Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 21.11.24, 19:20

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
 Vibrovanie FELICIA od zadnej nápravy 
Autor Zpráva

Příspěvek Vibrovanie FELICIA od zadnej nápravy
Dobrý večer

Som tu nový, ale už neviem na koho sa mám obrátiť. Nikto mi nedokázal pomôcť, dokonca ani origo škoda servis. Mám Felíciu 98 ročník, nová maska, kombi.

Problém nastal asi rok dozadu. Auto mi z ničoho nič chveje pri rýchlosti 100-120 na diaľnici... Keď chodím po meste tak 40-60 tak mi poskakuje zadok... až mi vibruje celé zadné plato... Ide ma z toho poraziť... Najskôr ma presviedčali, že to bude od predu, a tak som na prednej náprave postupne vymenil ložiská, brzdové kotúče, platničky, celé riadenie, obe poloosi... Mechanik mi rozobral nakomplet aj celú prevodovku... nechtiac sa mu potocil diferák, ked mal vonka poloosy... a stále to neprestalo...
Ja mám preto podozrenie na tú zadnú nápravu... Sú tam ešte pôvodné silentbloky, a aj brzdové bubny. Tlmiče boli menené tak 5 rokov dozadu, a ešte pred dvoma rokmi mali 70 percent na stolici... Ložiská majú cca 3 roky... Je tam ešte niečo, na čo som zabudol???

Čo by to podľa vás mohlo robiť??? :((( Ja už si s tým neviem rady... Ono je to ešte dobré auto, ale toto mi vážne lezie na nervy... Hlavne keď idem mestom a podskakuje na nerovnostiach celé auto a to chvenie na diaľnici...

Ďakujem za každú radu...

PS: Kolesá sú na tom už tretie, dvoje na plechoch a zimné gumy... teraz na hliníkoch, nové letné gumy, po vyvážení a geometrii celého auta... Trase to furt... :(((

Naposledy upravil stiro dne 5.8.14, 18:02, celkově upraveno 1

5.8.14, 02:29
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: Vybrovanie FELICIA od zadnej nápravy
hehe a co tak uhnitá horní miska na tlumiču?

5.8.14, 13:49
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek Re: Vibrovanie FELICIA od zadnej nápravy
CrazyMan:

Ďakujem za odpoveď. K tej sa dostanem jedine tak, že zhodím tlmič... Mohlo by teda horné uloženie robiť tieto problémy???...

Naposledy upravil stiro dne 5.8.14, 18:02, celkově upraveno 1

5.8.14, 14:09
rejpal

Příspěvek Re: Vybrovanie FELICIA od zadnej nápravy
Teoreticky mohlo, ale měl jsem uložení úplně KO a nic mi nekmitalo.
Uložení se dá zkontrolovat i shora, po sundání tapeců, pokud je volné nebo vysunuté nahoru, můžou být vyžvýkané gumy nebo prorezlé části uložení.
Co se týče toho poskakování, kdybys nenapsal, že to dělá už s třetí sadou kol, tipoval bych bouli na pneumatice...
Zkoušels zvednout auto a roztočit kolo, zda není poškozené ložisko nebo buben?
Kola tam máš se správnou středovou dírou?

5.8.14, 15:14

Fatal:

Keď pôjdem do auta, pokúsim sa rozobrať tapac a kuknúť sa na to z hora... Ono, to poskakovanie musím uviesť na pravú mieru... Niekedy, keď som prechádzal po našich hrboľatých cestách... tak som to skoro necítil, vibrácie pohltilo pruženie a tlmiče... Teraz, keď prechádzam aj po relatívne rovnej ceste, mám pocit, ako by bol asfalt jemne zvlnený... Niekto mi ešte spomenul zadné ložiská, ale je možné, že by vydržali len 3 roky??? A hlavne, tak ako píšete, mal som auto hore a keď potočím kolesom tak ide hladko a ticho... Už som raz ložiská menil a viem aký hluk to vie v aute narobiť... ale autom mi netriaslo... :(((
Disky tam mám origo elektróny, ktoré sa používali pre feliciu magic... Aj pôvodné plechy mám dva krát originál... A hlavne nové gumy...

