| Autor |
Zpráva |
|
gokralik
Registrován: 28.12.07, 16:31 Příspěvky: 11976 Bydliště: Český Těšín
|
 Re: Spojka na odchodu?
Kluci z Paky píše: Tak postup je popsán v servisní příručce krok za krokem. Já taky začínal s autem před panelákem, opravy všeho druhu včetně výměny motorů. Jsou to dost těžké podmínky, když je zvládneš, tak v jakýchkoliv lepších podmínkách je to švanda. Povolit matice poloos na středu kola, vyhodit spodní čepy z těhlic, vyklepnout čepy řízení, vypustit olej z převodovky, vytáhnout poloosy z převodovky, dát tam hadici místo nich, odpojit táhlo řazení, odpojit náhon tachometru,odpojit aku+odpojit káble od startéru, podložit motor / za vanu přes gumu/, rozdělat silentblok převodovky, rozdělat šrouby motor x převodovka a převodovku vytáhnout ven. SNAD jsem na nic nezapoměl. Čepy řízení rozhodně není třeba "vyklepávat" (WTF? Už jsi někdy zkoušel vyklepnout čep řízení?). Stejnětak není třeba povolovat matice poloos. Ty sice potom překážejí, ale potřeba to není. Startér je lepší demontovat ještě před převodovkou. Ta potvora je dost těžká i bez něj.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
| 15.6.14, 11:44 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
CROWACK
Registrován: 4.3.07, 22:36 Příspěvky: 10254 Bydliště: kósek vod Jevička
|
on určitě myslel kulový čep ramene, aby se mu lépe demontovala poloosa, podle mě taky zbytečnost, ale nezkušenému to zvětší manévrovací prostor...
_________________ "Now Kato, warm up the silver hornet!" | crowack@jabber.org
|
| 15.6.14, 12:09 |
|
 |
|
gokralik
|
Ne, přímo tam zmiňuje jak kuláky, tak čepy řízení. A bez vyklepnutí kuláků z těhlic to už musí být dost hárdkór ne?
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
| 15.6.14, 13:11 |
|
 |
|
Kluci z Paky
Vývojář
Registrován: 27.3.14, 23:26 Příspěvky: 3834 Bydliště: Nová Paka, okres Jičín
|
gokralik píše: Kluci z Paky píše: Tak postup je popsán v servisní příručce krok za krokem. Já taky začínal s autem před panelákem, opravy všeho druhu včetně výměny motorů. Jsou to dost těžké podmínky, když je zvládneš, tak v jakýchkoliv lepších podmínkách je to švanda. Povolit matice poloos na středu kola, vyhodit spodní čepy z těhlic, vyklepnout čepy řízení, vypustit olej z převodovky, vytáhnout poloosy z převodovky, dát tam hadici místo nich, odpojit táhlo řazení, odpojit náhon tachometru,odpojit aku+odpojit káble od startéru, podložit motor / za vanu přes gumu/, rozdělat silentblok převodovky, rozdělat šrouby motor x převodovka a převodovku vytáhnout ven. SNAD jsem na nic nezapoměl. Čepy řízení rozhodně není třeba "vyklepávat" (WTF? Už jsi někdy zkoušel vyklepnout čep řízení?). Stejnětak není třeba povolovat matice poloos. Ty sice potom překážejí, ale potřeba to není. Startér je lepší demontovat ještě před převodovkou. Ta potvora je dost těžká i bez něj. Né ty vole, nikdy jsem čepy nedemontoval. Jsem jen teoretik, kterej se na auto jen dívá......  Jo myslel jsem čepy řízení, je to pak lepší práce, já dávám poloosy vždycky pryč. Lepší prostor.Aspoň pak není těhlice není vázaná na řízení. Bez vyhozených kuláku si to Crowacku moc představit neumím, ale proč ne, to jsem nezkoušel, třeba to jde. A speciálně pro tebe Gokralík- čepy řízení jdou v pohodě vyklepnout, ale nemlátíš do čepu, ale do oka čepu na těhlici a ten kloub ti prostě vyjede... Ne vždy mám po ruce stahovák a tohle je plnocenná náhrada. Jen musíš dát bacha, abys neprosekl prachovku čepu. A pokud nevěříš nebo nechápeš,jak na to, tak ti snad zítra natočím video. A nebo si to někdy zkus. Hlavně do toho nesmíš ťukat hodinářským kladívkem 
