Re: Kontrolka stavu chladíci kapalyny a ostřikovače do feldy
Vidíš couvá se s tím úplně normálně - dáš zpátečku a jedeš kam chceš

všechno ostatní už se přizpůsobí samo
varok píše:
Když už řešit problém s nedostatkem chl. kapaliny, dal bych raději nějaký obvod, který by při přehřátí motoru začal pískat, né jenom kontrolku. Samozřejmě s určitou rezervou, tedy např. 105°C, ať se stačí reagovat. Motor se myslím dokáže přehřát až po 120°C chl. kapaliny, ne? Za normálních podmínek teplota chl. kapaliny na těch 105°C nevyleze, nebo ano?
Se Žofinou - Škodou 110L - jsem jednou za šílených veder přes 35°C jel z Chebu do Prešova, na D1 pootevřená kapota, puštěný topení, běžná rychlost i teplota 120 a motor vpoho.
Akorát mi cestou zpátky vylítl klíňák od ventilátoru, kterej jsem zapomněl vyměnit a sejmul i druhej klíňák od vodní pumpy a altíku. Nebejt toho tunelu mezi motorem a zadnim kufrem, tak jsem to uškvařil - ale jak se to začlo v mžiku vařit, šla pára tim tunelem přes topení do kabiny, takže jsem nasál fridexovej ozón, mrknul na kontrolku dobíjení a na splašenej teploměr, dupnul na spojku a vypnul zapalování. Klíňáky a flašku s vodou jsem na štěstí vozil s sebou, zbytek vody jsem dolil u benzínky.
Jen dodám, že i když jsem teploměr furt sledoval, tak tohle očima člověk prostě neuhlídá, takže ta akustická signalizace přehřátí by vážně nebyla k zahození. Ale dal bych jí tak minimálně na 110°C na 105°C se teplota dostane dost snadno (i když jak u čeho), navíc plné otevření třeba Favoriťáckého termostau je tuším také až někde přes 100°C.
Teď si vybavuju, že Fabka na mě při poklesu hladiny chladící kapaliny zapiští - zjistil jsem to při výměně, jak po otevření termostatu vylítla nahoru bublina, co byla před termostatem, klesla hladina a hned to zahulákalo.