5.8.14, 18:41
Vývojář

Tohle třesení rádi dělají pneu matador. Ale vím , že už máš třetí sadu....To jen dodávám ze zkušenosti. V jakém stavu jsou zadní bubny? Jinak jsem měl feldu a ta dělala něco obdobného. Nikdy jsem na to nepřišel.... Mě se to ale zdálo od předku.... Jinak před tím rokem to přišlo z ničeho nic, nebo to začalo po nějakém zásahu na autě? Co dynamické závaží na dlouhé poloose? Máš? Drží na místě nebo tam lítá po poloose?

Peugeot 106 1.1 '02
Fáčko 136L '89 Bělouš
Š Felda 1.3 MPI Color line '99 Lentilka
Š Felda 1.3 MPI Combi '97
Fáčko 1.3 Lxi '93
Š 120 LS '78 Beruška

5.8.14, 20:13

Kluci z Paky:

Pneu sú tam BARUM... Bubny mechanik kukal, keď mi menil komplet brzdy, a boli v poriadku... To je ten problém, že neviem presne identifikovať, kedy a pri akej príležitosti to chvieť začalo... Ale už je to cca rok, čo to na aute evidujem... a neviem na to prísť... Od predku to nebude... nakoľko je tam vážne okrem guľového kĺbu vymenené všetko...
Závažie bolo na pôvodnej poloose, aj som ho menil, lebo sa točilo na mieste, ale ani po výmene to nepomohlo, tak tam prišla nová poloos a tá už závažie nemala... a nemá na sebe ani miesto kam by závažie prišlo...

Preto som sa zameral na zadok, pretože je to aj viacej cítiť vzadu ako vpredu... Keď niekoho veziem, cíti to na chrbte, a keď mám prázdne auto, tak to vidím v späťáku, ako mi chvejú zadné hlavové opierky... Trase sa to jak vibračná mašina na dlažbu... Cestou niekam môžem vyrábať... :))) Na baby to nefunguje... ;)))

5.8.14, 20:43
Vývojář

Tak když to nová poloosa na sobě nemá /místo pro závaží/, tak se tam dá udělat zápich...

Peugeot 106 1.1 '02
Fáčko 136L '89 Bělouš
Š Felda 1.3 MPI Color line '99 Lentilka
Š Felda 1.3 MPI Combi '97
Fáčko 1.3 Lxi '93
Š 120 LS '78 Beruška

5.8.14, 20:53

Tým závažím to nebude... Vážne je problém niekde vzadu... tajne som dúfal, že sa s tým tu už niekto stretol...

5.8.14, 22:22
rejpal

Setkal jsem se s pneumatikama Barum, vyvážené několikrát, ale kmitaly, mohl jsem se na hlavu stavět, kolem 90ky se auto prostě roztřáslo. Setkal jsem se s urvaným horním uložením, jenže to se naopak houpalo na každém nerovnosti jako loď. Mám zkušenost se zarezlým tlumičem, auto drncalo na každé nerovnosti jako motokára. Stalo se mi že se mi udělala boule na pneumatice, asi praskl kord, kolem 50ky to houpalo a nad 90 to bylo nepříjemné, řešil jsem to tehdá nafouknutím na větší tlak, nebyl čas ani přehodit kolo. Zkus zvětšit tlak, co to udělá. A zkus zvednout zadek za nápravnici (hever pod tlumič) jen kousek, roztoč kolo a sleduj zda běhoun neskáče. Dále zkontroluj uchycení všech částí kastle vzadu (nárazník, nádrž, apod.) zda ti nekmitá něco jiného než kolo.

5.8.14, 22:39

a ložisko má vůli když s kolem zahejbeš??

6.8.14, 15:19

Dobrý deň

Tak som dnes dal dole tapac, gumené čiapočky, a zistil som, že horné uloženie je pravdepodobne v háji... Je vyššie ako by malo byť... No ešte pred tým, ako sa to bude robiť, pôjdem na test tlmičov, či sú OK... nech viem, čo všetko treba vymeniť...

CrazyMan: Asi tak mesiac dozadu som bol v servise a zistili sme menšiu vôľu na zadnom pravom kolese... Rozobrali sme to a bola kus povolená matica... Mechanik to dal na vrub predošlému mechanikovi, že to slabo dotiahol. Po dotiahnutí ide koleso úplne hladko... nič nešúcha a ani nehučí, takže ložisko je OK...

Uvidíme, či sa výmenou horného uloženia odstráni chvenie... a podskakovanie auta...

Zatiaľ ďakujem za rady, o výsledku budem informovať... nech vedia aj ostatný...

6.8.14, 16:54
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 12 ]