_________________ Renault Megane II combi 1.6 16V '05 Ex auta: Renault Megane I Grandtour 1.4 16V '03 Peugeot 106 1.1 '02 Fáčko 136L '89 Bělouš Š Felda 1.3 MPI Color line '99 Lentilka Š Felda 1.3 MPI Combi '97 Fáčko 1.3 Lxi '93 Š 120 LS '78 Beruška
|
| 16.6.14, 20:36 |
|
 |
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
v jedné dílně jsem viděl něco co jste neviděli, sdělají jen šepy v ramanech vysunou převodovku a přetočí ji dolů a visí na poloosách , přehodí spojjku otočí převodovku a zasunou odborník žasně laik se diví 
|
| 16.6.14, 20:48 |
|
 |
|
Kluci z Paky
Vývojář
|
Tohle jsem ještě Miloši neviděl, ale už jsem o tom slyšel... Zajímavý nápad.
_________________ Renault Megane II combi 1.6 16V '05 Ex auta: Renault Megane I Grandtour 1.4 16V '03 Peugeot 106 1.1 '02 Fáčko 136L '89 Bělouš Š Felda 1.3 MPI Color line '99 Lentilka Š Felda 1.3 MPI Combi '97 Fáčko 1.3 Lxi '93 Š 120 LS '78 Beruška
|
| 16.6.14, 20:52 |
|
 |
|
Jarda S.
Dřevák na focení, neumí ostřit
Registrován: 19.7.06, 20:40 Příspěvky: 27259 Bydliště: Netolice největší prdel v republice
|
_________________ Nissan Navara D40 Passat 96kw Felda 1.3BMM combi LPG ve stavu klinické smrti čeká na konec
|
| 16.6.14, 21:42 |
|
 |
|
Kluci z Paky
Vývojář
|
Koncert 
|
| 16.6.14, 21:51 |
|
 |
|
gokralik
|
Kluci z Paky: Neříkám, že to nejde, ale je to prostě makačka a úplně zbytečná. Však když máš vyhozenou těhlici z ramene, lze poloosu úplně jednoduše vytáhnout i bez demontáže čepu řízení. Ale tak tvůj boj.
|
| 16.6.14, 22:31 |
|
 |
|
Jarda S.
Dřevák na focení, neumí ostřit
Registrován: 19.7.06, 20:40 Příspěvky: 27259 Bydliště: Netolice největší prdel v republice
|
vyndavat čepy řízení je zbytečná práce
_________________ Nissan Navara D40 Passat 96kw Felda 1.3BMM combi LPG ve stavu klinické smrti čeká na konec
|
| 16.6.14, 23:15 |
|
 |
|
Kluci z Paky
Vývojář
|
Pánové, není úplně od věci ty klouby rozdělat, těch 5 minut navíc max. vás nezabije. Já u toho vždycky hezky zkontroluju vůle kloubů a když je potřeba, tak se zrovna dá nový kloub. Samozřejmě, že vůli v kloubu poznáš i bez demontáže, ale pokud je kloub jen načatý, tak bez demontáže to nemusíš poznat, nejvěrnější hodnocení je při rozdělaném kloubu. Navíc není potom po letech takový kloub problém rozdělat.... Ale když se snažíte ušetřit těch 5 minut, tak pak se tady množí dotazy typu- něco mi klepe na nápravě, čím by to mohlo být, pak tady různě na dálku léčíme jako šamani a přitom úplně zbytečně. A největší prdel je v tom, že pak ten kloub jdeš měnit samostatně a strávíš u toho více jak těch 5 minut /zvednout, kolo dolů, rozdělat.........../ Jinak já tady taky nehnípu do toho, že vyndávat startér je úplně zbytečná věc.... Nižší hmotnost-tak si dám větší svačinu, plivnu do dlaní a jdu na věc.... Tak teď už znáte můj náhled na věc, dělejme si to každý podle svého.
