, kdo se podělí o jejich zkušennosti s tímto problémem.

15.1.14, 19:06
Pspvek Reklama

Příspěvek 
Na kolena, na kolena, na kolena, jé jé jé... to je tak těžké se sehnout a podívat se, jestli je vana proražená? Jestli bude, tak bude komplet ocákaná od oleje. Pokud bude vypadat OK, nalej olej a sleduj, jestli někudy nekape (nejlépe si dát pod motor čistou vaničku, kdyby to odněkud začalo téct, ať zbytečně nevyteče nový olej na zem). Pokud nic, projeď to, zkontroluj hladinu oleje.

Ta měrka oleje má "blbuvzdornou ochranu" a motor je ještě schopen mazat, i když je olej hluboko pod ryskou. A když motoru dojde olej, začne vydávat i docela dost jasné zvuky o tom, co se v něm děje.

Oprava je jednoduchá. Pokud bude olejová vana opravdu zničená, tak kup novou, nebo sežeň na vrakáči jinou. Kup těsnění a s malou gola sadou provedeš výměnu. Je tam 17 nebo 19 (nepamatuju si přesně) šroubů. Dotahuje se to od prostředního šroubu dokola až ke krajním. Pro jistotu to po utáhnutí přejedeš ještě jednou, většinou jsou šrouby, co se dotáhly jako první trochu povolené.

15.1.14, 19:22

Příspěvek Re: Poblikávání kontrolky mazání
vana taky mohla proreznout
pokud to bude blikat i když tam bude oleje dost, začni shánět novej motor...

15.1.14, 19:27
Mistr mechanik

pokud nemáš louže pod motorem tak ti olej motor žere, sereš na to jen jezdíš nic nekontroluješ a pak si vylepený že ti bliká kontrolka mazání :oops:

15.1.14, 19:43

Děkuji za odpovědi. No on je problém v tom že já s tou feldou jezdím pracovně a stalo se mi to dneska když už bylo šero a bylo prd vidět. Takže teď z toho mám akorát ještě nervy že jsem zase jednou nemohl dokončit směnu a jsem nasolený z toho že do toho krámu budu zase investovat. Ale myslím že skutečně byla ta vana ocákaná, koukal jsem na to při svitu umělého osvětlení, nevím ale jestli od oleje, bylo přece jen mokro, ale nebyla ocákaná rovnoměrně což by asi něčemu napovídalo.

Že to mohlo proreznout je taky možnost. Jako "Filckář" se se rzí peru jako s ďáblem, a na spodek je teď moje auto dost chabruz. V dubnu jedu na technickou, tak jsem si to chtěl do té doby zařídit. Ten motor, to by mě asi hodně finančně bolelo. Bože dej ať mám trochu štěstí v tomhle neštěstí :)

15.1.14, 19:47

Nemůžu samozřejmě vyloučit že by mi motor olej žral, ale je možný že by to začal dělat náhle ? Někdy v říjnu jsem olej měnil a za měsíc když jsem se díval, tak ho tam bylo pořád dokonce mírně nad maximem (taky jsem tam zbytečně chrstnul celej pětilitrovej kanystr). No, tam co parkuju se skutečně olejové skvrny objevovaly, ale chybně jsem tomu nepokládal důraz, jelikož to bylo v Praze, kde je fluktuace aut vysoká a tak to mohlo být kohokoliv. Normálně nejsem Pražák, ale jsem nucen v Praze pracovat. Je teda dost možné že to bylo moje..

15.1.14, 19:53
Mistr mechanik

vcelku jednoduché na údržbu sereš jen jezdíš nic víc,

u starí káry aspon jednou za týden se musí otevřít víkomotoru a skontrolovat provozní kapaliny :oops:

15.1.14, 20:08
Pan Kapitán

Jak zkontrolovat? Staci sledovat teplotu vody a zhasinani kontrolky oleje při startu a poznáš kdy ma kde sucho. ;-)

Edit: Mimochodem, dojet nouzove bez oleje je pekna kravina, to je o hodne lepsi se stavit na benzince, ten litr koupit a nalejt ho tam.

Cvokárium: Youtube Instagram

15.1.14, 23:59
Profil ICQ YIM

Presne ako napísal Viky, dôjsť nasucho je hm....pekná kravina je slabé slovo...nehnevaj sa, ale prosíš Boha, aby pomohol a ty urobíš takú pikačovinu :-(

Megane 1,9D
AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97

16.1.14, 09:22
Ignorant pravidel

jezdil do dilny favorit, jednou dojel ze mu uz delsi dobu sviti kontrolka oleje, kouknem a mel tam mozna 0,5 litru, olej sme vymenily a auto jeste par let jezdilo :P

16.1.14, 13:13
karosář

Tohle téma mi silně připomíná tu blondýnu, co si šla do mototechny koupit ,,tu tyčinku na měření oleje ve větší velikosti, protože ta stará je asi už opotřebená a na olej nedosáhne..,, :roll: :roll:

škoda 110R 1977 152tk
škoda felicia 1.3MPi 255tk+1.3 MPi Kombi LPG 444tk
OctaviaII 1,9tdi 462tk

16.1.14, 13:52
Ignorant pravidel

tak nejak :P

16.1.14, 13:56

Tak isto do servisu najprv ženská volala že jej svieti čajník a že dôjde.Známeho nenapadlo,že čo je to ten čajník (takú blbosť ešte nepočul).Zostala visieť na pol ceste.Fabia 1.4.Motor šiel do prdele.

http://www.sptech.sk/

16.1.14, 15:47
Profil Zobrazit autorovy stránky
Ignorant pravidel

nebo jeste aladinova lampa :lol:

16.1.14, 16:13

Tak já si uvědomuju že jsem na auta lempl a teprv se musím spoustu věcí naučit, k tomu nepotřebuju aby mi někdo mával před očima svým egem. Kdybych byl všeuměl tak bych se neptal :wink: A jestli se ještě chcete pobavit, tak se v servisu zjistilo že to bylo celý tím, že jsem si příliš utáh olejový filtr který mi po dvou měsících dočista křápnul.

17.1.14, 13:45
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další