Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 21.11.24, 19:20

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
 Fabia - zadní tlumiče 
Autor Zpráva

Příspěvek Fabia - zadní tlumiče
Potřebuji radu. Při výměně pneu jsem zjistil, že mám urvanou krytku zadního tlumiče, byla sjetá dolů (nejsem si jistý jestli upadla krytka, nebo se uthl doraz). Ale servisák říkal, že takto upadlá krytka je znamení, že tlumič už je na konci životnosti.

Auto je Fabia I Combi, 1,2HTP 47kW, rv2005. Má najeto 80tkm.

1) Můžete mi poradit jakou značku, nebo typ tlumiče si mám pořídit (kapalinový, plyno-kapalinový)? Nechce se mi zbytečně utrácet, ale na druhou stranu, tam nechci dávat nějaký šunt, který po chvíli přestane fungovat.
Auto určitě nepřekládám, jezdíme spíše ve dvou a v kufru jen lehká zátěž (žádný cement na stavbu apod), občas ale jezdím po českých silnicích typu D1 :| .

Co jsem se díval, tak originál tlumič stojí okolo 1200-1400 Kč, ale netuším, zda je lepší jak třeba Ateso, které se dá pořídit za cca 700-900Kč.
http://www.cc-autodily.cz/search/?kod_alt=6Q0513025P

2) Pak si nejsem zcela jistý dorazem. Dělají se 120mm (6X0512131A) a 123mm (6Q0512131B). Nevíte, který typ je správný pro Fabii Combi ? Nebo to je záměnné?
http://www.cc-autodily.cz/pruziny-perovani?brand=SKODA&model=FABIA

3) Mám rovnou řešit i přední tlumiče? Nebo je mám nechat tak, dokud se taky nějak neprojeví, popř nechat udělat test tlumičů? Nevíte jaká je obvyklá cena za takový test a je průkazný?

29.10.14, 22:18
Pspvek Reklama

Dřevák na focení, neumí ostřit

Příspěvek Re: Fabia - zadní tlumiče
momentálně asi nejlepší tlumiče dělá Bilstein, dorazy je jedno, nějaký 3mm nemaji na nic vliv

30.10.14, 08:25
Profil ICQ

Narazil jsem na Bilstein za velmi pěknou cenu, která mne docela překvapila. Myslíte, že se nemusím obávat kvality?
http://www.cc-autodily.cz/tlumic-zadni-komplet

Poradíte mi ještě s horním uložením tlumiče, zda je lepší jej vyměnit zároveň s tlumičem nebo jej ponechat? Neviděl jsem jej nikdy na živo, tak nevím přesně jak je to řešené - zda se může nějak opotřebit, aby mělo vliv na funkci tlumiče.+

EDIT:
Ještě mne tak napadá. Bylo dřív vajíčko nebo slepička?
- na to, že mi odcházejí tlumiče mne upozornil servisák, a to podle toho, že se mi utrhl horní doraz. Prý utržený doraz je první náznak blížícího se konce. Pak se to může projevit oskákáním pneumatik, které začnou nenávratně hučet.
- není to ale spíše tak, že ten doraz upadne únavou a teprve pak, kvůli špatnému krytí (pístnice je obnažená) se začnou ničit tlumiče? Tedy tlumiče mohou být ještě zcela v pořádku.

Když zkusím zadek rozhoupat, tak se nehoupe.....
Lze na vymontovaném tlumiči poznat zda je dobrý ?

30.10.14, 19:41
Dřevák na focení, neumí ostřit

s bilstein chybu neuděláš
na tlumiči to poznáš musí jít lehce stlačit ale těžko vytáhnout

31.10.14, 12:00
Profil ICQ

K tomu testu. Takto ale poznám pouze to zda
- jde vytáhnout těžko = nějak ještě funguje, možná i 100%, anebo
- půjde vytáhnout snadno = je zcela špatný.

Pokud bude už načatý ale ještě trochu funkční, tak to asi nepoznám. Leda snad porovnat pravou a levou stranu.

1.11.14, 13:35
Ignorant pravidel

za 100 naklepou na STK na stolici a vysledek vic nez dostacujici

1.11.14, 13:45

Tady jsem našel video testu tlumičů....v reálu jsem to nikdy neviděl, tak to zkusím zjistit zda v okolí nějaké stk či servis má toto vybavení, protože na stk mi tlumiče na žádném autě nikdy nezkoušeli.
http://www.youtube.com/watch?v=fN5v73ksDT0

1.11.14, 15:32
Ignorant pravidel

u nas na skole sme meli primo test tlumicu starou dobrou mechanickou cestou, na kazdem kole byl stvereckovany papir a podle toho jak tam litala krivka se to dalo odvodit

na STK vim ze skouseji vibrace na naprave, jen ted nevim jestli i takhle nebo jen dopredu/dozadu a doboku
servisi BestDrive by to meli mit

1.11.14, 15:36

Prosím o rychlou radu.
Objednal jsem si přes internet tlumiče SACHS ale došly mi tlumiče, které pravděpodobně nemají nic společného s touto značkou, protože je na nich pouze značení
HART
807-843
03-14

1) Vyšly mne na 1600Kč a nepodařilo se mi o této značce HART téměř nic najít, tak se Vás chci zeptat zda to jsou dobré tlumiče, nebo zda se mám vydat trnitou cestou a tlumiče vrátit.

2) A ještě jedna věc. Tlumič je kapalinoplynový, takže se má snahu sám roztáhnou jako pružina, ale překvapilo mne, že tlumič "tlumí (brzdí)" i když jde do komprese. Tj. když na něj zatlačím, tak i při využití větší síly se zasouvá pomalu. Je to normální?

22.12.14, 11:20

jo, tlumení při kompresu je normální... mělo by to akorát poměrově tlumit míň než druhým směrem. Se zbytkem neporadím...

22.12.14, 11:27

Tak přestože obchod na maily vůbec nereagoval, ačkoliv v telefonu vždy přislíbili, že se na to podívají, tak se mi nakonec podařilo tlumiče HART vrátit. Z jiného obchodu jsem koupil Bilsteiny, zatím je nemám na autě, ale přijde mi, že více tlumí jak ty harty (porovnávám dle pocitu při ručním stlačení, Bilsteiny se hůř zatláčejí a hlavně pomaleji vyjíždějí).

16.2.15, 22:10
Mistr mechanik

[quote="Dunde.e"]

podle mě zbytečně řešíš velký problém, vyměn kukuřice na za tři kila, výměna jednoduchá po shození kola tři šroubky,

17.2.15, 07:49
Mistr mechanik

pokud si myslíš že máš problém s tlumičema zajet si na test já oosbně ho mám v dosahu 8 km za 28O korun :oops:

17.2.15, 08:01
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 13 ]