|
| 17.6.14, 06:01 |
|
 |
|
Kluci z Paky
Vývojář
|
 Re:
gokralik píše: Čepy řízení rozhodně není třeba "vyklepávat" (WTF? Už jsi někdy zkoušel vyklepnout čep řízení?). gokralik píše: Neříkám, že to nejde, ale je to prostě makačka a úplně zbytečná. Však když máš vyhozenou těhlici z ramene, lze poloosu úplně jednoduše vytáhnout i bez demontáže čepu řízení. Ale tak tvůj boj. Nezlob se na mě, ale podle tvé reakce jsi o možnosti vyklepnout čep řízení 1 ranou kladiva /někdy 2/ vůbec nevěděl. A věř mi, že to taková makačka není. Protože kdyby tohle byla makačka, tak se radši na všechno vykašlu a nic radši dělat nebudu.
|
| 17.6.14, 06:14 |
|
 |
|
gokralik
|
Asi jsi ještě neměl pod rukou auto s čepy řízení krásně zarezlými a dorvanými ne na předepsaných 24 Nm, ale na krev.  Věř mi, že i se stahovákem to byla makačka a bál jsem se, aby to přežil. Hele promiň, ale pořád je to blbost. Asi jako kdybys doporučoval při výměně žárovky zadních světlometů demontovat zadní sedačky, protože je tam pak lepší přístup. A tvůj argument, že můžeš zkontrolovat jeho vůli.... ten člověk chce měnit spojku, ne zjišťovat vůle čepů. To bys pak při jakékoliv opravě mohl rozebrat půlku auta, protože "co když tam najdu ještě něco?" Ještě mě napadlo. U motorů se vstřikováním je třeba sundat hallův snímač, mohl by se při demontáži poničit o věnec setrvačníku.
|
| 17.6.14, 08:01 |
|
 |
|
Lamač
Registrován: 8.6.10, 20:59 Příspěvky: 6426 Bydliště: Snina a okolie
|
Goralik má pravdu,pretože takto dotiahnutý (a ešte zahrdzavetý prípadne) nevyklepneš,ani keby si sa posral.Niekedy má s tým problém aj origo sťahovák.
_________________ Favo 135L,1990 http://jozo1009.rajce.idnes.cz/favo/ http://www.sptech.sk/
|
| 17.6.14, 17:10 |
|
 |
|
Kluci z Paky
Vývojář
|
Jo, jenže kdyby jste pořádně četli, tak jsem psal, že vyťuknutí čepu je alternativní metoda,protože stahovák vždy po ruce není. Pokud je zarezlý, tak se užívá stahovák. Jinak příklad s těma žárovkama je dost přehnaný, ne?  Jde jen o to, že pokud už něco dělám, kontroluji všechno možné, protože nechci být takovým mechanikem, kterých je spousta. To jsou ti, co tupě jako ovce dělají práci, klapky na očích a nevidím, neslyším. příklad- chce po mě vyměnit klíňák, je zpuchřelý. Přitom zjistím, že mu chčije gufero na klice, tak mu to řeknu a dám mu na výběr, chceš vyměnit x nechceš vyměnit. Prostě koukám všude kolem, ať se to udělá při jednom servisu.... Ono je rozdíl spravit vše najednou, nebo to dělat na pětkrát, na hever, kola dolů, rozdělat, povolit a tak stále dokola, protože se to dělá na etapy. Ušetříš tomu člověku jeho peníze. Tak to je vysvětlení, tak do mě nasypte další ALE 
|
| 17.6.14, 17:54 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |